Tania lustrzanka - Jaki aparat, obiektyw, sprzęt kupić? - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

Babeczka  : (25 maj 2012 - 15:13) p[oka
Barrtek  : (25 maj 2012 - 14:42) Moje zdjęcie na Fejsbuniu Nikon Polska, co za emocje : |||
Bucikowaty  : (25 maj 2012 - 13:17) Pewnie siedzi w bajce o kapturku
misieqMP  : (25 maj 2012 - 13:09) A gdzie jest smok ?? W każdej bajce musi być smok ;)
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 13:06) dokładnie :P
Bucikowaty  : (25 maj 2012 - 13:04) Zzzzzzieeeew\
Luziq  : (25 maj 2012 - 12:44) Zejdźcie na ziemie fanboy'e Nikona
JaFi  : (25 maj 2012 - 12:31) 90 to taki sprzęt, który chyba się nie zestarzeje :P
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 12:25) :D
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 12:25) sam mam d90 + 18-105 VR
JaFi  : (25 maj 2012 - 12:08) nie dziwie się przecież nikon to król aparatów ;D
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 11:50) w 80% przyapdków lustro od 3000 wzwyż to nikon :>
wercio  : (25 maj 2012 - 11:27) Ludzie ciułają pieniądze na lustrzankę, potem chcą się utwierdzić, że dobrze wybrali, cała tajemnica tych postów. Zwykle taka osoba jest prawie zdecydowana, a szuka tylko potwierdzenia.
JaFi  : (25 maj 2012 - 11:25) takie wybory to pikuś w porównaniu: mam 300 zł więc jaki najlepszy aparat w tej kwocie... ;p nie lepiej wziąć kasę i iść do media gdzie chłopacy dobrze doradzą? pokarzą 2-3 aparaty i wybieraj co się podoba :D
nitroactive  : (25 maj 2012 - 10:21) haha no dylematy wyboru między d300 1100d i a300 są tutaj masakryczne :D ja nawet nie czytam tych tematow :P
JaFi  : (25 maj 2012 - 07:55) fakt są i na pewno będą głupie pytania ;D
boratom  : (25 maj 2012 - 07:37) rev - nie poddawaj się - byłeś chyba ostatnim cierpliwym....
rev  : (25 maj 2012 - 07:25) kiedyś było mniej głupich pytań, ostatnio moda i bycie trendi przywleka coraz niższy poziom, mi już się nawet nie chce złośliwie komentować nowych pytających, mi już opadło bo poziom nawet moją wytrzymałość pokonał :] pamiętam jak kiedyś ktoś ze starych użytkowników proponował zamykać każde pytanie poniżej 2000 zł od nowych userów , taka generalna dygresja po czytaniu kolejnych pytań o to które body entry-level plus kit i wymagania wobec nic , szczerze to ja już ignory robię na 90% pytań o aparaty jakie się ostatnio pojawiły
Rozszerz pole shoutboxa

Tania lustrzanka

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   osk 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 5
  • Lokalizacjaaaa

Napisano 19 luty 2010 - 15:46

Szukam możliwie najtańszej lustrzanki, najlepiej <1.5k zł, a jak się da to jeszcze taniej. Dostanę w ogóle coś sensownego w tej cenie? W robieniu zdjęć jestem kompletnym amatorem, ale nie widzę przeszkód żeby się poduczyć jeżeli już bym miał taki aparat. Lustrzanka dlatego, że zależy mi przede wszystkim na jakości zdjęć. W internecie napotkałem wiele zdjęć, na których przedmioty wyglądały lepiej na zdjęciu niż w rzeczywistości i cieszyłbym się gdyby aparatem za tą cenę dało się taki efekt osiągnąć. Ciężko mi powiedzieć do czego miałby być używany. Raczej standardowe użycie, nie żadne artystyczne. Rzeczy nieruchome, jednak ciężko mi powiedzieć przy jakim świetle i odległości. Nie jestem zorientowany w temacie, więc nie wiem czy da się kupić coś dosyć uniwersalnego. Jestem otwarty na wszelkie propozycje.
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   marcinek 

• Zło Wcielone
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3969
  • LokalizacjaSwarzędz
  • SprzętNikon & Smena

Napisano 19 luty 2010 - 16:02

osk napisał:

W internecie napotkałem wiele zdjęć, na których przedmioty wyglądały lepiej na zdjęciu niż w rzeczywistości i cieszyłbym się gdyby aparatem za tą cenę dało się taki efekt osiągnąć.

