Piekność NIKONa zamazany obraz - Nikon - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

Babeczka  : (25 maj 2012 - 15:13) p[oka
Barrtek  : (25 maj 2012 - 14:42) Moje zdjęcie na Fejsbuniu Nikon Polska, co za emocje : |||
Bucikowaty  : (25 maj 2012 - 13:17) Pewnie siedzi w bajce o kapturku
misieqMP  : (25 maj 2012 - 13:09) A gdzie jest smok ?? W każdej bajce musi być smok ;)
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 13:06) dokładnie :P
Bucikowaty  : (25 maj 2012 - 13:04) Zzzzzzieeeew\
Luziq  : (25 maj 2012 - 12:44) Zejdźcie na ziemie fanboy'e Nikona
JaFi  : (25 maj 2012 - 12:31) 90 to taki sprzęt, który chyba się nie zestarzeje :P
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 12:25) :D
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 12:25) sam mam d90 + 18-105 VR
JaFi  : (25 maj 2012 - 12:08) nie dziwie się przecież nikon to król aparatów ;D
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 11:50) w 80% przyapdków lustro od 3000 wzwyż to nikon :>
wercio  : (25 maj 2012 - 11:27) Ludzie ciułają pieniądze na lustrzankę, potem chcą się utwierdzić, że dobrze wybrali, cała tajemnica tych postów. Zwykle taka osoba jest prawie zdecydowana, a szuka tylko potwierdzenia.
JaFi  : (25 maj 2012 - 11:25) takie wybory to pikuś w porównaniu: mam 300 zł więc jaki najlepszy aparat w tej kwocie... ;p nie lepiej wziąć kasę i iść do media gdzie chłopacy dobrze doradzą? pokarzą 2-3 aparaty i wybieraj co się podoba :D
nitroactive  : (25 maj 2012 - 10:21) haha no dylematy wyboru między d300 1100d i a300 są tutaj masakryczne :D ja nawet nie czytam tych tematow :P
JaFi  : (25 maj 2012 - 07:55) fakt są i na pewno będą głupie pytania ;D
boratom  : (25 maj 2012 - 07:37) rev - nie poddawaj się - byłeś chyba ostatnim cierpliwym....
rev  : (25 maj 2012 - 07:25) kiedyś było mniej głupich pytań, ostatnio moda i bycie trendi przywleka coraz niższy poziom, mi już się nawet nie chce złośliwie komentować nowych pytających, mi już opadło bo poziom nawet moją wytrzymałość pokonał :] pamiętam jak kiedyś ktoś ze starych użytkowników proponował zamykać każde pytanie poniżej 2000 zł od nowych userów , taka generalna dygresja po czytaniu kolejnych pytań o to które body entry-level plus kit i wymagania wobec nic , szczerze to ja już ignory robię na 90% pytań o aparaty jakie się ostatnio pojawiły
korkillus  : (24 maj 2012 - 20:18) pod komunię tylko Burzum ewentualnie Gorgodoth
Xander95  : (24 maj 2012 - 20:16) Witam. ;) Bardzo prosze o pomoc http://www.forumphot...200#entry266200
GreenEvil  : (24 maj 2012 - 19:30) kat lepszy :>
wercio  : (24 maj 2012 - 19:28) pod komunię to może coś z Behemota?
Mateusz1221  : (24 maj 2012 - 18:16) jaki podkład muzyczny pod komunie ? :P
Babeczka  : (24 maj 2012 - 16:14) paluszki bolą od braku szukania informacji...
wercio  : (24 maj 2012 - 16:04) Kiedy ludzie się nauczą, że teksty, że portal płaci za kopiowanie czegoś to hoax?
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) Mialo byc FB (facebook) a nie GB
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) gontar, wiem, ze wkleiles ten tekst przez pomylke, ale jednoczesnie chcialem powiedziec, ze ludzie prosza o takie rzeczy i jest to scam albo inny cholera wie co. GB nie placi za takie rzeczy. Chcesz pomoc - przekaz pieniadze na hospicjum czy cos.
gontar10  : (24 maj 2012 - 15:08) aiii. nie ten link. http://www.forumphot...356#entry266356 :=
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) to idzie w dwie strony a nie w jedną
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) moje wołania o modyfikacje, zmiany itp... utkneły.. to po co sie starac ;]
Rozszerz pole shoutboxa

