pierwsza lustrzanka. - Jaki aparat, obiektyw, sprzęt kupić? - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

pierwsza lustrzanka.

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Vee 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 17
  • LokalizacjaGdynia

Napisano 13 February 2010 - 13:50

Od kilku miesięcy noszę się z zamiarem zakupu pierwszej lustrzanki. Zdecydowałam się już na Canona, ale nie mogę zdecydować się na model. Dysponuję ok. 3000 zł, nie wiem też, jaki obiektyw będzie dla mnie dobry, bo na razie planuję zakup jednego - jakiegoś uniwersalnego.
Proszę o pomoc w wyborze.
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   marex 

• Gaduła
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 530
  • LokalizacjaLUBELSKIE
  • SprzętPentax K20D

Napisano 13 February 2010 - 14:27

Jak już się zdecydowałeś na Canona i dysponujesz pieniędzmi do 3000 tysięcy to proponuje 500D z kitowym obiektywem. Na początek wystarczy w sam raz a po jakimś czasie dokupić możesz sobie obiektyw już pod konkretne Twoje potrzeby.
Pozdrawiam. :-)
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Vee 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 17
  • LokalizacjaGdynia

Napisano 14 February 2010 - 13:31

Właśnie zastanawiałam się, czy lepiej kupić 450D czy 500D, bo jestem pewna, że nie będę kręcić filmów, ale z drugiej strony 450D ma już 2 lata... no i nie mogę się zdecydować. :mrgreen:
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   marex 

• Gaduła
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 530
  • LokalizacjaLUBELSKIE
  • SprzętPentax K20D

Napisano 14 February 2010 - 13:52

Vee napisał:

Właśnie zastanawiałam się, czy lepiej kupić 450D czy 500D, bo jestem pewna, że nie będę kręcić filmów, ale z drugiej strony 450D ma już 2 lata... no i nie mogę się zdecydować. :mrgreen:

Wybrałbym 500D ponieważ stosunek ceny do możliwości, jest dość atrakcyjny, jest nowocześniejszy i ma więcej dodatkowych funkcji.
Ogólnie ujmując jest moim zdaniem dość atrakcyjna propozycja ze stajni canona.
Link do testu 500D
http://www.fotopolis...ndex.php?n=9014
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   janux 

• Debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 59
  • LokalizacjaBiałystok

Napisano 14 February 2010 - 14:56

jeżeli nie musi to być nowa lustrznka to może Canon 40D? można znaleźć za około 2000 zł.
Canon 40D + Grip + Canon EF-S 17-55 f/2.8 IS USM + Canon EF 70-200 f/2.8 L + Canon EF 50mm f/1.8 II + Nissin Di622
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Vee 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 17
  • LokalizacjaGdynia

Napisano 14 February 2010 - 17:51

Trochę boję się 40D, bo to w końcu wyższa półka, a ja raczej bardzo amatorsko. Poza tym wolałabym mimo wszystko coś nowego.
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Diverss 

• Większy debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 201
  • LokalizacjaSosnowiec

Napisano 14 February 2010 - 18:40

Vee napisał:

Zdecydowałam się już na Canona

Wiem że to nie Canon ale Nikon D5000 jest dość dobry. Wiem że pisałeś o Canonie ale nie mogłem się powstrzymać ;))
"Jeżeli nie możesz sprawić by działało dobrze - spraw chociaż by dobrze wyglądało"

Bill Gates
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   marex 

• Gaduła
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 530
  • LokalizacjaLUBELSKIE
  • SprzętPentax K20D

Napisano 14 February 2010 - 18:42

Vee napisał:

Trochę boję się 40D, bo to w końcu wyższa półka, a ja raczej bardzo amatorsko. Poza tym wolałabym mimo wszystko coś nowego.

Jeżeli chcesz coś nowszego to jak pisałem wyżej weź 500D i po kłopocie.
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   barman_pl 

• Straż Nocna
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 7099
  • LokalizacjaBrzeziny, Łódź
  • SprzętCanonowo

Napisano 15 February 2010 - 03:45

Diverss napisał:

Wiem że to nie Canon ale Nikon D5000 jest dość dobry.

