trochę extremalny sposób na makro - czy będzie działać? - Fotografia Cyfrowa - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

Babeczka  : (25 maj 2012 - 15:13) p[oka
Barrtek  : (25 maj 2012 - 14:42) Moje zdjęcie na Fejsbuniu Nikon Polska, co za emocje : |||
Bucikowaty  : (25 maj 2012 - 13:17) Pewnie siedzi w bajce o kapturku
misieqMP  : (25 maj 2012 - 13:09) A gdzie jest smok ?? W każdej bajce musi być smok ;)
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 13:06) dokładnie :P
Bucikowaty  : (25 maj 2012 - 13:04) Zzzzzzieeeew\
Luziq  : (25 maj 2012 - 12:44) Zejdźcie na ziemie fanboy'e Nikona
JaFi  : (25 maj 2012 - 12:31) 90 to taki sprzęt, który chyba się nie zestarzeje :P
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 12:25) :D
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 12:25) sam mam d90 + 18-105 VR
JaFi  : (25 maj 2012 - 12:08) nie dziwie się przecież nikon to król aparatów ;D
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 11:50) w 80% przyapdków lustro od 3000 wzwyż to nikon :>
wercio  : (25 maj 2012 - 11:27) Ludzie ciułają pieniądze na lustrzankę, potem chcą się utwierdzić, że dobrze wybrali, cała tajemnica tych postów. Zwykle taka osoba jest prawie zdecydowana, a szuka tylko potwierdzenia.
JaFi  : (25 maj 2012 - 11:25) takie wybory to pikuś w porównaniu: mam 300 zł więc jaki najlepszy aparat w tej kwocie... ;p nie lepiej wziąć kasę i iść do media gdzie chłopacy dobrze doradzą? pokarzą 2-3 aparaty i wybieraj co się podoba :D
nitroactive  : (25 maj 2012 - 10:21) haha no dylematy wyboru między d300 1100d i a300 są tutaj masakryczne :D ja nawet nie czytam tych tematow :P
JaFi  : (25 maj 2012 - 07:55) fakt są i na pewno będą głupie pytania ;D
boratom  : (25 maj 2012 - 07:37) rev - nie poddawaj się - byłeś chyba ostatnim cierpliwym....
rev  : (25 maj 2012 - 07:25) kiedyś było mniej głupich pytań, ostatnio moda i bycie trendi przywleka coraz niższy poziom, mi już się nawet nie chce złośliwie komentować nowych pytających, mi już opadło bo poziom nawet moją wytrzymałość pokonał :] pamiętam jak kiedyś ktoś ze starych użytkowników proponował zamykać każde pytanie poniżej 2000 zł od nowych userów , taka generalna dygresja po czytaniu kolejnych pytań o to które body entry-level plus kit i wymagania wobec nic , szczerze to ja już ignory robię na 90% pytań o aparaty jakie się ostatnio pojawiły
Rozszerz pole shoutboxa

Strona 1 z 1

trochę extremalny sposób na makro - czy będzie działać?

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   hao 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 4
  • LokalizacjaJasło

Napisano 19 maj 2010 - 20:42

Z mojej ograniczonej wiedzy nt. fizyki wydumałem... i chciałbym aby ktoś potwierdził, czy rzeczywiście to tak działa: (pytanie może nawet trochę z ciekawości):

zakładając obiektyw 40-150mm wraz z pierścieniem 70mm jestem w stanie zrobił ładne makro - obiektyw ostrzy na każdym zoomie.

zakłądając obiektyw 14-45mm i pierścienie 70 - nie jestem w stanie złapać ostrości - to oczywiste.

Zauważyłem, że stosując większy kąt, makro jest również większe (tzn. użwając 40mm pierścienia do obiektywu 40mm uzyskam mniejsze makro niż np 100mm pierścień do obiektywu 100m).

Jeśli chodzi o przełożenie ogniskowej, to czy mam rację, że kupując teleobiektyw 500mm i do tego zakładając trąbę pierścieni załóżmy również 500mm, uzyskam niezwykle duże powiększenie makro?

dzięki za odpowiedź ;)
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Mogway 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 4860
  • LokalizacjaZ-ść
  • SprzętCanon

