Jaką lustrzankę kupić ? - Sony - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

Babeczka  : (25 maj 2012 - 15:13) p[oka
Barrtek  : (25 maj 2012 - 14:42) Moje zdjęcie na Fejsbuniu Nikon Polska, co za emocje : |||
Bucikowaty  : (25 maj 2012 - 13:17) Pewnie siedzi w bajce o kapturku
misieqMP  : (25 maj 2012 - 13:09) A gdzie jest smok ?? W każdej bajce musi być smok ;)
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 13:06) dokładnie :P
Bucikowaty  : (25 maj 2012 - 13:04) Zzzzzzieeeew\
Luziq  : (25 maj 2012 - 12:44) Zejdźcie na ziemie fanboy'e Nikona
JaFi  : (25 maj 2012 - 12:31) 90 to taki sprzęt, który chyba się nie zestarzeje :P
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 12:25) :D
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 12:25) sam mam d90 + 18-105 VR
JaFi  : (25 maj 2012 - 12:08) nie dziwie się przecież nikon to król aparatów ;D
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 11:50) w 80% przyapdków lustro od 3000 wzwyż to nikon :>
wercio  : (25 maj 2012 - 11:27) Ludzie ciułają pieniądze na lustrzankę, potem chcą się utwierdzić, że dobrze wybrali, cała tajemnica tych postów. Zwykle taka osoba jest prawie zdecydowana, a szuka tylko potwierdzenia.
JaFi  : (25 maj 2012 - 11:25) takie wybory to pikuś w porównaniu: mam 300 zł więc jaki najlepszy aparat w tej kwocie... ;p nie lepiej wziąć kasę i iść do media gdzie chłopacy dobrze doradzą? pokarzą 2-3 aparaty i wybieraj co się podoba :D
nitroactive  : (25 maj 2012 - 10:21) haha no dylematy wyboru między d300 1100d i a300 są tutaj masakryczne :D ja nawet nie czytam tych tematow :P
JaFi  : (25 maj 2012 - 07:55) fakt są i na pewno będą głupie pytania ;D
boratom  : (25 maj 2012 - 07:37) rev - nie poddawaj się - byłeś chyba ostatnim cierpliwym....
rev  : (25 maj 2012 - 07:25) kiedyś było mniej głupich pytań, ostatnio moda i bycie trendi przywleka coraz niższy poziom, mi już się nawet nie chce złośliwie komentować nowych pytających, mi już opadło bo poziom nawet moją wytrzymałość pokonał :] pamiętam jak kiedyś ktoś ze starych użytkowników proponował zamykać każde pytanie poniżej 2000 zł od nowych userów , taka generalna dygresja po czytaniu kolejnych pytań o to które body entry-level plus kit i wymagania wobec nic , szczerze to ja już ignory robię na 90% pytań o aparaty jakie się ostatnio pojawiły
korkillus  : (24 maj 2012 - 20:18) pod komunię tylko Burzum ewentualnie Gorgodoth
Xander95  : (24 maj 2012 - 20:16) Witam. ;) Bardzo prosze o pomoc http://www.forumphot...200#entry266200
GreenEvil  : (24 maj 2012 - 19:30) kat lepszy :>
wercio  : (24 maj 2012 - 19:28) pod komunię to może coś z Behemota?
Mateusz1221  : (24 maj 2012 - 18:16) jaki podkład muzyczny pod komunie ? :P
Babeczka  : (24 maj 2012 - 16:14) paluszki bolą od braku szukania informacji...
wercio  : (24 maj 2012 - 16:04) Kiedy ludzie się nauczą, że teksty, że portal płaci za kopiowanie czegoś to hoax?
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) Mialo byc FB (facebook) a nie GB
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) gontar, wiem, ze wkleiles ten tekst przez pomylke, ale jednoczesnie chcialem powiedziec, ze ludzie prosza o takie rzeczy i jest to scam albo inny cholera wie co. GB nie placi za takie rzeczy. Chcesz pomoc - przekaz pieniadze na hospicjum czy cos.
gontar10  : (24 maj 2012 - 15:08) aiii. nie ten link. http://www.forumphot...356#entry266356 :=
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) to idzie w dwie strony a nie w jedną
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) moje wołania o modyfikacje, zmiany itp... utkneły.. to po co sie starac ;]
Rozszerz pole shoutboxa

Jaką lustrzankę kupić ?

