Statyw - Nikon - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

Babeczka  : (25 maj 2012 - 15:13) p[oka
Barrtek  : (25 maj 2012 - 14:42) Moje zdjęcie na Fejsbuniu Nikon Polska, co za emocje : |||
Bucikowaty  : (25 maj 2012 - 13:17) Pewnie siedzi w bajce o kapturku
misieqMP  : (25 maj 2012 - 13:09) A gdzie jest smok ?? W każdej bajce musi być smok ;)
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 13:06) dokładnie :P
Bucikowaty  : (25 maj 2012 - 13:04) Zzzzzzieeeew\
Luziq  : (25 maj 2012 - 12:44) Zejdźcie na ziemie fanboy'e Nikona
JaFi  : (25 maj 2012 - 12:31) 90 to taki sprzęt, który chyba się nie zestarzeje :P
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 12:25) :D
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 12:25) sam mam d90 + 18-105 VR
JaFi  : (25 maj 2012 - 12:08) nie dziwie się przecież nikon to król aparatów ;D
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 11:50) w 80% przyapdków lustro od 3000 wzwyż to nikon :>
wercio  : (25 maj 2012 - 11:27) Ludzie ciułają pieniądze na lustrzankę, potem chcą się utwierdzić, że dobrze wybrali, cała tajemnica tych postów. Zwykle taka osoba jest prawie zdecydowana, a szuka tylko potwierdzenia.
JaFi  : (25 maj 2012 - 11:25) takie wybory to pikuś w porównaniu: mam 300 zł więc jaki najlepszy aparat w tej kwocie... ;p nie lepiej wziąć kasę i iść do media gdzie chłopacy dobrze doradzą? pokarzą 2-3 aparaty i wybieraj co się podoba :D
nitroactive  : (25 maj 2012 - 10:21) haha no dylematy wyboru między d300 1100d i a300 są tutaj masakryczne :D ja nawet nie czytam tych tematow :P
JaFi  : (25 maj 2012 - 07:55) fakt są i na pewno będą głupie pytania ;D
boratom  : (25 maj 2012 - 07:37) rev - nie poddawaj się - byłeś chyba ostatnim cierpliwym....
rev  : (25 maj 2012 - 07:25) kiedyś było mniej głupich pytań, ostatnio moda i bycie trendi przywleka coraz niższy poziom, mi już się nawet nie chce złośliwie komentować nowych pytających, mi już opadło bo poziom nawet moją wytrzymałość pokonał :] pamiętam jak kiedyś ktoś ze starych użytkowników proponował zamykać każde pytanie poniżej 2000 zł od nowych userów , taka generalna dygresja po czytaniu kolejnych pytań o to które body entry-level plus kit i wymagania wobec nic , szczerze to ja już ignory robię na 90% pytań o aparaty jakie się ostatnio pojawiły
Rozszerz pole shoutboxa

Statyw

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   L_O_G_A_N 

• Debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 93
  • LokalizacjaPrudnik

Napisano 11 styczeń 2010 - 19:23

Nie wiem czy były już takie tematy ale potrzebuje statyw. Lekki, mały po złożeniu i żeby pasował do Nikona D5000.
http://www.suwaczek.pl/cache/b27fd36b5f.png
Nikon D5000; AF-S VR NIKKOR 18-55 mm 1:3.5-5.6G HOYA HMC SUPER 52mm UV (O) ; AF-S VR NIKKOR 55-200 mm 1:4-5.6 ED HOYA HMC SUPER 52mm UV (O)
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Grimes 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 5080
  • LokalizacjaChełmża
  • SprzętNikon & Canon

Napisano 12 styczeń 2010 - 07:43

Statyw to faktycznie problem. Zależy ile masz kasy. Jak chcesz polożyć około tysiaka, to Manfrotto. Statyw nie powinien być zbyt lekki, bo musi być bardzo stabilny. Ja do mojego Nikona D5000 używam statywu firmy TREK za ok 150 zeta. Grube nóżki, stosunkowo stabilny nawet jak założę lampę i pstrykam portret. Nieźle się sprawdza (o niebo lepiej niż FIRST).
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   L_O_G_A_N 

• Debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 93
  • LokalizacjaPrudnik

