Statyw - Jaki aparat, obiektyw, sprzęt kupić? - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

Babeczka  : (25 maj 2012 - 15:13) p[oka
Barrtek  : (25 maj 2012 - 14:42) Moje zdjęcie na Fejsbuniu Nikon Polska, co za emocje : |||
Bucikowaty  : (25 maj 2012 - 13:17) Pewnie siedzi w bajce o kapturku
misieqMP  : (25 maj 2012 - 13:09) A gdzie jest smok ?? W każdej bajce musi być smok ;)
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 13:06) dokładnie :P
Bucikowaty  : (25 maj 2012 - 13:04) Zzzzzzieeeew\
Luziq  : (25 maj 2012 - 12:44) Zejdźcie na ziemie fanboy'e Nikona
JaFi  : (25 maj 2012 - 12:31) 90 to taki sprzęt, który chyba się nie zestarzeje :P
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 12:25) :D
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 12:25) sam mam d90 + 18-105 VR
JaFi  : (25 maj 2012 - 12:08) nie dziwie się przecież nikon to król aparatów ;D
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 11:50) w 80% przyapdków lustro od 3000 wzwyż to nikon :>
wercio  : (25 maj 2012 - 11:27) Ludzie ciułają pieniądze na lustrzankę, potem chcą się utwierdzić, że dobrze wybrali, cała tajemnica tych postów. Zwykle taka osoba jest prawie zdecydowana, a szuka tylko potwierdzenia.
JaFi  : (25 maj 2012 - 11:25) takie wybory to pikuś w porównaniu: mam 300 zł więc jaki najlepszy aparat w tej kwocie... ;p nie lepiej wziąć kasę i iść do media gdzie chłopacy dobrze doradzą? pokarzą 2-3 aparaty i wybieraj co się podoba :D
nitroactive  : (25 maj 2012 - 10:21) haha no dylematy wyboru między d300 1100d i a300 są tutaj masakryczne :D ja nawet nie czytam tych tematow :P
JaFi  : (25 maj 2012 - 07:55) fakt są i na pewno będą głupie pytania ;D
boratom  : (25 maj 2012 - 07:37) rev - nie poddawaj się - byłeś chyba ostatnim cierpliwym....
rev  : (25 maj 2012 - 07:25) kiedyś było mniej głupich pytań, ostatnio moda i bycie trendi przywleka coraz niższy poziom, mi już się nawet nie chce złośliwie komentować nowych pytających, mi już opadło bo poziom nawet moją wytrzymałość pokonał :] pamiętam jak kiedyś ktoś ze starych użytkowników proponował zamykać każde pytanie poniżej 2000 zł od nowych userów , taka generalna dygresja po czytaniu kolejnych pytań o to które body entry-level plus kit i wymagania wobec nic , szczerze to ja już ignory robię na 90% pytań o aparaty jakie się ostatnio pojawiły
Rozszerz pole shoutboxa

Statyw

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Twelvii 

• Pisacz nałogowy :)
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 1242
  • LokalizacjaŁódź
  • SprzętNikon

Napisano 04 lipiec 2010 - 20:39

Witam szukam statywu miałem kiedyś coś takiego FIRST C 3550 i byłem zadowolony ale może podzielicie się ze mną jakąś opinie i jakieś inne propozycję czyli coś taniego tak do 100 zł.
www.MargoArts.pl
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Grimes 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 5080
  • LokalizacjaChełmża
  • SprzętNikon & Canon

Napisano 04 lipiec 2010 - 20:41

Ja używam Treq TRi16. Cena około 120 złotych. Sprawuje się nieźle jak na swoją cenę. Jest stabilny i dość solidnie wykonany (w każdym razie lepiej niż First lub Hama)
Może to jej urok. Może to Photoshop :P
Zdjęcia ślubne Toruń
Zobacz fotoblog
Ja też chcę pare plusików do lansu, więc jak pomogłem, wciśnij Dołączona grafika na dole postu :)
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Twelvii 

• Grupa Użytkownik
  • Postów 1242
  • LokalizacjaŁódź
  • SprzętNikon

Napisano 04 lipiec 2010 - 20:56

Grimes, Dzięki już czytam o nim :ok:
www.MargoArts.pl
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Mogway 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 4860
  • LokalizacjaZ-ść
  • SprzętCanon

Napisano 05 lipiec 2010 - 07:47

Twelvii, Moja rada jest taka żebyś nie żałował pieniędzy na statyw. Jeżeli kupisz porządny statyw, będziesz miał go na lata lub nawet na całe życie.Niezależnie od zmiany systemu on będzie zawsze trwał przy tobie. Ja miałem kilka statywów i właśnie to jest mój błąd, bo po co, co 2 lata kupować statyw, skoro za te pieniądze można kupić coś niezniszczalnego. Teraz mam camrocka z głowica kulowa i pistoletową.Ma on wadę, bo jest stosunkowo ciężki, ale za to masywny ,stabilny, funkcjonalny.Cały stalowy włącznie z zaciskami.
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Syra696 

