Skocz do zawartości


Zdjęcie

Lampa systemowa a błędny AF


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
36 odpowiedzi w tym temacie

#1 ramirez44

ramirez44

    Srednio zaawansowany

  • Uzytkownik pełnoprawny
  • 393 postów
  • LokalizacjaMazowsze
  • SprzętD7k , NK18-105

Napisano 09 styczeń 2018 - 19:59

Hej, Panowie czy ktoś z was mógłby wyjasnić mi następujący problem tzn. czy popełniam gdzieś błąd np. w ustawieniach lampy lub aparatu  jesli zakładam lampę na sanki (YN 685) to aparat dostaje totalnego front focusa tak że nawet mikrokalibracja na -20 nie pomaga i sporo brakuje jeszcze  do trafienia w punkt. Sprawa jest dla mnie o tyle dziwna że dzieje sie tak jesli lampa zanjduje sie na sankach , lecz gdy ją zdejmę i używam radiowego wyzwalacza to problem znika i AF jest celny. Sprawdzałem w TTLu jak i w manualu  jednak efekt ten sam. aha lampę zakładałem na d7000 jak i na d750 i dalej to samo.  Obiektyw to sigma 35 1.4 A. Czy ktoś z Was mnie oświeci? :noel: Pozdr.


Użytkownik ramirez44 edytował ten post 09 styczeń 2018 - 20:00


#2 jurekp

jurekp

    Zaawansowany

  • Uzytkownik pełnoprawny
  • 623 postów
  • LokalizacjaBrama Bieszczad
  • SprzętCanon EOS 50d + EOS 5d mk3

Napisano 09 styczeń 2018 - 21:24

Może lampa zakłóca działanie AF-a albo przekazuje jakieś fałszywe dane do body poprzez styki na korpusie aparatu

(I to jest powód do kupowania dedykowanych lamp do nikona  jak również  canona bo nigdy nie wiadomo co może nas spotkać )



#3 Preskaler

Preskaler

    Stary wyga

  • Uzytkownik pełnoprawny
  • 8052 postów
  • LokalizacjaKrosno
  • SprzętRóżny

Napisano 09 styczeń 2018 - 22:50

Nie znam się na Nikonach ale w Canonie jest przycisk w sankach. Może ten przycisk coś wyłącza? Bo w Canonie np. wyłącza lampę wewnętrzną. Przynajmniej tak jest w C 40D.



#4 jurekp

jurekp

    Zaawansowany

  • Uzytkownik pełnoprawny
  • 623 postów
  • LokalizacjaBrama Bieszczad
  • SprzętCanon EOS 50d + EOS 5d mk3

Napisano 09 styczeń 2018 - 23:00

Jeżeli na dwóch korpusach jest to samo to wina leży po stronie lampy ,  Jeszcze  podłącz  lampę nikona żeby potwierdzić że z korpusem jest OK 



#5 FlatEric

FlatEric

    Stary wyga

  • Uzytkownik pełnoprawny
  • 2880 postów
  • LokalizacjaPolska
  • Sprzęt135 & 120 & SL & 1/2.5" & 1/2.3"

Napisano 09 styczeń 2018 - 23:54

Może problem jest z niecelnością AF przy podświetlaczu lampy, z racji na kolor jego światła? Jeżeli go wyłączysz czy choćby zasłonisz, to też jest źle?

Z tego, co widzę, zdarzają się z Sigmami na przykład sytuacje, że AF działa dobrze przy świetle dziennym, a przy sztucznym pudłuje - najwyraźniej więc temperatura barwowa światła robi różnicę.



#6 ramirez44

ramirez44

    Srednio zaawansowany

  • Uzytkownik pełnoprawny
  • 393 postów
  • LokalizacjaMazowsze
  • SprzętD7k , NK18-105

Napisano 10 styczeń 2018 - 08:22

Może problem jest z niecelnością AF przy podświetlaczu lampy, z racji na kolor jego światła? Jeżeli go wyłączysz czy choćby zasłonisz, to też jest źle?

Z tego, co widzę, zdarzają się z Sigmami na przykład sytuacje, że AF działa dobrze przy świetle dziennym, a przy sztucznym pudłuje - najwyraźniej więc temperatura barwowa światła robi różnicę.

