Zakup aparatu cyfrowego dla nowicjusza - Jaki aparat, obiektyw, sprzęt kupić? - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

Babeczka  : (25 maj 2012 - 15:13) p[oka
Barrtek  : (25 maj 2012 - 14:42) Moje zdjęcie na Fejsbuniu Nikon Polska, co za emocje : |||
Bucikowaty  : (25 maj 2012 - 13:17) Pewnie siedzi w bajce o kapturku
misieqMP  : (25 maj 2012 - 13:09) A gdzie jest smok ?? W każdej bajce musi być smok ;)
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 13:06) dokładnie :P
Bucikowaty  : (25 maj 2012 - 13:04) Zzzzzzieeeew\
Luziq  : (25 maj 2012 - 12:44) Zejdźcie na ziemie fanboy'e Nikona
JaFi  : (25 maj 2012 - 12:31) 90 to taki sprzęt, który chyba się nie zestarzeje :P
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 12:25) :D
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 12:25) sam mam d90 + 18-105 VR
JaFi  : (25 maj 2012 - 12:08) nie dziwie się przecież nikon to król aparatów ;D
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 11:50) w 80% przyapdków lustro od 3000 wzwyż to nikon :>
wercio  : (25 maj 2012 - 11:27) Ludzie ciułają pieniądze na lustrzankę, potem chcą się utwierdzić, że dobrze wybrali, cała tajemnica tych postów. Zwykle taka osoba jest prawie zdecydowana, a szuka tylko potwierdzenia.
JaFi  : (25 maj 2012 - 11:25) takie wybory to pikuś w porównaniu: mam 300 zł więc jaki najlepszy aparat w tej kwocie... ;p nie lepiej wziąć kasę i iść do media gdzie chłopacy dobrze doradzą? pokarzą 2-3 aparaty i wybieraj co się podoba :D
nitroactive  : (25 maj 2012 - 10:21) haha no dylematy wyboru między d300 1100d i a300 są tutaj masakryczne :D ja nawet nie czytam tych tematow :P
JaFi  : (25 maj 2012 - 07:55) fakt są i na pewno będą głupie pytania ;D
boratom  : (25 maj 2012 - 07:37) rev - nie poddawaj się - byłeś chyba ostatnim cierpliwym....
rev  : (25 maj 2012 - 07:25) kiedyś było mniej głupich pytań, ostatnio moda i bycie trendi przywleka coraz niższy poziom, mi już się nawet nie chce złośliwie komentować nowych pytających, mi już opadło bo poziom nawet moją wytrzymałość pokonał :] pamiętam jak kiedyś ktoś ze starych użytkowników proponował zamykać każde pytanie poniżej 2000 zł od nowych userów , taka generalna dygresja po czytaniu kolejnych pytań o to które body entry-level plus kit i wymagania wobec nic , szczerze to ja już ignory robię na 90% pytań o aparaty jakie się ostatnio pojawiły
Rozszerz pole shoutboxa

Strona 1 z 1

Zakup aparatu cyfrowego dla nowicjusza

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   rake 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 7
  • LokalizacjaLubartów

Napisano 19 kwiecień 2010 - 17:36

Witam,

Mam na imię Dawid, mam 24 lata i....jestem totalnym nowicjuszem jeśli chodzi o fotografię. Co więc mnie tu sprowadza? Otóż...chciałbym kupić sobie aparat, by w wolnych chwilach popstrykać trochę fotek.

Jaki sprzęt mnie interesuje? Cóż, tu może być trochę problem, bo jako, że nie znam się na tym zbytnio, to i pewnie nie będzie potrafił dokładnie opisać wymagań. Napiszę więc może bardziej o przeznaczeniu....

Mam zamiar poświęcić trochę wolnego czasu na zgłębienie tajników fotografii cyfrowej, a następnie zastosować to w praktyce. Cel? Jak najbardziej prywatny. Po prosty hobby, sposób na spędzanie wolnego czasu - wyjście w plener z aparatem. Potrzebuję zatem czegoś więcej niż najzwyklejsza cyfrówka, którą można kupić za 300-500 zł w MediaMarkt. Nie potrzebuję jednak w pełni profesjonalnego sprzętu, bo i tak nie będę potrafił go wykorzystać. Zatem chcę czegoś pośrodku.

Czego dokładniej? Generalnie, mam zamiar nauczyć się robienia dobrych zdjęć (ostrość, łapanie światła/cienia, robienia dobrych ujęć nocnych przy kiepskim świetle, łapania obiektów w ruchu, itp). Nie wiem dokładnie na ile to zależy od umiejętności fotografa, a ile od sprzętu, jaki się posiada, przypuszczam jednak, że najtańszą cyfrówką takich rzeczy nie da się robić. Generalnie, chciałbym jakiś w miarę dobry aparat do nauki sztuki fotografii.

Nie będę podawał ram cenowych, bo w sumie takie nie istnieją. Nie oznacza to, iż mam nieograniczony budżet - po prostu 100 zł więcej za zauważalny wzrost jakości nie zrobi mi różnicy. Chciałbym żeby ten sprzęt służył mi przez dłuższy czas (kilka lat to na pewno), no i oczywiście był w rozsądnej cenie. Fotografia będzie dla mnie hobby, a nie sposobem zarabiania na życie, więc nie mam zamiaru inwestować w to nie wiadomo ile.

