Książki i publikacje o fotografii - Karczma - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Książki i publikacje o fotografii

#29 Użytkownik nie jest zalogowany   skrzypol 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 11
  • LokalizacjaPoznań
  • SprzętNikon D300s

Napisano 15 November 2011 - 13:24

ja też polecam na początek Bryan Peterson oraz książkę Pana Mroczka - po prostu fajnie się te książki czyta natomiast Scott Kelby jak dla mnie jakiś taki drętwy niby to porady ale jakieś to takie lekko niestrawne :)
Piotr Skrzypek - Fotograf Poznań
w w w . s k r z y p o l . c o m
0

#30 Użytkownik nie jest zalogowany   bogdan 

• Większy debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 272
  • LokalizacjaBolesławiec
  • SprzętNikon d90, d5000, Nikkor 18-105mm, 16-85mm, 50mm, 70-300mm, Samyang 8mm, Sigma 30mm

Napisano 15 November 2011 - 19:54

Ja się z tobą nie zgadzam, sekrety mistrza fotografii są napisane bardzo przystępnym językiem, przy czym wyjaśnia wiele ważnych zasad. Dlatego nawet największy amator z dużym zainteresowaniem będzie czytał te książki. Mówie tu o 2 książkach Scotta Kelbiego. Pamiętaj, że to jest moje zdanie:)
0

#31 Użytkownik nie jest zalogowany   DROZDZU 

• Debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 99
  • LokalizacjaRzeszów/Tarnobrzeg
  • SprzętCanon 1000D/ 60D+kit+Canon 50mm f/1.8 + 85mm f/1.8

Napisano 30 December 2011 - 15:55

Znalazłem niedawno : http://www.bookoff.p...czniki-187.html
Po prawej stronie kategorie. fajne ceny. i to nie to samo co ebook.
0

#32 Użytkownik nie jest zalogowany   Michuuu 

• Debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 65
  • SprzętD5000 + Tamron 18-200mm + Nikon 60mm f/ 2.8

Napisano 20 January 2012 - 17:25

ja polecam " Sekrety Fotografii okiem Ricka Sammona "

http://images.okazje...cka-sammona.jpg
0

#33 Użytkownik nie jest zalogowany   Pawelos 

• Większy debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 259
  • LokalizacjaŚląsk :D
  • SprzętSony&Nikon +kit 18-70mm F3.5-5.6 ; Sigma 70-300mm F4-5.6

Napisano 05 February 2012 - 09:26

Znacie jakieś książki o fotografii, które warto przeczytac?
SZCZEGÓLNIE INTERESOWAŁA BY MNIE KSIĄŻKA O FOTOGRAFII SPORTOWEJ :)

Ja osobiście zastanawia sie nad książką Bryan'a Peterson pt. Czas naświetlania bez tajemnic. Pytanie kieryję do tych co przeczytali tą książkę- CZY WARTO PRZECZYTAĆ??

Jeśli nie trafiłem z tematem to mnie poprawcie :)
0

#34 Użytkownik nie jest zalogowany   Marcolini 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 5762
  • LokalizacjaKatowice
  • SprzętCanon / Nikon

Napisano 05 February 2012 - 09:44

Przeczytac warto. Nie czytalem w calosci , jedynie kartkowalem doglebnie w empiku. Uznalem ja za nieprzydatna dla mnie, niemniej jest troszeczke wiedzy zawartej.
Jezeli jestes poczatkujacy - napewno wyniesiesz z niej troche wiedzy. Ogolnie wspolczesne ksiazki pisane sa pod wzgledem wierszowek i niewiele jest takich, ktore zawieraja konkretne tresci. Zwykle rozmyte w wielkim opisie roznosci (takie moje odczucie).
Niemniej pewna ilosc wiedzy zawiera ta pozycja i mysle, ze warto na poczatek poczytac. Mozna ne ksiegarniach internetowach poczytac fragmenty - wtedy sam uznasz, czy chcesz zakupic pelny tekst, czy poszukac czegos innego.
"Przestań robić zdjęcia, zacznij tworzyć fotografię"

Jeżeli zdjęcie jest nieudane, to pewnie nie podeszło się wystarczająco blisko - Robert Capy
0