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   daro_zory 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 13
  • LokalizacjaŻory

Napisano 11 lipiec 2009 - 20:05

Witam! Od pewnego czasu borykam się z pewnym "problemem". Otóż dotychczasowy aparat kompaktowy chciałbym zastąpić lustrzanką. Sęk w tym, że nie za bardo jestem w temacie lustrzanek, więc może będę zadawał pytania w podpunktach bo trochę tego będzie :lol:

1. Gdzie lepiej kupić lustrzankę - w sklepie fotograficznym, czy w sklepie typu Med** Mar** lub Satu** ??

2. W czym lustrzanka jest lepsza, a w czym gorsza od normalnego aparatu kompaktowego takiego jak Lumix LZ7 ??

3. Na sam aparat planuję przeznaczyć nie więcej niż 1800zł. Co mogę za to kupić i czy nie lepiej zaoszczędzić więcej i kupić coś lepszego ??

4. Którą firmę wybrać ?? Post napisałem akurat w "Sony" bo jest to chyba najpopularniejsza firma spośród produkujących lustrzanki (przynajmniej mnie się tak wydaje). Jeżeli jest to Sony to który model z serii alfa byście polecili ??

5. Po co do lustrzanki dokupuje się dodatkowe obiektywy, do czego one służą i czym się różnią ??

6. I jeszcze jedna nurtująca mnie kwestia: w lustrzance, która nie ma nakręconego dodatkowego obiektywu, ten wbudowany obiektyw dość znacznie wysuwa się przy dużym zoom'ie. Co się stanie jeżeli zamontujemy dodatkowy obiektyw i będziemy chcieli zrobić zbliżenie? Przecież ten wbudowany obiektyw podczas wysuwania, będzie napierał na ten nakręcony. Jak to jest rozwiązane ??

Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam...
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Mogway 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 4860
  • LokalizacjaZ-ść
  • SprzętCanon

Napisano 11 lipiec 2009 - 20:12

4. Którą firmę wybrać ?? Post napisałem akurat w "Sony" bo jest to chyba najpopularniejsza firma spośród produkujących lustrzanki :ok:
jeszcze są jakieś firmy , jakiś canon i jakiś nikon, ale nie ma co sobie nimi zawracać głowy
6. I jeszcze jedna nurtująca mnie kwestia: w lustrzance, która nie ma nakręconego dodatkowego obiektywu, ten wbudowany obiektyw dość znacznie wysuwa się przy dużym zoom'ie. Co się stanie jeżeli zamontujemy dodatkowy obiektyw i będziemy chcieli zrobić zbliżenie? Przecież ten wbudowany obiektyw podczas wysuwania, będzie napierał na ten nakręcony. Jak to jest rozwiązane ?? - takich jajec na forum nie czytałem :lol:
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   damianroy 

• Stały bywalec
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 741
  • LokalizacjaPodbeskidzie

Napisano 11 lipiec 2009 - 20:13

Witaj , czytając twój post nie wiem od czego zacząć...... wynika z niego że nie masz zielonego pojęcia o lustrzankach .... a po co ci lustrzanka?? a czy zagadnienia : ekspozycja , czas otwarcia migawki , przysłona , iso są ci znane ??

Poczytaj sobie najpierw o lustrzankach są google .
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Mogway 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 4860
  • LokalizacjaZ-ść
  • SprzętCanon

Napisano 11 lipiec 2009 - 20:30

Taa.. czy zawsze kupujesz rzeczy , o których nic nie wiesz i nie wiesz do czego służą,ale odczuwasz nieodpartą chęć ich posiadania??? Ja bym nie kupował różnicowego kalorymetru skaningowego, bo nie wiem do czego mógłby mi się przydać.
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   sledzik 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 2291
  • LokalizacjaSzczecinek, Koszalin
  • Sprzęta700

Napisano 11 lipiec 2009 - 20:40

No więc, spróbuję odpowiedzieć na te pytania.

