Potrzebuje dobry aparat cyfrowy i analogowy do nauki :) - Sprzęt Fotograficzny - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

Babeczka  : (25 maj 2012 - 15:13) p[oka
Barrtek  : (25 maj 2012 - 14:42) Moje zdjęcie na Fejsbuniu Nikon Polska, co za emocje : |||
Bucikowaty  : (25 maj 2012 - 13:17) Pewnie siedzi w bajce o kapturku
misieqMP  : (25 maj 2012 - 13:09) A gdzie jest smok ?? W każdej bajce musi być smok ;)
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 13:06) dokładnie :P
Bucikowaty  : (25 maj 2012 - 13:04) Zzzzzzieeeew\
Luziq  : (25 maj 2012 - 12:44) Zejdźcie na ziemie fanboy'e Nikona
JaFi  : (25 maj 2012 - 12:31) 90 to taki sprzęt, który chyba się nie zestarzeje :P
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 12:25) :D
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 12:25) sam mam d90 + 18-105 VR
JaFi  : (25 maj 2012 - 12:08) nie dziwie się przecież nikon to król aparatów ;D
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 11:50) w 80% przyapdków lustro od 3000 wzwyż to nikon :>
wercio  : (25 maj 2012 - 11:27) Ludzie ciułają pieniądze na lustrzankę, potem chcą się utwierdzić, że dobrze wybrali, cała tajemnica tych postów. Zwykle taka osoba jest prawie zdecydowana, a szuka tylko potwierdzenia.
JaFi  : (25 maj 2012 - 11:25) takie wybory to pikuś w porównaniu: mam 300 zł więc jaki najlepszy aparat w tej kwocie... ;p nie lepiej wziąć kasę i iść do media gdzie chłopacy dobrze doradzą? pokarzą 2-3 aparaty i wybieraj co się podoba :D
nitroactive  : (25 maj 2012 - 10:21) haha no dylematy wyboru między d300 1100d i a300 są tutaj masakryczne :D ja nawet nie czytam tych tematow :P
JaFi  : (25 maj 2012 - 07:55) fakt są i na pewno będą głupie pytania ;D
boratom  : (25 maj 2012 - 07:37) rev - nie poddawaj się - byłeś chyba ostatnim cierpliwym....
rev  : (25 maj 2012 - 07:25) kiedyś było mniej głupich pytań, ostatnio moda i bycie trendi przywleka coraz niższy poziom, mi już się nawet nie chce złośliwie komentować nowych pytających, mi już opadło bo poziom nawet moją wytrzymałość pokonał :] pamiętam jak kiedyś ktoś ze starych użytkowników proponował zamykać każde pytanie poniżej 2000 zł od nowych userów , taka generalna dygresja po czytaniu kolejnych pytań o to które body entry-level plus kit i wymagania wobec nic , szczerze to ja już ignory robię na 90% pytań o aparaty jakie się ostatnio pojawiły
korkillus  : (24 maj 2012 - 20:18) pod komunię tylko Burzum ewentualnie Gorgodoth
Xander95  : (24 maj 2012 - 20:16) Witam. ;) Bardzo prosze o pomoc http://www.forumphot...200#entry266200
GreenEvil  : (24 maj 2012 - 19:30) kat lepszy :>
wercio  : (24 maj 2012 - 19:28) pod komunię to może coś z Behemota?
Mateusz1221  : (24 maj 2012 - 18:16) jaki podkład muzyczny pod komunie ? :P
Babeczka  : (24 maj 2012 - 16:14) paluszki bolą od braku szukania informacji...
wercio  : (24 maj 2012 - 16:04) Kiedy ludzie się nauczą, że teksty, że portal płaci za kopiowanie czegoś to hoax?
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) Mialo byc FB (facebook) a nie GB
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) gontar, wiem, ze wkleiles ten tekst przez pomylke, ale jednoczesnie chcialem powiedziec, ze ludzie prosza o takie rzeczy i jest to scam albo inny cholera wie co. GB nie placi za takie rzeczy. Chcesz pomoc - przekaz pieniadze na hospicjum czy cos.
gontar10  : (24 maj 2012 - 15:08) aiii. nie ten link. http://www.forumphot...356#entry266356 :=
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) to idzie w dwie strony a nie w jedną
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) moje wołania o modyfikacje, zmiany itp... utkneły.. to po co sie starac ;]
Rozszerz pole shoutboxa

Potrzebuje dobry aparat cyfrowy i analogowy do nauki :)

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   kasia19m 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 11
  • LokalizacjaOslo

Napisano 04 wrzesień 2009 - 14:35

Dzieki za propozycje:)
Zna ktos moze ten aparacik???

