Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|
Oznaczenia Na Obiektywie
Napisano 31 maj 2010 - 19:33
http://img214.images...s/i/canonm.jpg/
Gdyby ktoś nie widział zdjęcia (nie wiem czemu): http://img69.imagesh...s/i/canonq.jpg/
1. Ogniskowa - Ogniskowa obiektywu. Jest parametrem decydującym o kącie widzenia obiektywu. Im krótsza jest ogniskowa tym większa głębia ostrości i szerszy kąt widzenia.
(Bardziej Łopatologicznie - im mniejsze "przybliżenie" tym większy kąt widzenia i więcej przedmiotów na zdjęciu będzie ostrych. A cała ogniskowa działa tj. "zoom", czyli jak obiektyw zaczyna się od ogniskowej 70mm tzn. że na "najmniejszym przyblizeniu" będzie miał większe przybliżenie niż taki co się zaczyna od 18mm.)
2. Przysłona (Wartość przysłony) - Przysłona jest to część obiektywu składająca się z "listków" blaszek regulujących wielkość otworu przez który wpada światło. Im mniejsza wartość przysłony (np. f/1.2) tym większy otwór przez który wpada światło. Jednym słowem - im mniejsza cyferka, tym więcej światła.
3. L (Canon) EX (Sigma)- Znak jakości. W tym wypadku "L" oznacza obiektyw "dla profesjonalistów" wykonany z wysokiej jakości komponentów, można go też "potocznie" odczytać jako Luksusowy. (EX - Excellence).
4. IS/VR/OS - image stabilisator/vibration reductor/optical stabilisator - jednym słowem, stabilizator obrazu. Pozwala na wykonanie zdjęcia z dłuższym czasem naświetlania bez "poruszenia", pogorszenia jakości.
5. USM (Canon) SWM (Nikkor) HSM (Sigma) - UltraSonic Motor, Silent Wave Motor, Hypersonic Motor - Silnik ostrzenia zastosowany w obiektywie. USM jest bardzo "cichym" rodzajem silnika a przede wszystkim ma bardzo ważną cechę użytkową. Automatyczny tryb pracy ostrzenia wyłącza się po poruszeniu pierścienia ostrzenia. Czyli jeśli chcemy ustawić ostrość ręcznie, nie musimy nic przełączać a po prostu ustawić. Silnik wykryje to, że próbujemy ustawić ostrość ręcznie i się "odłączy" pozwalając nam działać.
Dziękuję
To na razie na tyle, jeśli ktoś stwierdzi przydatność tematu, można go dalej rozwinąć.
Jeśli zauważyliście jakiś ważny, znaczący błąd proszę o jak najszybszą korektę bo choć podpierałem się Internetem a po połowie pisałem własnymi słowami aby łatwiej to bylo zrozumieć,, nie jestem idealny a przynajmniej nie mam zbyt obszernej wiedzy na ten temat. Proszę więc o wyrozumiałość. ;>
Napisano 31 maj 2010 - 19:36
Napisano 31 maj 2010 - 19:48
Napisano 31 maj 2010 - 20:07
Disabled napisał:
Disabled napisał:
Disabled napisał:
Cytat
Napisano 31 maj 2010 - 20:41
Cytat
No formalnie to ogniskowa ma pierwszorzędne znaczenie ;-) - GO zmienia się mniej więcej proporcjonalnie do liczby przysłony, za to odwrotnie do kwadratu ogniskowej.
Cytat
A mi się wydaje, że jest dokładnie na odwrót - co było ongi przyczyną stosowania przy obliczaniu GO krążka rozproszenia będącego ułamkiem (z reguły 1/1000) ogniskowej - czyli im dłuższa ogniskowa, tym bardziej tolerancyjne podejście do ostrości - jedną z przyczyn była właśnie ogólna gorsza ostrość obiektywów długoogniskowych.
