Biwak, a lustrzanka - Karczma - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

Babeczka  : (25 maj 2012 - 15:13) p[oka
Barrtek  : (25 maj 2012 - 14:42) Moje zdjęcie na Fejsbuniu Nikon Polska, co za emocje : |||
Bucikowaty  : (25 maj 2012 - 13:17) Pewnie siedzi w bajce o kapturku
misieqMP  : (25 maj 2012 - 13:09) A gdzie jest smok ?? W każdej bajce musi być smok ;)
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 13:06) dokładnie :P
Bucikowaty  : (25 maj 2012 - 13:04) Zzzzzzieeeew\
Luziq  : (25 maj 2012 - 12:44) Zejdźcie na ziemie fanboy'e Nikona
JaFi  : (25 maj 2012 - 12:31) 90 to taki sprzęt, który chyba się nie zestarzeje :P
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 12:25) :D
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 12:25) sam mam d90 + 18-105 VR
JaFi  : (25 maj 2012 - 12:08) nie dziwie się przecież nikon to król aparatów ;D
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 11:50) w 80% przyapdków lustro od 3000 wzwyż to nikon :>
wercio  : (25 maj 2012 - 11:27) Ludzie ciułają pieniądze na lustrzankę, potem chcą się utwierdzić, że dobrze wybrali, cała tajemnica tych postów. Zwykle taka osoba jest prawie zdecydowana, a szuka tylko potwierdzenia.
JaFi  : (25 maj 2012 - 11:25) takie wybory to pikuś w porównaniu: mam 300 zł więc jaki najlepszy aparat w tej kwocie... ;p nie lepiej wziąć kasę i iść do media gdzie chłopacy dobrze doradzą? pokarzą 2-3 aparaty i wybieraj co się podoba :D
nitroactive  : (25 maj 2012 - 10:21) haha no dylematy wyboru między d300 1100d i a300 są tutaj masakryczne :D ja nawet nie czytam tych tematow :P
JaFi  : (25 maj 2012 - 07:55) fakt są i na pewno będą głupie pytania ;D
boratom  : (25 maj 2012 - 07:37) rev - nie poddawaj się - byłeś chyba ostatnim cierpliwym....
rev  : (25 maj 2012 - 07:25) kiedyś było mniej głupich pytań, ostatnio moda i bycie trendi przywleka coraz niższy poziom, mi już się nawet nie chce złośliwie komentować nowych pytających, mi już opadło bo poziom nawet moją wytrzymałość pokonał :] pamiętam jak kiedyś ktoś ze starych użytkowników proponował zamykać każde pytanie poniżej 2000 zł od nowych userów , taka generalna dygresja po czytaniu kolejnych pytań o to które body entry-level plus kit i wymagania wobec nic , szczerze to ja już ignory robię na 90% pytań o aparaty jakie się ostatnio pojawiły
Rozszerz pole shoutboxa

Biwak, a lustrzanka

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Syra696 

• Pisacz nałogowy :)
  • Grupa Zwycięzcy
  • Postów 1427
  • LokalizacjaBydgoszcz
  • SprzętCanon

Napisano 08 lipiec 2010 - 20:44

W niedzielę/poniedziałek wyjeżdżam ze znajomymi na rowerowy biwak. Wyruszamy z Bydgoszczy, lądujemy w Rusinowie (niedaleko Koszalina). Cała wycieczka będzie trwała ok. 10 dni, z czego 3 będziemy w podróży. Cały dobytek, łącznie z "mieszkaniem", czyli namiotami wozimy ze sobą.

I tutaj moje pytanie: czy zabrać ze sobą lustrzankę i jeśli tak, to jak ją zabezpieczyć przed... no przed wszystkim, co może nas w podróży spotkać ;-)
Pomijam kwestie wagowe, ten dodatkowy kilogram jakoś zniosę (chcę tylko zabrać korpus i jedno szkło), gorzej będzie ze zmieszczeniem tego. Mam tylko jedną dużą torbę - nie masz szans, żeby ją zabrać. Co polecacie, jakąś prowizorke? Nie chcę kupować nowej tylko na ten jeden raz, tym bardziej, że muszę jeszcze pare rzeczy do roweru dokupić... Mój zapasowy aparacik - kompakt Samsung niestety padł...

