Książki i publikacje o fotografii
Napisano 21 February 2010 - 13:16
Prosiłbym o jakieś poradniki, kursy www, książki które warto kupić dla początkującego młodego człowieka. Żeby najpierw nauczył się patrzeć okiem fotografa, żeby fotki były fajniejsze, a nie tylko do rodzinnego albumu.
Napisano 21 February 2010 - 13:23
Napisano 21 February 2010 - 13:45
darus napisał:
Ja również. 195 ujęć Scotta Kelbyego na początek. Jak się wprawi i zechce bawić bardziej trochę lepszym sprzętem, to "nowe ujęcia Scotta kelbyego". Super książki napisane z humorkiem. Ciekawe zdjęcia i porady. Co prawda autor skupia się głównie na Canonie i Nikonie, ale inne aparaty mają te same funkcje i trzeba troszkę pogmerać w instrukcji.
REGULAMIN FORUMPHOTO
Zdjęcia ślubne Toruń
Sesja narzeczeńska Toruń
Zobacz fotoblog
Forum fotograficzne
Ja też chcę pare plusików do lansu, więc jak pomogłem, wciśnij
na dole postu :)
Napisano 03 March 2010 - 11:49
Feininger A.: Nauka o fotografii - wręcz genialna książka napisana przez światowej sławy fotografa. Obejmuje wszystko od techniki po ideologiczne i kompozycyjne aspekty zdjęcia.
Garztecki W.: Fotografia rodzinna - bardzo zajmująca książeczka poświęcona dokumentalnej i emocjonalnej stronie codziennej fotografii.
Kreyser R.: Błędy fotograficzne - nazwa mówi sama za siebie, spora część poświęcona jest wszakże błędom w obróbce analogowej, ale obejmuje także błędy w trakcie wykonywania zdjęć.
Latoś H.: 77 tematów fotograficznych - inspirujące zestawienie zdjęć z komentarzem.
Mroczek A.: Książka o fotografowaniu; - w zasadzie bardzo pojemna cegła o wszystkim. No i nowa.
Paule L.: Pejzaż fotograficzny - tytuł mówi sam za siebie. ;-)
Voellnagel A.: A teraz barwnie - zabytkowa książeczka z 1955 roku, ale zawierająca dzięki temu szereg nader ciekawych przemyśleń na temat zastosowania czarno-białej i kolorowej fotografii, a także kompozycji barwnej zdjęcia.
Pzdr
Grzesiu
Napisano 09 March 2010 - 20:54
Napisano 23 March 2010 - 07:04
- Kreatywna fotografia bez tajemnic
- Ekspozycja bez tajemnic
- Czas naświetlania bez tajemnic
- Fotografia portretowa bez tajemnic :ok:
Napisano 07 July 2010 - 22:42
Pamiętajcie że warto przeczytać każdą książkę z której masz wynieść chociaż jedną przydatną rzecz!!
Napisano 12 August 2010 - 20:18
Przeczytałem książkę: "Potęga obrazu" Podręcznik fotografii cyfrowej autor: Joseph T. Jaynes i Rip Noël
Teraz zastanawiam się jaka powinna być kolejna moja lektura.
Zastanawiałem się nad tymi dwoma:
1. Feininger A.: "Nauka o fotografii"
2. Bryan Peterson: "Ekspozycja bez tajemnic"
Nie wiem czy wybrać starą polecaną książkę, która sięga fotografii analogowej (oczywiście sprawy związane z wywoływaniem zdjęć bym pominą) czy może rozpocząć nowszą serią książek?
Oczywiście dwie te książki się nie wykluczają, ale dwóch naraz nie dam rady czytać.
Proszę o jakieś rady.
Napisano 29 December 2010 - 11:51
18-55 f.3.5-5.6|55-200 f.4.0-5.6
Jeżeli ci pomogłem Naciśnij
Napisano 30 December 2010 - 23:59
Roger Rossing- "Fotografujemy aparatem Praktica"
"Nauka o fotografii"- ale nie pamiętam czyja.
Napisano 25 March 2011 - 21:03
Napisano 27 April 2011 - 17:06
chciałbym kupić książkę o kadrowaniu i tak dalej, mam z tym pewne kłopoty ( dowiedziałem się dzięki forum ) i bardzo się z tego cieszę bo po to tu jestem, aby się poprawiać. Czekam na propozycje : D
Pozdrawiam