Kodak Z712 IS - problem z akumulatorami - Sprzęt Fotograficzny - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

Babeczka  : (25 maj 2012 - 15:13) p[oka
Barrtek  : (25 maj 2012 - 14:42) Moje zdjęcie na Fejsbuniu Nikon Polska, co za emocje : |||
Bucikowaty  : (25 maj 2012 - 13:17) Pewnie siedzi w bajce o kapturku
misieqMP  : (25 maj 2012 - 13:09) A gdzie jest smok ?? W każdej bajce musi być smok ;)
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 13:06) dokładnie :P
Bucikowaty  : (25 maj 2012 - 13:04) Zzzzzzieeeew\
Luziq  : (25 maj 2012 - 12:44) Zejdźcie na ziemie fanboy'e Nikona
JaFi  : (25 maj 2012 - 12:31) 90 to taki sprzęt, który chyba się nie zestarzeje :P
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 12:25) :D
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 12:25) sam mam d90 + 18-105 VR
JaFi  : (25 maj 2012 - 12:08) nie dziwie się przecież nikon to król aparatów ;D
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 11:50) w 80% przyapdków lustro od 3000 wzwyż to nikon :>
wercio  : (25 maj 2012 - 11:27) Ludzie ciułają pieniądze na lustrzankę, potem chcą się utwierdzić, że dobrze wybrali, cała tajemnica tych postów. Zwykle taka osoba jest prawie zdecydowana, a szuka tylko potwierdzenia.
JaFi  : (25 maj 2012 - 11:25) takie wybory to pikuś w porównaniu: mam 300 zł więc jaki najlepszy aparat w tej kwocie... ;p nie lepiej wziąć kasę i iść do media gdzie chłopacy dobrze doradzą? pokarzą 2-3 aparaty i wybieraj co się podoba :D
nitroactive  : (25 maj 2012 - 10:21) haha no dylematy wyboru między d300 1100d i a300 są tutaj masakryczne :D ja nawet nie czytam tych tematow :P
JaFi  : (25 maj 2012 - 07:55) fakt są i na pewno będą głupie pytania ;D
boratom  : (25 maj 2012 - 07:37) rev - nie poddawaj się - byłeś chyba ostatnim cierpliwym....
rev  : (25 maj 2012 - 07:25) kiedyś było mniej głupich pytań, ostatnio moda i bycie trendi przywleka coraz niższy poziom, mi już się nawet nie chce złośliwie komentować nowych pytających, mi już opadło bo poziom nawet moją wytrzymałość pokonał :] pamiętam jak kiedyś ktoś ze starych użytkowników proponował zamykać każde pytanie poniżej 2000 zł od nowych userów , taka generalna dygresja po czytaniu kolejnych pytań o to które body entry-level plus kit i wymagania wobec nic , szczerze to ja już ignory robię na 90% pytań o aparaty jakie się ostatnio pojawiły
Rozszerz pole shoutboxa

Strona 1 z 1

Kodak Z712 IS - problem z akumulatorami

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   pawel84 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 2
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 18 kwiecień 2010 - 18:22

Posiadam Kodaka Z712 IS, jestem z jego zdjęć bardzo zadowolony jak na taki podręczny aparat.

