canon 450d czy nikon d5000 - Jaki aparat, obiektyw, sprzęt kupić? - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

Babeczka  : (25 maj 2012 - 15:13) p[oka
Barrtek  : (25 maj 2012 - 14:42) Moje zdjęcie na Fejsbuniu Nikon Polska, co za emocje : |||
Bucikowaty  : (25 maj 2012 - 13:17) Pewnie siedzi w bajce o kapturku
misieqMP  : (25 maj 2012 - 13:09) A gdzie jest smok ?? W każdej bajce musi być smok ;)
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 13:06) dokładnie :P
Bucikowaty  : (25 maj 2012 - 13:04) Zzzzzzieeeew\
Luziq  : (25 maj 2012 - 12:44) Zejdźcie na ziemie fanboy'e Nikona
JaFi  : (25 maj 2012 - 12:31) 90 to taki sprzęt, który chyba się nie zestarzeje :P
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 12:25) :D
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 12:25) sam mam d90 + 18-105 VR
JaFi  : (25 maj 2012 - 12:08) nie dziwie się przecież nikon to król aparatów ;D
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 11:50) w 80% przyapdków lustro od 3000 wzwyż to nikon :>
wercio  : (25 maj 2012 - 11:27) Ludzie ciułają pieniądze na lustrzankę, potem chcą się utwierdzić, że dobrze wybrali, cała tajemnica tych postów. Zwykle taka osoba jest prawie zdecydowana, a szuka tylko potwierdzenia.
JaFi  : (25 maj 2012 - 11:25) takie wybory to pikuś w porównaniu: mam 300 zł więc jaki najlepszy aparat w tej kwocie... ;p nie lepiej wziąć kasę i iść do media gdzie chłopacy dobrze doradzą? pokarzą 2-3 aparaty i wybieraj co się podoba :D
nitroactive  : (25 maj 2012 - 10:21) haha no dylematy wyboru między d300 1100d i a300 są tutaj masakryczne :D ja nawet nie czytam tych tematow :P
JaFi  : (25 maj 2012 - 07:55) fakt są i na pewno będą głupie pytania ;D
boratom  : (25 maj 2012 - 07:37) rev - nie poddawaj się - byłeś chyba ostatnim cierpliwym....
rev  : (25 maj 2012 - 07:25) kiedyś było mniej głupich pytań, ostatnio moda i bycie trendi przywleka coraz niższy poziom, mi już się nawet nie chce złośliwie komentować nowych pytających, mi już opadło bo poziom nawet moją wytrzymałość pokonał :] pamiętam jak kiedyś ktoś ze starych użytkowników proponował zamykać każde pytanie poniżej 2000 zł od nowych userów , taka generalna dygresja po czytaniu kolejnych pytań o to które body entry-level plus kit i wymagania wobec nic , szczerze to ja już ignory robię na 90% pytań o aparaty jakie się ostatnio pojawiły
Rozszerz pole shoutboxa

Strona 1 z 1

canon 450d czy nikon d5000

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   openUmind 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 11
  • Lokalizacjawoj.war-maz

Napisano 15 czerwiec 2010 - 19:26

Witam.
Chciałbym porade który aparat jest lepszy canon 450d czy nikon d5000 ? Chodzi o nowy.
Budżet to max 2200zł więc myśle że za taką sume to chyba najlepsze opcje na rynku. Może się myle? Nie wiem może jest coś znacznie lepszego za taką kwote ale ja o tym nie wiem, przejrzałem troche sklepów internetowych i te dwa modele wydają mi się najbardziej atrakcyjne za tą kwote. Czekam na jakieś porady propozycje.
pozdrawiam
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Grimes 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 5080
  • LokalizacjaChełmża
  • SprzętNikon & Canon

Napisano 15 czerwiec 2010 - 19:44

Oba są dobre.
Nikon- chyba trochę lepsza jakość matrycy
Canon- lepsza współpraca ze starymi obiektywami
Możesz jeszcze rozważyć Sony A500.
Może to jej urok. Może to Photoshop :P
Zdjęcia ślubne Toruń
Zobacz fotoblog
Ja też chcę pare plusików do lansu, więc jak pomogłem, wciśnij Dołączona grafika na dole postu :)
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   openUmind 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 11
  • Lokalizacjawoj.war-maz

Napisano 15 czerwiec 2010 - 19:57

hmmm canona chciałbym ze względu na to że dużo obiektywów nawet innych firm do niego pasuje a nikona że ma filmy hd (interesuje się operatorką także)
Sony 500? raczej podziękuje, z tego co się osłyszałem sony ma swój własny hermetyczny świat w którym pasują tylko akcesoria tego producenta więc przy ewentualnej zmianie body innej firmy trzeba całą szklarnie wymienić. no chyba że jak się gdzieś doczytałem pasuje Minolta / Konica Minolta ale i tak wole nie.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Grimes 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 5080
  • LokalizacjaChełmża
  • SprzętNikon & Canon