Pzdr
Grzesiu
Napisano 31 maj 2010 - 21:15
FlatEric napisał:
Cytat
No formalnie to ogniskowa ma pierwszorzędne znaczenie ;-) - GO zmienia się mniej więcej proporcjonalnie do liczby przysłony, za to odwrotnie do kwadratu ogniskowej.
Napisano 01 czerwiec 2010 - 07:03
Mogway napisał:
Napisano 01 czerwiec 2010 - 12:19
wienczyslaw5 napisał:
A jeszcze co do
FlatEric napisał/a:
A mi się wydaje, że jest dokładnie na odwrót - co było ongi przyczyną stosowania przy obliczaniu GO krążka rozproszenia będącego ułamkiem (z reguły 1/1000) ogniskowej - czyli im dłuższa ogniskowa, tym bardziej tolerancyjne podejście do ostrości - jedną z przyczyn była właśnie ogólna gorsza ostrość obiektywów długoogniskowych.
Największe rozdzielczości uzyskuje się przy ogniskowych najbardziej zbliżonych do naturalnego pola widzenia, czyli ok 50mm.poniżej tych wartości obraz jest rozciągany ze stratą na rozdzielczości (ostrości) Nie wiem jak się to ma do tele, ale stanowczo będę się upierał co szerokiego kąta.
Napisano 02 czerwiec 2010 - 12:52
A co do obiektywów ---- to ... obaj macie rację ! Tylko piszecie o dwu różnych sprawach .
Ty Mogway masz na mysli ostrość zdjęcia w ogóle --- i tu masz rację ---- zdjęcie wykonane obiektywem 50 mm będzie bardziej ostre od takiego samego zrobionego szerokokątnym np.28 mm .
Natomiast Grzesiu pisze o zakresie głębi ostrości --- i tu też ma rację --- im bardziej szerokokątny obiektyw tym zakres głębi jest większy .
Napisano 03 czerwiec 2010 - 22:04
Cytat
I skąd wiesz, czy dany przedmiot jest już idealnie ostry, czy jeszcze minimalnie nieostry? ;-) To daje tylko bardzo ogólny pogląd na wygląd zdjęcia - i to ogólny, bo matówka nie jest najlepszym medium do odzwierciedlania ostatecznego wyglądu obrazu.
Cytat
Ja tam bym się nie podjął dokładnego ustawienia GO na podstawie "znajomości obiektywu". ;-) Ba, nawet ze skalami GO na obiektywach trzeba bardzo uważać, dokładnie z tego powodu, o którym wyżej wspomniałem - dawniej bywały one liczone dla krążka rozproszenia uzależnionego od ogniskowej i można się na tym nieźle przejechać, zwłaszcza przy dłuższych obiektywach - bo okaże się np., że skala jest wyznaczona nie dla 0,03 mm, ale na przykład 0,045 mm czy 0,06 mm lub jeszcze większej wartości. Dlatego warto przedtem sprawdzić, dla jakiego krążka jest wyznaczona. :-P
Pzdr
Grzesiu
Napisano 04 czerwiec 2010 - 08:15
FlatEric napisał:
Napisano 04 marzec 2011 - 13:23
AF jest mi znane, a AF-S ?
VR już się tu na początku pojawiło i było mi znane
DX wielkość klatki
a co to u licha jest ED i IF?
Napisano 04 marzec 2011 - 13:31
ED to powłoki antyrefleksyjne
A IF- nie mam pojęcia ale też chyba jakaś powłoka
Zdjęcia ślubne Toruń
Zobacz fotoblog
Ja też chcę pare plusików do lansu, więc jak pomogłem, wciśnij
na dole postu :)
Napisano 04 marzec 2011 - 13:50
Cytat
Extra-low Dispersion, czyli zastosowane szkło o niskim współczynniku rozszczepiania światła.
Cytat
Internal Focusing - wewnętrzne ogniskowanie.
Pzdr
Grzesiu