#35 Użytkownik nie jest zalogowany   Pawelos 

• Większy debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 259

Napisano 05 February 2012 - 09:48

Szukam takiej książki do zaawansowanych :)
książki o fotografii sportowej znasz jakieś ? :)
0

#36 Użytkownik nie jest zalogowany   Marcolini 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 5762
  • LokalizacjaKatowice
  • SprzętCanon / Nikon

Napisano 05 February 2012 - 09:54

Osobiscie korzystam najchetniej z wiedzy starych fotografow w ksiazkach z lat 60tych czy 70-tych adoptujac je we wlasnym zakresie na potrzeby fotografi cyfrowej.
Zdjecia nalogowe wymagaly duzo wiekszej wiedzy, a zasady pozostaly do dzisiaj takie same :)
O sportowej nie znam ksiazek, chociaz moj ulubiony zakkres to w pewnym sensie fotosportowa. Ale to bardziej wynik wlasnych doswiadczen

Jeżeli zdjęcie jest nieudane, to pewnie nie podeszło się wystarczająco blisko - Robert Capy
0

#37 Użytkownik nie jest zalogowany   Pawelos 

• Większy debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 259

Napisano 05 February 2012 - 09:58

No najbardziej to zależaby mi na tej książce o fot sportowej, ale jak nie ma to cóż! Szkoda
0

#38 Użytkownik nie jest zalogowany   Marcolini 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 5762
  • LokalizacjaKatowice
  • SprzętCanon / Nikon

Napisano 05 February 2012 - 10:09

Nie wiem, czy nie ma. Pewnie sa, tylko ja ich nie znam :)
Możliwe, że ktos inny zna. Ja jedynie wyrazilem zdanie o ksiazce, ktora podales na wstepie. A innych nie szukalem z tego zakresu :)

0

#39 Użytkownik nie jest zalogowany   Preskaler 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 6500
  • LokalizacjaKrosno
  • SprzętC40D, P-six, Praktica PLC2, Zenit TTL, Start 66, Liubitiel 166B itd.

Napisano 05 February 2012 - 10:11

Nawet nie przyszło by mi do głowy aby wybrać taką książkę opierając się tylko o sam tytuł! czy sport czy reportaż - są podobne do siebie. Nie mamy wpływu ma ustawienie obiektów, niewiele też możemy zrobić z własnym rozlokowaniem się (bo zwykle bywa za późno aby przekonać się, że gdybyśmy siedzieli o tam to byłoby lepsze ujęcie) Powtórki też nie wchodzą zwykle w grę a jedynie sprzęt może nieco pomóc. Tak jak napisał "Marko" zwykle niewielka ilość cennych informacji rozwodniona jest do objętości książki. Sprawy techniczne (czas, jasność, ogniskowa itp) można samemu sobie wydedukować na podstawie podstawowej wiedzy z zakresu fotografii i praktycznych prób i ćwiczeń. Czasy przebiegu migawki można sobie policzyć w bardzo prosty sposób lub dobrać praktycznie. Światło jest zwykle inne jeśli robimy zdjęcia w różnych obiektach (miejscach) i warunkach oświetleniowych. Nikt nam więc nie powie, że .... tak i tak trzeba poustawiać! Po prostu - zasady są takie same jak w innych rodzajach fotografii tylko... zwykle mamy niewiele czasu na uchwycenie właściwej sceny, więc musimy być szybcy (fotograf i jego sprzęt)! :)
0

#40 Użytkownik jest zalogowany   Mogway 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 4565
  • LokalizacjaZ-ść
  • SprzętCanon

Napisano 05 February 2012 - 10:19

Tak, pod postem Preskalera mogę podpisać się obydwiema rękami.Jeżeli znasz zasady fotografowania i dajesz sobie radę , z robieniem prawidłowych technicznie zdjęć, to do fotografii sportowej dochodzi tylko umiejętność , lub talent przewidywania sytuacji.kilka lat temu napisałbym jeszcze ze szybkość i refleks, ale teraz sprzęty są tak świetne,że doskonale dają sobie rade ze zdjęciami seryjnym. Nigdy nie czytałem książki o fotografii sportowej i nawet nie mogę sobie wyobrazić jakich wiadomości mógłbym się tam spodziewać.
0

• (3 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3