akumulatorki - Fotografia Cyfrowa - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

Babeczka  : (25 maj 2012 - 15:13) p[oka
Barrtek  : (25 maj 2012 - 14:42) Moje zdjęcie na Fejsbuniu Nikon Polska, co za emocje : |||
Bucikowaty  : (25 maj 2012 - 13:17) Pewnie siedzi w bajce o kapturku
misieqMP  : (25 maj 2012 - 13:09) A gdzie jest smok ?? W każdej bajce musi być smok ;)
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 13:06) dokładnie :P
Bucikowaty  : (25 maj 2012 - 13:04) Zzzzzzieeeew\
Luziq  : (25 maj 2012 - 12:44) Zejdźcie na ziemie fanboy'e Nikona
JaFi  : (25 maj 2012 - 12:31) 90 to taki sprzęt, który chyba się nie zestarzeje :P
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 12:25) :D
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 12:25) sam mam d90 + 18-105 VR
JaFi  : (25 maj 2012 - 12:08) nie dziwie się przecież nikon to król aparatów ;D
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 11:50) w 80% przyapdków lustro od 3000 wzwyż to nikon :>
wercio  : (25 maj 2012 - 11:27) Ludzie ciułają pieniądze na lustrzankę, potem chcą się utwierdzić, że dobrze wybrali, cała tajemnica tych postów. Zwykle taka osoba jest prawie zdecydowana, a szuka tylko potwierdzenia.
JaFi  : (25 maj 2012 - 11:25) takie wybory to pikuś w porównaniu: mam 300 zł więc jaki najlepszy aparat w tej kwocie... ;p nie lepiej wziąć kasę i iść do media gdzie chłopacy dobrze doradzą? pokarzą 2-3 aparaty i wybieraj co się podoba :D
nitroactive  : (25 maj 2012 - 10:21) haha no dylematy wyboru między d300 1100d i a300 są tutaj masakryczne :D ja nawet nie czytam tych tematow :P
JaFi  : (25 maj 2012 - 07:55) fakt są i na pewno będą głupie pytania ;D
boratom  : (25 maj 2012 - 07:37) rev - nie poddawaj się - byłeś chyba ostatnim cierpliwym....
rev  : (25 maj 2012 - 07:25) kiedyś było mniej głupich pytań, ostatnio moda i bycie trendi przywleka coraz niższy poziom, mi już się nawet nie chce złośliwie komentować nowych pytających, mi już opadło bo poziom nawet moją wytrzymałość pokonał :] pamiętam jak kiedyś ktoś ze starych użytkowników proponował zamykać każde pytanie poniżej 2000 zł od nowych userów , taka generalna dygresja po czytaniu kolejnych pytań o to które body entry-level plus kit i wymagania wobec nic , szczerze to ja już ignory robię na 90% pytań o aparaty jakie się ostatnio pojawiły
Rozszerz pole shoutboxa

Strona 1 z 1

akumulatorki

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   consuela 

• Debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 124
  • Lokalizacjakraków

Napisano 25 styczeń 2010 - 23:47

Co sądzicie o akumulatorkach do aparatów? Ja używam Sanyo Eneloope i uważam, że zostawiają daleko w tyle konkurencje. Duży plus się należy za możliwość ładowania w innych ładowarkach i za wyższą wytrzymałość na mrozie. Co myślicie? Macie inne?
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   barman_pl 

• Straż Nocna
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 7177
  • LokalizacjaBrzeziny, Łódź
  • SprzętCanonowo

Napisano 26 styczeń 2010 - 06:53

Myślę, że nie ma co kombinować. Ja już przerobiłem masę akumulatorków i jak dl tej pory eneloopy są w/g mnie najlepsze, choćby ze względu na to że nie tracą swojej pojemnośći jak leżą nieużywane ;-)

Pozdr.
http://www.michaldawidowicz.com
http://www.blog.michaldawidowicz.com
Lamer...
Jeśli pomogłem, wciśnij czerwone pole i odejmij mi punkt... Dziękuję ;)... Jeśli nie pomogłem również proszę o czerwony Dołączona grafika
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Amon 

• Moderator
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 5319
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 26 styczeń 2010 - 07:25

Eneloopy bardzo dobre, chociaż czteropak w końcu mi padł, ale służył długo i dobrze.
Dołączona grafika

"aparat nie ma znaczenia, każdym jestem w stanie zrobić złe zdjęcie"
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   bob_marley23 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 4241
  • LokalizacjaŚląsk
  • SprzętZenit TTL

Napisano 26 styczeń 2010 - 18:43

Tak jak już to tylko te też ich używam
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Head_DNB 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 2167
  • LokalizacjaKutno

Napisano 26 styczeń 2010 - 20:20

No chyba każdy je ma :) ;)
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   consuela 

• Debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 124
  • Lokalizacjakraków

Napisano 29 styczeń 2010 - 10:36

barman_pl napisał:

Myślę, że nie ma co kombinować. Ja już przerobiłem masę akumulatorków i jak dl tej pory eneloopy są w/g mnie najlepsze, choćby ze względu na to że nie tracą swojej pojemnośći jak leżą nieużywane ;-)

Pozdr.