Rozumiem że masz na myśli wspomaganie AF ze strony lampy (czerwona siatka kreskowa) , jesli tak to testowałem ze wspomaganiem oraz bez jednak efekt ten sam.

Najlepsze jest to że posiadam dwie takie same lampy i na kazdej z nich problem jest identyczny. Przetestuje jeszcze dzisiaj konfigurację z innymi szkłami .


Użytkownik ramirez44 edytował ten post 10 styczeń 2018 - 08:23


#7 doors

doors

    Neandertalczyk

  • Zwycięzcy
  • 4155 postów
  • Lokalizacja3 km od miejsca znalezienia Neandertalczyka
  • Sprzętniszowy
  • FotoRing:Ekspert

Napisano 10 styczeń 2018 - 10:07

Rozumiem, ze aparat prawidlowo steruje ta lampa. Naswietlenie jest okay? I ze problem z AF wystepuje zarowno przy wlaczonej lampie, jak i wylaczonej. Wazne, ze lampa jest w sankach. I ze problem ten wystepuje rowniez przy dobrych warunkach oswietleniowych, np. przy swietle dziennym.

Użytkownik doors edytował ten post 10 styczeń 2018 - 10:08

Dobre zdjecie krajobrazowe nadaje sie na widokowke, bardzo dobre rzadko...
Zasady kompozycji zeby zlamac, trzeba najpierw poznac.
Nie ta matryca jest lepsza, ktora ma wieksza rozdzielczosc, ale ta, ktora mniej szumi.

#8 mkkaczy

mkkaczy

    Stary wyga

  • Uzytkownik pełnoprawny
  • 2381 postów
  • LokalizacjaIRL
  • Sprzęt1dIV, 5dIII

Napisano 10 styczeń 2018 - 10:26

jesli zakładam lampę na sanki (YN 685) to aparat dostaje totalnego front focusa tak że nawet mikrokalibracja na -20 nie pomaga i sporo brakuje jeszcze do trafienia w punkt.

U mnie na Canonie były jazdy zarównao z ta lampą na sankach jak i YN622 ale jeśli wspomagałem laserem. Niby działa na dalsze odległości, ale wprowadza system w błąd. Bez wspomagania na sankach jest normalnie.


Kiedy umrę, mam nadzieję że żona nie sprzeda mojego sprzętu z taką cenę jaką jej powiedziałem że go kupiłem

https://500px.com/mkkaczy


#9 ramirez44

ramirez44

    Srednio zaawansowany

  • Uzytkownik pełnoprawny
  • 393 postów
  • LokalizacjaMazowsze
  • SprzętD7k , NK18-105

Napisano 10 styczeń 2018 - 12:28

Rozumiem, ze aparat prawidlowo steruje ta lampa. Naswietlenie jest okay? I ze problem z AF wystepuje zarowno przy wlaczonej lampie, jak i wylaczonej. Wazne, ze lampa jest w sankach. I ze problem ten wystepuje rowniez przy dobrych warunkach oswietleniowych, np. przy swietle dziennym.

Ok, skończyłem własnie jeszcze kilka testów przy dobrym dziennym oświetleniu w pomieszczeniu (choć dzis za wiele słońca nie ma ) ale zauważyłem że faktycznie problem prawie nie występuję a jeśli już to praktycznie minimalnie. Natomiast jeśli opuściłem rolety i włączyłem światła żyrandol plus lampa pokojowa które dają dość ciepłą barwę swiatła (klosze) to problem z AF i lampą na sankach od razu się uaktywnia. 

Przetestowałem tez konfigurację z różnymi szkłami i tu tez rzecz jest dość ciekawa a mianowicie;

najgorzej wypada 35 sigmy 1.4A totalny front focus

                            85 sigmy 1.4 A  też front focus ale znacznie mniejszy niż w 35

                            50mm nikkor 1.8 - back focus

                            60mm nikkor  2.8 -back focus

 no i tamron 70-200 2.8  jako jedyny wyszedł z twarzą tzn. nie wykazuje problemu co mnie bardzo zdziwiło :w00t:

KITa juz nie testowałem ..

 

hmmm. no i co Wy na to???



