Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|
Aparat do fotografii modelek w studio
Napisano 16 maj 2010 - 01:42
potrzebuje rady odnosnie wyboru aparatu. Przeszukalem juz formum i nie znalazlem odpowiedzi. wiec do rzeczy:
potrzebuje aparatu + szkła do fotografowania modelek (w ubaniach lub bieliznie) w studio lub apartamentach. i tylko do tego ten aparat jest mi potrzebny. do tej pory focilem jedynie na fuji,ale to byla hybryda a teraz chce lustrzanke.
zastanawiam sie jesli chodzi o body to nad canon 40d badz nikon d80/d90.nic wyzej nie wchodzi w gre bo cena za wysoka.
czy to dobry wybor i jaki konkretnie z tych byscie mi polecili do opisanego wyzej celu. jak rowniez jakie konkretnie lustro? chcialbym narazie jedno.
Prosze o pomoc :-)
Napisano 16 maj 2010 - 07:57
podczas fotografowania w studio najwazniejsze jest oswietlenie. Prosty zestaw dwoch lamp studyjnych, dwie parasolki, grid. Zakladam ze skoro mowisz o studio to masz juz dostep i wiedze o tego typu sprzecie. Jesli nie, powaznie zastanowilbym sie cz nie lepiej zostac przy fuji (o ile ma stopke do wyzwalania zewnetrznych lamp) i zainwestowac troch w oswietlenie.
Jesli swiatlo juz jest to pozostale wymagania nie sa az tak rygorystyczne:
- nie potrzebne wysokie iso ani stabilizacja.
- modelki nie biegaja po studia (a wiec nei musi byc szybkich zdjec seryjnych).
- musi byc ostro ale i tak polecam jakis zoom
- mala glebia ostrosci bylaby porzadana
A wiec:
- 450d, tamron 17-50 2.8
Jesli nie masz swiatla (ani kasy na swiatlo) to proponuje dobra lampe, e.g. 580 ex II + reflektorm (lampa w sufit i reflektor od dolu/z boku)
A jesli chcesz fotografowac przy swietle zastanym - 40d (mozna podniesc ISO) + sigma 50 1.4
Napisano 16 maj 2010 - 10:40
Napisano 16 maj 2010 - 21:26
potzrebuje jedynie dobrego aparatu i obiektywu do tego typu zdjec. sam juz nie wiem ktory bedzie dobry?
Napisano 16 maj 2010 - 21:30
pozdr.
http://www.blog.michaldawidowicz.com
Lamer...
Jeśli pomogłem, wciśnij czerwone pole i odejmij mi punkt... Dziękuję ;)... Jeśli nie pomogłem również proszę o czerwony
Napisano 17 maj 2010 - 13:05
Napisano 17 maj 2010 - 13:30
iyou napisał:
A do jakiej kwoty ? :>
pzodr.
Lamer...
Jeśli pomogłem, wciśnij czerwone pole i odejmij mi punkt... Dziękuję ;)... Jeśli nie pomogłem również proszę o czerwony
Napisano 17 maj 2010 - 16:18
- po taniosci - canon 18-55 f/3.5-5.6
- standard - tamron 17-50 2.8
- z wypasem - canon 17-40 f/4 L
do twoch tanszych opcji mozesz dokupic stalke canona 50 f/1.8. do L'ki takiego zakupu nie polecam - roznica w jakosci bedzie nie do zniesienia
Napisano 17 maj 2010 - 16:34
Ale to tylko takie moje zdanie na temat tego szkła ;-)
Jeśli w podobnej cenie do 17-40L to chyba już lepiej 17-55 F2,8 IS ;-)
Pozdr.
Lamer...