Potrzebuje dobry aparat cyfrowy i analogowy do nauki :) - Sprzęt Fotograficzny - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

Babeczka  : (25 maj 2012 - 15:13) p[oka
Barrtek  : (25 maj 2012 - 14:42) Moje zdjęcie na Fejsbuniu Nikon Polska, co za emocje : |||
Bucikowaty  : (25 maj 2012 - 13:17) Pewnie siedzi w bajce o kapturku
misieqMP  : (25 maj 2012 - 13:09) A gdzie jest smok ?? W każdej bajce musi być smok ;)
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 13:06) dokładnie :P
Bucikowaty  : (25 maj 2012 - 13:04) Zzzzzzieeeew\
Luziq  : (25 maj 2012 - 12:44) Zejdźcie na ziemie fanboy'e Nikona
JaFi  : (25 maj 2012 - 12:31) 90 to taki sprzęt, który chyba się nie zestarzeje :P
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 12:25) :D
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 12:25) sam mam d90 + 18-105 VR
JaFi  : (25 maj 2012 - 12:08) nie dziwie się przecież nikon to król aparatów ;D
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 11:50) w 80% przyapdków lustro od 3000 wzwyż to nikon :>
wercio  : (25 maj 2012 - 11:27) Ludzie ciułają pieniądze na lustrzankę, potem chcą się utwierdzić, że dobrze wybrali, cała tajemnica tych postów. Zwykle taka osoba jest prawie zdecydowana, a szuka tylko potwierdzenia.
JaFi  : (25 maj 2012 - 11:25) takie wybory to pikuś w porównaniu: mam 300 zł więc jaki najlepszy aparat w tej kwocie... ;p nie lepiej wziąć kasę i iść do media gdzie chłopacy dobrze doradzą? pokarzą 2-3 aparaty i wybieraj co się podoba :D
nitroactive  : (25 maj 2012 - 10:21) haha no dylematy wyboru między d300 1100d i a300 są tutaj masakryczne :D ja nawet nie czytam tych tematow :P
JaFi  : (25 maj 2012 - 07:55) fakt są i na pewno będą głupie pytania ;D
boratom  : (25 maj 2012 - 07:37) rev - nie poddawaj się - byłeś chyba ostatnim cierpliwym....
rev  : (25 maj 2012 - 07:25) kiedyś było mniej głupich pytań, ostatnio moda i bycie trendi przywleka coraz niższy poziom, mi już się nawet nie chce złośliwie komentować nowych pytających, mi już opadło bo poziom nawet moją wytrzymałość pokonał :] pamiętam jak kiedyś ktoś ze starych użytkowników proponował zamykać każde pytanie poniżej 2000 zł od nowych userów , taka generalna dygresja po czytaniu kolejnych pytań o to które body entry-level plus kit i wymagania wobec nic , szczerze to ja już ignory robię na 90% pytań o aparaty jakie się ostatnio pojawiły
korkillus  : (24 maj 2012 - 20:18) pod komunię tylko Burzum ewentualnie Gorgodoth
Xander95  : (24 maj 2012 - 20:16) Witam. ;) Bardzo prosze o pomoc http://www.forumphot...200#entry266200
GreenEvil  : (24 maj 2012 - 19:30) kat lepszy :>
wercio  : (24 maj 2012 - 19:28) pod komunię to może coś z Behemota?
Mateusz1221  : (24 maj 2012 - 18:16) jaki podkład muzyczny pod komunie ? :P
Babeczka  : (24 maj 2012 - 16:14) paluszki bolą od braku szukania informacji...
wercio  : (24 maj 2012 - 16:04) Kiedy ludzie się nauczą, że teksty, że portal płaci za kopiowanie czegoś to hoax?
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) Mialo byc FB (facebook) a nie GB
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) gontar, wiem, ze wkleiles ten tekst przez pomylke, ale jednoczesnie chcialem powiedziec, ze ludzie prosza o takie rzeczy i jest to scam albo inny cholera wie co. GB nie placi za takie rzeczy. Chcesz pomoc - przekaz pieniadze na hospicjum czy cos.
gontar10  : (24 maj 2012 - 15:08) aiii. nie ten link. http://www.forumphot...356#entry266356 :=
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) to idzie w dwie strony a nie w jedną
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) moje wołania o modyfikacje, zmiany itp... utkneły.. to po co sie starac ;]
Rozszerz pole shoutboxa

Potrzebuje dobry aparat cyfrowy i analogowy do nauki :)

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   kasia19m 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 11
  • LokalizacjaOslo

Napisano 23 sierpień 2009 - 16:29

Witam :)

Chcialabym prosic o rade ;)