#10 doors

doors

    Neandertalczyk

  • Zwycięzcy
  • 4155 postów
  • Lokalizacja3 km od miejsca znalezienia Neandertalczyka
  • Sprzętniszowy
  • FotoRing:Ekspert

Napisano 10 styczeń 2018 - 13:45

Podobne zjawisko znam, ale nie zwiazane z lampa blyskowa. Po prostu przy swietle dziennym bylo wszystko okay, a przy sztucznym trzeba bylo AF korygowac. Ale o tym juz FlatEric napisal. Pewnie to juz sprawdziles.


Dobre zdjecie krajobrazowe nadaje sie na widokowke, bardzo dobre rzadko...
Zasady kompozycji zeby zlamac, trzeba najpierw poznac.
Nie ta matryca jest lepsza, ktora ma wieksza rozdzielczosc, ale ta, ktora mniej szumi.

#11 ramirez44

ramirez44

    Srednio zaawansowany

  • Uzytkownik pełnoprawny
  • 393 postów
  • LokalizacjaMazowsze
  • SprzętD7k , NK18-105

Napisano 10 styczeń 2018 - 14:19

Podobne zjawisko znam, ale nie zwiazane z lampa blyskowa. Po prostu przy swietle dziennym bylo wszystko okay, a przy sztucznym trzeba bylo AF korygowac. Ale o tym juz FlatEric napisal. Pewnie to juz sprawdziles.

Tak własnie zrobiłem. Przy sztucznym AF strzela troche gorzej ale nie ma tragedii, problem zaczyna sie gdy podpinam lampę na sanki ....  o co kaman.

Trochę mnie to martwi ponieważ lampy z reguły używa się  w pomieszczeniach słabo doświetlonych i jesli chodzi o jakikolwiek reportaż to praktycznie w 90% jest ona na sankach :omatko:



#12 m.a.g

m.a.g

    Bardzo zajęty facet

  • Uzytkownik pełnoprawny
  • 2892 postów
  • SprzętCanon, Sony, Nikon... Pentax'a brak :-)

Napisano 10 styczeń 2018 - 14:29

Ok, skończyłem własnie jeszcze kilka testów przy dobrym dziennym oświetleniu w pomieszczeniu (choć dzis za wiele słońca nie ma ) ale zauważyłem że faktycznie problem prawie nie występuję a jeśli już to praktycznie minimalnie. Natomiast jeśli opuściłem rolety i włączyłem światła żyrandol plus lampa pokojowa które dają dość ciepłą barwę swiatła (klosze) to problem z AF i lampą na sankach od razu się uaktywnia. 

Przetestowałem tez konfigurację z różnymi szkłami i tu tez rzecz jest dość ciekawa a mianowicie;

najgorzej wypada 35 sigmy 1.4A totalny front focus

                            85 sigmy 1.4 A  też front focus ale znacznie mniejszy niż w 35

                            50mm nikkor 1.8 - back focus

                            60mm nikkor  2.8 -back focus

 no i tamron 70-200 2.8  jako jedyny wyszedł z twarzą tzn. nie wykazuje problemu co mnie bardzo zdziwiło

Ja na to że Twój aparat ma kiepski AF który nie radzi sobie przy sztucznym oświetleniu. Albo może jest za ciemno i masz za wysokie oczekiwania (o czym poniżej).
Moim zdaniem problem nie leży w lampie na sankach, po prostu używasz lampy przy sztucznym oświetleniu stąd Twoje wnioski, ale to nie lampa, tylko oświetlenie.
Tak poza tym to musi być dość ciemno skoro ta czerwona siateczka AF z lampy Ci się uaktywnia w celu doświetlenia sceny - u mnie w Canonie naprawdę musi być bardzo, bardzo ciemno (noc, ciemny pokój bez żadnej lampy tylko TV włączone) żeby podświetlanie AF się włączyło.
Jeżeli jest włączona jakakolwiek lampa nawet taka na biurku to aparat radzi sobie bez tego.
Zmierzam do tego że jeżeli testujesz aparat przy tak kiepskim świetle jak myślę, to nie co się dziwić że AF sobie nie radzi.
 
PS. U mnie w Canonie ten problem nie występuje, a w każdym razie nie zauważyłem.
 
 
 

Podobne zjawisko znam, ale nie zwiazane z lampa blyskowa. Po prostu przy swietle dziennym bylo wszystko okay, a przy sztucznym trzeba bylo AF korygowac.

Też mi się wydaje że to nie ma nic wspólnego z lampą, tylko z oświetleniem - przy sztucznym jest gorzej, a przy dziennym lampy się nie zakłada więc zapewne stąd ta pomyłka.


