Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|
canon 450d czy nikon d5000
Napisano 15 czerwiec 2010 - 19:26
Chciałbym porade który aparat jest lepszy canon 450d czy nikon d5000 ? Chodzi o nowy.
Budżet to max 2200zł więc myśle że za taką sume to chyba najlepsze opcje na rynku. Może się myle? Nie wiem może jest coś znacznie lepszego za taką kwote ale ja o tym nie wiem, przejrzałem troche sklepów internetowych i te dwa modele wydają mi się najbardziej atrakcyjne za tą kwote. Czekam na jakieś porady propozycje.
pozdrawiam
Napisano 15 czerwiec 2010 - 19:44
Nikon- chyba trochę lepsza jakość matrycy
Canon- lepsza współpraca ze starymi obiektywami
Możesz jeszcze rozważyć Sony A500.
Zdjęcia ślubne Toruń
Zobacz fotoblog
Ja też chcę pare plusików do lansu, więc jak pomogłem, wciśnij
na dole postu :)
Napisano 15 czerwiec 2010 - 19:57
Sony 500? raczej podziękuje, z tego co się osłyszałem sony ma swój własny hermetyczny świat w którym pasują tylko akcesoria tego producenta więc przy ewentualnej zmianie body innej firmy trzeba całą szklarnie wymienić. no chyba że jak się gdzieś doczytałem pasuje Minolta / Konica Minolta ale i tak wole nie.
Napisano 15 czerwiec 2010 - 21:20
Canony pracują ze wszystkimi szkłami bez problemu. Nikon- no tu już troszkę gorzej, ale wykonalnie. Szkła m42 można stosować, ale nie ma pomiaru światła no i trzeba robić w pełnym manualu na czuja. Ogólnie to nie jest problem jak się chwilę pocwiczy. Druga kwestia to brak silnika autofocusa w D5000. Oznacza to, że stare szkła nikona nie będą działały w trybie AF. Trzeba stosować obiektywy z wbudowanym silnikiem. Są droższe, ale i lepsze. Ogólnie mnie bardziej przekonuje Nikon mimo tych niedogodności.
Zdjęcia ślubne Toruń
Zobacz fotoblog
Napisano 15 czerwiec 2010 - 21:37
mam D5000 z kitowym obiektywem i jak na razie dla moich amatorskich podbojów jest mi w zupełności wystarczające ;-)
Napisano 16 czerwiec 2010 - 11:42
Grimes napisał:
Canony pracują ze wszystkimi szkłami bez problemu. Nikon- no tu już troszkę gorzej, ale wykonalnie. Szkła m42 można stosować, ale nie ma pomiaru światła no i trzeba robić w pełnym manualu na czuja. Ogólnie to nie jest problem jak się chwilę pocwiczy. Druga kwestia to brak silnika autofocusa w D5000. Oznacza to, że stare szkła nikona nie będą działały w trybie AF. Trzeba stosować obiektywy z wbudowanym silnikiem. Są droższe, ale i lepsze. Ogólnie mnie bardziej przekonuje Nikon mimo tych niedogodności.
Dzięki za opinie, pomyśle jeszcze. Mam zamiar też kręcić jakieś klipy i te hd w d5000 przydałoby się bo z pewnością lepiej nagrywa niż canon 450d a z drugiej strony do canona pasuje dużo obiektywów. No i taki dylemat.
Na tym filmiku ładnie jest pokazane co potrafi d5000 z tym że z obiektywem 85mm.Podoba mi się.
http://www.youtube.c...h?v=wjLwimYB3GQ
Napisano 16 czerwiec 2010 - 12:14
Zdjęcia ślubne Toruń
Zobacz fotoblog
Napisano 16 czerwiec 2010 - 14:22
Napisano 18 czerwiec 2010 - 18:05
dzięki za opinie
Napisano 18 czerwiec 2010 - 18:16
Napisano 18 czerwiec 2010 - 22:58