Od pazdziernika zaczynam przygode z fotografia... :)
I mam pytanie... jaka lustrzanke polecilibyscie na poczatek,
chodzi mi o aparat ktory bedzie dobry do nauki, zaczynam od podstaw ale nie chcialabym sprzetu ktory po 2 miesiacach nauki bede musiala wymienic na inny.
Myslalam o Sony Alpha 380, Nikonie d5000... ale wlasciwie to sama nie wiem :)
Moze moglibyscie cos doradzic, bo szkoda byloby wydac tyle kasy na cos niewratego swojej ceny :)
Mój budżet wynosi 3000 (max 3500) zl :)

Poza tym bedzie mi potzrebna rowniez lustrzanka analogowa:) Wiec jakby ktos mial jakies propozycje to bardzo prosze:)

Jezeli cos jeszcze jest neizbedne poczatkujacemu w dobrej nauce to chetnie wezme to pod uwage.

Co do typu zdjec... jakie bede nim robic... w szkole... bedziemy uczyc sie wszytskiego takze aparacik powinien byc dosc uniwersalny. :)

Pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc :)
Kaska
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Amon 

• Moderator
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 5319
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 23 sierpień 2009 - 18:08

To może Nikon D3000 + tamron f2.8 28-75, czy ten krótszy ok. 18-55mm.
Bo nikona D5000 za tą cenę to z kitem kupisz tylko, a wtedy ucierpi trochę jakość.

Do aparatu trzeba doliczyć kartę pamięci (dobrze jak są dwie), pokrowiec/torbę. I warto doliczyć statyw, coś do czyszczenia. Nie wspomnę już o dodatkowym akumulatorze.
Dołączona grafika

"aparat nie ma znaczenia, każdym jestem w stanie zrobić złe zdjęcie"
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Sav 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 49
  • LokalizacjaKraków

Napisano 23 sierpień 2009 - 22:16

Ja osobiście odradzam tą nową linie Sony - aparat fatalnie leży w dłoni, no chyba, że to ja mam takie wielkie łapsko :roll: Jak już to lepiej kupić A350 i nie przepłacać, ktoś na forum też wspominał (bodajże śledzik), że nowe te Alphy mają gorsze rozłożenie przycisków i jest ich mniej - co skutkuje większym grzebaniem w menu.

Pozdrawiam
Canon 20D + brak kasy...
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   kasia19m 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 11
  • LokalizacjaOslo

Napisano 24 sierpień 2009 - 13:12

Dzieki wielkie :)

Wlasnie zauwazylam ze sony nie cieszcy sie zbyt duzym uznaniem :)
A ten NIKON d5000 faktycznie jest kiepski?

A i ostatnio znalazlam olympusa e620 i tez mi sie spodobal, co o nim myslicie???

Pozdrawiam:)
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   sledzik 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 2291
  • LokalizacjaSzczecinek, Koszalin
  • Sprzęta700

Napisano 24 sierpień 2009 - 14:05

Może nie tyle sony, co nowe alphy, które są krokiem w tył jeśli chodzi o funkcjonalność sprzętu ;)
A tego nikona i olympusa to nie znam ;)
>DeviantArt<
Forum fotograficzne

Licence to Interpret
Starring: The Viola Player - agent 000, or even less...
"My name is Player, Viola Player"
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Amon 

• Moderator
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 5319
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 25 sierpień 2009 - 07:30

kasia19m napisał:

A ten NIKON d5000 faktycznie jest kiepski?

czemu kiepski? chociaż ja bym dołożył do D90 :).
Dołączona grafika

"aparat nie ma znaczenia, każdym jestem w stanie zrobić złe zdjęcie"
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Preskaler 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 7051
  • LokalizacjaKrosno
  • SprzętC40D, P-six, Praktica PLC2, Zenit TTL, Start 66, Liubitiel 166B itd.

Napisano 28 sierpień 2009 - 09:56

Ja doradzam niezmiennie aparat Canona z dwucyfrowej serii. Nawet używany bo to silny, półprofesjonalny wyrób. Najlepiej celować w 40D ale i 30 i 20 a nawet 10 może być. Poza tym nie wykazuje niechęci do współpracy z "obcymi" obiektywami. Można więc wspomagać się obiektywami od analoga. Doskonały też do reporterki i w ogóle bardzo UNIWERSALNY!
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   kasia19m 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 11
  • LokalizacjaOslo

Napisano 28 sierpień 2009 - 18:17

Dzieki wielkie ;)

A jesli ten canon 40d to jaki obiektyw do niego:) W miare rozsadnej cenine i uniwersalny na poczatek:);):)

Ostatnio spodobal mi sie jeszcze olympus e30, nie wiem czemu jakos mi spadobały obracane wyswietlacze ;)

Pozdrawiam :P
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   FlatEric 

• Pisacz nałogowy :)
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 1261
  • LokalizacjaPolska
  • Sprzęt135 & 120 & SL

Napisano 29 sierpień 2009 - 22:57

Cytat

aparat Canona z dwucyfrowej serii. Nawet używany bo to silny, półprofesjonalny wyrób.

