Oznaczenia Na Obiektywie - Fotografia Cyfrowa - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

Babeczka  : (25 maj 2012 - 15:13) p[oka
Barrtek  : (25 maj 2012 - 14:42) Moje zdjęcie na Fejsbuniu Nikon Polska, co za emocje : |||
Bucikowaty  : (25 maj 2012 - 13:17) Pewnie siedzi w bajce o kapturku
misieqMP  : (25 maj 2012 - 13:09) A gdzie jest smok ?? W każdej bajce musi być smok ;)
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 13:06) dokładnie :P
Bucikowaty  : (25 maj 2012 - 13:04) Zzzzzzieeeew\
Luziq  : (25 maj 2012 - 12:44) Zejdźcie na ziemie fanboy'e Nikona
JaFi  : (25 maj 2012 - 12:31) 90 to taki sprzęt, który chyba się nie zestarzeje :P
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 12:25) :D
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 12:25) sam mam d90 + 18-105 VR
JaFi  : (25 maj 2012 - 12:08) nie dziwie się przecież nikon to król aparatów ;D
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 11:50) w 80% przyapdków lustro od 3000 wzwyż to nikon :>
wercio  : (25 maj 2012 - 11:27) Ludzie ciułają pieniądze na lustrzankę, potem chcą się utwierdzić, że dobrze wybrali, cała tajemnica tych postów. Zwykle taka osoba jest prawie zdecydowana, a szuka tylko potwierdzenia.
JaFi  : (25 maj 2012 - 11:25) takie wybory to pikuś w porównaniu: mam 300 zł więc jaki najlepszy aparat w tej kwocie... ;p nie lepiej wziąć kasę i iść do media gdzie chłopacy dobrze doradzą? pokarzą 2-3 aparaty i wybieraj co się podoba :D
nitroactive  : (25 maj 2012 - 10:21) haha no dylematy wyboru między d300 1100d i a300 są tutaj masakryczne :D ja nawet nie czytam tych tematow :P
JaFi  : (25 maj 2012 - 07:55) fakt są i na pewno będą głupie pytania ;D
boratom  : (25 maj 2012 - 07:37) rev - nie poddawaj się - byłeś chyba ostatnim cierpliwym....
rev  : (25 maj 2012 - 07:25) kiedyś było mniej głupich pytań, ostatnio moda i bycie trendi przywleka coraz niższy poziom, mi już się nawet nie chce złośliwie komentować nowych pytających, mi już opadło bo poziom nawet moją wytrzymałość pokonał :] pamiętam jak kiedyś ktoś ze starych użytkowników proponował zamykać każde pytanie poniżej 2000 zł od nowych userów , taka generalna dygresja po czytaniu kolejnych pytań o to które body entry-level plus kit i wymagania wobec nic , szczerze to ja już ignory robię na 90% pytań o aparaty jakie się ostatnio pojawiły
Rozszerz pole shoutboxa

Oznaczenia Na Obiektywie

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Disabled 

• Gaduła
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 483
  • LokalizacjaSuchedniów

Napisano 31 maj 2010 - 19:33

Więc... Pomyślałem, że może przydałby się taki temat każdemu "początkującemu". Ułatwiłoby to na pewno życie kilku(nastu,dziesięciu) osobom i zapobiegło szukaniu odpowiedzi i tworzeniu się nowych tematów na jeden oklepany temat. Więc do roboty:

http://img214.images...s/i/canonm.jpg/

Gdyby ktoś nie widział zdjęcia (nie wiem czemu): http://img69.imagesh...s/i/canonq.jpg/

1. Ogniskowa - Ogniskowa obiektywu. Jest parametrem decydującym o kącie widzenia obiektywu. Im krótsza jest ogniskowa tym większa głębia ostrości i szerszy kąt widzenia.
(Bardziej Łopatologicznie - im mniejsze "przybliżenie" tym większy kąt widzenia i więcej przedmiotów na zdjęciu będzie ostrych. A cała ogniskowa działa tj. "zoom", czyli jak obiektyw zaczyna się od ogniskowej 70mm tzn. że na "najmniejszym przyblizeniu" będzie miał większe przybliżenie niż taki co się zaczyna od 18mm.)