Możesz w jakikolwiek sposób napisać dlaczego tak myślisz ? Testowałeś ten aparat, czy tylko sobie "gdybasz" ?

pozdr.
http://www.michaldawidowicz.com
http://www.blog.michaldawidowicz.com
Lamer...
Jeśli pomogłem, wciśnij czerwone pole i odejmij mi punkt... Dziękuję ;)... Jeśli nie pomogłem również proszę o czerwony Dołączona grafika
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Vee 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 17
  • LokalizacjaGdynia

Napisano 15 February 2010 - 09:49

Diverss napisał:

Wiem że pisałeś o Canonie ale nie mogłem się powstrzymać ;))

Hallo? Ja jestem dziewczyną! ;pp

Dobra, w takim razie 500D. Tylko poczekam, aż wyjdzie 550D, bo może 500D zejdzie wtedy z ceny, a bardzo nie chciałabym się obudzić z ręką w nocniku. :D
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   consuela 

• Debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 124
  • Lokalizacjakraków

Napisano 16 February 2010 - 13:06

Canon 500D nie różni się w zasadzie prawie niczym od Canonca 450D poza możliwością kręcenia filmów więc jeśli filmów kręcic nie chcesz to bierz starszy model. Tańszy a w zasadzie taki sam. Dołóż sobie za to pieniądze do obiektywu lepszego niż tylko kitowy, jakiś fajny zoom by się przydał. Możesz też pomyśleć o filtrach, kup sobie jakiegoś polara. Ceny najprostszych filtrów hoya nie są aż takie porażające: http://www.foto-tip....klep/hoya_polar ... p-821.html
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   marex 

• Gaduła
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 530
  • LokalizacjaLUBELSKIE
  • SprzętPentax K20D

Napisano 16 February 2010 - 13:31

consuela napisał:

Canon 500D nie różni się w zasadzie prawie niczym od Canonca 450D poza możliwością kręcenia filmów więc jeśli filmów kręcic nie chcesz to bierz starszy model. Tańszy a w zasadzie taki sam. Dołóż sobie za to pieniądze do obiektywu lepszego niż tylko kitowy, jakiś fajny zoom by się przydał. Możesz też pomyśleć o filtrach, kup sobie jakiegoś polara. Ceny najprostszych filtrów hoya nie są aż takie porażające: http://www.foto-tip....klep/hoya_polar ... p-821.html

Tylko prawie robi różnicę. Różni się kilkoma rzeczami, niektóre funkcje zostały poprawione
co czyni go naprawdę wartym uwagi korpusem.
Jakiś fajny zoom to znaczy jaki? :-)
Na inne obiektywy przyjdzie czas, tak samo jak filtry i inne akcesoria. Na początek wystarczy kitowy obiektyw. Jeżeli nauczy się obsługi lustrzanki i dojdzie do wniosku że umie już co nieco i ze kitowy obiektyw nie wystarcza wówczas można dokupić inny. Zakup lustrzanki to dopiero początek wydatków.
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Vee 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 17
  • LokalizacjaGdynia

Napisano 16 February 2010 - 19:14

A właśnie. Fajny zoom to jaki? :lol:

Witam.
Był już tutaj mój wątek, uzyskałam odpowiedź i nawet zdecydowałam się na Canona 500D. Tyle że liczyłam na to, że stanieje z wyjściem 550D, a tu lipa... I naszły mnie wątpliwości, czy nie lepiej kupić jednak 450D i dorzucić do jakiegoś szkła. Sama już nie wiem, co robić, a lustrzanka śni mi się po nocach... ;) Proszę o pomoc.
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   masa 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 42
  • LokalizacjaBiłgoraj/Rzeszów

Napisano 26 March 2010 - 11:55

Najlepiej kupić 500D i dozbierać na jakieś szkiełko ;)
0

• (3 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3