Jaki dobrać statyw - Sony - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

Babeczka  : (25 maj 2012 - 15:13) p[oka
Barrtek  : (25 maj 2012 - 14:42) Moje zdjęcie na Fejsbuniu Nikon Polska, co za emocje : |||
Bucikowaty  : (25 maj 2012 - 13:17) Pewnie siedzi w bajce o kapturku
misieqMP  : (25 maj 2012 - 13:09) A gdzie jest smok ?? W każdej bajce musi być smok ;)
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 13:06) dokładnie :P
Bucikowaty  : (25 maj 2012 - 13:04) Zzzzzzieeeew\
Luziq  : (25 maj 2012 - 12:44) Zejdźcie na ziemie fanboy'e Nikona
JaFi  : (25 maj 2012 - 12:31) 90 to taki sprzęt, który chyba się nie zestarzeje :P
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 12:25) :D
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 12:25) sam mam d90 + 18-105 VR
JaFi  : (25 maj 2012 - 12:08) nie dziwie się przecież nikon to król aparatów ;D
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 11:50) w 80% przyapdków lustro od 3000 wzwyż to nikon :>
wercio  : (25 maj 2012 - 11:27) Ludzie ciułają pieniądze na lustrzankę, potem chcą się utwierdzić, że dobrze wybrali, cała tajemnica tych postów. Zwykle taka osoba jest prawie zdecydowana, a szuka tylko potwierdzenia.
JaFi  : (25 maj 2012 - 11:25) takie wybory to pikuś w porównaniu: mam 300 zł więc jaki najlepszy aparat w tej kwocie... ;p nie lepiej wziąć kasę i iść do media gdzie chłopacy dobrze doradzą? pokarzą 2-3 aparaty i wybieraj co się podoba :D
nitroactive  : (25 maj 2012 - 10:21) haha no dylematy wyboru między d300 1100d i a300 są tutaj masakryczne :D ja nawet nie czytam tych tematow :P
JaFi  : (25 maj 2012 - 07:55) fakt są i na pewno będą głupie pytania ;D
boratom  : (25 maj 2012 - 07:37) rev - nie poddawaj się - byłeś chyba ostatnim cierpliwym....
rev  : (25 maj 2012 - 07:25) kiedyś było mniej głupich pytań, ostatnio moda i bycie trendi przywleka coraz niższy poziom, mi już się nawet nie chce złośliwie komentować nowych pytających, mi już opadło bo poziom nawet moją wytrzymałość pokonał :] pamiętam jak kiedyś ktoś ze starych użytkowników proponował zamykać każde pytanie poniżej 2000 zł od nowych userów , taka generalna dygresja po czytaniu kolejnych pytań o to które body entry-level plus kit i wymagania wobec nic , szczerze to ja już ignory robię na 90% pytań o aparaty jakie się ostatnio pojawiły
korkillus  : (24 maj 2012 - 20:18) pod komunię tylko Burzum ewentualnie Gorgodoth
Xander95  : (24 maj 2012 - 20:16) Witam. ;) Bardzo prosze o pomoc http://www.forumphot...200#entry266200
GreenEvil  : (24 maj 2012 - 19:30) kat lepszy :>
wercio  : (24 maj 2012 - 19:28) pod komunię to może coś z Behemota?
Mateusz1221  : (24 maj 2012 - 18:16) jaki podkład muzyczny pod komunie ? :P
Babeczka  : (24 maj 2012 - 16:14) paluszki bolą od braku szukania informacji...
wercio  : (24 maj 2012 - 16:04) Kiedy ludzie się nauczą, że teksty, że portal płaci za kopiowanie czegoś to hoax?
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) Mialo byc FB (facebook) a nie GB
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) gontar, wiem, ze wkleiles ten tekst przez pomylke, ale jednoczesnie chcialem powiedziec, ze ludzie prosza o takie rzeczy i jest to scam albo inny cholera wie co. GB nie placi za takie rzeczy. Chcesz pomoc - przekaz pieniadze na hospicjum czy cos.
gontar10  : (24 maj 2012 - 15:08) aiii. nie ten link. http://www.forumphot...356#entry266356 :=
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) to idzie w dwie strony a nie w jedną
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) moje wołania o modyfikacje, zmiany itp... utkneły.. to po co sie starac ;]
Rozszerz pole shoutboxa

Strona 1 z 1

Jaki dobrać statyw

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Paoulo 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 40
  • LokalizacjaWlkp.

Napisano 31 maj 2009 - 19:38

Drodzy koledzy !
Czy możecie mi wskazać jaki będzie dobry dla mego aparatu statyw, ponieważ jest ich dużo na rynku sprzedaży, jak również na allegro, ale na ich doradztwo nie bardzo można liczyć, proszę o wsparcie :-)
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Amon 

• Moderator
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 5319
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 31 maj 2009 - 19:41

Z tanich a dobrych poszukaj wśród Velbon Sherpa, a jak chcesz więcej wydać, ale mieć solidne urządzenie to poszukaj w Manfrotto.
Dołączona grafika

"aparat nie ma znaczenia, każdym jestem w stanie zrobić złe zdjęcie"
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Mogway 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 4860
  • LokalizacjaZ-ść
  • SprzętCanon