2. Przysłona (Wartość przysłony) - Przysłona jest to część obiektywu składająca się z "listków" blaszek regulujących wielkość otworu przez który wpada światło. Im mniejsza wartość przysłony (np. f/1.2) tym większy otwór przez który wpada światło. Jednym słowem - im mniejsza cyferka, tym więcej światła.

3. L (Canon) EX (Sigma)- Znak jakości. W tym wypadku "L" oznacza obiektyw "dla profesjonalistów" wykonany z wysokiej jakości komponentów, można go też "potocznie" odczytać jako Luksusowy. (EX - Excellence).

4. IS/VR/OS - image stabilisator/vibration reductor/optical stabilisator - jednym słowem, stabilizator obrazu. Pozwala na wykonanie zdjęcia z dłuższym czasem naświetlania bez "poruszenia", pogorszenia jakości.

5. USM (Canon) SWM (Nikkor) HSM (Sigma) - UltraSonic Motor, Silent Wave Motor, Hypersonic Motor - Silnik ostrzenia zastosowany w obiektywie. USM jest bardzo "cichym" rodzajem silnika a przede wszystkim ma bardzo ważną cechę użytkową. Automatyczny tryb pracy ostrzenia wyłącza się po poruszeniu pierścienia ostrzenia. Czyli jeśli chcemy ustawić ostrość ręcznie, nie musimy nic przełączać a po prostu ustawić. Silnik wykryje to, że próbujemy ustawić ostrość ręcznie i się "odłączy" pozwalając nam działać.

Dziękuję

To na razie na tyle, jeśli ktoś stwierdzi przydatność tematu, można go dalej rozwinąć.

Jeśli zauważyliście jakiś ważny, znaczący błąd proszę o jak najszybszą korektę bo choć podpierałem się Internetem a po połowie pisałem własnymi słowami aby łatwiej to bylo zrozumieć,, nie jestem idealny a przynajmniej nie mam zbyt obszernej wiedzy na ten temat. Proszę więc o wyrozumiałość. ;>
Fotograf Teoretyk.
4

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Amon 

• Moderator
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 5319
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 31 maj 2010 - 19:36

Pojęcia L i USM dotyczą typowo firmy Canon. Musiałbyś w ten sposób przelecieć po odpowiednikach: Nikona, Sigmy, Pentaxa, Olympusa, Tamrona itp. Inaczej opis jest odpowiedni tylko dla Canona.
Dołączona grafika

"aparat nie ma znaczenia, każdym jestem w stanie zrobić złe zdjęcie"
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Mogway 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 4860
  • LokalizacjaZ-ść
  • SprzętCanon

Napisano 31 maj 2010 - 19:48

Na potrzeby własne zebrałem najpotrzebniejsze oznaczenia obiektywów, ale jeżeli ktoś chce skorzystać to z przyjemnością się podzielę : http://mogway.ubf.pl...hp?article_id=2
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Mogway 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 4860
  • LokalizacjaZ-ść
  • SprzętCanon

Napisano 31 maj 2010 - 20:07

Disabled napisał:

Im krótsza jest ogniskowa tym większa głębia ostrości
Tak ale,gniskowa ma drugorzędne znaczenie jeżeli chodzi o głębie ostrości. GO steruje się przysłoną.

Disabled napisał:

Ogniskowa obiektywu. Jest parametrem decydującym o kącie widzenia obiektywu
Ma oczywiście wpływ, ale nie jest to regułą , bo są obiektywy które mają szerszy kąt na 15mm niż inne na 10mm.

Disabled napisał:

im mniejsze "przybliżenie" tym większy kąt widzenia i więcej przedmiotów na zdjęciu będzie ostrych. A cała ogniskowa działa tj. "zoom", czyli jak obiektyw zaczyna się od ogniskowej 70mm tzn. że na "najmniejszym przyblizeniu" będzie miał większe przybliżenie niż taki co się zaczyna od 18mm.)
Strasznie zagmatwane . Mieszasz przybliżenie z ogniskową. Ogniskowa jest własnością obiektywu niezależnie od zastosowanego aparatu, a przybliżenie jest właściwością całego zestawu- aparatu wraz z obiektywem. Dlatego często zamiast ogniskowych obiektywów w kompaktach podaje się przybliżenie. W kompaktach dzięki małemu rozmiarowi matrycy uzyskuje się bardzo duże przybliżenia przy niewielkich ogniskowych obiektywów.