Piekność NIKONa zamazany obraz

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   reverse 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 1
  • Lokalizacjaplaneta jutro

Napisano 06 czerwiec 2009 - 21:39

posiadam NIKONa d80, i mam takie ogólne pytanie, dlaczego nie zamontowali tam stabilizatora obrazu? Przecież robić tym zdjęcia to czasem jest tragedia. Dlaczego nie montują w urządzeniach z wyższej półki stabilizatorów? Niekiedy okazja do zrobienia dobrego zdjęcia to tylko jedna szansa, a tu okazuje się że rozmyte... Jest na to jakaś rada? (prócz ćwiczeń ręki)
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Amon 

• Moderator
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 5319
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 07 czerwiec 2009 - 05:44

Rada jest - statyw - dużo lepsze i prostsze urządzenie od stabilizacji.
A Nikon nie robi stabilizacji w body, robi za to w obiektywach. Szkła z oznaczeniem VR mają stabilizację wbudowaną. Wg. wielu źródeł informacji stabilizacja w obiektywie działa o wiele lepiej od tej w body (nie wspominając o tej cyfrowej, czy też o tej która polega na skróceniu czasu + zwiększeniu ISO).
Dołączona grafika

"aparat nie ma znaczenia, każdym jestem w stanie zrobić złe zdjęcie"
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   -ALI- 

• Debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 125
  • LokalizacjaLublin
  • SprzętEOS 50D

Napisano 07 czerwiec 2009 - 07:18

Ano dokładnie tak, trzeba zainwestować w obiektyw :mrgreen:
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   pawel787 

• Większy debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 205
  • LokalizacjaKielce

Napisano 07 czerwiec 2009 - 10:44

witam

reverse tak jak napisał Amon -statyw lub/i VR w obiektywie... ;-)
Jest jeszcze jeden sposób bardziej poręczny - śruba kawałek linki i podkładka/pierścień -może kojarzysz o co mi chodzi? (na necie można to znaleźć).
Jeśli będziesz chciał pracować w trudnych warunkach bez flesza to polecam wcześniejsze przygotowanie do ekspozycji, pracę na "M" i z NEF czyli potocznie RAW, gdzie to można sporo odzyskać ze zdjęcia... ;-)

Pozdrawiam ;-)

p.s.
nikon wypuścił teraz D90 i D5000 i te aparaty mają znacznie lepsze parametry, a szczególnie chodzi mi o ISO i szumy, natomiast w D80 ustawienie na ISO 400 czy 800 jest już związane z widocznymi szumami, ten model ma już swoje lata...
chroń przyrodę, nie ma drugiej Ziemi... ;-)
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   mirka90 

• Gaduła
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 432
  • Lokalizacjatarnowskie góry
  • Sprzętcolpix p500,pentaxk100d

Napisano 19 listopad 2011 - 19:39

Wyświetl postUżytkownik pawel787 dnia 07 czerwiec 2009 - 10:44 napisał

witam

reverse tak jak napisał Amon -statyw lub/i VR w obiektywie... ;-)
Jest jeszcze jeden sposób bardziej poręczny - śruba kawałek linki i podkładka/pierścień -może kojarzysz o co mi chodzi? (na necie można to znaleźć).
Jeśli będziesz chciał pracować w trudnych warunkach bez flesza to polecam wcześniejsze przygotowanie do ekspozycji, pracę na "M" i z NEF czyli potocznie RAW, gdzie to można sporo odzyskać ze zdjęcia... ;-)