Napisano 01 czerwiec 2009 - 14:57

Statyw powinien mieć właściwości takie jak: Stabilny(żeby wiatr go nie huśtał i co najważniejsze jak podczepisz tele żeby go nie wywróciło.)Wysoki(zawsze można go zniżyć)ja mam 2m, często na imprezach robię zdjęcia z nad głowy(oczywiście przy pomocy kabelka no i tu przydaje się krytykowany we wcześniejszych postach- LV i uchylny wyświetlacz.Jeżeli nie masz LV to do wysokości oczu Ci wystarczy.Lekki ,żeby można go bez problemu nosić.Myślę,że z ceną nie ma co szaleć do 100zł na allegro swobodnie kupisz.One wszystkie są jakby takie same mimo różnych nazw.Musisz patrzeć na udźwig, ponieważ obiektywy tele mogą ważyć sporo powyżej kilograma.Jeżeli mowa o statywie to dobrze żebyś zaopatrzył się w kabelek spustowy, bo najlepsza stabilizacja nie pomoże jak będziesz pstrykał z guzika.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Paoulo 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 40
  • LokalizacjaWlkp.

Napisano 01 czerwiec 2009 - 16:07

Cześć !
A twoim zdaniem Mogway jaki byś mi zaproponował statyw firmy, oraz jak się nazywa taki kabelek spustowy, czy jego długość ma znaczenie :-)
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Mogway 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 4860
  • LokalizacjaZ-ść
  • SprzętCanon

Napisano 01 czerwiec 2009 - 16:37

Statywy firmowe są drogie.W statywie niema elektroniki,ani optyki, wszystkie są zrobione z aluminium i plastiku. kwestia elegancji wykonania. Ja używam prawdopodobnie Chińskiego o nazwie angielskobrzmiącej w cenie 100zł z allegro .Składany i rozkładany dziesiątki razy i doskonale spełniający swoje zadanie.Wejdź w allegro w statywy i coś na pewno sobie upatrzysz.kabelki są w dziale fotografia-akcesoria piloty.Kabelek swobodnie starczy Ci 40cm.Jeżeli chcesz robić sobie autoportrety lub siebie razem z grupką ludzi-to trzeba 4-5m.Jeżeli chcesz robić zdjęcia wróbelkom w karmniku to najlepszy jest pilot radiowy.Kabelek ok 40zł ,pilot powyżej 100zł
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Paoulo 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 40
  • LokalizacjaWlkp.

Napisano 01 czerwiec 2009 - 16:58

Super ! to ja rozumiem znajomość tematu i i kompetencje, doceniam ludzi co mają coś do powiedzenia w danym temacie i znają się na rzeczy-dziękuje :-)
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Preskaler 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 7051
  • LokalizacjaKrosno
  • SprzętC40D, P-six, Praktica PLC2, Zenit TTL, Start 66, Liubitiel 166B itd.

Napisano 01 czerwiec 2009 - 20:31

No to na co czekasz? Naciśnij przycisk "Pomógł"! :-D
Ja używam statywu od teodolitu geodezyjnego z samodzielnie zamontowaną głowicą. Jest on niesamowicie sztywny i ma duży udźwig, tylko ciężki, więc do dalekiego transportu się nie nadaje. W statywie też jest ważna głowica czyli ten element, który umożliwia obracanie pochylanie ew, przechylanie na boki. Taka głowica nazywa się "kulowa" a taka, która tylko zapewnia obrót i pochylanie to głowica "panoramiczna". Statyw powinien być tak wysoki jak wysoko fotograf ma oczy od ziemi. ;-) Tylko do "makro" zwykle stosuje się statywy niskie lub wysokie z odwracaną kolumną, która pozwala aparat (też odwrócony) umieścić nieruchomo nisko nad ziemią.
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Amon 

• Moderator
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 5319
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 02 czerwiec 2009 - 05:33

Mogway napisał:

używam prawdopodobnie Chińskiego o nazwie angielskobrzmiącej w cenie 100zł z allegro .Składany i rozkładany dziesiątki razy i doskonale spełniający swoje zadanie.

Przesiądź się na 1 dzień na Manfrotto a dostaniesz zawału ;).
Dołączona grafika

"aparat nie ma znaczenia, każdym jestem w stanie zrobić złe zdjęcie"
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Mogway 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 4860
  • LokalizacjaZ-ść
  • SprzętCanon

Napisano 02 czerwiec 2009 - 08:49

Wiele w życiu widziałem i do zawału ciężko mnie doprowadzić. W manfrotto płaci się przede wszystkim za głowicę .Jest przebajerzona do bólu. Tylko jest pytanie czy dzięki niej wyjdą lepsze zdjęcia? Gdybym używał kamery prawdopodobnie zakupiłbym taki sprzęt.Przy kamerze jest ważna płynność ruchu co zapewniają wspomniane głowice.Jeżeli bym miał dać 1000zł za głowicę do statywu to wolę mieć o te 1000zł lepszy obiektyw.Jeżeli chodzi o stany przedzawałowe to widziałem głowicę w akcji (nie w sklepie)za parę tysięcy.Można było kręcić aparatem we wszystkie strony ,a złudzenie było takie że unosi się w polu magnetycznym, a nie, że jest przytwierdzony do statywu.Tyle tylko ,że kolega chciał pomocy w doborze statywu do A200,nie do A900, a mój znakomicie spełnia moje oczekiwania.
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   bob_marley23 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 4241
  • LokalizacjaŚląsk
  • SprzętZenit TTL

Napisano 02 czerwiec 2009 - 16:46

był już temat o statywach poszukaj :)
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Paoulo 

• Nijaki