Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|
Biwak, a lustrzanka
Napisano 08 lipiec 2010 - 20:44
I tutaj moje pytanie: czy zabrać ze sobą lustrzankę i jeśli tak, to jak ją zabezpieczyć przed... no przed wszystkim, co może nas w podróży spotkać ;-)
Pomijam kwestie wagowe, ten dodatkowy kilogram jakoś zniosę (chcę tylko zabrać korpus i jedno szkło), gorzej będzie ze zmieszczeniem tego. Mam tylko jedną dużą torbę - nie masz szans, żeby ją zabrać. Co polecacie, jakąś prowizorke? Nie chcę kupować nowej tylko na ten jeden raz, tym bardziej, że muszę jeszcze pare rzeczy do roweru dokupić... Mój zapasowy aparacik - kompakt Samsung niestety padł...
Czekam na pomysły - każda rada jest cenna ;-)
pozdro
Prawdopodobnie już mnie nie zobaczysz na tym forum, jeśli masz do mnie interes, wyżej masz namiary.
forum fotograficzne
Napisano 08 lipiec 2010 - 20:47
Napisano 08 lipiec 2010 - 20:50
Satania napisał:
Tak, mniej więcej. Na rowerze jednak łatwiej o jakieś uszkodzenia. Chociażby jazda po naszych drogach może dostarczyć wrażeń ;-)
Na chętnych na "pożyczenie" mojego sprzętu mam już nóż sprężynowy :-P ;-)
Prawdopodobnie już mnie nie zobaczysz na tym forum, jeśli masz do mnie interes, wyżej masz namiary.
forum fotograficzne
Napisano 08 lipiec 2010 - 20:53
1. Warunki atmosferyczne - jeśli nie masz pokrowca to trochę taśmy i reklamówka, Cejrowski ma fajny patent. Okleja sprzęt czarną taśmą, nikt nie kradnie, a nie syfi się itd. dodatkowo jako tako przed deszczem ochroni.
2. Uszkodzenia mechaniczne w transporcie - tylko torba jest bezpieczna, jeśli chcesz ryzykować to w grube ubrania/ręczniki lub pudełko oryginalne jak nie szkoda Ci miejsca, ale to też nie jest najbezpieczniejsze.
Napisano 08 lipiec 2010 - 21:01
Satania napisał:
Aż w takiej desperacji nie jestem. Bardziej chodzi mi o bezpieczeństwo podczas transportu. Moja pucha już przeżyła deszcze i śnieżyce ;-)
Hmmm... a obiektyw lepiej mieć podpięty, czy osobno? Wydaje mi się, że osobno bezpieczniej, chociaż więcej syfu może się dostać do środka przy podpinaniu obiektywu - w końcu będziemy często na plaży, więc piachu i kurzu sporo.
forum fotograficzne
Napisano 08 lipiec 2010 - 21:04
Napisano 09 lipiec 2010 - 01:57
Nie zapomnij naostrzyc scyzoryka
Milego wyjazdu.
Pozdr.
Canon 50mm F/1.4,
Canon 100 F/2.8L,
Canon 400mm F5.6L
Speedlite 580EXII i rozne inne zabawki :)
Napisano 09 lipiec 2010 - 15:26
ja bym szkła od aparatu nie odkręcał- wygodniej jak dla mnie, jak aparat mam razem ze szkłem
nie rozumiem z czego wynika stwierdzenie, że bez szkła bezpieczniej- jeśli np. pucha walnie dekielkiem o nawet ołówek, to z puszką można się pożegnać- chyba, że masz metalowy dekielek- a jakiś tani obiektyw- np Helios zatrzyma ołówek, i sam nie odniesie większych uszkodzeń- z drugiej strony przy bocznym uderzeniu może gwint/bagnet urwać
Napisano 09 lipiec 2010 - 16:31
filozof97 napisał:
Chyba ktoś by musiał ten ołówek wbić centralnie w aparat, jednak myślę, że obudowa ze stopu magnezu by to wytrzymała. Pokusiłabym się nawet o stwierdzenie, że modele z plastykową obudową by to wytrzymały, może by jedynie została rysa, albo małe pęknięcie ;-) Najszybsza droga do rozwalenia body to chyba upadek na twarde podłoże, a swój noszę zawsze na pasku na szyi, więc jedyna opcja to upadek aparat+fotograf ;-)
filozof97 napisał:
Niby tak, ale akurat Heliosa bym nie brała, tylko Tamrona 17-50 - chce mieć szeroki kąt do robienia kiczowatych zachodów słońca ;-)
Satania napisał:
bodzik napisał:
W sumie, tak sobie myślę, że mogę zabierać na plażę już "poskładany" sprzęt, zapinać wszystko przed wyjściem.
forum fotograficzne
Napisano 09 lipiec 2010 - 16:34
Napisano 09 lipiec 2010 - 16:39
filozof97 napisał:
jakie by nie byly to i tak ten olowek musial by przebic sie przez recznik, koc, czy czymkolwiek byl by owiniety.
Napisano 09 lipiec 2010 - 17:24
Syra696 napisał:
Napisano 09 lipiec 2010 - 17:34
2green, o gazie nawet myślałam tak bardziej na serio. Na razie widziałam tylko na Allegro, nigdzie w mieście sie nie spotkałam z tym wynalazkiem. Chociaż przyznaję, że za bardzo nie szukałam, więc myślę, że gdzieś na 100% sprzedają u mnie w mieście ;-)
Nożem bym kogoś nie poharatała przecież ;-) . Choćby z racji tego, że jestem dziewczyną i na pewno mam miej siły od faceta, wiec sądzę, że wyrwanie/wytrącenie noża z ręki nie było by większym problemem dla takiego wprawionego "kradzieja". Z resztą to niehumanitarne :-P - wolę gaz.
forum fotograficzne
Napisano 09 lipiec 2010 - 18:01
Canon 50mm F/1.4,
Canon 100 F/2.8L,
Canon 400mm F5.6L
Speedlite 580EXII i rozne inne zabawki :)