Podsumowując...chcę aparat średniej klasy, umożliwiający naukę robienia dobrych, profesjonalnych zdjęć. Zdaję sobie sprawę, że to głównie zależy od wiedzy, umiejętności (a nieraz pewnie i od cierpliwości) fotografa, jednak nie chciałbym by sprzęt mnie ograniczał (w sensie, by nie dało sie technicznie czegoś nim fotografować, co przypuszczam jest standardem w najtańszych aparatach z przeceny).

Nie będę pisał ile megapikseli i tak dalej, bo pewnie i tak wiecie to lepiej ode mnie:) Na pewno chcę, aby zdjęcia były dużej rozdzielczości i dobrej jakości.

Z góry dziękuję wszystkim tym, którzy poświęcą trochę czasu i doradzą mi co kupić. Prosiłbym o pisanie marki/modelu + (jeśli to możliwe) krótkiego objaśnienia co w tym aparacie jest takiego dobrego (tylko takim...prostym językiem, i tak technicznych kwestii nie zrozumiem).

Pozdrawiam,
Dawid Sz

P.S.
Co do poniższego topicu, i pytań w nim zawartych:
http://www.forumphot...opic.php?t=5096

- budżet nie jest sprawą najważniejszą
- oczywiście lustrzanka z możliwością rozbudowy, oczywiście o ile dla mnie będzie to potrzebne (w odniesieniu do tego, co opisałem)
- wielkość nie ma znaczenia
- zakres tematów fotograficznych - maksymalny, w sensie mam zamiar fotografować wszystko co mi się spodoba, czyli najlepiej jakby to był w miarę uniwersalny model
- może być używany (de facto, zapomniałem zapytać się który byłby lepszy i dlaczego - używany czy nowy?)
- firma/model nie ma znaczenia
- funkcje...hmm...trudno mi opisać, bo się za bardzo na tym nie znam, ale chciałbym mieć możliwość robienia dobrych zdjęć 'w ruchu', przy słabym oświetleniu (nocne), dobry zoom, stabilizację (to chyba dosyć oczywiste), tryb ręczny no i, jeśli by dało radę, to i nagrywanie krótkich filmów.
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Emkacf 

• Papla
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 374
  • LokalizacjaBydgoszcz
  • SprzętNikon D3000

Napisano 19 kwiecień 2010 - 17:40

Proponowałabym zaawansowany kompakt, który pozwoli na zabawę manualnymi ustawieniami. Sądzę, że na allegro za 500 zł by się coś znalazło. Taki zestaw umożliwia zarówno pstrykanie zdjęć na automacie, jak i zgłębianie wszystkich tajników fotografii. Idealny wstęp przed lustrzanką, ponieważ większość ustawień jest takich jak w lustrach :)

Tutaj tak na szybko moja propozycja. koszt 750 zł
http://allegro.pl/it...00559246_aparat ... _2_gb.html

edit: tańsza alternatywa http://allegro.pl/it...03939935_canon_ ... 2x_zo.html
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Preskaler 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 7051
  • LokalizacjaKrosno
  • SprzętC40D, P-six, Praktica PLC2, Zenit TTL, Start 66, Liubitiel 166B itd.

Napisano 19 kwiecień 2010 - 19:36

Ja się z tym nie mogę zgodzić! Kolega wyraźnie napisał, że chce aparat, który nie będzie go ograniczał. Takich aparatów to jeszcze nie ma ale najbardziej uniwersalne są lustrzanki i to o możliwie wysokich czułościach a przy tym jak najmniejszych szumach. Myślę, że najlepszym rozwiązaniem będzie Canon 500D. Moim zdaniem to najbardziej uniwersalny aparat w klasie średniej - zaawansowanego amatora. Pozwala na zrealizowanie prawie wszystkich założeń i oczekiwań "rake'a".
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   marcinek 

• Zło Wcielone
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3969
  • LokalizacjaSwarzędz
  • SprzętNikon & Smena

Napisano 19 kwiecień 2010 - 22:21

a jaki budżet? ;-)
www.marcinpaulus.pl

Ja też poproszę o Dołączona grafika :-)

0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   rev 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3635
  • SprzętCanon

Napisano 10 sierpień 2011 - 09:13

okey, jeśli tutaj chcesz kontynuować (podałeś link) to odpowiadam:
w Canonie zoom 18-135 (nowość, raczej nie ma wiele używek) 1200 zł z gwarancją, używka 800
w Nikonie zoom 18-105 nowość ok. 1000-1100, używka 700

do tego body, to będzie 1000-1200 zł żeby nie było jakieś zbyt stare i zbyt kiepskie (np. EOS 450D body)

więc na wymogi jakie postawiłeś w tamtym topicu 2000 zł i będziesz zadowolony

miałem Canona 450D ponad rok, dobry aparat w tej klasie swojej
Sony mają stabilizację w body a jakie do nich spacer zoomy to się nie znam
generalnie "bez 2 tysi nie podchodź" bo wtopisz kasę i będziesz żałował
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Harley69 

• Większy debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 209

Napisano 12 sierpień 2011 - 06:19

Tak Canon 500D + obiektyw jakiś uniwersalny o w miarę dużej manewrowości np 18-105 i chyba to będzie najtańsze rozwiązanie. Możesz spróbować z hybrydą jakimś Sony NEX albo inny wtedy masz opcje automatyczne z przyzwoitą jakością optyczną i wydaje mi się że do nauki to dobre rozwiązanie.
0

Strona 1 z 1