Wybór obiektywu Tamron 18-200mm f/3.5-6.3 XR Di II - Canon - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

Babeczka  : (25 maj 2012 - 15:13) p[oka
Barrtek  : (25 maj 2012 - 14:42) Moje zdjęcie na Fejsbuniu Nikon Polska, co za emocje : |||
Bucikowaty  : (25 maj 2012 - 13:17) Pewnie siedzi w bajce o kapturku
misieqMP  : (25 maj 2012 - 13:09) A gdzie jest smok ?? W każdej bajce musi być smok ;)
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 13:06) dokładnie :P
Bucikowaty  : (25 maj 2012 - 13:04) Zzzzzzieeeew\
Luziq  : (25 maj 2012 - 12:44) Zejdźcie na ziemie fanboy'e Nikona
JaFi  : (25 maj 2012 - 12:31) 90 to taki sprzęt, który chyba się nie zestarzeje :P
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 12:25) :D
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 12:25) sam mam d90 + 18-105 VR
JaFi  : (25 maj 2012 - 12:08) nie dziwie się przecież nikon to król aparatów ;D
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 11:50) w 80% przyapdków lustro od 3000 wzwyż to nikon :>
wercio  : (25 maj 2012 - 11:27) Ludzie ciułają pieniądze na lustrzankę, potem chcą się utwierdzić, że dobrze wybrali, cała tajemnica tych postów. Zwykle taka osoba jest prawie zdecydowana, a szuka tylko potwierdzenia.
JaFi  : (25 maj 2012 - 11:25) takie wybory to pikuś w porównaniu: mam 300 zł więc jaki najlepszy aparat w tej kwocie... ;p nie lepiej wziąć kasę i iść do media gdzie chłopacy dobrze doradzą? pokarzą 2-3 aparaty i wybieraj co się podoba :D
nitroactive  : (25 maj 2012 - 10:21) haha no dylematy wyboru między d300 1100d i a300 są tutaj masakryczne :D ja nawet nie czytam tych tematow :P
JaFi  : (25 maj 2012 - 07:55) fakt są i na pewno będą głupie pytania ;D
boratom  : (25 maj 2012 - 07:37) rev - nie poddawaj się - byłeś chyba ostatnim cierpliwym....
rev  : (25 maj 2012 - 07:25) kiedyś było mniej głupich pytań, ostatnio moda i bycie trendi przywleka coraz niższy poziom, mi już się nawet nie chce złośliwie komentować nowych pytających, mi już opadło bo poziom nawet moją wytrzymałość pokonał :] pamiętam jak kiedyś ktoś ze starych użytkowników proponował zamykać każde pytanie poniżej 2000 zł od nowych userów , taka generalna dygresja po czytaniu kolejnych pytań o to które body entry-level plus kit i wymagania wobec nic , szczerze to ja już ignory robię na 90% pytań o aparaty jakie się ostatnio pojawiły
korkillus  : (24 maj 2012 - 20:18) pod komunię tylko Burzum ewentualnie Gorgodoth
Xander95  : (24 maj 2012 - 20:16) Witam. ;) Bardzo prosze o pomoc http://www.forumphot...200#entry266200
GreenEvil  : (24 maj 2012 - 19:30) kat lepszy :>
wercio  : (24 maj 2012 - 19:28) pod komunię to może coś z Behemota?
Mateusz1221  : (24 maj 2012 - 18:16) jaki podkład muzyczny pod komunie ? :P
Babeczka  : (24 maj 2012 - 16:14) paluszki bolą od braku szukania informacji...
wercio  : (24 maj 2012 - 16:04) Kiedy ludzie się nauczą, że teksty, że portal płaci za kopiowanie czegoś to hoax?
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) Mialo byc FB (facebook) a nie GB
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) gontar, wiem, ze wkleiles ten tekst przez pomylke, ale jednoczesnie chcialem powiedziec, ze ludzie prosza o takie rzeczy i jest to scam albo inny cholera wie co. GB nie placi za takie rzeczy. Chcesz pomoc - przekaz pieniadze na hospicjum czy cos.
gontar10  : (24 maj 2012 - 15:08) aiii. nie ten link. http://www.forumphot...356#entry266356 :=
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) to idzie w dwie strony a nie w jedną
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) moje wołania o modyfikacje, zmiany itp... utkneły.. to po co sie starac ;]
Rozszerz pole shoutboxa

Strona 1 z 1

Wybór obiektywu Tamron 18-200mm f/3.5-6.3 XR Di II

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Niuniek 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 2
  • LokalizacjaKatowice

Napisano 19 październik 2009 - 19:50

Witam
Od pewnego czasu postanowiłem że zajmę się fotografią

Aparat - zdecydowałem się na zakup canona 500d , ale moim problem jest OBIEKTYW.
Obiektyw Tamron 18-200mm f/3.5-6.3 XR Di II - Canon (750zł) (na taki się zdecydowałem)
Bardzo by mnie interesowała fotografia nocna oraz makro tylko nie bardzo wiem czy to można połączyć jednym obiektywem.
A więc moje pytanie brzmi co sądzicie o tym obiektywie i czy nadaje się zarówno do fotografii nocnej jak i do makro
Z góry dzięki za odpowiedź
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   barman_pl 

• Straż Nocna
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 7177
  • LokalizacjaBrzeziny, Łódź
  • SprzętCanonowo

Napisano 19 październik 2009 - 22:16

...
http://www.michaldawidowicz.com
http://www.blog.michaldawidowicz.com
Lamer...
Jeśli pomogłem, wciśnij czerwone pole i odejmij mi punkt... Dziękuję ;)... Jeśli nie pomogłem również proszę o czerwony Dołączona grafika
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Drelich 

