Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|
Zakup aparatu cyfrowego dla nowicjusza
Napisano 19 kwiecień 2010 - 17:36
Mam na imię Dawid, mam 24 lata i....jestem totalnym nowicjuszem jeśli chodzi o fotografię. Co więc mnie tu sprowadza? Otóż...chciałbym kupić sobie aparat, by w wolnych chwilach popstrykać trochę fotek.
Jaki sprzęt mnie interesuje? Cóż, tu może być trochę problem, bo jako, że nie znam się na tym zbytnio, to i pewnie nie będzie potrafił dokładnie opisać wymagań. Napiszę więc może bardziej o przeznaczeniu....
Mam zamiar poświęcić trochę wolnego czasu na zgłębienie tajników fotografii cyfrowej, a następnie zastosować to w praktyce. Cel? Jak najbardziej prywatny. Po prosty hobby, sposób na spędzanie wolnego czasu - wyjście w plener z aparatem. Potrzebuję zatem czegoś więcej niż najzwyklejsza cyfrówka, którą można kupić za 300-500 zł w MediaMarkt. Nie potrzebuję jednak w pełni profesjonalnego sprzętu, bo i tak nie będę potrafił go wykorzystać. Zatem chcę czegoś pośrodku.
Czego dokładniej? Generalnie, mam zamiar nauczyć się robienia dobrych zdjęć (ostrość, łapanie światła/cienia, robienia dobrych ujęć nocnych przy kiepskim świetle, łapania obiektów w ruchu, itp). Nie wiem dokładnie na ile to zależy od umiejętności fotografa, a ile od sprzętu, jaki się posiada, przypuszczam jednak, że najtańszą cyfrówką takich rzeczy nie da się robić. Generalnie, chciałbym jakiś w miarę dobry aparat do nauki sztuki fotografii.
Nie będę podawał ram cenowych, bo w sumie takie nie istnieją. Nie oznacza to, iż mam nieograniczony budżet - po prostu 100 zł więcej za zauważalny wzrost jakości nie zrobi mi różnicy. Chciałbym żeby ten sprzęt służył mi przez dłuższy czas (kilka lat to na pewno), no i oczywiście był w rozsądnej cenie. Fotografia będzie dla mnie hobby, a nie sposobem zarabiania na życie, więc nie mam zamiaru inwestować w to nie wiadomo ile.
Podsumowując...chcę aparat średniej klasy, umożliwiający naukę robienia dobrych, profesjonalnych zdjęć. Zdaję sobie sprawę, że to głównie zależy od wiedzy, umiejętności (a nieraz pewnie i od cierpliwości) fotografa, jednak nie chciałbym by sprzęt mnie ograniczał (w sensie, by nie dało sie technicznie czegoś nim fotografować, co przypuszczam jest standardem w najtańszych aparatach z przeceny).
Nie będę pisał ile megapikseli i tak dalej, bo pewnie i tak wiecie to lepiej ode mnie:) Na pewno chcę, aby zdjęcia były dużej rozdzielczości i dobrej jakości.
Z góry dziękuję wszystkim tym, którzy poświęcą trochę czasu i doradzą mi co kupić. Prosiłbym o pisanie marki/modelu + (jeśli to możliwe) krótkiego objaśnienia co w tym aparacie jest takiego dobrego (tylko takim...prostym językiem, i tak technicznych kwestii nie zrozumiem).
Pozdrawiam,
Dawid Sz
P.S.
Co do poniższego topicu, i pytań w nim zawartych:
http://www.forumphot...opic.php?t=5096
- budżet nie jest sprawą najważniejszą
- oczywiście lustrzanka z możliwością rozbudowy, oczywiście o ile dla mnie będzie to potrzebne (w odniesieniu do tego, co opisałem)
- wielkość nie ma znaczenia
- zakres tematów fotograficznych - maksymalny, w sensie mam zamiar fotografować wszystko co mi się spodoba, czyli najlepiej jakby to był w miarę uniwersalny model
- może być używany (de facto, zapomniałem zapytać się który byłby lepszy i dlaczego - używany czy nowy?)
- firma/model nie ma znaczenia
- funkcje...hmm...trudno mi opisać, bo się za bardzo na tym nie znam, ale chciałbym mieć możliwość robienia dobrych zdjęć 'w ruchu', przy słabym oświetleniu (nocne), dobry zoom, stabilizację (to chyba dosyć oczywiste), tryb ręczny no i, jeśli by dało radę, to i nagrywanie krótkich filmów.
Napisano 19 kwiecień 2010 - 17:40
Tutaj tak na szybko moja propozycja. koszt 750 zł
http://allegro.pl/it...00559246_aparat ... _2_gb.html
edit: tańsza alternatywa http://allegro.pl/it...03939935_canon_ ... 2x_zo.html
Napisano 19 kwiecień 2010 - 19:36
Napisano 10 sierpień 2011 - 09:13
w Canonie zoom 18-135 (nowość, raczej nie ma wiele używek) 1200 zł z gwarancją, używka 800
w Nikonie zoom 18-105 nowość ok. 1000-1100, używka 700
do tego body, to będzie 1000-1200 zł żeby nie było jakieś zbyt stare i zbyt kiepskie (np. EOS 450D body)
więc na wymogi jakie postawiłeś w tamtym topicu 2000 zł i będziesz zadowolony
miałem Canona 450D ponad rok, dobry aparat w tej klasie swojej
Sony mają stabilizację w body a jakie do nich spacer zoomy to się nie znam
generalnie "bez 2 tysi nie podchodź" bo wtopisz kasę i będziesz żałował
Napisano 12 sierpień 2011 - 06:19