Cytat

tym większy kąt widzenia i więcej przedmiotów na zdjęciu będzie ostrych
ostrość przedmiotów nie zależy od kąta, ani od przybliżenia, bardziej o znalezieniu się w polu głębi ostrości, no i od właściwości optycznych (rozdzielczości) samego szkła.Musisz pamiętać,że przy szerokim kącie GO wzrasta ale ostrość przedmiotów się zmniejsza i jeżeli zależy nam na ostrości przedmiotów to raczej szeroki kąt jest niewskazany.
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   FlatEric 

• Pisacz nałogowy :)
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 1261
  • LokalizacjaPolska
  • Sprzęt135 & 120 & SL

Napisano 31 maj 2010 - 20:41

Cytat

Tak ale,gniskowa ma drugorzędne znaczenie jeżeli chodzi o głębie ostrości. GO steruje się przysłoną.

No formalnie to ogniskowa ma pierwszorzędne znaczenie ;-) - GO zmienia się mniej więcej proporcjonalnie do liczby przysłony, za to odwrotnie do kwadratu ogniskowej.

Cytat

Musisz pamiętać,że przy szerokim kącie GO wzrasta ale ostrość przedmiotów się zmniejsza i jeżeli zależy nam na ostrości przedmiotów to raczej szeroki kąt jest niewskazany.

A mi się wydaje, że jest dokładnie na odwrót - co było ongi przyczyną stosowania przy obliczaniu GO krążka rozproszenia będącego ułamkiem (z reguły 1/1000) ogniskowej - czyli im dłuższa ogniskowa, tym bardziej tolerancyjne podejście do ostrości - jedną z przyczyn była właśnie ogólna gorsza ostrość obiektywów długoogniskowych.

Pzdr

Grzesiu
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Mogway 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 4860
  • LokalizacjaZ-ść
  • SprzętCanon

Napisano 31 maj 2010 - 21:15

FlatEric napisał:

A mi się wydaje, że jest dokładnie na odwrót - co było ongi przyczyną stosowania przy obliczaniu GO krążka rozproszenia będącego ułamkiem (z reguły 1/1000) ogniskowej - czyli im dłuższa ogniskowa, tym bardziej tolerancyjne podejście do ostrości - jedną z przyczyn była właśnie ogólna gorsza ostrość obiektywów długoogniskowych.
Sorki ale nie wiem co to za krążek i do czego służył. Ja swoje stwierdzenie opieram na testach obiektywów i wykresach MTF. Jest żelazną regułą,że przy zoomach z małymi ogniskowymi rozdzielczość obiektywu jest najmniejsza właśnie przy najkrótszej ogniskowej. No i druga zależność żaden szerokokątny obiektyw (również te ekstremalnie drogie)nie uzyskują rozdzielczości obiektywów o 50mm do 200mm. może z obliczeń fizycznych wychodzi co innego, ale ja jestem bardziej praktykiem.

Cytat

No formalnie to ogniskowa ma pierwszorzędne znaczenie ;-) - GO zmienia się mniej więcej proporcjonalnie do liczby przysłony, za to odwrotnie do kwadratu ogniskowej.
Tu również niestety odzywają się u mnie aspekty praktyczne, bo ogniskową stosuje taka jaka mi jest potrzebna w danej chwili , GO sobie reguluję przysłoną.Nie mniej jednak w kontekście optyki masz rację.
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   wienczyslaw5 

• Grupa Moderatorzy
  • Postów 2703
  • LokalizacjaZabłudów
  • SprzętRevueflex AC 1 Olympus C 1400 XL

Napisano 01 czerwiec 2010 - 07:03

Mogway napisał:

GO sobie reguluję przysłoną
A mógłbyś dokładniej opisać jak to robisz --- jakoś nie bardzo to sobie wyobrażam przecież w cyfrówkach nie ma skali --- robisz zdjęcie na jakiejś tam przysłonie , zgrywasz na komputer { bo na ekraniku to mało widać } , sprawdzasz GO i jak ci nie pasuje to robisz jeszcze raz z większą albo mniejszą przysłoną ?
zatwardziały analogowiec --- oby Ci klisza pękła !
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Mogway 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 4860
  • LokalizacjaZ-ść
  • SprzętCanon

