Nikon d60 - Tamron AF 55-200 f/4-5.6 Di II LD Macro - Jaki aparat, obiektyw, sprzęt kupić? - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

Babeczka  : (25 maj 2012 - 15:13) p[oka
Barrtek  : (25 maj 2012 - 14:42) Moje zdjęcie na Fejsbuniu Nikon Polska, co za emocje : |||
Bucikowaty  : (25 maj 2012 - 13:17) Pewnie siedzi w bajce o kapturku
misieqMP  : (25 maj 2012 - 13:09) A gdzie jest smok ?? W każdej bajce musi być smok ;)
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 13:06) dokładnie :P
Bucikowaty  : (25 maj 2012 - 13:04) Zzzzzzieeeew\
Luziq  : (25 maj 2012 - 12:44) Zejdźcie na ziemie fanboy'e Nikona
JaFi  : (25 maj 2012 - 12:31) 90 to taki sprzęt, który chyba się nie zestarzeje :P
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 12:25) :D
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 12:25) sam mam d90 + 18-105 VR
JaFi  : (25 maj 2012 - 12:08) nie dziwie się przecież nikon to król aparatów ;D
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 11:50) w 80% przyapdków lustro od 3000 wzwyż to nikon :>
wercio  : (25 maj 2012 - 11:27) Ludzie ciułają pieniądze na lustrzankę, potem chcą się utwierdzić, że dobrze wybrali, cała tajemnica tych postów. Zwykle taka osoba jest prawie zdecydowana, a szuka tylko potwierdzenia.
JaFi  : (25 maj 2012 - 11:25) takie wybory to pikuś w porównaniu: mam 300 zł więc jaki najlepszy aparat w tej kwocie... ;p nie lepiej wziąć kasę i iść do media gdzie chłopacy dobrze doradzą? pokarzą 2-3 aparaty i wybieraj co się podoba :D
nitroactive  : (25 maj 2012 - 10:21) haha no dylematy wyboru między d300 1100d i a300 są tutaj masakryczne :D ja nawet nie czytam tych tematow :P
JaFi  : (25 maj 2012 - 07:55) fakt są i na pewno będą głupie pytania ;D
boratom  : (25 maj 2012 - 07:37) rev - nie poddawaj się - byłeś chyba ostatnim cierpliwym....
rev  : (25 maj 2012 - 07:25) kiedyś było mniej głupich pytań, ostatnio moda i bycie trendi przywleka coraz niższy poziom, mi już się nawet nie chce złośliwie komentować nowych pytających, mi już opadło bo poziom nawet moją wytrzymałość pokonał :] pamiętam jak kiedyś ktoś ze starych użytkowników proponował zamykać każde pytanie poniżej 2000 zł od nowych userów , taka generalna dygresja po czytaniu kolejnych pytań o to które body entry-level plus kit i wymagania wobec nic , szczerze to ja już ignory robię na 90% pytań o aparaty jakie się ostatnio pojawiły
Rozszerz pole shoutboxa

Strona 1 z 1

Nikon d60 - Tamron AF 55-200 f/4-5.6 Di II LD Macro

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   WDxx 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 7
  • LokalizacjaXXX

Napisano 28 maj 2010 - 06:18

Witam serdecznie, krótkie pytanie bo znajduje rożne opinie i 'dostałem stracha'.
Czy ten obiektyw : http://www.skapiec.p...t/47/comp/84148
będzie współpracował z Nikonem D60 ? (ostrzył automatycznie?)
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Filip 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 2417
  • LokalizacjaWWA
  • Sprzęt50D

Napisano 28 maj 2010 - 06:21

http://allegro.pl/it...55548700_fotoit ... r_nik.html
Czemu ma nie ostrzyć?
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   WDxx 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 7
  • LokalizacjaXXX

Napisano 28 maj 2010 - 06:29

chodzi mi o brak silnika w body. Czytałem ze szkła AF-I AF-S tylko będą współpracować.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Grimes 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 5080
  • LokalizacjaChełmża
  • SprzętNikon & Canon

Napisano 28 maj 2010 - 06:35

D60 nie ma silnika w body. Wydaje mi się, że AF w tym obiektywie nie będzie działał.
Oznaczenia obiektywów AF-I i AF-S dotyczą szkiel Nikkora
Dla Tamrona są to oznaczenia N II i BIM.
Dla Sigmy jest to oznaczenie HSM.
Obiektyw, o którym mowa ma oznaczenie DiII, więc może nie mieć silnika.
Może to jej urok. Może to Photoshop :P
Zdjęcia ślubne Toruń
Zobacz fotoblog
Ja też chcę pare plusików do lansu, więc jak pomogłem, wciśnij Dołączona grafika na dole postu :)
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   barman_pl 

• Straż Nocna
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 7177
  • LokalizacjaBrzeziny, Łódź
  • SprzętCanonowo

Napisano 28 maj 2010 - 08:12

Grimes napisał:

Obiektyw, o którym mowa ma oznaczenie DiII, więc może nie mieć silnika.

