Sony A100- Czyszczenie Sensoru - Sony - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

Babeczka  : (25 maj 2012 - 15:13) p[oka
Barrtek  : (25 maj 2012 - 14:42) Moje zdjęcie na Fejsbuniu Nikon Polska, co za emocje : |||
Bucikowaty  : (25 maj 2012 - 13:17) Pewnie siedzi w bajce o kapturku
misieqMP  : (25 maj 2012 - 13:09) A gdzie jest smok ?? W każdej bajce musi być smok ;)
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 13:06) dokładnie :P
Bucikowaty  : (25 maj 2012 - 13:04) Zzzzzzieeeew\
Luziq  : (25 maj 2012 - 12:44) Zejdźcie na ziemie fanboy'e Nikona
JaFi  : (25 maj 2012 - 12:31) 90 to taki sprzęt, który chyba się nie zestarzeje :P
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 12:25) :D
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 12:25) sam mam d90 + 18-105 VR
JaFi  : (25 maj 2012 - 12:08) nie dziwie się przecież nikon to król aparatów ;D
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 11:50) w 80% przyapdków lustro od 3000 wzwyż to nikon :>
wercio  : (25 maj 2012 - 11:27) Ludzie ciułają pieniądze na lustrzankę, potem chcą się utwierdzić, że dobrze wybrali, cała tajemnica tych postów. Zwykle taka osoba jest prawie zdecydowana, a szuka tylko potwierdzenia.
JaFi  : (25 maj 2012 - 11:25) takie wybory to pikuś w porównaniu: mam 300 zł więc jaki najlepszy aparat w tej kwocie... ;p nie lepiej wziąć kasę i iść do media gdzie chłopacy dobrze doradzą? pokarzą 2-3 aparaty i wybieraj co się podoba :D
nitroactive  : (25 maj 2012 - 10:21) haha no dylematy wyboru między d300 1100d i a300 są tutaj masakryczne :D ja nawet nie czytam tych tematow :P
JaFi  : (25 maj 2012 - 07:55) fakt są i na pewno będą głupie pytania ;D
boratom  : (25 maj 2012 - 07:37) rev - nie poddawaj się - byłeś chyba ostatnim cierpliwym....
rev  : (25 maj 2012 - 07:25) kiedyś było mniej głupich pytań, ostatnio moda i bycie trendi przywleka coraz niższy poziom, mi już się nawet nie chce złośliwie komentować nowych pytających, mi już opadło bo poziom nawet moją wytrzymałość pokonał :] pamiętam jak kiedyś ktoś ze starych użytkowników proponował zamykać każde pytanie poniżej 2000 zł od nowych userów , taka generalna dygresja po czytaniu kolejnych pytań o to które body entry-level plus kit i wymagania wobec nic , szczerze to ja już ignory robię na 90% pytań o aparaty jakie się ostatnio pojawiły
korkillus  : (24 maj 2012 - 20:18) pod komunię tylko Burzum ewentualnie Gorgodoth
Xander95  : (24 maj 2012 - 20:16) Witam. ;) Bardzo prosze o pomoc http://www.forumphot...200#entry266200
GreenEvil  : (24 maj 2012 - 19:30) kat lepszy :>
wercio  : (24 maj 2012 - 19:28) pod komunię to może coś z Behemota?
Mateusz1221  : (24 maj 2012 - 18:16) jaki podkład muzyczny pod komunie ? :P
Babeczka  : (24 maj 2012 - 16:14) paluszki bolą od braku szukania informacji...
wercio  : (24 maj 2012 - 16:04) Kiedy ludzie się nauczą, że teksty, że portal płaci za kopiowanie czegoś to hoax?
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) Mialo byc FB (facebook) a nie GB
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) gontar, wiem, ze wkleiles ten tekst przez pomylke, ale jednoczesnie chcialem powiedziec, ze ludzie prosza o takie rzeczy i jest to scam albo inny cholera wie co. GB nie placi za takie rzeczy. Chcesz pomoc - przekaz pieniadze na hospicjum czy cos.
gontar10  : (24 maj 2012 - 15:08) aiii. nie ten link. http://www.forumphot...356#entry266356 :=
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) to idzie w dwie strony a nie w jedną
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) moje wołania o modyfikacje, zmiany itp... utkneły.. to po co sie starac ;]
Rozszerz pole shoutboxa

Sony A100- Czyszczenie Sensoru

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Ous Lazar 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 7
  • LokalizacjaLondyn

