Jaki aparat dla amatora który chce się czegoś nauczyć? - Sprzęt Fotograficzny - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

Babeczka  : (25 maj 2012 - 15:13) p[oka
Barrtek  : (25 maj 2012 - 14:42) Moje zdjęcie na Fejsbuniu Nikon Polska, co za emocje : |||
Bucikowaty  : (25 maj 2012 - 13:17) Pewnie siedzi w bajce o kapturku
misieqMP  : (25 maj 2012 - 13:09) A gdzie jest smok ?? W każdej bajce musi być smok ;)
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 13:06) dokładnie :P
Bucikowaty  : (25 maj 2012 - 13:04) Zzzzzzieeeew\
Luziq  : (25 maj 2012 - 12:44) Zejdźcie na ziemie fanboy'e Nikona
JaFi  : (25 maj 2012 - 12:31) 90 to taki sprzęt, który chyba się nie zestarzeje :P
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 12:25) :D
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 12:25) sam mam d90 + 18-105 VR
JaFi  : (25 maj 2012 - 12:08) nie dziwie się przecież nikon to król aparatów ;D
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 11:50) w 80% przyapdków lustro od 3000 wzwyż to nikon :>
wercio  : (25 maj 2012 - 11:27) Ludzie ciułają pieniądze na lustrzankę, potem chcą się utwierdzić, że dobrze wybrali, cała tajemnica tych postów. Zwykle taka osoba jest prawie zdecydowana, a szuka tylko potwierdzenia.
JaFi  : (25 maj 2012 - 11:25) takie wybory to pikuś w porównaniu: mam 300 zł więc jaki najlepszy aparat w tej kwocie... ;p nie lepiej wziąć kasę i iść do media gdzie chłopacy dobrze doradzą? pokarzą 2-3 aparaty i wybieraj co się podoba :D
nitroactive  : (25 maj 2012 - 10:21) haha no dylematy wyboru między d300 1100d i a300 są tutaj masakryczne :D ja nawet nie czytam tych tematow :P
JaFi  : (25 maj 2012 - 07:55) fakt są i na pewno będą głupie pytania ;D
boratom  : (25 maj 2012 - 07:37) rev - nie poddawaj się - byłeś chyba ostatnim cierpliwym....
rev  : (25 maj 2012 - 07:25) kiedyś było mniej głupich pytań, ostatnio moda i bycie trendi przywleka coraz niższy poziom, mi już się nawet nie chce złośliwie komentować nowych pytających, mi już opadło bo poziom nawet moją wytrzymałość pokonał :] pamiętam jak kiedyś ktoś ze starych użytkowników proponował zamykać każde pytanie poniżej 2000 zł od nowych userów , taka generalna dygresja po czytaniu kolejnych pytań o to które body entry-level plus kit i wymagania wobec nic , szczerze to ja już ignory robię na 90% pytań o aparaty jakie się ostatnio pojawiły
Rozszerz pole shoutboxa

Strona 1 z 1

Jaki aparat dla amatora który chce się czegoś nauczyć?

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   fufak1 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 4
  • LokalizacjaKraków

Napisano 14 luty 2010 - 13:19

Witam,
właściwie to nie jest mój pierwszy post ale mogę się teraz przedstawić. No więc nazywam się Robert mieszkam w Krakowie i od niedawna interesuję się fotografią. Jestem świeżo po ukończeniu kursu fotografii w Krakowskiej Szkole Filmowej na którym nauczyłem się:

1. Podstawy fotografii- warunki i parametry ekspozycji, migawki, przesłona obiektywu, ogniskowa, głębia ostrości, światło padające i odbite, podstawy kompozycji klasycznej; 2. Wyposażenie oświetleniowe studia fotograficznego; 3. Sposoby oświetlania planu zdjęciowego; 4.Portret przy świetle sztucznym- kompozycja i oświetlenie; 5. Fotografia w plenerze - architektura; 6. Ciemnia fotograficzna - wywoływanie negatywów, wykonywanie odbitek stykowych i powiększeń.

To przepisałem z dyplomu żebyście mogli mniej więcej ocenić co potrafię. Dodam choć to pewnie większego znaczenia nie ma, że z ciemnią i z klasycznym powstawaniem odbitek miałem i mam nadal do czynienia ponieważ wykonuję je dla przyjaciół ,którym szkoda pieniędzy na oddanie ich do labu... Z fotografią analogową B&W miałem do czynienia tylko okazyjnie na na moim starym Zenicie.

