Przygotowanie do 3-osobowej sesji - Karczma - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

Babeczka  : (25 maj 2012 - 15:13) p[oka
Barrtek  : (25 maj 2012 - 14:42) Moje zdjęcie na Fejsbuniu Nikon Polska, co za emocje : |||
Bucikowaty  : (25 maj 2012 - 13:17) Pewnie siedzi w bajce o kapturku
misieqMP  : (25 maj 2012 - 13:09) A gdzie jest smok ?? W każdej bajce musi być smok ;)
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 13:06) dokładnie :P
Bucikowaty  : (25 maj 2012 - 13:04) Zzzzzzieeeew\
Luziq  : (25 maj 2012 - 12:44) Zejdźcie na ziemie fanboy'e Nikona
JaFi  : (25 maj 2012 - 12:31) 90 to taki sprzęt, który chyba się nie zestarzeje :P
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 12:25) :D
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 12:25) sam mam d90 + 18-105 VR
JaFi  : (25 maj 2012 - 12:08) nie dziwie się przecież nikon to król aparatów ;D
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 11:50) w 80% przyapdków lustro od 3000 wzwyż to nikon :>
wercio  : (25 maj 2012 - 11:27) Ludzie ciułają pieniądze na lustrzankę, potem chcą się utwierdzić, że dobrze wybrali, cała tajemnica tych postów. Zwykle taka osoba jest prawie zdecydowana, a szuka tylko potwierdzenia.
JaFi  : (25 maj 2012 - 11:25) takie wybory to pikuś w porównaniu: mam 300 zł więc jaki najlepszy aparat w tej kwocie... ;p nie lepiej wziąć kasę i iść do media gdzie chłopacy dobrze doradzą? pokarzą 2-3 aparaty i wybieraj co się podoba :D
nitroactive  : (25 maj 2012 - 10:21) haha no dylematy wyboru między d300 1100d i a300 są tutaj masakryczne :D ja nawet nie czytam tych tematow :P
JaFi  : (25 maj 2012 - 07:55) fakt są i na pewno będą głupie pytania ;D
boratom  : (25 maj 2012 - 07:37) rev - nie poddawaj się - byłeś chyba ostatnim cierpliwym....
rev  : (25 maj 2012 - 07:25) kiedyś było mniej głupich pytań, ostatnio moda i bycie trendi przywleka coraz niższy poziom, mi już się nawet nie chce złośliwie komentować nowych pytających, mi już opadło bo poziom nawet moją wytrzymałość pokonał :] pamiętam jak kiedyś ktoś ze starych użytkowników proponował zamykać każde pytanie poniżej 2000 zł od nowych userów , taka generalna dygresja po czytaniu kolejnych pytań o to które body entry-level plus kit i wymagania wobec nic , szczerze to ja już ignory robię na 90% pytań o aparaty jakie się ostatnio pojawiły
Rozszerz pole shoutboxa

Przygotowanie do 3-osobowej sesji

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   daro_zory 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 13
  • LokalizacjaŻory

Napisano 27 luty 2010 - 22:11

Witam! Zostałem ostatnio poproszony o przeprowadzenie sesji zdjęciowej w plenerze trzem młodym dziewczynom. Wszystko cacy tylko co ja zrobię z trzema osobami ? Jedną mniej więcej wiem jak ustawić, ale trzy ? Nigdy nie fotografowałem trzech osób jednocześnie, dlatego proszę o jakieś podpowiedzi lub sugestie dotyczące pozowania, kadrowania itp. Może warto wykorzystać jakieś rekwizyty ? Zdjęcia mają być raczej "na luzie" ;) Pozdrawiam i czekam na odp...
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   produktpolski 

• Debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 60
  • LokalizacjaLubelszczyzna

Napisano 27 luty 2010 - 22:31

Na tym polega praca fotografa - żeby sam miał pomysły na wszystko :] nie ma tak dobrze, praktyka czyni mistrza ;)
http://www.kropkakom.blogspot.com
"Pani mąż, nie wiem, może się powiesił, ale skoro była pani jego żoną, wcale się temu nie dziwię".

ROBIENIE BAŁAGANU NIE JEST WARUNKIEM UCZESTNICTWA W DYSKUSJACH.
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   daro_zory 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 13
  • LokalizacjaŻory

Napisano 27 luty 2010 - 22:34

No ale chociaż jakieś wskazówki... Mam góra dwa pomysły. Zrobię kilka fotek i nie będę wiedział jak je ustawić ? Nie chciałbym dać plamy...
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Kafka 

• Większy debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 292
  • Lokalizacjaz domu
  • Sprzętd300s

Napisano 27 luty 2010 - 22:52

Cytat

No ale chociaż jakieś wskazówki...

