Skocz do zawartości


Zdjęcie

lampa błyskowa nie współpracuje z obiektywem


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 xcerberek

xcerberek

    Srednio zaawansowany

  • Uzytkownik pełnoprawny
  • 124 postów
  • Sprzętcanon d700

Napisano 12 luty 2018 - 21:10

W sobotę robiłem zdjęcia z lampą w plenerze i wszystkie wychodziły niedoświetlone. Więc zrezygnowałem z lampy i ustawiłem wysokie iso i nawet jestem zadowolony. Ale dziś potestowałem, podłączyłem tamrona 70-300, wychodzę na balkon pstryk i czarność, dwie kolejne próby i to samo. Więc lekki wnerw, że lampa słaba. Ale podłączyłem sigmę 17-50, ustawiłem przesłonę 5,6 i znów na balkon i zdjęcie wręcz prześwietlone. Tak samo z c24 i c50. Dodam, że robiłem na automatycznym ustawieniu lampy oraz na sztywno ustawionym zoomie na 200. Lampa to Stroboss 60. Czy jest możliwe, że nie współpracuje z danym obiektywem?



#2 FlatEric

FlatEric

    Stary wyga

  • Uzytkownik pełnoprawny
  • 2847 postów
  • LokalizacjaPolska
  • Sprzęt135 & 120 & SL & 1/2.5" & 1/2.3"

Napisano 12 luty 2018 - 22:05

Prędzej z aparatem...

#3 xcerberek

xcerberek

    Srednio zaawansowany

  • Uzytkownik pełnoprawny
  • 124 postów
  • Sprzętcanon d700

Napisano 12 luty 2018 - 22:27

Prędzej z aparatem...

i problem występuje tylko z tym jednym obiektywem?



#4 jurekp

jurekp

    Zaawansowany

  • Uzytkownik pełnoprawny
  • 561 postów
  • LokalizacjaBrama Bieszczad
  • SprzętCanon EOS 50d + EOS 5d mk3

Napisano 12 luty 2018 - 22:57

A obiektyw  współpracuje z aparatem bez problemów ?



#5 FlatEric

FlatEric

    Stary wyga

  • Uzytkownik pełnoprawny
  • 2847 postów
  • LokalizacjaPolska
  • Sprzęt135 & 120 & SL & 1/2.5" & 1/2.3"

Napisano 13 luty 2018 - 09:27

i problem występuje tylko z tym jednym obiektywem?

 

A to przepraszam - napisałeś wszak, że z tamronem niedoświetla, a z sigmą i canonami wręcz prześwietla - więc myślałem, że w ogóle nie naświetla poprawnie. :)

 

Napotkałem natomiast na opis chyba podobnego problemu z obiektywem Tamron i aparatem Sony - tam pomiar błysku też głupiał, bo obiektyw przesyłał to aparatu błędne informacje o odległości. E-TTL II bodaj też uwzględnia w pomiarze odległość - więc może tu jest błąd.

A przy błyskaniu światłem odbitym od sufitu też jest tak źle? Bo wtedy pomiar odległości nie jest chyba uwzględniany, więc byłaby to zawsze jakaś diagnoza. :)



#6 xcerberek

xcerberek

    Srednio zaawansowany

  • Uzytkownik pełnoprawny
  • 124 postów
  • Sprzętcanon d700

Napisano 14 luty 2018 - 11:54

 

A to przepraszam - napisałeś wszak, że z tamronem niedoświetla, a z sigmą i canonami wręcz prześwietla - więc myślałem, że w ogóle nie naświetla poprawnie. :)

 

Napotkałem natomiast na opis chyba podobnego problemu z obiektywem Tamron i aparatem Sony - tam pomiar błysku też głupiał, bo obiektyw przesyłał to aparatu błędne informacje o odległości. E-TTL II bodaj też uwzględnia w pomiarze odległość - więc może tu jest błąd.

A przy błyskaniu światłem odbitym od sufitu też jest tak źle? Bo wtedy pomiar odległości nie jest chyba uwzględniany, więc byłaby to zawsze jakaś diagnoza. :)

trudno ocenić bo musiałbym mieć jakieś większe pomieszczenie teraz do dyspozycji. Przy manualnym ustawieniu lampy można ustawić właściwy błysk.