DiII to nie jest oznaczenie braku silnika tylko oznacza szkła współpracujące wyłącznie z cropem. Odnośnie samego szkła 55-200 - tak - ma wbudowany silnik o czym świadczy napis AF.

Grimes napisał:

Dla Sigmy jest to oznaczenie HSM.

Tu też błąd ;-)... HSM to oznaczenie silnika ultrasonicznego i nie znaczy, że sigma bez tego napisu nie będzie wyposażona w silnik AF ;-)

Pozdr.
http://www.michaldawidowicz.com
http://www.blog.michaldawidowicz.com
Lamer...
Jeśli pomogłem, wciśnij czerwone pole i odejmij mi punkt... Dziękuję ;)... Jeśli nie pomogłem również proszę o czerwony Dołączona grafika
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Grimes 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 5080
  • LokalizacjaChełmża
  • SprzętNikon & Canon

Napisano 28 maj 2010 - 08:30

Oj nie jestem pewny na 100%, ale oznaczenie AF nie musi oznaczać wbudowanego silnika. Dla przykładu szkła NIKKOR AF nie mają silnika, tylko możliwość pracy ze śrubokrętem. Silnik mają tylko szkła AFs i AFI.
Znalazłem taki wątek na forum:
http://www.forumphot...opic.php?t=9031
HSM to owszem oznaczenie tego silnika, ale nie każda Sigma z bagnetem Nikona ma wbudowany silnik, chociaż posiada autofocus (praca ze śrubokrętem).
Najlepiej podpiąć obiektyw i sprawdzić czy działa.
Zdjęcia ślubne Toruń
Zobacz fotoblog
Ja też chcę pare plusików do lansu, więc jak pomogłem, wciśnij Dołączona grafika na dole postu :)
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   barman_pl 

• Straż Nocna
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 7177
  • LokalizacjaBrzeziny, Łódź
  • SprzętCanonowo

Napisano 28 maj 2010 - 08:40

Więc z tego co znalazłem w necie wynika, że są modele tego tamrona z silnikiem i bez, także wystarczy zapytać sprzedawcy czy dany model wyposażony jest w silnik.

Grimes napisał:

HSM to owszem oznaczenie tego silnika, ale nie każda Sigma z bagnetem Nikona ma wbudowany silnik, chociaż posiada autofocus (praca ze śrubokrętem).

Chodziło mi o to że napis HSM nie jest wyznacznikiem wbudowanego silnika tylko informuje o tym że jest zastosowany napęd ultrasoniczny, więc powyższy cytat wydaje się trochę bez sensu, bo co ma wbudowany silnik do napędu HSM ;-)

Grimes napisał:

Najlepiej podpiąć obiektyw i sprawdzić czy działa.

Dokładnie :ok:

Pozdr.
http://www.michaldawidowicz.com
http://www.blog.michaldawidowicz.com
Lamer...
Jeśli pomogłem, wciśnij czerwone pole i odejmij mi punkt... Dziękuję ;)... Jeśli nie pomogłem również proszę o czerwony Dołączona grafika
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Grimes 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 5080
  • LokalizacjaChełmża
  • SprzętNikon & Canon

Napisano 28 maj 2010 - 11:33

Znalazłem taka listę obiektywów kompatybilnych z Nikonami bez silnika.
http://fotoblogia.pl...9/10/27/nikon-d ... on-tokina/
Wcześniejsze modele obiektywów Tamron/Sigma prawdopodobnie nie wychodziły z silnikiem na bagnecie Nikona. Stąd moje sformułowanie, że Sigma powinna mieć oznaczenie HSM. Wcześniejsze modele dla Nikona nie miały po prostu silnika i autofocus nie będzie działał w niższych modelach.
Zdjęcia ślubne Toruń
Zobacz fotoblog
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   WDxx 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 7
  • LokalizacjaXXX

Napisano 29 maj 2010 - 07:17

dziękuje za odpowiedzi - jak głupi przez pospiech jestem zmuszony do korzystania z prawa 10 dniowego zwrotu :mrgreen:

100% pewności, podpinanie zaneguje zwrot.
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Grimes 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 5080
  • LokalizacjaChełmża
  • SprzętNikon & Canon

Napisano 29 maj 2010 - 07:41

Jednak bez silnika jest?
Jeśli nie chcesz ostrzyć ręcznie to faktycznie korzystaj z tego prawa jak najszybciej :ok:
Zdjęcia ślubne Toruń
Zobacz fotoblog
0

Strona 1 z 1