1. To chyba bez znaczenia, kupuje sie tam gdzie taniej, jak już wybierzesz co chcesz kupić.

2. Lepsza napewno będzie jeśli chodzi o jakoś zdjęć, o ile się oczywiście opanuje podstawy obsługi lustrzanki. No i poza tym, cała reszta, praktycznie wszystko, poza wymiarami, bo lustrzanki raczej do kieszeni nie schowasz.

3. Zawsze jest lepiej uzbierać więcej na coś lepszego, za 1800 możesz kupić sony a200 albo a300 jak dobrze trafisz. Co do innych firm, to nie mam pojęcia.

4. Jak za te pieniądze to raczej sony.

5. No więc obiektyw to podstawa. Kurcze, tyle się mówi o tych obiektywach a nie mam pojęcia jak sformułować definicję :lol: W każdym razie obiektyw to jest to co zazwyczaj wystaje z przodu aparatu. Przez obiektyw przechodzi światło i dociera do materiału światłoczułego, i składa się z soczewek (różnej ilości, jakości, o różnym rozmieszczeniu itp.). Dodatkowe obiektywy dokpuje się po to, żeby robić inne zdjęcia, bo obiektywy są różne, jedne mają duży zoom, inne możliwość ustawiania ostrości z bliższej odległości, inne mają dobre światło (niską wartość przysłony f). Nie wszystko da się sfotografować za pomocą jednego obiektywu.

6. Obiektywy się przykręca i odkręca i nie wydaje mi się możliwa sytuacja, że obiektyw jest przykręcony jeden do drugiego, conajwyzej soczewki. Okręcasz jeden obiektyw, dokręcasz inny i tyle.

No i to o czym mówi damianoy przydałoby się opanować, bo raczej bez tego się nie obejdzie.
>DeviantArt<
Forum fotograficzne

Licence to Interpret
Starring: The Viola Player - agent 000, or even less...
"My name is Player, Viola Player"
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Mogway 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 4860
  • LokalizacjaZ-ść
  • SprzętCanon

Napisano 11 lipiec 2009 - 20:48

sledzik-jestem pod wrażeniem , myślę ,że czeka Cię kariera pedagogiczna. :ok:
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   sledzik 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 2291
  • Sprzęta700

Napisano 11 lipiec 2009 - 20:50

Oj wypluj te słowa xD Nigdy nauczycielem (to nic, że soboty, niedziele, święta są wolne i do tego ponad 2 miesiące wakacji i jakieś ferie w roku szkolnym), aktualnie mam dobry humor, nic więcej :lol:
>DeviantArt<
Forum fotograficzne

Licence to Interpret
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   daro_zory 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 13
  • LokalizacjaŻory

Napisano 11 lipiec 2009 - 21:27

No więc przede wszystkim sory, że zaśmiecam forum, a koledze "sledzik" mimo wszystko dziękuję że jako jedyny, w logiczny sposób starał się odpowiedzieć. A tak ogółem to chciałem wszystkim przypomnieć, że jest coś takiego jak tryb automatyczny (ponoć), który sam dobiera przysłonę, migawkę i ostrość i nawet owy "automat" robi bardzo dobre (zazwyczaj lepsze niż kompakt) zdjęcia. Ponadto głupoty u mnie nie stwierdzono więc uważam, że ustawień przysłony, migawki czy ekspozycji nauczyłbym się sam, w praktyce. W kwestii pytania 6 widzę, że muszę podać konkretny przykład. Moja siostra ma Lumix'a FZ8 i nie ma żadnych dodatkowych obiektywów do tego aparatu. Po włączeniu aparatu i ustawieniu maksymalnego zoom'u 12x, wbudowany obiektyw/soczewka wystaje około 3cm ponad gwint do mocowania dodatkowego obiektywu. Domyślam się, że po nakręceniu dodatkowego obiektywu, nie załączyłbym aparatu, nie wspominając już o zoom'ie, bo wbudowany obiektyw miałby za mało miejsca żeby się wysunąć. I co teraz ??
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   sledzik 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 2291
  • Sprzęta700

