Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|
Piekność NIKONa zamazany obraz
Napisano 06 czerwiec 2009 - 21:39
Napisano 07 czerwiec 2009 - 05:44
A Nikon nie robi stabilizacji w body, robi za to w obiektywach. Szkła z oznaczeniem VR mają stabilizację wbudowaną. Wg. wielu źródeł informacji stabilizacja w obiektywie działa o wiele lepiej od tej w body (nie wspominając o tej cyfrowej, czy też o tej która polega na skróceniu czasu + zwiększeniu ISO).
Napisano 07 czerwiec 2009 - 07:18
Napisano 07 czerwiec 2009 - 10:44
reverse tak jak napisał Amon -statyw lub/i VR w obiektywie... ;-)
Jest jeszcze jeden sposób bardziej poręczny - śruba kawałek linki i podkładka/pierścień -może kojarzysz o co mi chodzi? (na necie można to znaleźć).
Jeśli będziesz chciał pracować w trudnych warunkach bez flesza to polecam wcześniejsze przygotowanie do ekspozycji, pracę na "M" i z NEF czyli potocznie RAW, gdzie to można sporo odzyskać ze zdjęcia... ;-)
Pozdrawiam ;-)
p.s.
nikon wypuścił teraz D90 i D5000 i te aparaty mają znacznie lepsze parametry, a szczególnie chodzi mi o ISO i szumy, natomiast w D80 ustawienie na ISO 400 czy 800 jest już związane z widocznymi szumami, ten model ma już swoje lata...
Napisano 19 listopad 2011 - 19:39
Użytkownik pawel787 dnia 07 czerwiec 2009 - 10:44 napisał
reverse tak jak napisał Amon -statyw lub/i VR w obiektywie... ;-)
Jest jeszcze jeden sposób bardziej poręczny - śruba kawałek linki i podkładka/pierścień -może kojarzysz o co mi chodzi? (na necie można to znaleźć).
Jeśli będziesz chciał pracować w trudnych warunkach bez flesza to polecam wcześniejsze przygotowanie do ekspozycji, pracę na "M" i z NEF czyli potocznie RAW, gdzie to można sporo odzyskać ze zdjęcia... ;-)
Pozdrawiam ;-)
p.s.
nikon wypuścił teraz D90 i D5000 i te aparaty mają znacznie lepsze parametry, a szczególnie chodzi mi o ISO i szumy, natomiast w D80 ustawienie na ISO 400 czy 800 jest już związane z widocznymi szumami, ten model ma już swoje lata...
witam ,z zapytaniem dot Vr czy na statywie włączona funkcja VR (zalecane wył) szkodzi zdjęciu?
Napisano 19 listopad 2011 - 20:32
.
Napisano 20 listopad 2011 - 11:27
Napisano 20 listopad 2011 - 12:48
"Jeśli kupiłeś sobie skrzypce, jesteś człowiekiem, który kupił sobie skrzypce. Więc dlaczego, jeśli kupiłeś aparat, miałbyś być fotografem?"
Napisano 20 listopad 2011 - 21:39
Użytkownik paweloja dnia 20 listopad 2011 - 12:48 napisał
Nie posiadam D80 lecz wydaje mi sie że w M (manual), S (shutter priority mode), A (aperture priority mode), swiatło ustawiasz sam. A w (P) wszystko jest dobrze działa?
Napisano 21 listopad 2011 - 07:40
"Jeśli kupiłeś sobie skrzypce, jesteś człowiekiem, który kupił sobie skrzypce. Więc dlaczego, jeśli kupiłeś aparat, miałbyś być fotografem?"
Napisano 21 listopad 2011 - 21:57
Użytkownik krzychun dnia 19 listopad 2011 - 20:32 napisał
Witam ,jako że jestem Tu nowa ,pragnę się wytłumaczyć,mając juz/ no kilkanaście lat, a wtedy nie było jeszcze cyfrówek ,posiadałam nie lada na Owe czasy sprzęt ,który dziś sentymentalnie przechowuje , jak i studio wyżej niż amatorski krokusik
Napisano 22 listopad 2011 - 08:45
Napisano 22 listopad 2011 - 14:19
podczas ogladania moich zdjec wlacz ciemna szate graficzna ! (u dolu strony)