Zdjęcia sportowe a100 - Sony - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

Babeczka  : (25 maj 2012 - 15:13) p[oka
Barrtek  : (25 maj 2012 - 14:42) Moje zdjęcie na Fejsbuniu Nikon Polska, co za emocje : |||
Bucikowaty  : (25 maj 2012 - 13:17) Pewnie siedzi w bajce o kapturku
misieqMP  : (25 maj 2012 - 13:09) A gdzie jest smok ?? W każdej bajce musi być smok ;)
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 13:06) dokładnie :P
Bucikowaty  : (25 maj 2012 - 13:04) Zzzzzzieeeew\
Luziq  : (25 maj 2012 - 12:44) Zejdźcie na ziemie fanboy'e Nikona
JaFi  : (25 maj 2012 - 12:31) 90 to taki sprzęt, który chyba się nie zestarzeje :P
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 12:25) :D
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 12:25) sam mam d90 + 18-105 VR
JaFi  : (25 maj 2012 - 12:08) nie dziwie się przecież nikon to król aparatów ;D
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 11:50) w 80% przyapdków lustro od 3000 wzwyż to nikon :>
wercio  : (25 maj 2012 - 11:27) Ludzie ciułają pieniądze na lustrzankę, potem chcą się utwierdzić, że dobrze wybrali, cała tajemnica tych postów. Zwykle taka osoba jest prawie zdecydowana, a szuka tylko potwierdzenia.
JaFi  : (25 maj 2012 - 11:25) takie wybory to pikuś w porównaniu: mam 300 zł więc jaki najlepszy aparat w tej kwocie... ;p nie lepiej wziąć kasę i iść do media gdzie chłopacy dobrze doradzą? pokarzą 2-3 aparaty i wybieraj co się podoba :D
nitroactive  : (25 maj 2012 - 10:21) haha no dylematy wyboru między d300 1100d i a300 są tutaj masakryczne :D ja nawet nie czytam tych tematow :P
JaFi  : (25 maj 2012 - 07:55) fakt są i na pewno będą głupie pytania ;D
boratom  : (25 maj 2012 - 07:37) rev - nie poddawaj się - byłeś chyba ostatnim cierpliwym....
rev  : (25 maj 2012 - 07:25) kiedyś było mniej głupich pytań, ostatnio moda i bycie trendi przywleka coraz niższy poziom, mi już się nawet nie chce złośliwie komentować nowych pytających, mi już opadło bo poziom nawet moją wytrzymałość pokonał :] pamiętam jak kiedyś ktoś ze starych użytkowników proponował zamykać każde pytanie poniżej 2000 zł od nowych userów , taka generalna dygresja po czytaniu kolejnych pytań o to które body entry-level plus kit i wymagania wobec nic , szczerze to ja już ignory robię na 90% pytań o aparaty jakie się ostatnio pojawiły
Rozszerz pole shoutboxa

Zdjęcia sportowe a100

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Przemo 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 9
  • LokalizacjaJasło

Napisano 23 kwiecień 2010 - 01:14

Witam! Jestem Fotoreporterem w portalu mojego miasta, co prawda spory amator. Wcześniej fotki robiłem cyfrówką niedawno kupiłem lustrzanke. Robię zdjęcia sportowe piłka nożna i siatkówka. Jak mam ustawić te przesłony itd (nie znam się) Aparat Sony a100 + 18-70 KIT.

Dziękuję za pomoc, i wyrozumiałość.
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   bob_marley23 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 4241
  • LokalizacjaŚląsk
  • SprzętZenit TTL

Napisano 23 kwiecień 2010 - 01:34

raczej zdjęć sportowych tym nie zrobisz... obiektyw za krótki i za ciemny, żeby osiągnąć dobry efekt
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Syra696 

• Pisacz nałogowy :)
  • Grupa Zwycięzcy
  • Postów 1427
  • LokalizacjaBydgoszcz
  • SprzętCanon

Napisano 23 kwiecień 2010 - 01:47

bob_marley23 napisał:

raczej zdjęć sportowych tym nie zrobisz... obiektyw za krótki i za ciemny, żeby osiągnąć dobry efekt

Podpisuje się. Przydałoby się jakieś tele, coś do 200mm, może 250mm.

