sony alfa 300 vs nikon d40x - Sprzęt Fotograficzny - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

Babeczka  : (25 maj 2012 - 15:13) p[oka
Barrtek  : (25 maj 2012 - 14:42) Moje zdjęcie na Fejsbuniu Nikon Polska, co za emocje : |||
Bucikowaty  : (25 maj 2012 - 13:17) Pewnie siedzi w bajce o kapturku
misieqMP  : (25 maj 2012 - 13:09) A gdzie jest smok ?? W każdej bajce musi być smok ;)
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 13:06) dokładnie :P
Bucikowaty  : (25 maj 2012 - 13:04) Zzzzzzieeeew\
Luziq  : (25 maj 2012 - 12:44) Zejdźcie na ziemie fanboy'e Nikona
JaFi  : (25 maj 2012 - 12:31) 90 to taki sprzęt, który chyba się nie zestarzeje :P
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 12:25) :D
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 12:25) sam mam d90 + 18-105 VR
JaFi  : (25 maj 2012 - 12:08) nie dziwie się przecież nikon to król aparatów ;D
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 11:50) w 80% przyapdków lustro od 3000 wzwyż to nikon :>
wercio  : (25 maj 2012 - 11:27) Ludzie ciułają pieniądze na lustrzankę, potem chcą się utwierdzić, że dobrze wybrali, cała tajemnica tych postów. Zwykle taka osoba jest prawie zdecydowana, a szuka tylko potwierdzenia.
JaFi  : (25 maj 2012 - 11:25) takie wybory to pikuś w porównaniu: mam 300 zł więc jaki najlepszy aparat w tej kwocie... ;p nie lepiej wziąć kasę i iść do media gdzie chłopacy dobrze doradzą? pokarzą 2-3 aparaty i wybieraj co się podoba :D
nitroactive  : (25 maj 2012 - 10:21) haha no dylematy wyboru między d300 1100d i a300 są tutaj masakryczne :D ja nawet nie czytam tych tematow :P
JaFi  : (25 maj 2012 - 07:55) fakt są i na pewno będą głupie pytania ;D
boratom  : (25 maj 2012 - 07:37) rev - nie poddawaj się - byłeś chyba ostatnim cierpliwym....
rev  : (25 maj 2012 - 07:25) kiedyś było mniej głupich pytań, ostatnio moda i bycie trendi przywleka coraz niższy poziom, mi już się nawet nie chce złośliwie komentować nowych pytających, mi już opadło bo poziom nawet moją wytrzymałość pokonał :] pamiętam jak kiedyś ktoś ze starych użytkowników proponował zamykać każde pytanie poniżej 2000 zł od nowych userów , taka generalna dygresja po czytaniu kolejnych pytań o to które body entry-level plus kit i wymagania wobec nic , szczerze to ja już ignory robię na 90% pytań o aparaty jakie się ostatnio pojawiły
Rozszerz pole shoutboxa

Strona 1 z 1

sony alfa 300 vs nikon d40x

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   mc418a 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 1
  • Lokalizacjaldz

Napisano 22 maj 2008 - 19:48

Witam,

mam dylemat przy kupnie aparatu. Potrzebuję sprzętu do fotografowania w miarę uniwersalnego ze szczególnym uwzględnieniem fotografowania detali budynków (mowa raczej o dworkach i pałacykach). Ponieważ nie znam się zbyt dobrze (powiedziałbym nawet, że jestem chwilowo laikiem w tej materii) na fotografii w oparciu o radę bardziej do?wiadczonej znajomej zamierzałem kupić Nikona d40x. W sklepie doradzano mi kupno Sony alfa 300. Ponieważ w obu przypadkach istnieje potrzeba dokupienia dodatkowego obiektywu (w przypadku nikona było to sigma 75-300, sonki 55-300 - chyba ;P ) rodzi się pytanie który aparat będzie lepszym i bardziej przyszło?ciowym zakupem.

Nikon d40x:
*sprawdzona marka
*potrzeba kupna obiektywów z silniczkami (przy okazji za co dokładnie s? odpowiedzialne te silniczki?)
*brak stabilizacji obrazu

Sony alfa 300:
*stabilizacja i silniczki w body
*podobno słabsza optyka
*lepszy autofokus
*bajery: rozkładany ekran, liveview

generalnie na sprzęt (body z obiektywem podstawowym + dodatkowy obiektyw) mogę przeznaczyć max 3000-3200 zł.
interesuj? mnie wasze opinie z konkretnym uzasadnieniem ("ten nie, bo nie", "raczej ten" raczej mi nie pomog?).
rozumiem, że s? wyznawcy danej marki (np. ja sam z procesorów kultywuję AMD), ale chciałbym prosić o obiektywne opinie poparte użytkowaniem sprzętu.
czy polecacie jakie? inne modele w tej klasie i kasie.
z góry dziękuję za opinie i rady :)
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   bakusiowa 

• Dyskutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 824
  • Lokalizacjażary

Napisano 22 maj 2008 - 20:12

silniczki odpowiadaj? za AF

gdyby ktos mi dał wybór d40x/ a300 to bez zastanowienia brałabym a300.

d40/d40x/d60 projektowali chyba ksiegowi, i wła?nie przez te aparaty nikon ma najlepsze wyniki na rynku. bo d40 najlepiej schodzi, ludzie po prostu nie wiedz? co bior?, a to tanie i no cóż.. pozostaje składać im kondolencje.

