Książki i publikacje o fotografii - Karczma - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Książki i publikacje o fotografii

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   hehe 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 2
  • Lokalizacjacanon

Napisano 21 February 2010 - 13:16

Szukam jakiegoś poradnika dla 13latka, który mówił że lubuje się w fotografii. Prosił o jakieś książki czy coś takiego. Brat ma zwykły aparat kompaktowy, ale takim też chyba można robić dobre zdjęcia? A jak się już bardziej wprawi, to pewnie będzie miał już lepszy sprzęt. Nie wiem co w tym jego kompakcie jest, nie znam się na tym. Wiem tylko że np. może sobie sam ostrość ustawić, tzn. jest taka jakby miarka i ustawia odległość. No i przy tym zdjęcia wychodzą tak że ten główny przedmiot jest ostry a tło niewyraźne. Przy automacie na makro też podobnie wychodzi. Ja się nie znam w ogóle na tym, mówiłem mu tylko żeby nie robił zdjęć centralnych, i właśnie żeby wyostrzył to co chce sfotografować a tło żeby było już troszke rozmazane. Mówił też że lubi makro więc dobrze by było też o tym czegoś się dowiedzieć.
Prosiłbym o jakieś poradniki, kursy www, książki które warto kupić dla początkującego młodego człowieka. Żeby najpierw nauczył się patrzeć okiem fotografa, żeby fotki były fajniejsze, a nie tylko do rodzinnego albumu.
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   darus 

• Stały bywalec
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 681
  • LokalizacjaCzeladź

Napisano 21 February 2010 - 13:23

Może troszkę nie ten dział ale polecam Scott Kelby - Sekrety mistrza fotografii cyfrowej bardzo dobra pozycja i napisana ciekawie - nie nudno więc pewnie i 13 latek chętnie do niej sięgnie.
Fotografując staraj się pokazać to czego bez ciebie, nikt by nie zobaczył.
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Grimes 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 4414
  • LokalizacjaChełmża
  • SprzętNikon & Canon

Napisano 21 February 2010 - 13:45

darus napisał:

polecam Scott Kelby - Sekrety mistrza fotografii cyfrowej

Ja również. 195 ujęć Scotta Kelbyego na początek. Jak się wprawi i zechce bawić bardziej trochę lepszym sprzętem, to "nowe ujęcia Scotta kelbyego". Super książki napisane z humorkiem. Ciekawe zdjęcia i porady. Co prawda autor skupia się głównie na Canonie i Nikonie, ale inne aparaty mają te same funkcje i trzeba troszkę pogmerać w instrukcji.
Może to jej urok. Może to Photoshop :P
REGULAMIN FORUMPHOTO
Zdjęcia ślubne Toruń
Sesja narzeczeńska Toruń
Zobacz fotoblog
Forum fotograficzne
Ja też chcę pare plusików do lansu, więc jak pomogłem, wciśnij Dołączona grafika na dole postu :)
0

#4 Użytkownik jest zalogowany   bob_marley23 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 4171
  • LokalizacjaŚląsk
  • SprzętZenit TTL

Napisano 21 February 2010 - 15:11

Fotografia bez tajemnic i wujka google polecam
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   FlatEric 

• Pisacz nałogowy :)
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 1194
  • LokalizacjaPolska
  • Sprzęt135 & 120 & SL

Napisano 03 March 2010 - 11:49

Nie wiem, jakie efekta masz na myśli, ale fajne są np. te książki z dawnych dobrych czasów:
Feininger A.: Nauka o fotografii - wręcz genialna książka napisana przez światowej sławy fotografa. Obejmuje wszystko od techniki po ideologiczne i kompozycyjne aspekty zdjęcia.
Garztecki W.: Fotografia rodzinna - bardzo zajmująca książeczka poświęcona dokumentalnej i emocjonalnej stronie codziennej fotografii.
Kreyser R.: Błędy fotograficzne - nazwa mówi sama za siebie, spora część poświęcona jest wszakże błędom w obróbce analogowej, ale obejmuje także błędy w trakcie wykonywania zdjęć.
Latoś H.: 77 tematów fotograficznych - inspirujące zestawienie zdjęć z komentarzem.
Mroczek A.: Książka o fotografowaniu; - w zasadzie bardzo pojemna cegła o wszystkim. No i nowa.
Paule L.: Pejzaż fotograficzny - tytuł mówi sam za siebie. ;-)
Voellnagel A.: A teraz barwnie - zabytkowa książeczka z 1955 roku, ale zawierająca dzięki temu szereg nader ciekawych przemyśleń na temat zastosowania czarno-białej i kolorowej fotografii, a także kompozycji barwnej zdjęcia.