Czekam na pomysły - każda rada jest cenna ;-)

pozdro
saranowak.pl
Prawdopodobnie już mnie nie zobaczysz na tym forum, jeśli masz do mnie interes, wyżej masz namiary.
forum fotograficzne
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Satania 

• Debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 61
  • LokalizacjaSosnowiec

Napisano 08 lipiec 2010 - 20:47

Ja jak nie miałem torby to pakowałem w grubsze ubrania i na wierzch plecaka, ale to może być ryzykowne. I nasuwa mi się pytanie:) Co rozumiesz przez "przed... no przed wszystkim" warunki atmosferyczne, uszkodzenia fizyczne, kwaśne deszcze?;)
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Syra696 

• Grupa Zwycięzcy
  • Postów 1427
  • LokalizacjaBydgoszcz
  • SprzętCanon

Napisano 08 lipiec 2010 - 20:50

Satania napisał:

warunki atmosferyczne, uszkodzenia fizyczne, kwaśne deszcze?;)

Tak, mniej więcej. Na rowerze jednak łatwiej o jakieś uszkodzenia. Chociażby jazda po naszych drogach może dostarczyć wrażeń ;-)

Na chętnych na "pożyczenie" mojego sprzętu mam już nóż sprężynowy :-P ;-)
saranowak.pl
Prawdopodobnie już mnie nie zobaczysz na tym forum, jeśli masz do mnie interes, wyżej masz namiary.
forum fotograficzne
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Satania 

• Debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 61
  • LokalizacjaSosnowiec

Napisano 08 lipiec 2010 - 20:53

Hmmm... Odnośnie stanu polskich dróg muszę się wstrzymać od komentarza, bo od razu bym dostał bana. Wracając do zabezpieczenia.

1. Warunki atmosferyczne - jeśli nie masz pokrowca to trochę taśmy i reklamówka, Cejrowski ma fajny patent. Okleja sprzęt czarną taśmą, nikt nie kradnie, a nie syfi się itd. dodatkowo jako tako przed deszczem ochroni.
2. Uszkodzenia mechaniczne w transporcie - tylko torba jest bezpieczna, jeśli chcesz ryzykować to w grube ubrania/ręczniki lub pudełko oryginalne jak nie szkoda Ci miejsca, ale to też nie jest najbezpieczniejsze.
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Syra696 

• Grupa Zwycięzcy
  • Postów 1427
  • LokalizacjaBydgoszcz
  • SprzętCanon

Napisano 08 lipiec 2010 - 21:01

Satania napisał:

Okleja sprzęt czarną taśmą, nikt nie kradnie, a nie syfi się itd. dodatkowo jako tako przed deszczem ochroni.

Aż w takiej desperacji nie jestem. Bardziej chodzi mi o bezpieczeństwo podczas transportu. Moja pucha już przeżyła deszcze i śnieżyce ;-)

Hmmm... a obiektyw lepiej mieć podpięty, czy osobno? Wydaje mi się, że osobno bezpieczniej, chociaż więcej syfu może się dostać do środka przy podpinaniu obiektywu - w końcu będziemy często na plaży, więc piachu i kurzu sporo.
saranowak.pl
forum fotograficzne
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Satania 

• Debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 61
  • LokalizacjaSosnowiec

Napisano 08 lipiec 2010 - 21:04

Ja różnie, obecnie mam podpięty, bo niestety jedna zaślepka mi poleciała w górach i muszę nową kupić. Ale zazwyczaj nosiłem odpięty. Syf jest tym mocnym argumentem, więc tutaj wymiękam:)
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   bodzik 

• Gaduła
  • Grupa Zwycięzcy
  • Postów 581
  • SprzętC 7D

Napisano 09 lipiec 2010 - 01:57

Wydaje mi sie ze bedzie duzo wygodniej i bezpieczniej zpakowac korpus i szklo odzielnie. Owin puszke w recznik czy cos i szlo oddzielnie w iakies inne zeczy. Mysle ze sprzet bedzie lepiej znosil wszelkie wstrzasy i podskoki na drodze jesli bedzie osobno zapakowany. Co do piachu i syfu,po prostu nie zakladaj szkla przy silnym wietrze pod wiatr, mozesz zawsze gdzies sie schowac na pare sekund (nawet pod kocem,plecami do wiartu ;-) )
Nie zapomnij naostrzyc scyzoryka :) lub moze lepiej pomyslec nad ubespieczeniem swego sprzetu :roll:
Milego wyjazdu.
Pozdr.
Canon 17-40mm F4L,
Canon 50mm F/1.4,
Canon 100 F/2.8L,
Canon 400mm F5.6L
Speedlite 580EXII i rozne inne zabawki :)
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   filozof97 

• Praktika czyni mistrza :-D
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3003
  • LokalizacjaSiemiatycze
  • Sprzętni gniot sia, ni łamiot sia

Napisano 09 lipiec 2010 - 15:26

mam pytanie- podobne- jakbym chciał zabrać mój złom na kajak- to jak go zabezpieczyć? trochę już nie aktualne, bo dzisiaj, ew. jutro wracam

ja bym szkła od aparatu nie odkręcał- wygodniej jak dla mnie, jak aparat mam razem ze szkłem

nie rozumiem z czego wynika stwierdzenie, że bez szkła bezpieczniej- jeśli np. pucha walnie dekielkiem o nawet ołówek, to z puszką można się pożegnać- chyba, że masz metalowy dekielek- a jakiś tani obiektyw- np Helios zatrzyma ołówek, i sam nie odniesie większych uszkodzeń- z drugiej strony przy bocznym uderzeniu może gwint/bagnet urwać
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Syra696 