Nie, żebym się czepiał, ale jest ostatnio, w epoce dSLRów, dziwna moda nazywania dwucyfrowych EOSów póprofesjonalnymi. Otóż nie. Już dwóch ostatnich generacji analogowych lustrzanek canona jest tak, że modele profesjonalne to jedynki, półprofesjonalne są jednocyfrowe nie-jedynki (np. 3, 5), dwucyfrowe to zaawansowana klasa amatorska, trzycyfrowe - 'średnia' amatorska, czterocyfrowe - popularna (entry level, czy jak zwał, tak zwał).

Pzdr

Grzesiu
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   TheMichal 

• Debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 103
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 30 sierpień 2009 - 07:49

sądzę, że jest to podyktowane stosunkiem ceny aparatów do zarobków. W naszych warunkach aparat za 4000zł raczej kupią już ludzie, którzy będą na nim zarabiać, albo fotografowie przyrody itp. Czyli będzie miał zastosowania półprofesjonalne i tak się utarło u nas. Zapewne na zachodzie ten podział jest bardziej przesunięty w dół.
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   wienczyslaw5 

• Grupa Moderatorzy
  • Postów 2703
  • LokalizacjaZabłudów
  • SprzętRevueflex AC 1 Olympus C 1400 XL

Napisano 30 sierpień 2009 - 17:03

Jakos nikt nie wspomina o analogowej lustrzance a też jest potrzebna ---- to może ja cos doradzę ------ polecam Prakticę i to najlepiej w starszej wersji z mocowaniem obiektywów M 42 . Szukaj modeli MTL 3 , MTL 5 , MTL 5 b . Może też byc wersja PLC lub VLC --- obie z elektryczna symulacją przysłony ale tu z obiektywami troszke gorzej bo muszą byc " elektric " a te nie są tak powszechnie dostępne jak do wersji MTL . Z innych aparatów to jeszcze Reveflex AC 1 ---- automatyka czasów , pamięc ekspozycji , wstępne podnoszenie lustra , multiekspozycja to tylko niektóre z jego zalet .
zatwardziały analogowiec --- oby Ci klisza pękła !
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   kasia19m 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 11
  • LokalizacjaOslo

Napisano 30 sierpień 2009 - 17:20

Dzieki wielkie :)
Z tego wsyztskiego to nawet sama zapomnialam o tym analogu :)
Ogolnie jak ktos sie na tym za bardzo nie zna to baaaardzo ciezko jest cos wybrac:):):)
Pewnie jak juz cos kupie a pozniej sie wtajemnicze to bede chciala szybko zmieniac :)
No ale co zrobic ... :)
Wazne zeby efekty byly :):):)
Pozdrawiam i dziekuje wszytskim za pomoc :)
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   wienczyslaw5 

• Grupa Moderatorzy
  • Postów 2703
  • LokalizacjaZabłudów
  • SprzętRevueflex AC 1 Olympus C 1400 XL

Napisano 30 sierpień 2009 - 17:42

To nie tak ---- zmienia sie cyfrówki bo konstruktorzy prześcigaja sie w wymyslaniu coraz to nowych bajerów ------ dobrego analoga kupuje się raz na całe życie a z czasem sie go co najwyżej rozbudowuje --- obiektywy , pierścienie , mieszki , filtry itp itd . Taki wcześniej wspomniany Revueflex AC 1 ma wszystko czego od aparatu mozna wymagać ----- a nie ma bajerów , wodotrysków za które trzeba słono płacic a których nigdy w życiu sie nie używa .
zatwardziały analogowiec --- oby Ci klisza pękła !
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   papuga000 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 4
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 01 wrzesień 2009 - 16:18

Kasiu,

W temacie aparatu analogowego:
- właśnie szukam nowego właściciela dla mojej lustrzanki Nikon F65 z obiektywem Nikkor 28-100. Cena - 250 zł. Szkoda mi tego aparatu, bo jest świetny (jego stan również - po ok. 15 rolkach filmu) ale w domu jest za dużo sprzętu i żona nalega bym się go pozbył.
Co do zalet i wad niech się wypowiedzą inni, bo mogę być nieobiektywny.
0

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2