A ja chyba sie zdecydowalam na Nikona d90 i obiektyw sigma 18-50 f2.8.
Myslicie ze bedzie to dobry zestaw:)
Znacznie przekroczył moje zalozenia budzetowe ale mam nadzieje ze warto :mrgreen:

Czy moze jakis inny obiektyw bedzie bardzij uniwersalny :)

A i jeszcze jedno pytanko do wlascicieli d90:)
Jak z obsluga, czytalam opinie i ludzie pisza ze jest bardzo trudny w obsludze dla poczatkujacych???
Czy to prawda??? Mam nadzieje ze dam rade :P:):)

Aha i jeszcze jedno czy obiektywy do tego wyzej wymienionego analoga moga byc uzywane rozniez do d90??? :)

Wybaczcie ze pytam penwie o bardzo oczywiste rzeczy... moze za jakis czas rozniez i ja bede mogla komus pomoc :)

Dzieki wielkie :)
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   papuga000 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 4
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 05 wrzesień 2009 - 17:27

D90 to bardzo dobry wybór. Aparat istotnie najłatwiejszy nie jest w obsłudze dla początkującego fotoamatora ale jeśli nie zniechęcisz się do niego po tygodniu, to powinnaś sobie z nim poradzić. Poza tym na początek 90 procent opcji tego aparatu nie bedziesz potrzebowała. Tak naprawdę o jakości zdjęcia nadal przesądza przede wszystkim właściwe naświetlenie oraz kompozycja kadru - przyda się również wiedza nt. głębi ostrości. Na resztę przyjdzie czas. Ludzie zachłystują się bajerami w aparatach, a tymczasem zasady fotografii nie zmieniły się od 180 lat (no, dobrze - jest też Photoshop), elektronika ułatwia jednynie życie.

Boję się jedynie o tę Sigmę. Nie chcę generalizować ale nigdy nie byłem zadowolony z obiektywów tej marki. Ten obiektyw w sumie nie jest najgorszy ale nędzny autofokus i duża aberacja chromatyczna obniżają jego ocenę. Rozumiem jednak że chodzi o Twój budżet, a z tego punktu widzenia lepsze to niż ob. kitowy.

Co do mojego F65, to nadal Ci nic nie będę zachwalał. Ze specyfikacji D90 zawartych na poniższej stronie Nikona wynika, że współpracuje on z obiektywami AF z serii G, więc możesz spróbować przełożyć ów 28-100 do Twojego D90.

http://www.nikon.pl/...uct/pl_PL/produ ... ons.html#6

Pamiętaj jednak, że z modelem D90 optymalnie współpracują obiektywy z serii DX. Chodzi głównie o kwestie eliminacji zniekształceń optycznych i odbić światła w matrycach cyfrowych (dystorsje, aberracje, itp.). Skoro jednak chcesz się bawić fotografią, to próbuj używać różnych obiektywów i oceniaj efekt. Pamiętaj jedynie, że w D90 jest inny mnożnik ogniskowej, niż w lustrzance analogowej. Mówiąc po ludzku ogniskową obiektywu 28-100 musisz w przypadku D90 pomnożyć razy 1.5. Otrzymasz zatem obiektyw 42-150 mm (czyli mniej szerokokątny, a bardziej tele). Powodzenia.
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   kasia19m 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 11
  • LokalizacjaOslo

Napisano 06 wrzesień 2009 - 16:41

Dzieki :P:):)

A moze mógłbys doradzic jakis lepszy obiektyw ??? :)
Na innym forum polecono mi tamrona z podobnymi parametrami :)
Ceny sa podobne wiec mogłby byc :):):)

Narazie musze sie jeszcze troche dowiedziec, poczytac ksiazki i w ogole jakos to ogranac... zeby lepiej wiedziec o czym mowa :):):)

Pozdrawiam i dziekuje :)
0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   papuga000 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 4
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 06 wrzesień 2009 - 17:08