Pozdrawiam ;-)

p.s.
nikon wypuścił teraz D90 i D5000 i te aparaty mają znacznie lepsze parametry, a szczególnie chodzi mi o ISO i szumy, natomiast w D80 ustawienie na ISO 400 czy 800 jest już związane z widocznymi szumami, ten model ma już swoje lata...

witam ,z zapytaniem dot Vr czy na statywie włączona funkcja VR (zalecane wył) szkodzi zdjęciu?
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   krzychun 

• Pisacz nałogowy :)
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 1159
  • SprzętPolaroid 2000FF

Napisano 19 listopad 2011 - 20:32

Tak. Jeśli masz aparat na statywie, wyłącz stabilizację.
Jeżeli nie oglądasz codziennie serialu "Klan" - kliknij Dołączona grafika .
1

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Airliner 

• Papla
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 324
  • LokalizacjaWarszawa
  • SprzętNikon

Napisano 20 listopad 2011 - 11:27

Jeżeli masz włączone VR w tańszych obiektywach a aparat jest na statywie to może być problem. Inaczej jest z tymi droższymi gdzie VR może być włączone gdy używasz statywu ale nie wiem dokładnie jak i co. Stabilizacja w body nie jest ci potrzebna i tak naprawde niewiele daje. Jedyną ważną stabilizacją jest Shutter Speed - czas migawki -. D80 nie jest aparatem z wyższej półki a poza tym obiektyw ma największy wpływ na zdjęcie. Są osoby które do D40 podpinają Nikkora 70-200 f/2.8 AF-S VR II więc lepiej wydać więcej na obiektyw niż zwalać jakość zdjęcia na body... Z D80 zrobisz naprawde fajne fotki tylko dobierz właściwy obiektyw i używaj innych ustawień, nie tych oznaczonych AUTO.
Jeśli pomogłem kliknij "+" :)
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   paweloja 

• Większy debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 272
  • LokalizacjaTurza małopolska
  • SprzętNikon & Zenit

Napisano 20 listopad 2011 - 12:48

Przy okazji zapytam się w temacie. Czy tylko u mnie w d80 jest zepsuty światłomierz czy ktoś jeszcze tak ma? Na automacie aparat prawidłowo naświetla zdjęcie lecz w trybach M, S i A wskaźnik światłomierza pokazuje nieprawidłową wartość?
D90 + 18-105VR + sb700 + Blenda Quantuum 5w1 120x180 Zenit E + helios 44-2 + czajka http://studioreportazu.tk
"Jeśli kupiłeś sobie skrzypce, jesteś człowiekiem, który kupił sobie skrzypce. Więc dlaczego, jeśli kupiłeś aparat, miałbyś być fotografem?"
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Airliner 

• Papla
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 324
  • LokalizacjaWarszawa
  • SprzętNikon

Napisano 20 listopad 2011 - 21:39

Wyświetl postUżytkownik paweloja dnia 20 listopad 2011 - 12:48 napisał

Przy okazji zapytam się w temacie. Czy tylko u mnie w d80 jest zepsuty światłomierz czy ktoś jeszcze tak ma? Na automacie aparat prawidłowo naświetla zdjęcie lecz w trybach M, S i A wskaźnik światłomierza pokazuje nieprawidłową wartość?

Nie posiadam D80 lecz wydaje mi sie że w M (manual), S (shutter priority mode), A (aperture priority mode), swiatło ustawiasz sam. A w (P) wszystko jest dobrze działa?
Jeśli pomogłem kliknij "+" :)
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   paweloja 

• Większy debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 272
  • LokalizacjaTurza małopolska
  • SprzętNikon & Zenit

Napisano 21 listopad 2011 - 07:40

na p dziala tylko na wskaźniku mi źle pokazuje w wizjerze.
D90 + 18-105VR + sb700 + Blenda Quantuum 5w1 120x180 Zenit E + helios 44-2 + czajka http://studioreportazu.tk
"Jeśli kupiłeś sobie skrzypce, jesteś człowiekiem, który kupił sobie skrzypce. Więc dlaczego, jeśli kupiłeś aparat, miałbyś być fotografem?"
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   mirka90 

• Gaduła
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 432
  • Lokalizacjatarnowskie góry
  • Sprzętcolpix p500,pentaxk100d

Napisano 21 listopad 2011 - 21:57

Wyświetl postUżytkownik krzychun dnia 19 listopad 2011 - 20:32 napisał

Tak. Jeśli masz aparat na statywie, wyłącz stabilizację.