ja używam k200d, ale gdybym dysponowała tak? sumk? to bym brała k10d z 18-55 II, albo canon 350d + tamron 17-50/2,8 albo nikon d80+ kit
z tego co sie podałam odrzuciłabym od razu canona, nawet mimo dobrego tamrona i CMOSa, i prawdopodobnie brałabym k10d bo mniej bym sie bała brać go w plener (gdzie głównie robie zdjęcia) -> metalowy szkielet, uszczelki, lepsze materiały, i KIT o lepszych własno?ciach optycznych.
pentax k200d, kit ;-),sigma 50/2,8 macro, pentax mv1 i helios 44-m, infotar 400/6,3 (faza testowa.. :P), i jakies tam pierdoły ;)
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Head_DNB 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 2167
  • LokalizacjaKutno

Napisano 22 maj 2008 - 20:36

Polecam jakiego? Canona 350D/400D Ewentualnie T? Sonówkę
Na chwile tu jestem tylko na chwile ......
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   bakusiowa 

• Dyskutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 824
  • Lokalizacjażary

Napisano 22 maj 2008 - 21:33

a mi canon 400d nieodpowiada, cholernie niewygodny a ergonomia to ważna sprawa..
grip jest płytki i w?ski
pentax k200d, kit ;-),sigma 50/2,8 macro, pentax mv1 i helios 44-m, infotar 400/6,3 (faza testowa.. :P), i jakies tam pierdoły ;)
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Head_DNB 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 2167
  • LokalizacjaKutno

Napisano 23 maj 2008 - 09:16

Zależy od gustu Pewnie 40d byłby dla Ciebie za duży :P a mi fajnie leży w dłoniach bo mam duże łapy :P:P:P
Na chwile tu jestem tylko na chwile ......
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   bakusiowa 

• Dyskutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 824
  • Lokalizacjażary

Napisano 23 maj 2008 - 11:16

no 40d za duuuuuuuuży stanowczo, znaczy wiadomo że wszystko kwestia przyzwyczajenia ale miałam go w rekach przez jakie? 2 godzinki, i sam fakt że w canonie spust od gwintu jest po lewej stronie to mi nie odpowiada, w pentaxie mam go po prawej i trzymam gripa naciskam spust jedn? ręk?, a drug? wymieniam obiektyw. w canonie nie wiedziałam jak sie za to zabrać xD
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   B 

• Fotoreporter
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 580
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 23 maj 2008 - 12:10

Bakusiowa masz niewymiarowe dłonie :P 400D za małe 40D za duże :P
Co do spustu gwintu to tylko jeden producent (zakładaj?c że pentax i samsung to to samo) stosuje go po prawej stronie :-P wszędzie jest po lewej dla wygody.

Wracaj?c do tematu faktycznie zobacz który Ci w ręku dobrze leży i tyle :P , je?li o jako?ć zdjęć chodzi to wszystkie lustrzanki z danej półki cenowej robi? podobnej jako?ć zdjęcia.
"Hail to the King baby 8-)"

;-) [*@]
Wspinaczka i wspinanie
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   bakusiowa 

• Dyskutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 824
  • Lokalizacjażary

Napisano 23 maj 2008 - 12:32

jakie niewymiarowe xD normalne, k200d mi idealnie w łapkach leży :P po prostu oni w canonie sobie poziomu nie wy?rodkowali :roll:
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Bodzio 

• Debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 65
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 23 maj 2008 - 12:57

Eee tam wszyscy narzekaj? na mał? wagę Canonów 350/400 i ergonomię, że ponoć Ľle leży w dłoni... Jak już nie ma się do czego przyczepić, to trzeba co? takiego wymy?lić. Aparat ma robić zdjęcia, a nie przeprowadzać tajski masaż. A pod tym względem to naprawdę ?wietne aparaty. Kurcze, a żeby było zabawniej, pewnie mało kto trzymał je tak naprawdę w łapie i tylko powiela zasłyszane opinie z bardzo "wiarygodnych Ľródeł".

Bakusiowa to nie miał być atak na Ciebie, tylko moje ogólne spostrzeżenia ;-)
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   bakusiowa 

• Dyskutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 824
  • Lokalizacjażary

Napisano 23 maj 2008 - 13:26

ale je?li kto? zdjęcia lubi robić to prawdopodobnie trzyma ten aparat przez pare godzin, a jesli aparat jest niewygodny to kiepsko, dla mnie to jak zakup butów, musi dobrze leżeć :P

nie odbieram jako atak, tylko jako opinie :P

ja trzymałam w ręku i 40d i 400d, oba jako? mi nie leż?. ale wiadomo, pewnie kwestia przyzwyczajenia :P ale nawet moj kolega (posiadacz 400d) stwierdził że k200d jest wygodniejszy. po prostu pełniejszy grip :P
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Bodzio 

• Debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 65
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 23 maj 2008 - 19:37

Wszystko rzecz gustu. Dla mnie najczę?ciej wspomina wada tej serii Canonów, czyli wła?nie waga i kształt to przewrotnie ogromna zaleta. Dzięki temu aparat jest poręczniejszy, a gdy noszę go cały dzień ze sob? naprawdę bardzo się cieszę, że nie waży ani grama więcej. Wykorzystuję go najczę?ciej do szybkich zdjęć na ulicy i pomimo tego, że nie mam go zbyt długo (350D), już parokrotnie musiałem chować i wnosić aparat tam gdzie nie powinienem :-P
0

Strona 1 z 1