Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|
D40 nauka i dużo pytań ;]
Napisano 08 styczeń 2010 - 17:49
Czy jest możliwość wyłączenia lampy błyskowej w manualu?
Dlaczego czasem mi nie chce robić zdjęć ? Klikam na spust i cisza, nawet ostrości nie ustawia, czy może mieć to związek z tym, że nie może wybrać obiektu na który ma złapać ostrość, problem głównie na trybie automatycznym zauważyłem.
Czy to normalne, że czy długim czasie naświetlanie w pomieszczeniu czy świetle z żarówek energooszczędnych zdjęcie jest żółte no i ni jak nie wychodzi wmiarę białe, tylko żółte/pomarańczowe.
Czy można przy włączonym aparacie zmieniać w obiektywie czy ma się ostrość ustawiać ręcznie czy automatycznie(podstawowy obiektyw nikona który był dawany razem w zestawie 18-55mm)
Napisano 08 styczeń 2010 - 17:52
ajemcrazy napisał:
Poczytaj instrukcję
ajemcrazy napisał:
Możliwe - sprawdź czy działa w tym czasie AF - jeżeli nie to może być coś uszkodzone.
ajemcrazy napisał:
Normalne - trzeba ustawić odpowiedni balans bieli żeby było oki.
ajemcrazy napisał:
Pewnie jest przełącznik AF - M - jak chcesz ostrzyć ręcznie to przełącz na M - instrukcja pewnie podpowie...
Pozdr.
http://www.blog.michaldawidowicz.com
Lamer...
Jeśli pomogłem, wciśnij czerwone pole i odejmij mi punkt... Dziękuję ;)... Jeśli nie pomogłem również proszę o czerwony
Napisano 08 styczeń 2010 - 19:27
Cytat
Przecież poza trybem automatycznym jeśli lampa jest opuszczona to po naciśnięciu migawki nie zostaje uruchomiona bez względu na warunki oświetleniowe. :roll:
Cytat
W gorszych warunkach oświetleniowych (ewentualnie jeśli tło jest mało zróżnicowane kolorystycznie) kitowy obiektyw miewa problemy ze złapaniem ostrości, wtedy możesz korzystać ze wspomagania AF (patrz ustawienia).
Cytat
Jak masz ustawiony BB?
Cytat
Na obiektywie masz do tego przełącznik, możesz go uzywać przy włączonym aparacie.
Napisano 08 styczeń 2010 - 19:30
Kafka napisał:
balans bieli :-) w rozwinięciu (zwany także WB)
Napisano 09 styczeń 2010 - 12:17
EsaQed napisał:
WB- White Balance 8-)
Nie przejmuj się mi też czasem nie chce aparat zrobić zdjęcia musi być jakiś powód za ciemny obiekt nie może złapać ostrości za blisko obiektu trzymasz aparat.. itp.
Napisano 14 styczeń 2010 - 08:01
Za dużo żółtego- prawdopodobnie zły balans bieli- ustaw sobie go na żarówkę i będzie git.