Napisano 01 czerwiec 2010 - 12:19

wienczyslaw5 napisał:

A mógłbyś dokładniej opisać jak to robisz --- jakoś nie bardzo to sobie wyobrażam przecież w cyfrówkach nie ma skali --- robisz zdjęcie na jakiejś tam przysłonie , zgrywasz na komputer { bo na ekraniku to mało widać } , sprawdzasz GO i jak ci nie pasuje to robisz jeszcze raz z większą albo mniejszą przysłoną ?
;) ;) jest przycisk , po naciśnięciu którego mam obraz po zastosowaniu przysłony(na żywo).W niektórych aparatach nazywa się to" podglądem głębi ostrości".Druga sprawa na ekraniku, który ma 920000 pikseli z możliwością przybliżania widzę każdy szczególik zdjęcia.Po trzecie znam możliwości swoich obiektywów i wiem czego mogę się spodziewać na jakiej przysłonie.Przeważnie zależy mi na maksymalnej GO lub na minimalnej, w zależności co fotografuję. nie wiem czy takiej odpowiedzi się spodziewałeś, ale nie brakuje mi skali GO na obiektywie .
A jeszcze co do
FlatEric napisał/a:
Największe rozdzielczości uzyskuje się przy ogniskowych najbardziej zbliżonych do naturalnego pola widzenia, czyli ok 50mm.poniżej tych wartości obraz jest rozciągany ze stratą na rozdzielczości (ostrości) Nie wiem jak się to ma do tele, ale stanowczo będę się upierał co szerokiego kąta.
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   wienczyslaw5 

• Grupa Moderatorzy
  • Postów 2703
  • LokalizacjaZabłudów
  • SprzętRevueflex AC 1 Olympus C 1400 XL

Napisano 02 czerwiec 2010 - 12:52

Po prostu byłem ciekaw jak to zrobić w cyfrówce .
A co do obiektywów ---- to ... obaj macie rację ! Tylko piszecie o dwu różnych sprawach .
Ty Mogway masz na mysli ostrość zdjęcia w ogóle --- i tu masz rację ---- zdjęcie wykonane obiektywem 50 mm będzie bardziej ostre od takiego samego zrobionego szerokokątnym np.28 mm .
Natomiast Grzesiu pisze o zakresie głębi ostrości --- i tu też ma rację --- im bardziej szerokokątny obiektyw tym zakres głębi jest większy .
zatwardziały analogowiec --- oby Ci klisza pękła !
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   FlatEric 

• Grupa Przyjaciele
  • Postów 1261
  • LokalizacjaPolska
  • Sprzęt135 & 120 & SL

Napisano 03 czerwiec 2010 - 22:04

Bynajmniej - ja piszę o ogólnej ostrości obiektywów. Nie ma tu co mieszać obiektywów o skrajnych zakresach ogniskowych - ale JEDNAK regułą jest - a w każdym razie było - że obiektywy o krótszych ogniskowych mają lepszą rozdzielczość od obiektywów o dłuższych ogniskowych. Przy najkrótszych ogniskowych może cokolwiek to spada, tym niemniej w przypadku analogów małoobrazkowych szczytowe rozdzielczości leżały w przedziale ogniskowych 28-50 mm. Co do szerszych kątów zgoda - szczególnie brzegi są już silnie rozciągane, przy długich ogniskowych z kolei dokuczają aberracje (teraz już może mniej, dzięki stosowaniu szkieł niskodyspersyjnych). I nie ma to nic wspólnego z teorią i obliczeniami - tak mówią tabele rozdzielczości obiektywów. Przykładowo - obiektywy o ogniskowych 70-105 mm osiągały rozdzielczości w najlepszym razie porównywalne ze słabszymi obiektywami 50 mm, a częściej o 25-30% od 50 mm gorsze, obiektywy 200-210 mm były już w okolicy 50-60% rozdzielczości pięćdziesiątek, a 300 mm już nawet poniżej 50%. Ogniskowe rzędu 28-35 mm plasowały się w okolicy (naj)lepszych 50 mm.

Cytat

est przycisk , po naciśnięciu którego mam obraz po zastosowaniu przysłony(na żywo).