Napisano 06 lipiec 2009 - 13:04

Witam serdecznie wszystkich uzytkownikow. Pierwszy temat prosze wiec o wyrozumialosc. Dopiero zaczynam stawiac kroki na polu fotografi cyfrowej z aparatami typu DSLR. Moj pierwszy wybor padl na aparat marki Sony A100. Kupiony wraz z standardowym kitem wlasnie przyszedl i zostal wstepnie przetestowany. W zwiazku z jedna opcja mam do was pytanie. Czyszczenie matrycy- jak nalezy je przeprowadzic- wiem iz posiadam opcje auto ale przeciez nie chodzi o to by ja tylko wlaczyc. Jak prawidlowo ta operacje przeprowadzic krok po kroku- z jaka regularnoscia nalezy ja powtarzac. Bede wdzieczny za kazda porade dla zieleniny takiej jak ja. Dzieki!:-)
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Amon 

• Moderator
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 5319
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 06 lipiec 2009 - 13:07

Chodzi Ci o opcję czyszczenia matrycy dostępną z menu aparatu, czy czyszczenie ręczne? Bo trochę nie rozumiem pytania o regularność.

Ja mam przy opcji czyszczenia matrycy w menu do wyboru: czyszczenie przy włączeniu i przed wyłączeniem aparatu, tylko przy włączeniu, tylko przy wyłączeniu i brak czyszczenia. Mam ustawioną opcję czyszczenia przy wyłączaniu, aby włączanie następowało możliwie jak najszybciej.
Dołączona grafika

"aparat nie ma znaczenia, każdym jestem w stanie zrobić złe zdjęcie"
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Ous Lazar 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 7
  • LokalizacjaLondyn

Napisano 06 lipiec 2009 - 13:22

Bardzo przepraszam ale wlasnie tu wyszla moja nieznajomosc tematu spowodowana chyba nadinterpretacja instrukcji- ktora zaznacza jedynie iz istnieje opcja automatycznego czyszczenia matrycy z dodatkowym uzyciem gruszki wydmuchujacej. Bylem swiecie przekonany iz ta operacja dziala wlasnie w takim duecie. Nie bawilem sie jeszcze samym nastawem tej opcji- podejrzewam iz poprzedni uzytkownik ustawil ja wraz z wylaczeniem aparatu- slychac wyrazny odglos przy wylaczeniu. Moje pytanie chcialem bardziej skierowac w strone serwisowania takiego aparatu przez samego uzykownika- czyli jak o niego dbac i jak go w sposob wzorowy czyscyc. Czy wystarczy tylko ukatywnienie tej opcji. Mam madzieje ze mozna cos odczytac z tej mojej paplaniny
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Amon 

• Moderator
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 5319
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 06 lipiec 2009 - 13:42

To ta opcja polega na tym, że podnosi Ci się lustro i możesz czyścić matrycę gruszką. Tu uwaga - nie dotykaj matrycy, jedynie gruszka.
A czyścisz generalnie jak widzisz zabrudzenia na zdjęciach.

Żeby użyć opcji podniesienia lustra, powinna być na max naładowana bateria, inaczej może się to nie udać.
Dołączona grafika

0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Ous Lazar 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 7
  • LokalizacjaLondyn

Napisano 06 lipiec 2009 - 14:03

Czyli do chwili pojawienia sie ewentualnych zabrudzen mozemy zapomniec o tej opcji pozostawiajac jedynie opcje automatycznego czysczesnia przy wylaczanaiu aparatu?:-)
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Ous Lazar 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 7
  • LokalizacjaLondyn

Napisano 06 lipiec 2009 - 14:03

Czyli do chwili pojawienia sie ewentualnych zabrudzen mozemy zapomniec o tej opcji pozostawiajac jedynie opcje automatycznego czysczesnia przy wylaczanaiu aparatu?:-)
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Amon 

• Moderator
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 5319
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 06 lipiec 2009 - 14:06

No ja tak robię ;).
Dołączona grafika

0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Ous Lazar 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 7
  • LokalizacjaLondyn

Napisano 06 lipiec 2009 - 14:13

Dziekuje Ci bardzo i dziekuje za zrozumienie:-) to byla narazie dla mnie kwestia najwazniejsza jak dbac i zabezpieczyc swoj apart:-) Teraz przyjdzie pora na dalsza zabawe i pierwsze powazniejsze fotki
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Amon 

