Skocz do zawartości


Zdjęcie

Co z tym "RODO"?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 damian1400

damian1400

    Srednio zaawansowany

  • Zwycięzcy
  • 132 postów
  • LokalizacjaZamość
  • SprzętCanon EOS 6D

Napisano 10 kwiecień 2018 - 13:49

Jak temacie, co dokładnie będzie musiał zmienić fotograf ślubny w związku z nową unijną ustawą o ochronie danych osobowych? Czy wystarczy kilka dodatkowych punktów informacyjnych w umowie? Jeśli tak to jakie? Linki opisujące sytuację w tej konkretnej branży mile widziane :)



#2 jurekp

jurekp

    Zaawansowany

  • Uzytkownik pełnoprawny
  • 623 postów
  • LokalizacjaBrama Bieszczad
  • SprzętCanon EOS 50d + EOS 5d mk3

Napisano 10 kwiecień 2018 - 17:10

Wystarczy sobie Przeczytać FOTO kurier nr-4 /2018 strony 94 / 95 / 96 / 97  warto kupić - na pewno rozjaśni wiedzę o RODO  polecam

 

 

http://www.foto-kuri...sku.html#czytaj


Użytkownik jurekp edytował ten post 10 kwiecień 2018 - 17:15


#3 Natrix

Natrix

    Egzekutor

  • Administratorzy
  • 11070 postów
  • SprzętD4+kilka słoików
  • FotoRing:Ekspert

Napisano 11 kwiecień 2018 - 23:08

jurekp-po kiego grzyba większa czcionka, pogrubienie itd...? To już nie pierwszy raz nadużywasz formatowania. Będzie, że się czepiam ale jest taki zapis w regulaminie a to po prostu pogarsza stylistykę forum. 


Portfolio  Facebook

 

Spread your wings and fly away

Fly away, far away...


#4 jurekp

jurekp

    Zaawansowany

  • Uzytkownik pełnoprawny
  • 623 postów
  • LokalizacjaBrama Bieszczad
  • SprzętCanon EOS 50d + EOS 5d mk3

Napisano 12 kwiecień 2018 - 17:46

  1. naruszających zasady netykiety (nadmiar wielkich liter, kursywy, pogrubień, kolorów)

Jest tylko większa czcionka , na ten temat nie ma w regulaminie nic  /(czcionka nie jest pogrubiona )



#5 Natrix

Natrix

    Egzekutor

  • Administratorzy
  • 11070 postów
  • SprzętD4+kilka słoików
  • FotoRing:Ekspert

Napisano 12 kwiecień 2018 - 17:58

Nie dyskutuj na takie tematy bo tylko się wkopujesz. Proszę o zaprzestanie nadużywania rozmiaru czcionki i tyle. 

 

To, że w regulaminie nie ma zapisu o rozmiarze czcionki nie znaczy że nagle wszyscy będą pisać 48 i żeby przeczytać post będzie trzeba scrollować...

 

Pogrubienia są, o nie się jakoś nie czepiam oby nie pogrubiać praktycznie wszystkiego.


Portfolio  Facebook

 

Spread your wings and fly away

Fly away, far away...


#6 damian1400

damian1400

    Srednio zaawansowany

  • Zwycięzcy
  • 132 postów
  • LokalizacjaZamość
  • SprzętCanon EOS 6D

Napisano 17 kwiecień 2018 - 09:53

Poczytałem artykuł o RODO z Fotokuriera, sporo się dowiedziałem natomiast nadal nie wiem jak to potraktować w przypadku fotografii ślubnej. Tzn. robiąc zdjęcia na weselu, potrzebuję zgodę każdego gościa z osobna na wykorzystanie zdjęć w portfolio do celów marketingowych? Trochę ciężki temat, wydaje mi się że nie tylko ja się z tym gryzę. Ogólnie te przepisy wydają mi się mocno przesadzone..



#7 jurekp

jurekp

    Zaawansowany

  • Uzytkownik pełnoprawny
  • 623 postów
  • LokalizacjaBrama Bieszczad
  • SprzętCanon EOS 50d + EOS 5d mk3

Napisano 17 kwiecień 2018 - 16:27

I niestety te przepisy to woda na młyn wszelkiego rodzaju pieniaczy i sądów



#8 Preskaler

Preskaler

    Stary wyga

  • Uzytkownik pełnoprawny
  • 8052 postów
  • LokalizacjaKrosno
  • SprzętRóżny

Napisano 18 kwiecień 2018 - 06:13

IMHO najlepiej zrobić tak jak robią operatorzy telefoniczni. powiadamiają, że rozmowa jest nagrywana a jeśli ktoś się na to nie zgadza to niech się rozłączy. 