Napisano 12 styczeń 2010 - 18:16

Podaj linka do tego statywu bo cos go nie moge znalkeść
Nikon D5000; AF-S VR NIKKOR 18-55 mm 1:3.5-5.6G HOYA HMC SUPER 52mm UV (O) ; AF-S VR NIKKOR 55-200 mm 1:4-5.6 ED HOYA HMC SUPER 52mm UV (O)
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   FlatEric 

• Pisacz nałogowy :)
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 1261
  • LokalizacjaPolska
  • Sprzęt135 & 120 & SL

Napisano 13 styczeń 2010 - 12:01

D5000 ma wstępne podniesienie lustra?

Pzdr

Grzesiu
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Grimes 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 5080
  • LokalizacjaChełmża
  • SprzętNikon & Canon

Napisano 13 styczeń 2010 - 12:09

W sumie to sam się zastanawiam. Raczej nie, bo w opcji podniesienie lustra nie da się zrobić zdjęcia, tylko ustawia się do czyszczenia filtru dolnoprzepustowego.
Jak robię foto na statywie, to kadruję przez wizjer, przełączam na Live Viev, lustro się podnosi i odpalam z pilota:)

A co do statywu, to wrzucę linka jak będę w domu, bo w pracy mam neta ograniczonego i nie wejdę na stronki sklepów.

Nie pisz posta pod postem /Amon
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   FlatEric 

• Pisacz nałogowy :)
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 1261
  • LokalizacjaPolska
  • Sprzęt135 & 120 & SL

Napisano 14 styczeń 2010 - 11:18

O ile jest możliwość zrobienia zdjęcia z podniesionym zawczasu lustrem, to można nieco odpuścić z masy statywu - bo nie dokuczają wtedy drgania aparatu od uderzenia lustra. ;-)
W każdym razie - jak dla mnie - podstawą jest, aby statyw miał metalową głowicę. Drugi istotny dla mnie warunek, to maksymalna wysokość - uważam, że 155-160 cm to tutaj minimum, aby w razie potrzeby móc robić zdjęcia z w miarę normalnej perspektywy (i jeszcze żeby kręgosłup nie strzelił przy długim kadrowaniu na stojąco). No i jeszcze dobrze by było, żeby głowica oferowała możliwość kadrowania w pionie. Płytka szybkomocująca jest praktyczna, ale jak nie ma, to też nie dramat - w ostateczności można dokupić adapter szybkiego mocowania.
Jak sądzę w tej klasie w cenie 200-300 złotych da się coś znaleźć. Kiedyś były takie całkiem przyjemne lekkie statywy Velbon VEB-36 i VGB-36, ale właśnie - kiedyś były... :-(

Pzdr

Grzesiu

PS AAAAA - jednak są! :-D Co Ty na to: http://www.cyfrowe.p...bon-veb-36.html
Nie wierz tylko w tę wysokość maksymalną 135 cm, to sam trójnóg bez wyciągniętej kolumny - razem z kolumną to on ma ze 170 cm.
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Grimes 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 5080
  • LokalizacjaChełmża
  • SprzętNikon & Canon

Napisano 14 styczeń 2010 - 13:21

Niestety w pracy nie otworzę linku:(
Mój ma też gdzieś taką wysokość, a po wyjechaniu głowicą mogę spokojnie robić fotki na stojąco, a mam 205 cm wzrostu:P
Trek ma głowicę z tworzywa, ale jest dość duża i porządnie wykonana. Aparat można dowolnie ustawiać. Tworzywo jest mniej wytrzymałe, ale lepiej tłumi drgania niż stal.
Wykonanie całości- naprawdę niezłe jak na tą klasę.
Nie polecam tanich Firstów, bo są za delikatne.
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Mogway 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 4860
  • LokalizacjaZ-ść
  • SprzętCanon