Witam ,jako że jestem Tu nowa ,pragnę się wytłumaczyć,mając juz/ no kilkanaście lat, a wtedy nie było jeszcze cyfrówek ,posiadałam nie lada na Owe czasy sprzęt ,który dziś sentymentalnie przechowuje , jak i studio wyżej niż amatorski krokusik :P .Teraz posiadam lustrzanki pentaxa k100d i sony alfa330 i kodaka c330 ,z powodu okazjonalnego nagrania filmu kupiłam colpixap500 rekomendowanego nikona ,no i zaczęło się ,czy rekomendacje na forach sklepowych były właściwe?? mogę zabrać głos na temat kilkunastoletnich doświadczeń z np.zenitami, praktiką czy smieną (proszę sie nie śmiać bo ten model 8 był rewelacyjny)oraz całym arsenałem filtrów i obiektywów,doświadczenie podpowiada mi iż nie tak ważny jest sprzęt ani jego cena jak wprawne oko i intuicja autora .Mówiąc ,,wyszło mi dobre zdjęcie ,sami sobie zarzucamy la-izm i cienistość naszej wiedzy.Bo zdjęcia powinniśmy nazywać np. ,zrobiłem dobre, lub mniej dobre ,bo to efekt naszej pracy!! wszystkie nowinki producentów powinny mieć swój czas przeznaczony do oceny ,sprawności i przydatności ,bo połowę rzeczy w aparatach nowoczesny jest zbędnych ,lub zastępują To coś czego w nowoczesnej obróbce cyfrowej przepraszam za wyrażenie Wam brakuje ,Z szacunkiem mirka
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   R@dzio 

• Większy debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 253
  • LokalizacjaKUJ-POM
  • Sprzętkupa smieci od sony ktore kocham i chronie przed wojownikami N i C

Napisano 22 listopad 2011 - 08:45

GRATULACJE Pani Mirko. w 100 % sie zgadzam. tylko jest jedno ale..na tym forum N i C sa najlepsze bo nazywaja sie N i C. nikt tu nie da sobie wytlumaczyc, ze w fotografii najwazniejsze jest myslenie!!!! tego powinni uczyc przy sprzedazy aparatu, a ludzie biegaja po forach i czytaja takie debilizmy ze stabilizacja w ob jest lepsza od body, kup sobie lepszy obiektyw, zmien na lepszy aparat...
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   New.AgENt 

• Papla
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 394
  • SprzętNikon

Napisano 22 listopad 2011 - 13:50

Wyświetl postUżytkownik R@dzio dnia 22 listopad 2011 - 08:45 napisał

ludzie biegaja po forach i czytaja takie debilizmy ze stabilizacja w ob jest lepsza od body

Sugerujesz że jest inaczej ?
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   e.m. 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3059
  • Sprzęta77:a550;KM 11-18;CZ 16-80;MAF 70-210 F4; SAM 35/1.8; SAL 50 /1.4;MAF 135/2.8;HVL 42;M 3600

Napisano 22 listopad 2011 - 14:19

w przypadku stalek najczesciej tak.... :D
zdjecia rozne zebrane; Cheddar ;Korfu ;Salisbury; Wells; Devon ;RAF Museum ;Hestercombe Garden;Costa Brava;Glastonbury Abbey; Algarve; moto-legendy
podczas ogladania moich zdjec wlacz ciemna szate graficzna ! (u dolu strony)
0

• (3 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3