• Moderator
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 5319
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 06 lipiec 2009 - 14:14

Spoko, jakby co służymy pomocą ;).
Dołączona grafika

0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   poul11 

• Pisacz nałogowy :)
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 1117
  • LokalizacjaDąbrowa Górnicza

Napisano 06 lipiec 2009 - 18:25

Zanieczyszczoną matrycą przejmuj się dopiero wtedy, jak zobaczysz to na zdjęciach. Profilaktycznie możesz co jakiś czas wyczyścić matrycę funkcją "czyszczenie" w menu.
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   sledzik 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 2291
  • LokalizacjaSzczecinek, Koszalin
  • Sprzęta700

Napisano 06 lipiec 2009 - 19:36

I nie dotykaj przypadkiem gruszką matrycy, bo podobno ślady od gumy ciężko schodzą. Jakby czyszczenie gruszką nie dało efektów to pytaj co i jak :(
>DeviantArt<
Forum fotograficzne

Licence to Interpret
Starring: The Viola Player - agent 000, or even less...
"My name is Player, Viola Player"
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Ous Lazar 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 7
  • LokalizacjaLondyn

Napisano 07 lipiec 2009 - 13:13

Narazie wszystko spisuje sie znakomicie ( odpukac) po prostu poczulem sie troche jak zolnierz nowej formacji SLR:-) uwazam ze nalezy napierw poznac budowe oraz serwisowanie samego karabinu przed oddaniem pierwszego strzalu. Aktualnie wlaczona jest domyslnie opcja autoczyszczenia- na wszelki wypadek zamowilem juz zestaw do czyszczenia z gruszka plynem wacikami etc. ale to ostatecznosc. Nie chcialem tworzyc osobnego watku wiec zapytam w tym samym- temat w tym samym obrebie. Czy w przypadku prznoszenia aparatu- sesja w terenie wypad na pofocenie- obiektyw mozna trzymac dokrecony do body czy moze lepiej nosic go osobno. Mieszkam w Londynie i jak to Londyn w powietrzu lata pelno wszystkiego innego po za tlenem. Po 1,5 godzinie zabawy z aparatem przy samym pierscieniu z dokreconym obiketywem mozna bylo zauwazyc zbierajace sie paprochy i kurz- wiem ze brzmi to jak paranoja ale czy nalezy je blyskawicznie czyscic?? :-)
Dziekuje za kazda dobra rade
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   poul11 

• Pisacz nałogowy :)
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 1117
  • LokalizacjaDąbrowa Górnicza

Napisano 07 lipiec 2009 - 15:35

Matryca zazwyczaj się brudzi przy wymianie obiektywu. Obiektyw zawsze odpinaj przy bezwietrznej pogodzie ( o ile to oczywiście możliwe ), najlepiej trzymając aparat "wyświetlaczem do góry" lub inaczej obiektywem w dół ( tak przynajmniej czytałem w poradnikach ) i nie pękaj - ja ostatnio zmieniałem kilkanaście razy obiektyw na plaży w chorwacji, wiało i nie zabrudziłem matrycy, więc przy normalnym użytkowaniu też będzie ciężko.
A co do noszenia samego body bez szkła, to ja sensu nie widzę, nie wiem jak inni ;-) .
Ps. Ciesz się sprzętem i robieniem zdjęć, brudem na matrycy się będziesz przejmował jak Ci się uda ją zanieczyścić :-D
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Ous Lazar 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 7
  • LokalizacjaLondyn

Napisano 07 lipiec 2009 - 16:13

Thanks Poul :-) rady samych uzytkownikow sa zawsze na wage zlota. W sumie moze za bardzo panikuje ale dla mnie to dosyc spory skok jezeli chodzi o technologie- do tej pory hybrydy to byl moj gorny pulap:-) czasy sie jednak zmieniaja. Czyli spokojnie mozna nosic body z zamontowanym obiektywem i to jeszcze noszonym w dol:-) W sumie to tez mi chodzilo po glowie czy nic sie nie stanie dlatego narazie nosilem obiektywem do gory. Jednak jezeli to jest wporzadku to moge tylko sie cieszyc:-) zdecydowanie ulatwia to dobywanie zestawu z case:-) Jeszcze raz dzieki za zainteresowanie i poswiecenie kilku sekund laikowi, mam nadzieje ze niebawem spotkamy sie juz w innych tematach:-)
0

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2