Przemo napisał:

Jak mam ustawić te przesłony itd (nie znam się)

No to radzę najpierw sięgnąc do jakiejś literatury :mrgreen: Podstawowa 'zasada' przy zdjęciach spotowych to chyba: krótki czas naświetlania.

Ja osobiście robię na mniej wiecej takich parametrach*, zakładając, że jest dobre światło:
- 1/500 - 1600
- F 4-8
- ISO to zależy od światła, ale od 100 do 800 nawet [wtedy mogę ustawić krótszy czas, a na 800 aż tak nie szumi u mnie]
- pomiar światła punktowy i punkt pomiaru AF ustawoniy na centralny
- tryb SERVO AI, czyli AF "podąża" za obiektem, który znajduje sie w punkcie pomiaru AF, w przeciwieństwie do ONE SHOT, gdzie ostrość ustawiana jest raz, i przy zmianie położenia obiektu nie jest "korygowana", że to takk ujmę. Mam nadzieje, że rozumiesz o co chodzi ;-) Nie umiem dobrze tego opisac.
- robie w RAWie, żeby można było ładnie obrobić i no w razie potrzeby dać cropa.
-najcześciej robie serią i wybieram najlepsze momenty

*głównie zdjęcia psa w ruchu
saranowak.pl
Prawdopodobnie już mnie nie zobaczysz na tym forum, jeśli masz do mnie interes, wyżej masz namiary.
forum fotograficzne
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Grimes 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 5080
  • LokalizacjaChełmża
  • SprzętNikon & Canon

Napisano 23 kwiecień 2010 - 12:55

Przemo napisał:

Jestem Fotoreporterem w portalu mojego miasta

Czyli ja też jestem "Fotoreporterem"- super :-P :D
recepta:
Nie ma takowej. Każde warunki są inne. Zachęcam do poczytania lektury na temat ekspozycji lub czegoś na temat fotografii sportowej. Rozdział o foto sportowym znajdziesz w "Sekrety mistrza fotografii cyfrowej" autor: Scott Kelby
Może to jej urok. Może to Photoshop :P
Zdjęcia ślubne Toruń
Zobacz fotoblog
Ja też chcę pare plusików do lansu, więc jak pomogłem, wciśnij Dołączona grafika na dole postu :)
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Przemo 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 9
  • LokalizacjaJasło

Napisano 23 kwiecień 2010 - 18:30

Nie moge sobię poradzić.. Dziś robiłem fotki z turnieju i dno.. Jutro mam mecz siatkówki i chce to jak najlepiej zrobić.. Pomożecie pokoleii te przesłony itd

Foto z dziś.. Straszna lipa..

http://images47.foto...217187d4cb2.jpg
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   sledzik 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 2291
  • LokalizacjaSzczecinek, Koszalin
  • Sprzęta700

Napisano 23 kwiecień 2010 - 18:38

Jeśli chodzi o parametry to chyba nie jest tak źle, rower uchwycony w ruchu bez rozmazania (albo czegoś nie widzę), naświetlenie też ok, ale za to kadr leży...uciety rower i głowa.

A co ty chcesz w swoich zdjeciach zmienić, zeby ci sie podobały? Jak mają wyglądać?
>DeviantArt<
Forum fotograficzne

Licence to Interpret
Starring: The Viola Player - agent 000, or even less...
"My name is Player, Viola Player"
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Przemo 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 9
  • LokalizacjaJasło

Napisano 23 kwiecień 2010 - 18:41

Chciałbym jak kolegi fotki z 350d

http://www.jaslonet....m/222/11_t2.jpg

Głównie chodzi mi o to, abym miał akcje nie rozmazane i żeby fotki leciały odrazu, a nie np 2sec później.

a to moje fotki z aparatu : :arrow:

http://www.jaslonet....0/04/lgliwa.jpg
http://www.jaslonet....0/04/tbrd/2.jpg

Na zdjęciach widać bardzo duże szumy.. I kolory nie takie naturalne.
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Flash 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 23
  • LokalizacjaNędza

Napisano 23 kwiecień 2010 - 18:45

Z tym 2-sekundowym opóźnieniem to chyba kwestia samowyzwalacza. Coś mi się wydaje, że nawet do instrukcji obsługi nie zajżałeś.
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Przemo 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 9
  • LokalizacjaJasło