• Grupa Zwycięzcy
  • Postów 1427
  • LokalizacjaBydgoszcz
  • SprzętCanon

Napisano 09 lipiec 2010 - 16:31

filozof97 napisał:

jeśli np. pucha walnie dekielkiem o nawet ołówek, to z puszką można się pożegnać

Chyba ktoś by musiał ten ołówek wbić centralnie w aparat, jednak myślę, że obudowa ze stopu magnezu by to wytrzymała. Pokusiłabym się nawet o stwierdzenie, że modele z plastykową obudową by to wytrzymały, może by jedynie została rysa, albo małe pęknięcie ;-) Najszybsza droga do rozwalenia body to chyba upadek na twarde podłoże, a swój noszę zawsze na pasku na szyi, więc jedyna opcja to upadek aparat+fotograf ;-)

filozof97 napisał:

a jakiś tani obiektyw- np Helios zatrzyma ołówek, i sam nie odniesie większych uszkodzeń

Niby tak, ale akurat Heliosa bym nie brała, tylko Tamrona 17-50 - chce mieć szeroki kąt do robienia kiczowatych zachodów słońca ;-)

Satania napisał:

Syf jest tym mocnym argumentem, więc tutaj wymiękam:)

bodzik napisał:

Co do piachu i syfu,po prostu nie zakladaj szkla przy silnym wietrze pod wiatr, mozesz zawsze gdzies sie schowac na pare sekund (nawet pod kocem,plecami do wiartu ;-) )

W sumie, tak sobie myślę, że mogę zabierać na plażę już "poskładany" sprzęt, zapinać wszystko przed wyjściem.
saranowak.pl
forum fotograficzne
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   filozof97 

• Praktika czyni mistrza :-D
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3003
  • LokalizacjaSiemiatycze
  • Sprzętni gniot sia, ni łamiot sia

Napisano 09 lipiec 2010 - 16:34

chodziło mi o to, że dekielki są zwykle cieniutkie i tandetne- więc bezpieczniej mimo wszystko z obiektywem
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   bodzik 

• Gaduła
  • Grupa Zwycięzcy
  • Postów 581
  • SprzętC 7D

Napisano 09 lipiec 2010 - 16:39

filozof97 napisał:

że dekielki są zwykle cieniutkie i tandetne-

jakie by nie byly to i tak ten olowek musial by przebic sie przez recznik, koc, czy czymkolwiek byl by owiniety.
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   2green 

• nerd
  • Grupa Zwycięzcy
  • Postów 2090

Napisano 09 lipiec 2010 - 17:24

Syra696 napisał:

Na chętnych na "pożyczenie" mojego sprzętu mam już nóż sprężynowy
Kup sobie gaz za 10 zł i bezpieczniej. Gościu po spreju na ryło leży i kwiczy 20 minut nie ważne jakiej jest postury. Z nożem jest taki problem, że możesz trafić na kogoś o IQ = nr buta i mu to nie będzie zbytnio przeszkadzało. W kiciu nie pozwolą Ci zatrzymać aparatu :D
"Nie mam ulubionych tematów, mam tylko ulubiony aparat. Każdy nowy temat to nowe wyzwanie."
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Syra696 

• Grupa Zwycięzcy
  • Postów 1427
  • LokalizacjaBydgoszcz
  • SprzętCanon

Napisano 09 lipiec 2010 - 17:34

filozof97, mój wygląda na całkiem solidny, tzn. jest bardziej masywny i twardszy niż np. zaślepki od obiektywów - te zakładane na tył.

2green, o gazie nawet myślałam tak bardziej na serio. Na razie widziałam tylko na Allegro, nigdzie w mieście sie nie spotkałam z tym wynalazkiem. Chociaż przyznaję, że za bardzo nie szukałam, więc myślę, że gdzieś na 100% sprzedają u mnie w mieście ;-)
Nożem bym kogoś nie poharatała przecież ;-) . Choćby z racji tego, że jestem dziewczyną i na pewno mam miej siły od faceta, wiec sądzę, że wyrwanie/wytrącenie noża z ręki nie było by większym problemem dla takiego wprawionego "kradzieja". Z resztą to niehumanitarne :-P - wolę gaz.
saranowak.pl
forum fotograficzne
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   bodzik 

• Gaduła
  • Grupa Zwycięzcy
  • Postów 581
  • SprzętC 7D

Napisano 09 lipiec 2010 - 18:01

A opcja ubezpieczenia poszła w kat?
Canon 17-40mm F4L,
Canon 50mm F/1.4,
Canon 100 F/2.8L,
Canon 400mm F5.6L
Speedlite 580EXII i rozne inne zabawki :)
0

• (3 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3