Zgadza się eneloopy praktycznie nie rozładowują sie samoczynnie leżąc np. w pudelku. Po roku leżenia powinny mieć ciągle bodajże 80% energii.
Powinny one wytrzymać około 1500 cykli ładowań, co, jak podkreśla producent, znacznie przewyższa możliwości produktów konkurencji - nie wiecie jak to z tym jest? Jeszcze tyle razy nie udało mi się ich ładować :mrgreen:
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   barman_pl 

• Straż Nocna
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 7177
  • LokalizacjaBrzeziny, Łódź
  • SprzętCanonowo

Napisano 29 styczeń 2010 - 10:42

consuela napisał:

Powinny one wytrzymać około 1500 cykli ładowań, co, jak podkreśla producent, znacznie przewyższa możliwości produktów konkurencji - nie wiecie jak to z tym jest?

W specyfikacji czytałem, że około 1000 cykli... Ale mniejsza z tym - fakt jest taki, że w aku GP 1800 mAh po około 500 cyklach wchodziło tylko 600mAh... Czyli można powiedzieć, że po 500 cyklach te aku już można było spokojnie wyrzucić do kosza. Wiadomo, że z każdym ładowaniem w dany akumulator wchodzi mniej, lecz ja jeszcze nie zdążyłem zauważyć jak to wygląda z eneloopami :mrgreen:

Pozdr.
http://www.michaldawidowicz.com
http://www.blog.michaldawidowicz.com
Lamer...
Jeśli pomogłem, wciśnij czerwone pole i odejmij mi punkt... Dziękuję ;)... Jeśli nie pomogłem również proszę o czerwony Dołączona grafika
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   fotoekspresja 

• Debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 146
  • LokalizacjaWieliczka

Napisano 01 luty 2010 - 09:52

I ja mam sanyo eneloop.
Kiedyś używałam ich do cyfrowego kompaktu, a teraz do lampki.
fajne jest w nich to, że sie nie rozładowuja predko, można trzaskac flashem kilkaset razy a one wciąż działają.
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   EsaQed 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 4043
  • LokalizacjaJasło

Napisano 24 maj 2010 - 18:32

może trochę nie w temacie, ale nie chcę nowego zakładać więc się podepnę (wybaczcie za odświeżanie)

mam pytanie odnośnie właśnie sanyo eneloop'ów :lol:

gdyż mam zamiar za niedługo kupić lampę i wyczyścić się doszczętnie z kasy, co za tym idzie, nie będzie mnie stać na ładowarkę do akumulatorków (do lampy dokładane są właśnie te "baterie") i tutaj moje pytanie, czy ładowarką, na której jest napisane bodajże "360mA" oraz "550mA" (wybaczcie za niedokładne dane, ale jak na razie ładowarka wyjechała i nie mam do niej dostępu) mogę naładować właśnie te eneloopy ( http://www.allegro.p...em1036650737_4_ ... p_box.html )
(ładowarka jest Ni-MH)

wiem, że pytanie może wydać się Wam idiotyczne, ale po prostu nie jestem w temacie co do takich akumulatorków

z góry dzięki za odpowiedź :mrgreen:
Fotograf jest jak roślina - ciągle walczy o światło...
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Preskaler 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 7051
  • LokalizacjaKrosno
  • SprzętC40D, P-six, Praktica PLC2, Zenit TTL, Start 66, Liubitiel 166B itd.

Napisano 26 maj 2010 - 08:47

Niewiele z tego można się dowiedzieć więc napiszę tak. Każdy akumulator można ładować ładowarką odpowiednio dostosowaną do niego. Najogólniejsze zasady to ładować go 1/10 prądu nominalnego, którego wartość odczytujemy z akumulatorka lub jego specyfikacji a jeśli jest to niemożliwe to obliczamy z jego pojemności. Prąd obliczamy dzieląc jego pojemność przez 10 godzin. Otrzymujemy wtedy wartość prądu ładowania 10-cio godzinnego. Jeśli więc mamy akumulator o pojemności (n.p.) 2 Ah (2000 mAh) to ładujemy go przez 10 godzin prądem o wartości 200 mA. Do takiego ładowania można użyć zasilacza laboratoryjnego (ze stabilizacją oraz regulacją prądu i regulacją oraz stabilizacją napięcia) lub można zbudować sobie jakiś układ ładowarki (bardziej lub mniej automatycznej) i za jej pomocą ładować te akumulatorki. Nie polecam ładowania w nieoryginalnych i niesprawdzonych ładowarkach bo to wielka loteria.
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   EsaQed 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 4043
  • LokalizacjaJasło

Napisano 26 maj 2010 - 12:46

Preskaler, wielkie dzięki :ok:

z tego łatwo obliczyć, jak długo powinienem ładować w swojej ładowarce (mimo, iż nie jest oryginalna, jest sprawdzona :ok: (przez ~5 lat ładowałem nią aku. z mojego olympusa c-310) )

jeszcze raz dzięki (jak bym mógł, to dałbym pomógł)

edit:

z tego co udało mi się policzyć :D wychodzi, że jeżeli baterie mają pojemność 2000mAh, a ładowarka ładuje o wartości 360mA (z miejscami na 2 baterie) czyli po 180mA na jedną baterię, czyli 2000/180 ? (daje ~11h 6m) dobrze rozumiem :mrgreen: (na prawdę z fizyki ja noga totalna...)
Fotograf jest jak roślina - ciągle walczy o światło...
0

Strona 1 z 1