Napisano 23 kwiecień 2010 - 18:47

Zajrzałem posiadam ją na PC,bo była na płycie CD.

a mam pytanie, chciałbym też robić zdjęcia makro, czy mogę tym obiektywem bo na Allegro widziałem jakieś tam +4 makro czy cos..
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   sledzik 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 2291
  • LokalizacjaSzczecinek, Koszalin
  • Sprzęta700

Napisano 23 kwiecień 2010 - 18:49

No wiesz, z tych ostatnich 2 zdjęć to ja ci nie powiem dużo, bo przy takich rozmiarach to ja szumów nie widzę, ani parametrów, bo są usunięte dane exif

a100 nie jest dobra do zdjeć sportowych, bo szumi właśnie.
Ogólnie to tak:
otwórz makrymalnie przysłonę, podwyższaj ISO, patrząc na poziom szumów oczywiscie i skracaj czas naświetlania, więcej ci nie powiem, bo warunki oświetleniowe bywają różne i potrzeba różnych parametrów

edit.
mozesz robić makro tym obiektywem, ale soczewek to ja bym nie doradzała raczej, może dodatkowy obiektyw 'helios' doczepiony do kita, więcej do makro znajdziesz >tu<
>DeviantArt<
Forum fotograficzne

Licence to Interpret
Starring: The Viola Player - agent 000, or even less...
"My name is Player, Viola Player"
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Grimes 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 5080
  • LokalizacjaChełmża
  • SprzętNikon & Canon

Napisano 23 kwiecień 2010 - 18:53

Na moje to po prostu to szkiełko nie daje rady. Stąd nieostrości na brzegach no i za ciemne przy okazji, czyli musisz wydłużać czas lub podbić ISO
Zdjęcia ślubne Toruń
Zobacz fotoblog
Ja też chcę pare plusików do lansu, więc jak pomogłem, wciśnij Dołączona grafika na dole postu :)
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   barman_pl 

• Straż Nocna
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 7177
  • LokalizacjaBrzeziny, Łódź
  • SprzętCanonowo

Napisano 24 kwiecień 2010 - 00:18

Przemo napisał:

Jestem Fotoreporterem w portalu mojego miasta

Przemo napisał:

Nie moge sobię poradzić.. Dziś robiłem fotki z turnieju i dno..

Szczerze ? - jeśli jesteś "fotoreporterem" i nie masz pojęcia o robieniu zdjęć to lepiej się zwolnij... Nie łapę... Jakim cudem załapałeś się do tej pracy... ;)

Sorki, ale nie mogę... najpierw lektura, nauka a później takie wyzwania jak już cokolwiek się nauczysz... Pytasz o podstawowe rzeczy, które jako "fotoreporter" powinieneś mieć wyuczone na pamięć.

pozdr.
http://www.michaldawidowicz.com
http://www.blog.michaldawidowicz.com
Lamer...
Jeśli pomogłem, wciśnij czerwone pole i odejmij mi punkt... Dziękuję ;)... Jeśli nie pomogłem również proszę o czerwony Dołączona grafika
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Grimes 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 5080
  • LokalizacjaChełmża
  • SprzętNikon & Canon

Napisano 24 kwiecień 2010 - 06:40

Wiesz Barman...Ja chyba też jestem fotoreporterem ;)
Po prostu wszystko polega na tym, że zakładasz sobie konto na miejskim portalu, robisz zdjęcia i na niego wrzucasz jako artykuł. Nikt za to nie płaci :-P
Tu masz przykład takiego portalu: http://www.mmtorun.pl/
:-P
Zdjęcia ślubne Toruń
Zobacz fotoblog
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   barman_pl 

• Straż Nocna
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 7177
  • LokalizacjaBrzeziny, Łódź
  • SprzętCanonowo

Napisano 24 kwiecień 2010 - 09:35

No chyba że tak ;-)... Bo już sie przestraszyłem

Pozdr.
http://www.michaldawidowicz.com
http://www.blog.michaldawidowicz.com
Lamer...
Jeśli pomogłem, wciśnij czerwone pole i odejmij mi punkt... Dziękuję ;)... Jeśli nie pomogłem również proszę o czerwony Dołączona grafika
0

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2