Rozwiesić kartki informujące, że impreza jest fotografowana i ew. filmowana i biorący w niej udział mogą być fotografowani/filmowani i jeśli ktoś sobie tego nie życzy to niech odstąpi od udziału w tejże imprezie. Pozostawanie na niej jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody... :)



#9 damian1400

damian1400

    Srednio zaawansowany

  • Zwycięzcy
  • 132 postów
  • LokalizacjaZamość
  • SprzętCanon EOS 6D

Napisano 18 kwiecień 2018 - 08:43

IMHO najlepiej zrobić tak jak robią operatorzy telefoniczni. powiadamiają, że rozmowa jest nagrywana a jeśli ktoś się na to nie zgadza to niech się rozłączy. 

Rozwiesić kartki informujące, że impreza jest fotografowana i ew. filmowana i biorący w niej udział mogą być fotografowani/filmowani i jeśli ktoś sobie tego nie życzy to niech odstąpi od udziału w tejże imprezie. Pozostawanie na niej jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody... :)

 

Hmm, na pewno jest to jakieś wyjście, ale takie same kartki musiałbym wywiesić w domach P. Młodych podczas fotografowania przygotowań gdzie również przewijają się różne osoby, w kościele gdzie też fotografuje się gości w międzyczasie. To mogłoby zadziałać jedynie na sali weselnej ale to też takie trochę zrażanie do siebie potencjalnych przyszłych klientów którzy mogą być akurat na weselu. Chodzi mi po głowie taki zapis w umowie by całą odpowiedzialność na to przerzucić na organizatorów uroczystości czyli P. Młodych. Ale po pierwsze, nie jestem pewien czy jest to zgodne z prawem no i oczywiście z tymi przepisami.



Coś w stylu "Zamawiający, jako organizator wesela, wyraża zgodę na przetwarzanie danych osobowych uczestników weselnych w celach marketingowych". Głośno myślę



#10 Neo.

Neo.

    weteran

  • Administratorzy
  • 10516 postów
  • Sprzętematorski

Napisano 18 kwiecień 2018 - 11:12

Coś w stylu "Zamawiający, jako organizator wesela, wyraża zgodę na przetwarzanie danych osobowych uczestników weselnych w celach marketingowych". Głośno myślę

 

Tu się raczej zbytnio rozpędziłeś...

Czym innym jest akceptacja rejestracji wizerunku na zdjęciach wykorzystywanych przez młodych w celach niekomercyjnych a czym innym "wykorzystywanie danych osobowych w celach marketingowych".



#11 m.a.g

m.a.g

    Bardzo zajęty facet

  • Uzytkownik pełnoprawny
  • 2892 postów
  • SprzętCanon, Sony, Nikon... Pentax'a brak :-)

Napisano 18 kwiecień 2018 - 16:30

Czym innym jest akceptacja rejestracji wizerunku na zdjęciach wykorzystywanych przez młodych w celach niekomercyjnych a czym innym "wykorzystywanie danych osobowych w celach marketingowych".

Być może chodzi o późniejsze wykorzystywanie zdjęć w portfolio. 



#12 jurekp

jurekp

    Zaawansowany

  • Uzytkownik pełnoprawny
  • 623 postów
  • LokalizacjaBrama Bieszczad
  • SprzętCanon EOS 50d + EOS 5d mk3

Napisano 18 kwiecień 2018 - 20:38

Chodzi też o archiwizowanie zdjęć w zasadzie po przekazaniu zdjęć zamawiającemu i zakończeniu usługi fotograf powinien usunąć je ze swojej bazy , poza tym musi być zgoda zainteresowanych gdy fotograf przekazuje zdjęcia do wywołania-wydrukowanie bo to też przetwarzanie danych  . Ktoś wpadł na wspaniały pomysł z RODO istny syf



#13 damian1400

damian1400

    Srednio zaawansowany

  • Zwycięzcy
  • 132 postów
  • LokalizacjaZamość
  • SprzętCanon EOS 6D

Napisano 19 kwiecień 2018 - 20:15

Być może chodzi o późniejsze wykorzystywanie zdjęć w portfolio. 

Dokładnie o to chodzi.

 

Chodzi też o archiwizowanie zdjęć w zasadzie po przekazaniu zdjęć zamawiającemu i zakończeniu usługi fotograf powinien usunąć je ze swojej bazy , poza tym musi być zgoda zainteresowanych gdy fotograf przekazuje zdjęcia do wywołania-wydrukowanie bo to też przetwarzanie danych  . Ktoś wpadł na wspaniały pomysł z RODO istny syf

Zgadza się, póki co w necie nikt ze środowiska fotografów ślubnych nie chce się za bardzo wypowiadać na ten temat.