Napisano 14 styczeń 2010 - 15:35

polecam przejść się do MM (Miejskiej Macalni) lub innego sklepu i pobawić się statywem z wyższej półki .Na co zwrócić uwagę? po rozłożeniu nóżek ,wziąć go na bok i potrząsnąć.Zobaczyć czy końcówki nóżek zachowują się jak czubek wędki czy nie i czy przy tym wydają jakieś dźwięki(dźwięki świadczą o luzach) .Wersja z korbką jest użyteczna tylko w drogich statywach, w tańszych ,zablokowanie sztycy jest bardzo trudne. Ogólnie bardzo ważna sprawa sprawdzenie luzów zablokowanej sztycy. Bo nawet bardzo stabilny statyw z solidna głowicą, z luzem na blokadzie sztycy jest do niczego. Odradzam plastikowe głowice.Nie dość ,że nie tłumią drgań to je po prostu(z racji elastyczności i sprężystości)je podtrzymują. Druga wada plastiku to brak płynności przy precyzyjnym ustawianiu.W metalu wystarczy delikatny ruch pokrętła żeby można było sterować położeniem głowicy, w plastiku trzeba naprawdę sporo poluzować i po ponownym dokręceniu zmienia się położenie kadru.Widać to bardzo przy precyzyjnym ustawianiu w dużym tele. Po za tym w plastiku jest ten efekt "trzeszczenia". Polecam dobrej jakości głowice kulowe lub pistoletowe. Jednym ruchem blokuje się całe ustawienie aparatu we wszystkich kierunkach. Głowice olejowe , maja płynna regulacje ,ale raczej przydają się bardziej w kamerach. Każdy statyw jest lepszy od jego całkowitego braku.Ale jeżeli komuś zależy na komforcie pracy warto wydać trochę więcej pieniędzy, bo za te parę zł życie staje się piękniejsze. :)
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   L_O_G_A_N 

• Debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 93
  • LokalizacjaPrudnik

Napisano 14 styczeń 2010 - 17:46

Widzę że ktoś o mnie zapomniał i dyskusja zeszła na inne tory :)
Grimes wróciłeś już z pracy? Jak tak to podaj linka.
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Mogway 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 4860
  • LokalizacjaZ-ść
  • SprzętCanon

Napisano 14 styczeń 2010 - 18:06

L_O_G_A_N, Cały czas dyskusja na temat Twojego statywu ;-) Myślę ,że masz za zbyt cenny sprzęt żeby go stawiać na czymś małym i lekkim.Ponawiam propozycję, idź do jakiegoś marketu i pobaw się statywami z wyższych półek ,nie kupuj tylko się pobaw.Powysuwaj nogi, pokręć pokrętłami. I pamiętaj statyw kupuje się na lata.
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Preskaler 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 7051
  • LokalizacjaKrosno
  • SprzętC40D, P-six, Praktica PLC2, Zenit TTL, Start 66, Liubitiel 166B itd.

Napisano 15 styczeń 2010 - 00:02

A może zrób sobie taki?
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Jest bardzo wytrzymały a kosztował mnie 115zł + robota. Za 100 kupiłem nowy trójnóg geodezyjny na "Ruskim rynku" i za 15 aluminiową głowicę na jakiejś wyprzedarzy.
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Sancez 

• Gaduła
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 421
  • LokalizacjaGdynia

Napisano 17 styczeń 2010 - 09:01

Ja bym polecał Velbon Sherpa 600 R, nie mam go niestety, jednak nie raz miałem przyjemność z nim pracować i gdyby nie to że ciągle są jakieś wydatki to bym już dawno go sobie kupił :D
Nikon D300 + Sigma 18-125/3,8-5,6 DC OS HSM + Nikkor 50/1,8 D + Nikkor 60/2,8 + SB-900 + SB-600
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   michau 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 7
  • LokalizacjaKrk

Napisano 18 styczeń 2010 - 19:28

*Preskaler - konstrukcja ciekawa, ale chyba troche ciężki jest? :mrgreen:
------------
D90
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Preskaler 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 7051
  • LokalizacjaKrosno
  • SprzętC40D, P-six, Praktica PLC2, Zenit TTL, Start 66, Liubitiel 166B itd.

Napisano 18 styczeń 2010 - 22:47

No może ale co to za ciężar dla "zdrowego chłopa"? Dla kobiety nie polecam! Ma jednak dwie (może 3?) zalety. Jest tani, stabilny i ma duży unos. Dawniej to setki kilometrów geodeci przenosili takie statywy i do tego jeszcze (pomocnik) nosił łaty. ;-)
0

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2