Napisano 15 czerwiec 2010 - 21:20

Sony to dawna Minolta i tamte szkła pasują, podobnie jak szkła z gwintem m42. A500 to całkiem niezły sprzęt (tą samą matrycę ma Nikon D5000, D90, D300, D2xs). Sony się bardzo rozwija i nie skreślałbym tej marki.
Canony pracują ze wszystkimi szkłami bez problemu. Nikon- no tu już troszkę gorzej, ale wykonalnie. Szkła m42 można stosować, ale nie ma pomiaru światła no i trzeba robić w pełnym manualu na czuja. Ogólnie to nie jest problem jak się chwilę pocwiczy. Druga kwestia to brak silnika autofocusa w D5000. Oznacza to, że stare szkła nikona nie będą działały w trybie AF. Trzeba stosować obiektywy z wbudowanym silnikiem. Są droższe, ale i lepsze. Ogólnie mnie bardziej przekonuje Nikon mimo tych niedogodności.
Zdjęcia ślubne Toruń
Zobacz fotoblog
Ja też chcę pare plusików do lansu, więc jak pomogłem, wciśnij Dołączona grafika na dole postu :)
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   marcinek 

• Zło Wcielone
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3969
  • LokalizacjaSwarzędz
  • SprzętNikon & Smena

Napisano 15 czerwiec 2010 - 21:37

Jak ktoś będzie stawiał na jakość to nie będzie oszczędzał na obiektywie. Dla celów amatorskich kitowe szkło zupełnie wystarcza. A jak ktoś się wkręci to 100zł w tą czy w tą nie będzie mu robiło różnicy :-P
mam D5000 z kitowym obiektywem i jak na razie dla moich amatorskich podbojów jest mi w zupełności wystarczające ;-)
www.marcinpaulus.pl

Ja też poproszę o Dołączona grafika :-)

0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   openUmind 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 11
  • Lokalizacjawoj.war-maz

Napisano 16 czerwiec 2010 - 11:32

spokojnie na obiektyw przyjdzie czas trzeba uzbierać :D
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   openUmind 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 11
  • Lokalizacjawoj.war-maz

Napisano 16 czerwiec 2010 - 11:42

Grimes napisał:

Sony to dawna Minolta i tamte szkła pasują, podobnie jak szkła z gwintem m42. A500 to całkiem niezły sprzęt (tą samą matrycę ma Nikon D5000, D90, D300, D2xs). Sony się bardzo rozwija i nie skreślałbym tej marki.
Canony pracują ze wszystkimi szkłami bez problemu. Nikon- no tu już troszkę gorzej, ale wykonalnie. Szkła m42 można stosować, ale nie ma pomiaru światła no i trzeba robić w pełnym manualu na czuja. Ogólnie to nie jest problem jak się chwilę pocwiczy. Druga kwestia to brak silnika autofocusa w D5000. Oznacza to, że stare szkła nikona nie będą działały w trybie AF. Trzeba stosować obiektywy z wbudowanym silnikiem. Są droższe, ale i lepsze. Ogólnie mnie bardziej przekonuje Nikon mimo tych niedogodności.

Dzięki za opinie, pomyśle jeszcze. Mam zamiar też kręcić jakieś klipy i te hd w d5000 przydałoby się bo z pewnością lepiej nagrywa niż canon 450d a z drugiej strony do canona pasuje dużo obiektywów. No i taki dylemat.
Na tym filmiku ładnie jest pokazane co potrafi d5000 z tym że z obiektywem 85mm.Podoba mi się.
http://www.youtube.c...h?v=wjLwimYB3GQ
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Grimes 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 5080
  • LokalizacjaChełmża
  • SprzętNikon & Canon

Napisano 16 czerwiec 2010 - 12:14

D5000 jest naprawdę dobrym aparatem. To że gorzej współpracuje ze szkłami m42 to nic. Troszkę wprawy i można z tym żyć. Ostatnio używam 50f2.0 od Zenita i nie ma problemu. Zdjęcia robię w RAW i mogę sobie w razie czego troszkę skompensować ustawienia. Wszystkie nowe szkła Nikona wychodzą z silnikiem, więc to też nie problem. Czasem warto dołożyć, bo oprócz silnika dostaje się jeszcze lepszej jakości optykę
Zdjęcia ślubne Toruń
Zobacz fotoblog
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Mogway 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 4860
  • LokalizacjaZ-ść
  • SprzętCanon

Napisano 16 czerwiec 2010 - 14:22

Trochę nie ta klasa do porównania tych obu aparatów. Porównywalnym do D5000 jest 500D i na niego Cię namawiam.Z tymże różnice są tak niewielkie między obydwoma,że który byś nie wybrał to błędu życiowego nie popełnisz. Musisz rozpatrywać szerzej , czyli pod kątem współpracy z potrzebnymi Ci obiektywami.
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   openUmind 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 11
  • Lokalizacjawoj.war-maz

Napisano 18 czerwiec 2010 - 18:05

*Mogway , no w sumie to dużej różnicy niema pomiędzy 450d a 500d różnie je głównie cena i hd. więc wsumie te dwa można moimzdaniem z nikonem porównywać no ale jednak myśle canon lepiej wziąć ze względu na akcesoria i (co było by głownym powodem) możliwośc pożczenia od znajomych ów obeiktywów bo do nikona nikt niema ;P
dzięki za opinie
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Mogway 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 4860
  • LokalizacjaZ-ść
  • SprzętCanon

Napisano 18 czerwiec 2010 - 18:16

Jeżeli miedzy 450D a 500D nie widzisz zbyt wielkiej różnicy, to bierz obojętnie jaki bo i tak nie zauważysz różnicy.
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   openUmind 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 11
  • Lokalizacjawoj.war-maz

Napisano 18 czerwiec 2010 - 22:58

no jak się będziesz tak czepiać to zawsze znajdziesz gdzieś problem. masz cene hd i matryce choć ta minimalnie się różni. 3 najbardziej charakteryzujące raczej cechy.
0

Strona 1 z 1