Tak więc prosiłbym was o podanie i dobrego w miarę dla mnie aparatu. Hybrydy lub lustrzanki ,ale w tym wypadku prosiłbym razem z jakimiś obiektywami kitowymi lub nie.
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   EsaQed 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 4043
  • LokalizacjaJasło

Napisano 14 luty 2010 - 13:47

ile masz na wydanie ;>

poza tym chyba nie ten dział... (było już multum podobnych tematów, poszukaj najpierw :mrgreen: )
Fotograf jest jak roślina - ciągle walczy o światło...
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Lucas 

• Pisacz nałogowy :)
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 1469
  • Lokalizacjaxxxxxxx

Napisano 14 luty 2010 - 13:54

fufak1 napisał:

To przepisałem z dyplomu żebyście mogli mniej więcej ocenić co potrafię

Bej jaj. Pokaż zdjęcia to dopiero wtedy ocenimy co potrafisz. To co napisaleś, to potrafi każdy po przeczytaniu pierwszej lepszej książki o fotografii.
Na kursie Ci nie powiedzieli jaki aparat będzie dla Ciebie najlepszy???
Sory za takie chłodne przyjęcie, ale ktoś kto na wstepie się chwali co potrafi a nawet nie wie jaki aparat sobie kupić jest dla mnie zwyczajnym lamerem. Może się zdziwię jak zaprezentujesz wypasione foty pełne ważnych wrzasłań, które "wystarczą za tysiąc słów". Ale narazie potwierdzasz moje przekonanie o strasznym zadufaniu mieszkańców Krakowa, które to miasto i tak nie zrobiło na mnie pozytywnego wrażenia po jego wizycie (i tutaj mam na myśli kierowców i róznych "ważniaków")
Serdecznie pozdrawiam
Łukasz
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   fufak1 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 4
  • LokalizacjaKraków

Napisano 14 luty 2010 - 14:01

Dołączona grafika Jedna z moich fotek zrobionych podczas kursu...

Nie chciałem się broń boże chwalić tylko chciałem wam pokazać co mniej więcej umiem... A ponieważ jak to wiadomo mam wiedzę właściwie tylko teoretyczną... Co do kwoty to mam 5-6 tys. oczywiście zastosuję się do zasady dobre lustra słabsza puszka... A kiedy kończyłem ten kurs 2 miesiące temu nie wiedziałem ,że będę miał kasę na nowy sprzęt.

Pozdrawiam ;-) :-D
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   EsaQed 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 4043
  • LokalizacjaJasło

Napisano 14 luty 2010 - 14:03

fufak1, wybacz :mrgreen: ale możesz wrzucić większy rozmiar ? (jak dla mnie to raczej miniatura jest :) )
Fotograf jest jak roślina - ciągle walczy o światło...
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   fufak1 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 4
  • LokalizacjaKraków

Napisano 14 luty 2010 - 14:07

EsaQed napisał:

fufak1, wybacz :) ale możesz wrzucić większy rozmiar ? (jak dla mnie to raczej miniatura jest :) )
Chętne bym wrzucił ,ale takie dostałem przez e-mail... Bo poprosiłem aby mi wysłali to zamiast w załączniku wysłali mi miniaturę tego zdjęcia w mailu :mrgreen: :roll:
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Lucas 

• Pisacz nałogowy :)
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 1469
  • Lokalizacjaxxxxxxx

Napisano 14 luty 2010 - 14:16

Za 5-6kpln to kupisz ładny amatorski zestaw.
Moje propozycje to takie: Canon 500D, 50D z kitem i jasny stałoogniskowy obiektyw 85mm. Może coś dłuższego. Albo Nikona D90, D5000 z kitem 18-105 i do tego jakiegoś fajnego długiego zooma i króką stałkę 50mm albo coś szerokiego jesli uważasz, że Ci się może przydać.

fufak1 napisał:

zastosuję się do zasady dobre lustra słabsza puszka

Nie znam tej zasady, ale może Ci chodziło o obiektywy czyli szkła albo słoiki. Bo lustro jest w puszce czyli korpusie. Hehe, śmieszy mnie ten slang fotograficzny, jakby nie można było nazywać rzeczy po imieniu.
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   fufak1 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 4
  • LokalizacjaKraków

Napisano 14 luty 2010 - 14:27

Lucas napisał:

Nie znam tej zasady, ale może Ci chodziło o obiektywy czyli szkła albo słoiki(a raczej puszki) ;-) . Bo lustro jest w puszce czyli korpusie. Hehe, śmieszy mnie ten slang fotograficzny, jakby nie można było nazywać rzeczy po imieniu.
Tak chodziło mi o obiektyw, sam szczerze mówiąc trochę się dziwiłem dlaczego na obiektyw większość fotografów mówi lustra słoik czy bidon :-P Choć z tym trzecim dużo rzadziej... Co do aparatu to moją uwagę przyciągną model Canona 550D ,który niedługo ma się ukazać na rynku. Zastosowana matryca 7D ,może okazać się strzałem w dziesiątkę. Tylko kto wie ile to cudo będzie kosztować? Jeśli znacznie przekroczy mój budżet to wezmę pod uwagę jego poprzednika 500D lub 50D zastanawiałem się również nad Pentaxem k-x i jak wiadomo dużą zaletą Pentaxów jest to iż nie zmieniali rodzaju bagnetu. Oczywiście zdaję sobie z tego sprawę ,że matryca nie jest dokładnych rozmiarów jak stara klatka filmu choć jak wiadomo Canon 1D mark jest pełno klatkowy. I właśnie z powodu szumu informacji i mojego niezdecydowania postanowiłem poradzić się fachowców.

Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za odpowiedźi :mrgreen:

PS. Ale się rozpisałem... ;-)
0

Strona 1 z 1