Napisano 11 lipiec 2009 - 21:33

Nie koledze, a koleżance :P
Nie rozumiem twojego problemu, ten lumix to nie lustrzanka a kompakt. Z resztą, nie mam pojęcia, jak można przykręcić obiektyw do obiektywu, przyłożyć jeden do drugiego, jak ja czasem robię, ok, ale przykręcić? Pierwsze słyszę, już tym bardziej w kompakcie. Takie coś jest niewykonalne. Lustrzanka od kompaktu różni się tym, że ma lustro w środku i obiektywy można wymieniać. W kompakcie jest jeden obiektyw, wbudwany na stałe i do niego można conajwyzej przykręcić filtr lub soczewkę makro.
>DeviantArt<
Forum fotograficzne

Licence to Interpret
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Amon 

• Moderator
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 5319
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 12 lipiec 2009 - 05:30

sledzik napisał:

Z resztą, nie mam pojęcia, jak można przykręcić obiektyw do obiektywu,

można przez pierścień odwrotnego mocowania - chodzi o połączenie czołami 2 szkieł, np. przy makro.
Dołączona grafika

"aparat nie ma znaczenia, każdym jestem w stanie zrobić złe zdjęcie"
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Mogway 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 4860
  • LokalizacjaZ-ść
  • SprzętCanon

Napisano 12 lipiec 2009 - 08:42

Daro zory przepraszam Cię najmocniej :oops: bo autentycznie potraktowałem Twojego posta jako robienie sobie jaj.Teraz odpowiem na poważnie.Lustrzanka nie ma wbudowanego żadnego obiektywu.Każdy obiektyw jest mocowany w sposób umożliwiający jego szybką wymianę.Obiektywy wymienia się w celu optymalnego dopasowania ich właściwości do potrzeb. Obiektywów jest kilka rodzajów, każdy do czego innego. Z tych rodzajów są jeszcze obiektywy różnych klas i co za tym idzie cen. Może być przykładowo 2 obiektywy o parametrach 16-105mm F3,5-5,6 i oba będą inaczej robić zdjęcia. Ich szczyt ostrości będzie przypadał na innych nastawach. Dochodzą jeszcze różnice w aberracji, komie ,astygmatyzmie, winietowaniu i dystorsji.Jeszcze raz przepraszam , ale naprawdę wziąłem ten post za żart :oops:
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   poul11 

• Pisacz nałogowy :)
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 1117
  • LokalizacjaDąbrowa Górnicza

Napisano 12 lipiec 2009 - 09:23

daro_zory, najpierw proponuję lekturę typu:

www.fotopolis.pl
www.fotografuj.pl

na google.pl wpisać np. budowa lustrzanki, zasada działania lustrzanki cyfrowej, potem poczytać o ekspozycji itp. itd.

i nie piszę tego z czystej złośliwości, tylko naprawdę Ci to naświetli sytuację.
Jak już poczytasz o teorii, to na

www.optyczne.pl

masz bardzo dobre testy sprzętu, możesz sobie poczytać o aparatach które cię interesują.
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   daro_zory 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 13
  • LokalizacjaŻory

Napisano 12 lipiec 2009 - 10:05

W taki razie przepraszam koleżankę "sledzik", bo myślałem że FZ8 to lustrzanka - patrząc na wygląd. Dzięki waszym wypowiedziom nabrałem trochę dystansu do tego tematu, ale cąłkowicie się jeszcze nie zraziłem. Chyba muszę jeszcze raz przemyśleć tą kwestię. W każdym bądź razie dzięki za pomoc...
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   sledzik 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 2291
  • Sprzęta700

Napisano 12 lipiec 2009 - 10:17

Amon napisał:

można przez pierścień odwrotnego mocowania - chodzi o połączenie czołami 2 szkieł, np. przy makro.

Ano nie pomyślałam o tym :P
>DeviantArt<
Forum fotograficzne

Licence to Interpret
0

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2