Tak własnie zrobiłem. Przy sztucznym AF strzela troche gorzej ale nie ma tragedii, problem zaczyna sie gdy podpinam lampę na sanki ....  o co kaman.

Trochę mnie to martwi ponieważ lampy z reguły używa się  w pomieszczeniach słabo doświetlonych i jesli chodzi o jakikolwiek reportaż to praktycznie w 90% jest ona na sankach

To mnie teraz zaskoczyłeś. 
Nie umiem tego wyjaśnić.
Mam 3 lampy, Speedlite 580EX i 2 x YN 600EX-RT, wszystko z TTL, i wszystko jedno której używam na sankach AF działa mi bez problemu.

PS. W canonie można wyłączyć opcje doświetlania AF przez lampę z poziomu menu - skoro jak piszesz jest tak że aparat sobie radzi bez lampy a w takich samych warunkach lampa się włącza i masz problem, to może wyłącz doświetlanie AF przez lampę i zobacz co będzie?


Użytkownik m.a.g edytował ten post 10 styczeń 2018 - 14:25


#13 ramirez44

ramirez44

    Srednio zaawansowany

  • Uzytkownik pełnoprawny
  • 393 postów
  • LokalizacjaMazowsze
  • SprzętD7k , NK18-105

Napisano 10 styczeń 2018 - 14:48

Tak poza tym to musi być dość ciemno skoro ta czerwona siateczka AF z lampy Ci się uaktywnia w celu doświetlenia sceny - u mnie w Canonie naprawdę musi być bardzo, bardzo ciemno (noc, ciemny pokój bez żadnej lampy tylko TV włączone) żeby podświetlanie AF się włączyło.

 

mag-u jesli chodzi o wspomaganie laserowe AF ze strony lampy to nie uaktywnia mi się ona sama tylko dla testu włączam ją manualnie (ta funkcja YN 685 nie ma chyba trybu automatycznego)

 

Zmierzam do tego że jeżeli testujesz aparat przy tak kiepskim świetle jak myślę, to nie co się dziwić że AF sobie nie radzi.

 

tak jak opisywałem powyżej ; AF sobie nie radzi w tym sztucznym  i ciemnym świetle ale tylko jeśli lampa jest na sankach. Jeśli lampę odepnę lub tylko wyłączę to w tym samym oświetleniu tylko podbijam iso i AF działa normalnie tzn. oczywiscie że trochę gorzej niż w dobrym dziennym doświetleniu ale nie ma tragedii tak jak wspomniałem. AF wariuje gdy lampa jest włączona i znajduje się ona na sankach.

 

Może powinienem dla zobrazowania tematu wrzucić kilka fotek i wtedy sami ocenicie... :noel:



#14 m.a.g

m.a.g

    Bardzo zajęty facet

  • Uzytkownik pełnoprawny
  • 2892 postów
  • SprzętCanon, Sony, Nikon... Pentax'a brak :-)

Napisano 10 styczeń 2018 - 16:37

wspomaganie laserowe AF ze strony lampy to nie uaktywnia mi się ona sama tylko dla testu włączam ją manualnie (ta funkcja YN 685 nie ma chyba trybu automatycznego)

Hmmm... przyznam się że trochę się pogubiłem, moje lampy nie maja "laserowego" wspomagania, jest tylko zwykła dioda, nie wiem czy emitująca światło spólne w wiązce. Być może tak.

Co do trybu automatycznego to o ile lampa ma TTL, to on jest, bo to jest z poziomu aparatu sterowane. Nie wiem gdzie to jest w Nikonie, w Canonie to jest to samo ustawienie które odpowiada za to że aparat doświetla AF w ciemnych miejscach bez lampy, diodą wbudowaną w body. W momencie podłączenia lampy zewnętrznej tą funkcję przejmuje lampa.

 

Może powinienem dla zobrazowania tematu wrzucić kilka fotek i wtedy sami ocenicie...

Raczej ciężko będzie ocenić ilość światłą w pomieszczeniu po zdjęciu, bo przecież nawet z ciemnego pokoju możesz zrobić jasne studio o ile dłużej naświetlisz lub podbijesz ISO :-) Tym bardziej z lampą. Musimy zaufać Twojej ocenie.