Pzdr

Grzesiu
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Mikee34 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 4
  • LokalizacjaWieliczka

Napisano 09 March 2010 - 20:54

Polecam Ksiazke Anny Owczarz Dadan-Fotografia cyfrowa kurs wydanie 2 sam kozystam bardzo fajnie napisana do kazdego omowienia sa zdjecia.
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   EsaQed 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 4043
  • LokalizacjaJasło

Napisano 23 March 2010 - 07:04

Bryan Peterson:
- Kreatywna fotografia bez tajemnic
- Ekspozycja bez tajemnic
- Czas naświetlania bez tajemnic
- Fotografia portretowa bez tajemnic :ok:
Fotograf jest jak roślina - ciągle walczy o światło...
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   rev123 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 4
  • LokalizacjaOpole/Wrocław

Napisano 07 July 2010 - 22:42

EsaQed dobrze gada, polecam na początek "Ekspozycja bez tajemnic", później żeby zachować ciągłość nowo nabytych informacji wypadałoby przeczytać "Czas naświetlania bez tajemnic". Później już co Ci się podoba chociaż polecam wszystkie jego książki a jakiś czas temu pojawił się jeszcze tytuł "Zbliżenia i makrofotografia bez tajemnic". Świetnie napisane, osoby które mają pierwszy kontakt z fotografią na pewno się nie zawiodą a osoby które wiedzą coniecoś o fotografii ugruntują i uporządkują wszystkie nabyte wiadomości.Czytałem jeszcze książki Michaela Freemana ale one są już napisane trudnym wymagającym fotograficznym językiem, i nie polecam ich na sam początek, za to trochę później - owszem, jak i każdą książkę o fotografii.
Pamiętajcie że warto przeczytać każdą książkę z której masz wynieść chociaż jedną przydatną rzecz!!
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   atomic 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 18
  • LokalizacjaKraków

Napisano 12 August 2010 - 20:18

Mam pytanie odnośnie literatury, a dokładniej mówiąc w jaką książkę teraz zainwestować.

Przeczytałem książkę: "Potęga obrazu" Podręcznik fotografii cyfrowej autor: Joseph T. Jaynes i Rip Noël

Teraz zastanawiam się jaka powinna być kolejna moja lektura.
Zastanawiałem się nad tymi dwoma:

1. Feininger A.: "Nauka o fotografii"

2. Bryan Peterson: "Ekspozycja bez tajemnic"

Nie wiem czy wybrać starą polecaną książkę, która sięga fotografii analogowej (oczywiście sprawy związane z wywoływaniem zdjęć bym pominą) czy może rozpocząć nowszą serią książek?
Oczywiście dwie te książki się nie wykluczają, ale dwóch naraz nie dam rady czytać.

Proszę o jakieś rady.
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Minax 

• Debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 125
  • LokalizacjaŁódź
  • Sprzęta230

Napisano 29 December 2010 - 11:51

A ja bardzo polecam książkę Ross'a Hoddinott'a "Poradnik Fotograficzny". Jest fajnie napisana i dużo jest w niej napisane.Na dodatek jest taniutka :)
Sony a230

18-55 f.3.5-5.6|55-200 f.4.0-5.6

Jeżeli ci pomogłem Naciśnij Dołączona grafika
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   filozof97 

• Praktika czyni mistrza :-D
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 2930
  • LokalizacjaSiemiatycze
  • Sprzętni gniot sia, ni łamiot sia

Napisano 30 December 2010 - 23:59

T. Cyprian- fotografia- technika i technologia- im nowsze wydanie, tym lepsze- ja mam w swoich łapach bodajże 10te, z 1970tego.
Roger Rossing- "Fotografujemy aparatem Praktica"
"Nauka o fotografii"- ale nie pamiętam czyja.
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Dumiss 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 52
  • SprzętCanon EOS 500d

Napisano 25 March 2011 - 21:03

Praktyczny kurs fotografii Łukasz Gaweł, mam ją mogę posłać skany/zdjęcia danych działów ;)
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Refreshingg 

• Większy debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 183
  • SprzętOlympus SP-600 UZ

Napisano 27 April 2011 - 17:06

Witam,
chciałbym kupić książkę o kadrowaniu i tak dalej, mam z tym pewne kłopoty ( dowiedziałem się dzięki forum ) i bardzo się z tego cieszę bo po to tu jestem, aby się poprawiać. Czekam na propozycje : D
Pozdrawiam
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   GreenEvil 

• Stały bywalec
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 774
  • LokalizacjaWarszawa/Zielonka
  • SprzętCanon 550D

Napisano 27 April 2011 - 17:17

http://lmgtfy.com/?q...zdj%C4%99%C4%87
C550D + C17-55/2.8 + C50/1.8 + C70-200/2.8 + SMC Takumar 50/1.4
0