Na szybko możesz zrobic tylko jedną rzecz; podglądać, jak robią to inni - z doświadczeniem. Wchodzisz na digart.pl, fotografia - ludzie i jedziesz. Po 1000 zdjęciu powinieneś mieć kilka własnych pomysłów lub zaaranzować cos, co wymyslili inni. Nie liczyłbym na specjalną kreatywność, skoro robisz to pierwszy raz. Wszystko też zalezy od modelek, jeśli mają naturalny dar do pozowania i aparat je polubi to może być całkiem ciekawie.

(+)

Cytat

Zdjęcia mają być raczej "na luzie" ;)

To proponuję zdjęcia rentgenowskie.
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   marcinek 

• Zło Wcielone
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3969
  • LokalizacjaSwarzędz
  • SprzętNikon & Smena

Napisano 27 luty 2010 - 22:57

daro_zory napisał:

Może warto wykorzystać jakieś rekwizyty ?

Może nagość :-P
a jeśli jednak to nie to ja popróbował bym w parku, jak jest śnieg jeszcze u Ciebie gdzieś to mogą się nim porzucać :-P jakaś ławka bo wydaje mi się że z otwartą przestrzenią może być problem, nie wiem czego ma dotyczyć sesja dokładnie, ale co mi się skojarzyło z trzema kobietami to zakupy ;-) może w centrum handlowym? ;-)

może pomogę :-P
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   barman_pl 

• Straż Nocna
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 7177
  • LokalizacjaBrzeziny, Łódź
  • SprzętCanonowo

Napisano 28 luty 2010 - 01:21

daro_zory napisał:

Jedną mniej więcej wiem jak ustawić, ale trzy ?

Tak samo jak jedną ;-)...
Jeśli wiesz jak ustawić jedną osobę to się nie martw - reszta przyjdzie sama ;-)...
Ja tam nie myślę przeważnie nigdy jak będę focił plener - a już jak trzymam aparat w łapie to pomysły same podchodzą ;-)...

Zdaj się na swoją wyobraźnię - będzie dobrze :ok:

Pozdr.
http://www.michaldawidowicz.com
http://www.blog.michaldawidowicz.com
Lamer...
Jeśli pomogłem, wciśnij czerwone pole i odejmij mi punkt... Dziękuję ;)... Jeśli nie pomogłem również proszę o czerwony Dołączona grafika
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   damianroy 

• Stały bywalec
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 741
  • LokalizacjaPodbeskidzie

Napisano 28 luty 2010 - 06:25

barman_pl napisał:

a tam nie myślę przeważnie nigdy jak będę focił plener - a już jak trzymam aparat w łapie to pomysły same podchodzą ;-) ...

Ja mam podobnie , chociaż jakis tam zarys w głowie jest , ale co do póz to przychodzą same w trakcie .....
ale faktem jest że znam fotografów którzy na sesje przychodzą z kartką która zawiera plan sesji , ( pozy , szkic ustawień ) ;) :D
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   daro_zory 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 13
  • LokalizacjaŻory

Napisano 28 luty 2010 - 10:35

Kafka: zdjęcia rentgenowskie mogłyby wyjść ciekawe, ale niestety mój aparat nie ma takiej funkcji :) Chyba że ściągnę na telefon tę aplikację która prześwietla to może... Na digart'a oczywiście zajrzę
marcinekpl: śniegu zostały resztki i na dodatek brudne, ale pomysł z centrum handlowym jest w dechę :)
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Preskaler 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 7051
  • LokalizacjaKrosno
  • SprzętC40D, P-six, Praktica PLC2, Zenit TTL, Start 66, Liubitiel 166B itd.

Napisano 28 luty 2010 - 10:39

Tylko przed, idź do kierownika i poproś o zgodę bo możesz zostać potraktowany jak przestępca!
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   daro_zory 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 13
  • LokalizacjaŻory

Napisano 28 luty 2010 - 10:42

Ewentualnie nie muszę iść do centrum handlowego. W rynku mojego miasta jest dużo sklepów z wystawami :) Nawet nie trzeba wchodzić do środka
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Filip 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 2417
  • LokalizacjaWWA
  • Sprzęt50D

Napisano 28 luty 2010 - 10:43

Macie tam jakąś rzekę?
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   daro_zory 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 13
  • LokalizacjaŻory

Napisano 28 luty 2010 - 10:44

Rzeka ścieków :)
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Filip 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 2417
  • LokalizacjaWWA
  • Sprzęt50D

Napisano 28 luty 2010 - 10:46

Pytam serio.
Można zrobić sesję w tym stylu:
http://www.digart.pl...8814/Magda.html
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   daro_zory 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 13
  • LokalizacjaŻory

Napisano 28 luty 2010 - 10:48

Odpowiadam całkiem serio. Rzeka w której płyną ścieki. W dodatku o szerokości około 3 metrów. W sąsiednim mieście nie jest lepiej :/
0

• (3 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3