Napisano 20 maj 2010 - 08:37

Makro bardziej polega na skali odwzorowania niż na ogniskowej. Obiektywy o różnych ogniskowych mają różną skalę odwzorowania lub identyczną skalę odwzorowania. Nie znaczy to ,że jest jakaś reguła.Wszystko zależy od budowy obiektywu i układu optycznego. Twoje doświadczenia ,mogą dotyczyć tych konkretnych obiektywów, ale nie ma gwarancji że zakładając inne obiektywy o tej samej ogniskowej, będziesz miał podobny efekt.Nie można również, przesadzać z pierścieniami, ponieważ zbyt duża ilość zawęża pole widzenia i zmniejsza jasność układu optycznego.Nie wiem o co chodzi z ta trąba pierścieni 500mm?Czyżbyś myślał,że w obiektywie z ogniskowa 500mm ognisko jest 0,5m za tylną soczewką? W każdym obiektywie ognisko wypada na matrycy, niezależnie od długości ogniskowej :-/
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   FlatEric 

• Pisacz nałogowy :)
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 1261
  • LokalizacjaPolska
  • Sprzęt135 & 120 & SL

Napisano 20 maj 2010 - 13:10

Cytat

zakłądając obiektyw 14-45mm i pierścienie 70 - nie jestem w stanie złapać ostrości - to oczywiste.

Dla mnie to nie do końca jest oczywiste... Przy ogniskowej 45 mm powinien ustawiać ostrość w odległości 74 mm od przedniego punktu głównego, ze skalą odwzorowania 1,6:1.
Zastosowanie wyciągu dłuższego (nawet znacznie) od ogniskowej niczym tu nie grozi.

Cytat

Zauważyłem, że stosując większy kąt, makro jest również większe (tzn. użwając 40mm pierścienia do obiektywu 40mm uzyskam mniejsze makro niż np 100mm pierścień do obiektywu 100m).

Może to zależy od średnicy źrenicy przy obiektywie konstrukcji retrofocus, ale formalnie przy obiektywie ustawionym na nieskończoność założenie pierścieni o długości równej ogniskowej daje zawsze skalę odwzorowania 1:1 - tzw. podwójny wyciąg.
Czyli ustawiony na nieskończoność obiektyw 500 mm z 500 mm pierścieni da Ci nadal skalę odwzorowania 1:1, tak samo jak 100 mm ze 100 mm pierścieni czy 70 mm z 70 mm pierścieni.

Macro z pierścieniami jest tym silniejsze im krótsza jest ogniskowa! Przykładowo po zamontowaniu 50 mm pierścieni - obiektyw 50 mm daje skalę odwzorowania 1:1, obiektyw 100 mm skalę 1:2, a obiektyw 28 mm - skalę 1,8:1.

Pzdr

Grzesiu
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Mogway 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 4860
  • LokalizacjaZ-ść
  • SprzętCanon

Napisano 20 maj 2010 - 15:15

FlatEric napisał:

założenie pierścieni o długości równej ogniskowej daje zawsze skalę odwzorowania 1:1 - tzw. podwójny wyciąg.
No ale co z obiektywami ,które bez pierścieni mają skalę odwzorowania 1:1 lub większą? I czy potwierdzasz, że można użyć 500mm pierścienia do ogniskowej 500mm . Tu rozważania wyłącznie teoretyczne, bo jakoś ciężko by było w praktyce to sprawdzić.
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   FlatEric 

• Pisacz nałogowy :)
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 1261
  • LokalizacjaPolska
  • Sprzęt135 & 120 & SL

Napisano 20 maj 2010 - 16:07

Cytat

No ale co z obiektywami ,które bez pierścieni mają skalę odwzorowania 1:1 lub większą?

Skala odwzorowania 1:1 z podwójnym wyciągiem dotyczy obiektywu ustawionego na nieskończoność. W przypadku wykręcenia obiektywu na mniejszą odległość (czy też zastosowania soczewek itp.) skala odwzorowania dalej rośnie. Z tym, że tu trzeba już być ostrożnym, bo część obiektywów ustawia ostrość np. poprzez niewielką zmianę ogniskowej, więc kalkulacje oparte na zwiększeniu wyciągu przy stałej ogniskowej mogą okazać się błędnymi. Np. dla sportu dokręciłem kiedyś 100 mm pierścieni do lustrzanej 500 mm - przy nieskończoności rezultat odpowiadał obliczeniom, przy minimalnej odległości ostrzenia - już nie.
W każdym razie można zaryzykować, że prosty obiektyw makro o skali 1:1 da z podwójnym wyciągiem skalę 2;1.

Cytat

I czy potwierdzasz, że można użyć 500mm pierścienia do ogniskowej 500mm

A czemu nie? Jasność spadnie o dwie działki, przy mniejszej średnicy mocowania (np. M42) będzie winieta w rogach - ale przeszkód formalnych nie ma. :shock:

Pzdr

Grzesiu
0

Strona 1 z 1