• Gaduła
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 473
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 24 październik 2009 - 20:56

Teleobiektyw do makro ? chyba nie najlepszy wybór. Fotografia nocna, co konkretnie ?!
,, I believe i can fly "
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Mogway 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 4860
  • LokalizacjaZ-ść
  • SprzętCanon

Napisano 24 październik 2009 - 21:39

Niuniek napisał:

ale moim problem jest OBIEKTYW.
Obiektyw Tamron 18-200mm f/3.5-6.3 XR Di II
Święte słowa :)
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   ivertyk 

• Większy debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 224
  • LokalizacjaJaworzyna Śląska

Napisano 24 październik 2009 - 22:06

Niuniek napisał:

Witam
Od pewnego czasu postanowiłem że zajmę się fotografią

To tak jak i ja ! :-)
Pierdyknąłem swego czasu pięścią w stół wrzeszcząc - Co jest, q...a ! Znów zupa przesolona ! Postanowione ! Albo zaraz kogoś ubiję, albo zajmę się fotografią !!

Niuniek napisał:

Obiektyw Tamron 18-200mm f/3.5-6.3 XR Di II - Canon (750zł) (na taki się zdecydowałem)
Bardzo by mnie interesowała fotografia nocna oraz makro tylko nie bardzo wiem czy to można połączyć jednym obiektywem.
A więc moje pytanie brzmi co sądzicie o tym obiektywie i czy nadaje się zarówno do fotografii nocnej jak i do makro

Jeśli jest w kolorze czarnym, do fotografii nocnej nada się znakomicie.
Do dziennej, to raczej lepsze te białe.
Do makro też się nada, pewnie będzie problem z wyostrzeniem, ale zawsze można mocniej pokręcić pierścieniem.
;-)
Każda ziemska istota, cokolwiek by czyniła odgrywa zawsze główną rolę w dziejach świata.
Oczywiście, nic o tym nie wiedząc.
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Mogway 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 4860
  • LokalizacjaZ-ść
  • SprzętCanon

Napisano 25 październik 2009 - 09:35

Żebyś nie myślał,że ludzie na forum zajmują się nabijaniem z mniej doświadczonych kolegów, to teraz będzie całkowicie na poważnie.Usprawiedliwieniem jest tylko niedorzeczność twoich zamiarów. Nie masz doświadczenia w fotografii, a rzucasz się od razu na szerokie wody.Czyli bierzesz się za rzeczy ,które wymagają doświadczenia i sprzętu.To tak jakbyś chciał kajakiem przepłynąć ocean.Wymieniony obiektyw służy do robienia zdjęć na wycieczce szkolnej ,do archiwizacji miejsc w których byłeś i tyle. I takie zdjęcia nim rób.Na ambitniejszą fotografię przyjdzie pora wtedy jak sam zrozumiesz ,że już na to pora. Nikt nie będzie Ci tłumaczył jak jechać motocyklem, jak nie potrafisz utrzymać równowagi na rowerze.
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Niuniek 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 2
  • LokalizacjaKatowice

Napisano 27 październik 2009 - 11:17

Każda szczera odpowiedź jest dobra ;]

niechciałem żeby mój post zabrzmiał jak bym chciał się odrazu, czy kiedykolwiek zajmować profesjonalnie fotografią, chodziło mi tylko o to czy ten obiektyw nadaje się do czegoś takiego. I chyba troche zabardzo namieszałem więc z góry sorry.
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Preskaler 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 7051
  • LokalizacjaKrosno
  • SprzętC40D, P-six, Praktica PLC2, Zenit TTL, Start 66, Liubitiel 166B itd.

Napisano 28 październik 2009 - 20:57

Tak szczerze mówiąc to ten obiektyw... delikatnie mówiąc nie jest fajny! No może na wycieczce w pełnym słońcu zrobisz nim ładne fotki ale do nocnych i makro się nie nadaje. No chyba, że nocne miasto chcesz sfotografować ze statywu. Nie wiem dlaczego chcesz się ograniczyć do jednego obiektywu? Jeśli nie chce Ci się męczyć ze zmianą to kup kompakta z zoomem 10, 15 a nawet 20x i zdjęcia na wycieczce będziesz mógł robić jednym szkiełiem. Nie ma jednego obiektywu do nocnych zdjęć. Zależy JAKIE te zdjęcia chcesz robić? Nieruchome obiekty można robić każdym obiektywem ze statywu i z długim czasem ekspozycji. Jeśli obiekty są ruchome i zależy jeszcze jak bardzo, to musi być trochę świattła i BARDZO jasny obiektyw (czytaj b. drogi). Światła musi być na tyle dużo, żeby było wszystko bardzo dobrze widoczne gołym okiem. Tak jak np. w kościele przy oświetleniu sztucznym. Jeśli jest ciemniej to musi być albo lampa błyskowa (na małe odległści) albo NOKTOWIZOR czyli tzw. wzmacniacz światła! Makro można robić prawie każdym obiektywem (poczytaj w dziale "Makro"!). Moja rada jest taka! Kup na razie KIT-a 18-55 (może być używany) za ok. 100 zł i będziesz mógł nim robić fotki i na wycieczce i makro a także nocne pejzarze tylko trzeba dokupić statyw. Do makro natomiast trzeba kupić pierścienie lub mieszek. Koszt od 50 do 200 zł.
0

Strona 1 z 1