• Grupa Zwycięzcy
  • Postów 1427
  • LokalizacjaBydgoszcz
  • SprzętCanon

Napisano 05 lipiec 2010 - 07:57

Mogway dobrze prawi.
Ja mam jakiś tani, lekki statyw, no niby trzyma aparat, ale przy wietrze się trzęsie trochę :-? Jednak z drugiej strony kupienie jakiegoś stabilniejszego, cięższego statywu mija się u mnie z celem, bo gdy zabieram go gdzieś w plener rowerem lub lecę za granicę to każdy kilogram się liczy i statyw ważący np. 3kg byłby obciążeniem. Coś za coś ;-)
Generalnie przy mocniejszym wietrze zawsze muszę go czymś obładować; plecakiem itp. żeby się pewniej trzymał ;-)
saranowak.pl
Prawdopodobnie już mnie nie zobaczysz na tym forum, jeśli masz do mnie interes, wyżej masz namiary.
forum fotograficzne
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   CatherineBlake 

• Stały bywalec
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 637
  • LokalizacjaBusko Zdrój

Napisano 05 lipiec 2010 - 09:02

Twelvii, to też zależy od tego czy fotografujesz w stiudiu czy w plenerze. Ja mam Hama STAR 61 i powiem ,że całkiem dobrze się spisuje. Jest dość stabilny. Jednak stworzony raczej dla amatorów :(
Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Miserato 

• Grupa Zwycięzcy
  • Postów 1366
  • LokalizacjaFrankfurt a/M
  • SprzętCanon 50D

Napisano 05 lipiec 2010 - 10:12

Syra696 napisał:

Jednak z drugiej strony kupienie jakiegoś stabilniejszego, cięższego statywu mija się u mnie z celem...

Przy budzecie 200 zl faktycznie trzeba wybierac pomiedzy waga a stabilnoscia. Przy budzecie 1000 zl mozna miec 2 w 1. Jak wszedzie, cudow nie ma - jakosc kosztuje.
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   filozof97 

• Praktika czyni mistrza :-D
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3003
  • LokalizacjaSiemiatycze
  • Sprzętni gniot sia, ni łamiot sia

Napisano 05 lipiec 2010 - 10:45

ja miałem statyw typu "chińczyk", i rozleciał się, i to dosłownie, gdy postawilem na nim aparat pionowo
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Mogway 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 4860
  • LokalizacjaZ-ść
  • SprzętCanon

Napisano 05 lipiec 2010 - 11:47

filozof97 napisał:

, i rozleciał się, i to dosłownie,
Właśnie , Aparat i obiektyw są zbyt cenne,żeby ryzykować ich uszkodzenie czy utratę z powodu paru złotych czy 1kg nadwagi.
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Twelvii 

• Grupa Użytkownik
  • Postów 1242
  • LokalizacjaŁódź
  • SprzętNikon

Napisano 05 lipiec 2010 - 16:07

Mogway, Chyba masz rację tak właśnie zrobię dozbieram i kupię coś lepszego.

CatherineBlake napisał:

Twelvii, to też zależy od tego czy fotografujesz w stiudiu czy w plenerze

W plenerze

Mogway napisał:

Właśnie , Aparat i obiektyw są zbyt cenne,żeby ryzykować ich uszkodzenie czy utratę z powodu paru złotych czy 1kg nadwagi.

Właśnie czytałem na forum na temat stabilności nie chce aby sprzęt pod wpływem wiatru mi latał na lewo i prawo.

Dziękuje wszystkim za rady i za poświęcony czas.
Pozdrawiam
www.MargoArts.pl
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   filozof97 

• Grupa Użytkownik
  • Postów 3003
  • LokalizacjaSiemiatycze

Napisano 05 lipiec 2010 - 17:50

no, zenit zbyt cenny nie jest, a i upadek mu niewiele zrobi :-) ale statyw musi być solidny
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Twelvii 

• Grupa Użytkownik
  • Postów 1242
  • LokalizacjaŁódź
  • SprzętNikon

Napisano 05 lipiec 2010 - 18:04

filozof97 napisał:

tatyw musi być solidny

Dokładnie :ok:
www.MargoArts.pl
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   filozof97 

• Grupa Użytkownik
  • Postów 3003
  • LokalizacjaSiemiatycze

Napisano 05 lipiec 2010 - 18:45

dlatego używam samoróbki :-P
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Sasha 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 1
  • LokalizacjaTrn

Napisano 26 lipiec 2010 - 20:48

Nie znam się na fotografii, jedynie lubie czasem zrobić całkiem niezłe zdjęcie. Jednak czasami potrzebny jest statyw, którego ciągle nie moge kupić. I mam właśnie parę pytań. Czy statyw, o którym tu mówicie (Treq TRi16) będzie odpowiedni do mojego Fz18? Potrzebuję czegoś w miarę dobrego, lekkiego, stabilnego i raczej taniego...
0

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2