mam dylemat przy kupnie aparatu. Potrzebuję sprzętu do fotografowania w miarę uniwersalnego ze szczególnym uwzględnieniem fotografowania detali budynków (mowa raczej o dworkach i pałacykach). Ponieważ nie znam się zbyt dobrze (powiedziałbym nawet, że jestem chwilowo laikiem w tej materii) na fotografii w oparciu o radę bardziej do?wiadczonej znajomej zamierzałem kupić Nikona d40x. W sklepie doradzano mi kupno Sony alfa 300. Ponieważ w obu przypadkach istnieje potrzeba dokupienia dodatkowego obiektywu (w przypadku nikona było to sigma 75-300, sonki 55-300 - chyba ;P ) rodzi się pytanie który aparat będzie lepszym i bardziej przyszło?ciowym zakupem.
Nikon d40x:
*sprawdzona marka
*potrzeba kupna obiektywów z silniczkami (przy okazji za co dokładnie s? odpowiedzialne te silniczki?)
*brak stabilizacji obrazu
Sony alfa 300:
*stabilizacja i silniczki w body
*podobno słabsza optyka
*lepszy autofokus
*bajery: rozkładany ekran, liveview
generalnie na sprzęt (body z obiektywem podstawowym + dodatkowy obiektyw) mogę przeznaczyć max 3000-3200 zł.
interesuj? mnie wasze opinie z konkretnym uzasadnieniem ("ten nie, bo nie", "raczej ten" raczej mi nie pomog?).
rozumiem, że s? wyznawcy danej marki (np. ja sam z procesorów kultywuję AMD), ale chciałbym prosić o obiektywne opinie poparte użytkowaniem sprzętu.
czy polecacie jakie? inne modele w tej klasie i kasie.
z góry dziękuję za opinie i rady

Pomoc