Proponuję zainwestować w Photoshopa ;-)

a co do Lustrzanki to w tej cenie nowe dostaniesz Nikona D3000 lub Canona D1000.
Ale nie wiem czy dla Ciebie nie byłby lepszy kompakt FZ38.
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Preskaler 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 7051
  • LokalizacjaKrosno
  • SprzętC40D, P-six, Praktica PLC2, Zenit TTL, Start 66, Liubitiel 166B itd.

Napisano 19 luty 2010 - 16:04

Zastosuj podobną politykę jak z samochodem! Chcesz mieć lepszy a tańszy? Kup używany! Ja polecam Canona 20D. Dlaczego? Bo jest to świetny, bardzo wytrzymały i robiący bardzo dobre zdjęcia aparat. Poza tym obiektywy do niego można zastosować tańsze a nawet zupełnie tanie od analogów i współpracuje z nimi doskonale.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   osk 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 5
  • Lokalizacjaaaa

Napisano 19 luty 2010 - 16:18

marcinekpl napisał:

osk napisał:

W internecie napotkałem wiele zdjęć, na których przedmioty wyglądały lepiej na zdjęciu niż w rzeczywistości i cieszyłbym się gdyby aparatem za tą cenę dało się taki efekt osiągnąć.

Proponuję zainwestować w Photoshopa ;-)

Potrafię rozpoznać zdjęcie obrabiane photoshopem ;) Chodzi mi o zwykłe, tylko o naprawdę dobrej jakości.

Jeżeli jest to opłacalne, to kupienie używki wchodzi w grę. A co sądzicie na przykład o Nikon D50 lub Canon 350D? Znalazłem na ich temat trochę dobrych opinii.
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   marex 

• Gaduła
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 531
  • LokalizacjaLUBELSKIE
  • SprzętPentax K20D

Napisano 19 luty 2010 - 17:16

Preskaler napisał:

Zastosuj podobną politykę jak z samochodem! Chcesz mieć lepszy a tańszy? Kup używany! Ja polecam Canona 20D. Dlaczego? Bo jest to świetny, bardzo wytrzymały i robiący bardzo dobre zdjęcia aparat. Poza tym obiektywy do niego można zastosować tańsze a nawet zupełnie tanie od analogów i współpracuje z nimi doskonale.

Popieram. Canon 20D jest całkiem sensownym rozwiązaniem. Miałem do czynienia z nowszymi modelami co prawda, ale podejrzewam, że 20D był tak samo dobry w czasach jego świetności jak 40D lub 50D teraz.
Pozdrawiam.
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   osk 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 5
  • Lokalizacjaaaa

Napisano 20 luty 2010 - 12:37

20D to jednak wciąż trochę większy wydatek, a dla mnie im mniej tym lepiej. Jako kompletny amator odczuje różnice miedzy 20D a 350D? Ten drugi można kupić używany za 1000zł z jakimś tam obiektywem, a 20D to ponad 1000zł za samo body.
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   bad 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 23
  • LokalizacjaGdańsk

Napisano 20 luty 2010 - 13:42

osk napisał:

Potrafię rozpoznać zdjęcie obrabiane photoshopem :)

Obrabiam zdjęcia od 4 lat, ale wątpię że potrafiłbym rozpoznać dobrze i ze smakiem przerobione zdjęcie.

A tutaj mały quest. Która fotka jest prosto z aparatu, a która jest przerobiona?
Dołączona grafika
there is no the dark side of the moon, really,
as matter of fact its all dark
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Filip 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 2417
  • LokalizacjaWWA
  • Sprzęt50D

Napisano 20 luty 2010 - 13:45

2 z aparatu
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   osk 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 5
  • Lokalizacjaaaa

Napisano 20 luty 2010 - 13:48

Też obstawiałbym, że 2ga z aparatu. Nie mówie, że jestem jakimś specjalistą od rozpoznawania fotek, chodziło o to, że lustrzanka mozna robić zdjęcia naprawdę dobrej jakości o co właśnie mi chodzi i nie muszą być one w tym celu obrabiane.