Dokupiłem sobie do niego 2 akumulatory zastępcze Klic-8000 3500mAh LiLion i ładowarkę do nich, także noname "Travel Charger 4,2V(8,4V) - 650mAh". Zdjęcia robiłem nim "sezonowo", tzn. na wyjazdach, akumulatory starczały na długo. Chciałem odkurzyć aparat po zimie, jednak okazuje się że są problemy. Jeden z akumulatorów od razu po włożeniu pokazuje migającą ikonę akumulatora (potrafi się wyłączyć z nieschowanym obiektywem), drugi pozwala na dokonanie tylko kilku zdjęć - maksymalnie kilkunastu zdjęć, następnie się wyłącza. Próbowałem wielokrotnie ładować - dioda po kilkunastu minutach zmienia się z czerwonej na zieloną. Po pomiarze multimetrem naładowany akumulator ma prawie 4,1V. Po wyłączeniu w się aparatu z powodu systemowego komunikatu niskiego napięcia nieznacznie mniej. Rozładowałem akumulator przy pomocy żarówki do 0, a następnie ładowałem, po mniej więcej pół godzinie, może szybciej dioda na ładowarce zmieniła kolor na żółty, szybko później na zielony. Multimeter po takim czasie ładowania pokazuje 4,05V. A może sądzicie że to problem ładowarki, która zbyt szybko rozłącza ładowanie?

Będę wdzięczy za pomoc czy mógłbym zrobić coś z zestawem zasilania który mam. Akumulatory i ładowarka działały wcześniej świetnie, kilka razy zostały naładowane i rozładowane, aparat zrobił sporo zdjęć. Problem zrobił się w momencie kiedy chciałem użyć go ponownie po kilkumiesięcznym porzuceniu. Ilościowo absolutnie nie uważam, żeby się już akumulatory wysłużyły.

Mam jeszcze przy okazji pytanie związane z zaistniałą sytuacją o "przełącznik", który przesuwa się w gnieździe akumulatora przy wsuwaniu "podwójnego" akumulatora. Przy wkładaniu R6-tek zostaje w miejscu. Czy daje on sygnał dla aparatu, że powinien on wyłączyć się przy wyższym woltażu niż w przypadku baterii r6? Zastanawiam się czy gdybym nie "przepiłował" w moim zastępczym akumulatorze elementu odpowiedzialnego za takie rozpoznawanie i przełożył jednego bieguna z pozycji środkowej na taką, jaka jest w paluszku, czy to nie rozwiązałoby w jakiś sposób mojego problemu? Mam wrażenie, że kiedyś znalazłem w menu możliwość ustawienia co jest źródłem energii - czy baterie czy akumulator, ale teraz za nic nie mogę tego znaleźć - chyba że pomyliłem aparaty albo ta opcja była dostępna jedynie na bateriach r6.

Z góry dziękuję wszystkim za pomoc, chciałbym przy tych pięknych wiosennych dniach popstrykać trochę fotek, a mam z tym problem.
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Head_DNB 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 2167
  • LokalizacjaKutno

Napisano 18 kwiecień 2010 - 21:14

Hmm

Może po prostu ładowarka nie domaga w końcu no name jest ....
Hmm druga opcja zobacz czy nie masz zwarcia gdzieś w aparacie jakieś blaszki nie zwierają cokolwiek.

Najlepiej sprawdzić te akku w innym Kodaku wtedy będziesz wiedział co jest powodem , może znasz kogoś kto ma podobny.

Kodaki Serii Z zawsze miały problem z zasilaniem....

A zobacz na paluszkach R6 jak to działa jak szybko padną to może aparat:)
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   pawel84 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 2
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 05 maj 2010 - 18:05

Dziękuję za odpowiedź.

Blaszki sprawdzałem, wyglądają ok.

Nie mam możliwości sprawdzenia w innym Kodaku, ale na nowych nieużywanych R6 Duracella zrobił tylko 6 zdjęć, po czym zaczął się już wyłączać. Byłem na wycieczce w górach na weekendzie majowym, co doprowadziło mnie do złości na aparat. Zdjęć praktycznie nie zrobiłem.

Gwarancję straciłem, gdyż jak okazało się - była tylko na 12 miesięcy, a przez ten czas niezareagowałem.

Zastanawiam się czy nie zaryzykować i zainwestować w firmową KLIC-8000. Ładowarkę już posiadam od zamienników. Nie chciałbym się po raz kolejny rozczarować inwestując kolejne 120zł + przesyłka.

Proszę Was o poradę.
0

Strona 1 z 1