Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|
Potrzebna pomoc :)
Napisano 02 styczeń 2010 - 15:34
Zapewne zalewa Was krew widząc taki kolejny temat, ale rzecz dla mnie jest bardzo ważna.
Oczywiście chodzi o kupno aparatu, ale muszę go mieć przystosowanego do swoich potrzeb.
Fotografią interesuję się od wielu lat.
Mam wujka, który jest bardzo dobrym fotografem, więc podstawy znam, jednak jemu samemu trudno stwierdzić co dla mnie będzie najlepsze.
Jak do tej pory fotografowałem kompaktem. Mniej więcej coś mi wychodziło ( na ile sprzęt pozwalał ).
Mam bardzo twórczą osobowść, więc mógłbym robić zdjęcia wszystkiemu.
Jak do tej pory nie nabyłem aparatu ze względu na trudną sytuację materialną, ale z fotografią się nie rozstawałem.
Teraz przyszedł czas by zakupić jakiś sprzęt, gdyż będę z tym wiązał swoją niedaleką przyszłość.
Szukam czegoś co nie przerośnie mnie swoimi możliwośćiami, ale również czegoś, co wystarczy na lata ( a naprawdę szczerze chcę rozwijać swoje zdolnośći ).
Niestety kwota jaką dysponuję to tylko max. 2000zł. ( Chyba, że kwestią 200-300zł nabędę coś wiele lepszego ).
Pytam Was, gdyż wszystko do tej pory kupowałem pod pływem impulsu, nie zastanawiając się nad tym. Teraz może to nie są duże pieniądze dla kogoś, ale dla mnie to bardzo ciężka praca.
Modele nad jakimi się zastanawiałem to : Nikon D60, D3000, D5000, Olympus e450, Sony Alfa 2xx.
Z tego co czytałem, nie wiele się różnią, ale jednak może któryś z nich ma jakąś 'przewagę' nad innymi.
Zdjęcia mam zamiar robić jak wspomniałem wszędzie praktycznie - wyjazdy, w domu, poza domem, w zimie, w lato, w jesień.
Chciałbym też aby w przyszłości do aparatu można było bez problemu dobrać jakiś obiektyw.
To by było tyle z mojej strony, jeszcze raz przepraszam za kolejny taki temat.
( troszkę zależy mi na czasie, gdyż aparat muszę kupić do 15 stycznia ).
Pozdrawiam.
Napisano 02 styczeń 2010 - 15:41
Moim zdaniem, z tych modeli które podałeś najlepszym wyborem byłby Nikon D5000. Mając dobre pudło nie będziesz potrzebował go często zmieniać - tylko obiektywy. Rozejrzyj się jeszcze za Canonem np 450D, 500D, lecz one są troszkę droższe...
Napisano 02 styczeń 2010 - 15:43
Poprostu chciałbym wybrać jeden konkretny model, gdyż narazie tylko krążę po internecie, czytam opinię i sam nie wiem co wybrać.
Napisano 02 styczeń 2010 - 15:47
Napisano 02 styczeń 2010 - 15:56
Chyba coraz bardziej się przekonuję do Canona 500D.
Za Nikonem byłem bardziej, ale to pewnie ze względu na to, że wujek posiada D90.
Napisano 02 styczeń 2010 - 16:01
Napisano 02 styczeń 2010 - 16:44
Mam nadzieję, że niedługo zaprezentuje moje zdjęcia na forum.
Pozdrawiam.
Napisano 02 styczeń 2010 - 16:50
Napisano 02 styczeń 2010 - 22:39
Napisano 08 styczeń 2010 - 20:35
Niestety sprawy losowe, kompletnie odemnie niezależne doprowadziły do tego, że jedyne co mogę zapewne kupić to d3000.
Jednak nie chciałem go początkowo z kitem, a z Nikkorem Af50. Jak się okazało podobno, nie będzie on współpracował z aparatem.
Dobrym wyborem będzie więc kupno D3000 z kitowym ale nie 18-55 a 18-105?
Pozdrawiam.