Wracając do tematu, to jak z tym Canonem 350D? Aparat + kitowy obiektyw używane = 1000zł i taka cena by mi najbardziej odpowiadała. Warto?
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   marcinek 

• Zło Wcielone
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3969
  • LokalizacjaSwarzędz
  • SprzętNikon & Smena

Napisano 20 luty 2010 - 13:50

Filip napisał:

2 z aparatu

to kolega miał zgadywać ;-) ale jak mamy się bawić to ja bym powiedział że nie mam pojęcia :-P
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   bad 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 23
  • LokalizacjaGdańsk

Napisano 20 luty 2010 - 14:44

Za 1000zł warto. W końcu to już lustro. Tylko zastanów sie czy w przyszłołsci będzie Cię stać na jakieś dodatki - obiektywy, filtry, światło itp. Lustrzanka z jednym obiektywem kitowym nie daje aż takiego dużego zakresu możliwości. Jeśli nie będzie Cię stać, zastanów sie co będziesz fotografował. Jeśli bardziej obiekty nieruchome i chcesz sie bawić w rózne ustawienia aparatu, żeby otrzymywać ciekawe zdjęcia to lepiej będzie kupić jakiegoś kompakta canona z full manualem za niewielkie pieniądze i do tego program graficzny, niekoniecznie PS. Jeśli to mają być zdjęcia bardziej codzienne - ludzie, zdjęcia z wycieczek to kup jakiegoś Sony D7 może. Lepsze makro niż w lustrze z kitowym obiektywem, lepsze tele, nienajgorszy portret, duży zakres iso.

A jeśli chodzi o questa to ma ktoś jeszcze jakieś typy?
there is no the dark side of the moon, really,
as matter of fact its all dark
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   marex 

• Gaduła
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 531
  • LokalizacjaLUBELSKIE
  • SprzętPentax K20D

Napisano 20 luty 2010 - 14:51

osk napisał:

Wracając do tematu, to jak z tym Canonem 350D? Aparat + kitowy obiektyw używane = 1000zł i taka cena by mi najbardziej odpowiadała. Warto?

Canon 350D też jest bardzo dobrym dobrym aparatem. Jeżeli możesz kupić z obiektywem za
1000 zł to czemu nie.
Musisz tylko uważać abyś nie kupił jakiegoś zjeżdżonego szrota, z migawką trzymającą się ledwo co, bo wtedy koszty polecą ponad to co zamierzasz wydać.
Pozdrawiam.
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   osk 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 5
  • Lokalizacjaaaa

Napisano 20 luty 2010 - 15:38

Póki co nie planuję wkładać później więcej kasy w ten aparat. Miałby służyć do fotografowania w zasadzie wszystkiego. Wiem, że ciężko jest pogodzić wszystko na raz, nie muszą wychodzić mistrzowskie zdjęcia, ale żeby były po prostu bardzo dobre. Przeważnie jakieś zwykłe zdjęcia ludzi, lecz pewnie też jakieś makro lub krajobraz od czasu do czasu.

Na innym forum powiedziano mi, że lepsza byłaby nowsza wersja obiektywu 18-55 IS (ze stabilizacją). Znalazłem ofertę 1100zł za 350d + właśnie taki obiektyw. Będę w stanie na tym zrobić zdjęcia o jakości takiej jak tutaj http://www.fotopolis....php?n=2935&p=7 (oczywiście zakładając, że podszkolę się i nauczę wszystko dobrze ustawiać)?
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   filozof97 

• Praktika czyni mistrza :-D
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3003
  • LokalizacjaSiemiatycze
  • Sprzętni gniot sia, ni łamiot sia

Napisano 20 luty 2010 - 15:44

to może kup jakiegoś analoga, np Eos 300, minolta dynax 303, Praktica, Zenit
0

• (2 stron)
  • +