I skąd wiesz, czy dany przedmiot jest już idealnie ostry, czy jeszcze minimalnie nieostry? ;-) To daje tylko bardzo ogólny pogląd na wygląd zdjęcia - i to ogólny, bo matówka nie jest najlepszym medium do odzwierciedlania ostatecznego wyglądu obrazu.

Cytat

Po trzecie znam możliwości swoich obiektywów i wiem czego mogę się spodziewać na jakiej przysłonie.

Ja tam bym się nie podjął dokładnego ustawienia GO na podstawie "znajomości obiektywu". ;-) Ba, nawet ze skalami GO na obiektywach trzeba bardzo uważać, dokładnie z tego powodu, o którym wyżej wspomniałem - dawniej bywały one liczone dla krążka rozproszenia uzależnionego od ogniskowej i można się na tym nieźle przejechać, zwłaszcza przy dłuższych obiektywach - bo okaże się np., że skala jest wyznaczona nie dla 0,03 mm, ale na przykład 0,045 mm czy 0,06 mm lub jeszcze większej wartości. Dlatego warto przedtem sprawdzić, dla jakiego krążka jest wyznaczona. :-P

Pzdr

Grzesiu
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Mogway 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 4860
  • LokalizacjaZ-ść
  • SprzętCanon

Napisano 04 czerwiec 2010 - 08:15

FlatEric napisał:

Ja tam bym się nie podjął dokładnego ustawienia GO na podstawie "znajomości obiektywu".
dokładne ustawienie GO jest mi do niczego nie potrzebne. Dla mnie jest istotna duża GO lub mała(minimalna) GO np w krajobrazie ze sztafażem. Ustawiam sobie przy portrecie najniższa przysłonę , ostrość na najbliższe oko modela i dalej niech się dzieje wola nieba. Co z tego, że na podziałce będę miał ile metrów czy centymetrów ,jak i tak nie wycisnę więcej z danego obiektywu. To tak jak z regulacją siły ssania w odkurzaczu.Niby jest, a i tak wszyscy wala na maxa. W drugą stronę też jest podobnie tylko biorę pod uwagę przy przesłanianiu przysłony,żeby nie wejść w wartości tam gdzie obiektyw ma spadek ostrości, no i oczywiście żeby czas mi nie wyszedł zbyt długi.Druga sprawa 28mm to nie jest dla mnie szeroki kąt. Tylko prośba , już mi nie podawaj definicji, bo ją znam. Z moim mnożnikiem 1,6 to uważam że mam jeden obiektyw szerokokątny który ma pole widzenia 110* a te zoomy zaczynające się od 17, czy 18 uważam je za jak najbardziej standardowe.
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Brwitom 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 9
  • LokalizacjaGdańsk, Brwinów
  • SprzętCanon EOS 300

Napisano 04 marzec 2011 - 13:23

Ja z kolei poprosiłbym o rozszyfrowanie skrótów z obiektywów Nikkor, bo nie wszystkie rozumiem
AF jest mi znane, a AF-S ?
VR już się tu na początku pojawiło i było mi znane
DX wielkość klatki

a co to u licha jest ED i IF?
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Grimes 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 5080
  • LokalizacjaChełmża
  • SprzętNikon & Canon

Napisano 04 marzec 2011 - 13:31

AF-S to oznaczenie szkieł z własnym silnikiem AF.
ED to powłoki antyrefleksyjne
A IF- nie mam pojęcia ale też chyba jakaś powłoka :P
Może to jej urok. Może to Photoshop :P
Zdjęcia ślubne Toruń
Zobacz fotoblog
Ja też chcę pare plusików do lansu, więc jak pomogłem, wciśnij Dołączona grafika na dole postu :)
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   FlatEric 

• Grupa Przyjaciele
  • Postów 1261
  • LokalizacjaPolska
  • Sprzęt135 & 120 & SL

Napisano 04 marzec 2011 - 13:50

Cytat

ED to powłoki antyrefleksyjne

Extra-low Dispersion, czyli zastosowane szkło o niskim współczynniku rozszczepiania światła.

Cytat

IF- nie mam pojęcia ale też chyba jakaś powłoka

Internal Focusing - wewnętrzne ogniskowanie.

Pzdr

Grzesiu
0

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2