Ekwiwalent obiektywu - Fotografia Cyfrowa - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

Babeczka  : (25 maj 2012 - 15:13) p[oka
Barrtek  : (25 maj 2012 - 14:42) Moje zdjęcie na Fejsbuniu Nikon Polska, co za emocje : |||
Bucikowaty  : (25 maj 2012 - 13:17) Pewnie siedzi w bajce o kapturku
misieqMP  : (25 maj 2012 - 13:09) A gdzie jest smok ?? W każdej bajce musi być smok ;)
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 13:06) dokładnie :P
Bucikowaty  : (25 maj 2012 - 13:04) Zzzzzzieeeew\
Luziq  : (25 maj 2012 - 12:44) Zejdźcie na ziemie fanboy'e Nikona
JaFi  : (25 maj 2012 - 12:31) 90 to taki sprzęt, który chyba się nie zestarzeje :P
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 12:25) :D
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 12:25) sam mam d90 + 18-105 VR
JaFi  : (25 maj 2012 - 12:08) nie dziwie się przecież nikon to król aparatów ;D
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 11:50) w 80% przyapdków lustro od 3000 wzwyż to nikon :>
wercio  : (25 maj 2012 - 11:27) Ludzie ciułają pieniądze na lustrzankę, potem chcą się utwierdzić, że dobrze wybrali, cała tajemnica tych postów. Zwykle taka osoba jest prawie zdecydowana, a szuka tylko potwierdzenia.
JaFi  : (25 maj 2012 - 11:25) takie wybory to pikuś w porównaniu: mam 300 zł więc jaki najlepszy aparat w tej kwocie... ;p nie lepiej wziąć kasę i iść do media gdzie chłopacy dobrze doradzą? pokarzą 2-3 aparaty i wybieraj co się podoba :D
nitroactive  : (25 maj 2012 - 10:21) haha no dylematy wyboru między d300 1100d i a300 są tutaj masakryczne :D ja nawet nie czytam tych tematow :P
JaFi  : (25 maj 2012 - 07:55) fakt są i na pewno będą głupie pytania ;D
boratom  : (25 maj 2012 - 07:37) rev - nie poddawaj się - byłeś chyba ostatnim cierpliwym....
rev  : (25 maj 2012 - 07:25) kiedyś było mniej głupich pytań, ostatnio moda i bycie trendi przywleka coraz niższy poziom, mi już się nawet nie chce złośliwie komentować nowych pytających, mi już opadło bo poziom nawet moją wytrzymałość pokonał :] pamiętam jak kiedyś ktoś ze starych użytkowników proponował zamykać każde pytanie poniżej 2000 zł od nowych userów , taka generalna dygresja po czytaniu kolejnych pytań o to które body entry-level plus kit i wymagania wobec nic , szczerze to ja już ignory robię na 90% pytań o aparaty jakie się ostatnio pojawiły
Rozszerz pole shoutboxa

Ekwiwalent obiektywu

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Michael 

• Większy debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 277
  • LokalizacjaWrocław
  • SprzętN D700

Napisano 25 luty 2010 - 16:28

Cytat

NIKKOR AF 50 f/1.8 D
Nominalna ogniskowa: 50 mm. Ekwiwalent ogniskowej po podłączeniu do lustrzanki Nikon z matrycą DX: 75 mm.

jak to rozumieć i czy może mi ktoś wyjaśnić jak to w łatwy sposób liczyć? Chodzi o to żę kupując obiektyw 50mm i montując go w lustrze DX czyli np moim będę miał jakby zamontowany obiektyw 75mm? A co jeśli ja cchę mieć właśnie obiektyw o ogniskowej 50 mm o takich parametrach?
CO JA PACZE?!
D700; Z 16 2.8 ; N 50 1.8G; N 85 1.8 ; M 50 AF-1
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   EsaQed 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 4043
  • LokalizacjaJasło

Napisano 25 luty 2010 - 16:34

http://www.fotografi...pernet.org/rozm ... tryce.html

Cytat

Matryca DX to odpowiednik APS-C w Nikonach, z kropem równym x1,5.

proste ;-) ogniskową obiektywu mnożysz przez 1,5 i wychodzi Ci ogniskowa, jaką otrzymasz z Twoim body :ok:
Fotograf jest jak roślina - ciągle walczy o światło...
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Michael 

• Większy debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 277
  • LokalizacjaWrocław
  • SprzętN D700

Napisano 25 luty 2010 - 16:40

dzięki za link

czyli idąc tym tropem chcąc mieć obiektyw 50 mm jak szukać? :-D
CO JA PACZE?!
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Mogway 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 4860
  • LokalizacjaZ-ść
  • SprzętCanon

Napisano 25 luty 2010 - 16:54

_Michael_ napisał:

czyli idąc tym tropem chcąc mieć obiektyw 50 mm jak szukać? :-D
Ekwiwalent jest potrzebny jedynie do porównania obiektywów , przy różnych matrycach. Radze Ci zapomnieć o ekwiwalencie i przyjąć oznaczenia z obiektywów, życie stanie się dużo prostsze ;) Wracając do twojego pytania dzielisz 50mm na 1,5 i otrzymujesz 33,333333333333 :lol:
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Michael 