Mój wybór, to Tamron. Lepsza ostrość - sprawniejszy autofocus, mniejsze aberracje i powinien być tańszy od Sigmy, więc może znajdziesz go gdzie indziej jeszcze taniej. Czasami mówi się, że Sigma ma lepsze wykonanie ale słyszałem o sporadycznych problemach z ostrzeniem zarówno w Tamronie jak i w owej Sigmie.
W sumie obiektywy są porównywalne, więc nawet jeśli wybierzesz Sigmę, to nie bedzie tragedii. Nawet gdybyś miała pecha i obiektyw słabiej ostrzył, to o ile jest on kupiony z gwarancją, istnieje obecnie możliwość jego kalibracji.
0

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   kasia19m 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 11
  • LokalizacjaOslo

Napisano 07 wrzesień 2009 - 11:08

Oatatnio gdzies usłyszalam ze Canony sa lepsze od nikonów,bardziej wytrzymałe... i duzo wiecej punktów serwisowych w PL :P:):)

Moze Canon 500d bylby dobry??? Wydaje mi sie ze jest porównywalny do NIkona D90:)
0

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   Preskaler 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 7051
  • LokalizacjaKrosno
  • SprzętC40D, P-six, Praktica PLC2, Zenit TTL, Start 66, Liubitiel 166B itd.

Napisano 07 wrzesień 2009 - 11:41

Pozwól, że jeszcze raz powtórzę to co już radziłem!

Ja doradzam niezmiennie aparat Canona z dwucyfrowej serii. Nawet używany bo to silny, półprofesjonalny wyrób. Najlepiej celować w 40D ale i 30 i 20 a nawet 10 może być. Poza tym nie wykazuje niechęci do współpracy z "obcymi" obiektywami. Można więc wspomagać się obiektywami od analoga. Doskonały też do reporterki i w ogóle bardzo UNIWERSALNY!

Do tego dodam, że te dwucyfrowe to sprzęt wzmocniony i uszczelniony przez co przystosowany do trudnych warunków (deszcz, śnieg itp.). Body C 40D można kupić (nowe) za 3 kzł. C 500D to wyrób przeznaczony dla amatorów w plastykowej obudowie.
0

#21 Użytkownik nie jest zalogowany   kasia19m 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 11
  • LokalizacjaOslo

Napisano 07 wrzesień 2009 - 11:45

No wlasnie ogladalam tez canona 50d... tylko on to juz w ogole troche drogi :P
I do takiego canona chyba ten obiektyw tamrona tez bylby dobry?

Czy moze jakis inny wybrac?? O innych parametrach??
0

#22 Użytkownik nie jest zalogowany   Preskaler 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 7051
  • LokalizacjaKrosno
  • SprzętC40D, P-six, Praktica PLC2, Zenit TTL, Start 66, Liubitiel 166B itd.

Napisano 07 wrzesień 2009 - 12:22

To zależy jakie masz aktualne przygotowanie fotograficzne. Obiektyw dobiera się do swoich potrzeb. Na początek dobrym wyborem będzie obiektyw stały, dobry i tani 50/1,8. Można nim nauczyć się fotografii. C 50D jest nieco lepszy od C 40D ale dużo droższy. Moim zdaniem nie warto przepłacać.
0

#23 Użytkownik nie jest zalogowany   kasia19m 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 11
  • LokalizacjaOslo

Napisano 07 wrzesień 2009 - 13:41

Dzieki :):):)
Jeszcze mam troche czasu:) Polmysle i poszukam :)
Pozdrawiam :)
0

#24 Użytkownik nie jest zalogowany   papuga000 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 4
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 08 wrzesień 2009 - 09:32

Canony, to bardzo dobre aparaty - nie jestem szowinistą marki - ja jednak zawsze wybierałem Nikony, bo nigdy mnie nie zawiodły, a pracowały często w warunkach, które już dawno powinny spowodować awarię. Jeśli jednak Canon, to nie z Sigmą, tylko raczej z Tamronem, wiekszość problemów z ostrzeniem występuje właśnie w połączeniu Canona z Sigmą. Oczywiście zawsze można się zwrócić do seriwisu o kalibrację.
No, i jeszcze jedna kwestia: jeśli masz okrojony budżet (choć w sumie nie taki mały, jak na początek) to musisz wybrać ile pieniędzy przeznaczyć na korpus aparatu, a ile na obiektyw. Ważniejszy jest obiektyw.
0

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2