• Większy debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 277
  • LokalizacjaWrocław
  • SprzętN D700

Napisano 25 luty 2010 - 17:02

No tak , ale jeśli zapomnę o tym ekwiwalencie to kupując obiektyw i licząc żę będę miał piękną 50 to okaże się że mam nagle 75mm ?
CO JA PACZE?!
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Mogway 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 4860
  • LokalizacjaZ-ść
  • SprzętCanon

Napisano 25 luty 2010 - 17:06

to tak jak rozmiar ubrań amerykański i europejski , jeżeli zaczniesz jakiegoś używać, to drugi do niczego Ci nie jest potrzebny .
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   FlatEric 

• Pisacz nałogowy :)
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 1261
  • LokalizacjaPolska
  • Sprzęt135 & 120 & SL

Napisano 25 luty 2010 - 22:30

Cytat

jak to rozumieć i czy może mi ktoś wyjaśnić jak to w łatwy sposób liczyć? Chodzi o to żę kupując obiektyw 50mm i montując go w lustrze DX czyli np moim będę miał jakby zamontowany obiektyw 75mm?

Chodzi o to, że za dawnych dobrych czasów podstawowym rozmiarem klatki obowiązującym w fotografii małoobrazkowej był format 24x36 mm. I ponieważ był on stały i niezmienny (poza niszowymi aparatami na inne formata), z gruntu wiadomym było, jakie pole widzenia ma dla niego obiektyw o danej ogniskowej. Biorąc obiektyw 28 mm z góry wiedziałeś, że ma on kąt obrazowy 75 stopni, obiektyw 50 mm ma 47 stopni, obiektyw 135 mm 18 stopni - i tak dalej.
Natomiast w momencie, gdy pojawiły się cyfrówki, w których matryce mają rozmiary praktycznie dowolne, mniejsze z reguły od onegdajszego standardu 24x36 mm, sytuacja się skomplikowała. Bowiem gdy założysz do takiego aparatu obiektyw o danej ogniskowej, to mniejsza matryca "widzi" odpowiednio mniejszy kawałek obrazu. I dlatego właśnie wprowadzono pojęcie ekwiwalentu ogniskowej - służy ono li tylko do tego, aby wyobrazić sobie i móc porównać jaki kąt widzenia mieć będzie obiektyw o danej rzeczywistej ogniskowej założony do cyfrówki o małej matrycy. W tym celu po prostu wylicza się, jaka byłaby ogniskowa obiektywu na format 24x36 mm dająca taki właśnie kąt - bo te wartości są znane i stanowią swego rodzaju standard, umożliwiający porównywanie różnych aparatów i obiektywów.
Podanie samej ogniskowej obiektywu nie mówi w przypadku cyfrówki nic o jego kącie widzenia. Mam bowiem obiektyw np. 20 mm - i co z tego? Nic. Bowiem dla malutkiego kompakta z matrycą wielkości pół paznokcia obiektyw 20 mm to całkiem spory teleobiektyw, dla lustrzanki olympusa lekki szerokokątny, dla canona dość mocno szerokokątny, a dla aparatu pełnoklatkowego - superszerokokątny. Dopiero gdy podamy ekwiwalent ogniskowej, przeliczając go wg kąta widzenia dla klatki 24x36 mm, okaże się, że nasze 20 mm odpowiada dla tych kolejnych aparatów ogniskowym 140 mm, 40 mm, 30 mm i - tararam - 20 mm.
Innymi słowy, jak do lustrzanki z mnożnikiem 1,5 założysz obiektyw o ogniskowej 50 mm, to będzie on miał taki kąt widzenia, jak obiektyw 75 mm na pełnej klatce. I tylko tyle. :-)
A jeśli chciałbyś mieć obiektyw o kącie widzenia odpowiadającym pełnoklatkowemu 50 mm, to musisz sprawić sobie właśnie powyżej wyliczone 33,(3) mm. ;-)

Pzdr

Grzesiu
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Lucas 

• Grupa Użytkownik
  • Postów 1469
  • Lokalizacjaxxxxxxx

Napisano 26 luty 2010 - 05:43

FlatEric napisał:

A jeśli chciałbyś mieć obiektyw o kącie widzenia odpowiadającym pełnoklatkowemu 50 mm, to musisz sprawić sobie właśnie powyżej wyliczone 33,(3) mm.

czyli 35mm
Idż do fotojokera i sobie weź taki mały katalog z obiektywami na FX i DX. Przy każdym obiektywie jest podany kąt widzenia dla FX (pełna klatka) i DX (matryca aps-c).
Po za tym nikon robi obiektywy specjalnie dedykowane pod lustraznki cyfrowe z niepełna klatką, które to obiektywy maja oznaczenie DX. I na takich obiektywach 50mm to 50mm.
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Grimes 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 5080
  • LokalizacjaChełmża
  • SprzętNikon & Canon

Napisano 26 luty 2010 - 07:19

Zawsze można jeszcze kupić pełną klatkę (ach D700, jeszcze troszkę :-D ).
Zdjęcia lepsze i nie trzeba się martwić o przelicznik:)
Może to jej urok. Może to Photoshop :P
Zdjęcia ślubne Toruń
Zobacz fotoblog
Ja też chcę pare plusików do lansu, więc jak pomogłem, wciśnij Dołączona grafika na dole postu :)
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Mogway 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 4860
  • LokalizacjaZ-ść
  • SprzętCanon

Napisano 26 luty 2010 - 12:22

Lucas napisał:

I na takich obiektywach 50mm to 50mm.
Wątpię,ale zabić się nie dam. Wg mojej wiedzy to wszystkie obiektywy mają oznaczoną ogniskową do pełnej klatki.
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   FlatEric 

• Grupa Przyjaciele
  • Postów 1261
  • LokalizacjaPolska
  • Sprzęt135 & 120 & SL

Napisano 26 luty 2010 - 13:17

Dokładnie tak, bo ogniskowa jest fizycznym parametrem obiektywu, niezależnym od tego, do czego się go założy - odległością od punktu głównego obrazowego, w jakiej skupiane jest światło lecące z nieskończoności. Dlatego obiektyw 50 mm ZAWSZE ma ogniskową około 50 mm (bo z reguły zaokrągla się ją do najbliższej pełnej wartości - rzeczywista może się różnić do kilku procent). Natomiast od wielkości matrycy zależy tylko jego kąt obrazowy - który wyobraża się przez podanie odpowiadającej mu ogniskowej dla pełnej klatki, czyli właśnie tego sławnego ekwiwalentu.
Obiektywy dla niepełnoklatkowych aparatów różnią się innymi cechami konstrukcyjnymi - mogą mieć choćby mniejsze pole obrazowe, a także głębiej wchodzić do wnętrza korpusu.
W lustrzankach zawsze podaje się rzeczywistą ogniskową obiektywu, bo można go teoretycznie zakładać do różnych aparatów. Na kompaktach i hybrydach z racji na niewymienne obiektywy bywa różnie - i czasem podaje się ekwiwalenty ogniskowych (np. Kodak), acz zaopatrując je dopiskami np. "Equiv 135" czy "Equivalent". A Fuji w hybrydach opisuje obiektywy od przodu rzeczywistymi ogniskowymi, a na pierścieniu zooma - ekwiwalentami.

Pzdr

Grzesiu
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Lucas 

• Grupa Użytkownik
  • Postów 1469
  • Lokalizacjaxxxxxxx

Napisano 26 luty 2010 - 13:46

Jest to informacja z katalogu Nikona "Obiektywy Nikkor wiosna-lato 2009"
"Wyjaśnienia skrótów technologii Nikkor.
DX - Obiektywy Nikkor DX - Niewelkie i lekkie obiektywy o mniejszym polu obrazowania są specjalnie projektowane i optymalizowane dla cyfrowych lustrzanek o matrycy DX. Stanowią one idealny wybór dla fotografów potrzebujących sprzetu o niewielkiej masie, dużo podróżujacych fotografów krajobrazu i wszystkich, którzy fotografują aparatami z matrycą formatu DX"
Kąt widzenia w formacie FX (DX)
AF-S DX 35 mm f/1.8G (44")
AF 35 mm f/2D 62" (44")
AF 50 mm f1.4D 46" (31"30')

Czyli jakąś bzdure napisałem wcześnie. Bo z podanych kątów wynika, że 35mm na cropie da nam zawsze 44" czyli tyle co standardowa 50mm na pelnej klatce. A każda 50mm da nam 31"30' czyli w przybliżeniu coś ok. portretowej 75mm w pełnej klatce. Kurde, już to kiedy przerabiałem na tym forum, ale teraz ta informacja w katalogu mnie zmyliła. Piszą o jakimś mniejszym polu obrazowania, o co to chodzi??.
ps. sprostowanie. 50mm na FX to nie będzie 50mm na DX, nawet z obiektywani DX. ;-)
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   barman_pl 

• Straż Nocna
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 7177
  • LokalizacjaBrzeziny, Łódź
  • SprzętCanonowo

Napisano 26 luty 2010 - 13:51

Lucas napisał:

Piszą o jakimś mniejszym polu obrazowania, o co to chodzi??.

Chodzi o to, że matryca jest mniejsza niż na FF i po podpięciu do pełnej klatki nie wypełnią obrazem calej matrycy ;-)

Pzodr.
http://www.michaldawidowicz.com
http://www.blog.michaldawidowicz.com
Lamer...
Jeśli pomogłem, wciśnij czerwone pole i odejmij mi punkt... Dziękuję ;)... Jeśli nie pomogłem również proszę o czerwony Dołączona grafika
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Lucas 

• Grupa Użytkownik
  • Postów 1469
  • Lokalizacjaxxxxxxx

Napisano 26 luty 2010 - 16:30

Czyli te dedykowane do matrycy aps-c nie nadaja się na FF, to jest jasne. Ale czy jest jakaś róznica w stosowaniu obiektywu 35mm normalnego a 35 mm dedykowanego DX, skoro oba obiektywy dają pole widzenia 44" na cropie??
0

• (4 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »