Obiektywy nie z tego świata - Fotografia Cyfrowa - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

Babeczka  : (25 maj 2012 - 15:13) p[oka
Barrtek  : (25 maj 2012 - 14:42) Moje zdjęcie na Fejsbuniu Nikon Polska, co za emocje : |||
Bucikowaty  : (25 maj 2012 - 13:17) Pewnie siedzi w bajce o kapturku
misieqMP  : (25 maj 2012 - 13:09) A gdzie jest smok ?? W każdej bajce musi być smok ;)
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 13:06) dokładnie :P
Bucikowaty  : (25 maj 2012 - 13:04) Zzzzzzieeeew\
Luziq  : (25 maj 2012 - 12:44) Zejdźcie na ziemie fanboy'e Nikona
JaFi  : (25 maj 2012 - 12:31) 90 to taki sprzęt, który chyba się nie zestarzeje :P
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 12:25) :D
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 12:25) sam mam d90 + 18-105 VR
JaFi  : (25 maj 2012 - 12:08) nie dziwie się przecież nikon to król aparatów ;D
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 11:50) w 80% przyapdków lustro od 3000 wzwyż to nikon :>
wercio  : (25 maj 2012 - 11:27) Ludzie ciułają pieniądze na lustrzankę, potem chcą się utwierdzić, że dobrze wybrali, cała tajemnica tych postów. Zwykle taka osoba jest prawie zdecydowana, a szuka tylko potwierdzenia.
JaFi  : (25 maj 2012 - 11:25) takie wybory to pikuś w porównaniu: mam 300 zł więc jaki najlepszy aparat w tej kwocie... ;p nie lepiej wziąć kasę i iść do media gdzie chłopacy dobrze doradzą? pokarzą 2-3 aparaty i wybieraj co się podoba :D
nitroactive  : (25 maj 2012 - 10:21) haha no dylematy wyboru między d300 1100d i a300 są tutaj masakryczne :D ja nawet nie czytam tych tematow :P
JaFi  : (25 maj 2012 - 07:55) fakt są i na pewno będą głupie pytania ;D
boratom  : (25 maj 2012 - 07:37) rev - nie poddawaj się - byłeś chyba ostatnim cierpliwym....
rev  : (25 maj 2012 - 07:25) kiedyś było mniej głupich pytań, ostatnio moda i bycie trendi przywleka coraz niższy poziom, mi już się nawet nie chce złośliwie komentować nowych pytających, mi już opadło bo poziom nawet moją wytrzymałość pokonał :] pamiętam jak kiedyś ktoś ze starych użytkowników proponował zamykać każde pytanie poniżej 2000 zł od nowych userów , taka generalna dygresja po czytaniu kolejnych pytań o to które body entry-level plus kit i wymagania wobec nic , szczerze to ja już ignory robię na 90% pytań o aparaty jakie się ostatnio pojawiły
korkillus  : (24 maj 2012 - 20:18) pod komunię tylko Burzum ewentualnie Gorgodoth
Xander95  : (24 maj 2012 - 20:16) Witam. ;) Bardzo prosze o pomoc http://www.forumphot...200#entry266200
GreenEvil  : (24 maj 2012 - 19:30) kat lepszy :>
wercio  : (24 maj 2012 - 19:28) pod komunię to może coś z Behemota?
Mateusz1221  : (24 maj 2012 - 18:16) jaki podkład muzyczny pod komunie ? :P
Babeczka  : (24 maj 2012 - 16:14) paluszki bolą od braku szukania informacji...
wercio  : (24 maj 2012 - 16:04) Kiedy ludzie się nauczą, że teksty, że portal płaci za kopiowanie czegoś to hoax?
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) Mialo byc FB (facebook) a nie GB
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) gontar, wiem, ze wkleiles ten tekst przez pomylke, ale jednoczesnie chcialem powiedziec, ze ludzie prosza o takie rzeczy i jest to scam albo inny cholera wie co. GB nie placi za takie rzeczy. Chcesz pomoc - przekaz pieniadze na hospicjum czy cos.
gontar10  : (24 maj 2012 - 15:08) aiii. nie ten link. http://www.forumphot...356#entry266356 :=
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) to idzie w dwie strony a nie w jedną
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) moje wołania o modyfikacje, zmiany itp... utkneły.. to po co sie starac ;]
Rozszerz pole shoutboxa

Strona 1 z 1

Obiektywy nie z tego świata

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   damiancore 

• aż mdre go lubi ^^
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 962
  • LokalizacjaLux ex Silesia

Napisano 15 grudzień 2007 - 13:51

Testy testami i warunkami labolaroryjnymi. Ważne jak się sprawdzi w akcji bo podczas sportu ISo widać o wiele bardzej.

Za? co do obiektywów to s?. I tu zadam zagadkę:
Jaki może być najja?niejszy obiektyw? No i dlaczego?

repro-nikkor 85/f1.0 , ponoc juz od pełnej dziury żyleta.
SAMPEL

Noct nikkor 58/1.2 , chodził po około 5tys na allegro, ale to juz z rok czyt nawet dawniej

Repro Nikkor 170mm F1.4

wiecej nie podam, coby zagadki nie rozwiazać.
........ó?o...............ó?o.ó?ó?oó?o.ó?ó?ó?ó?o....ó?o..........
biker bez kasku to jak dres bez pasków

A truth thats told with bad intent
Beats all the Lies you can invent
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   B 

• Fotoreporter
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 580
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 15 grudzień 2007 - 14:56

No jak sama nazwa potoczna wskazuje ?wiatło (przepuszczalno?ć ?wiatła) nie może być większa od ?wiatła z otoczenia, 1 to znaczy bez straty ?wiatła, czyli najja?niejsze jest 1.0. Obiektyw z f mniejszym niż f/1.0 rozja?niał by otoczenie co raczej jest niemożliwe ?. Tak mi się wydaję :-) .
Nie wiedziałem o istnieniu nikkor 85/f1.0 :shock: natomiast 1,4 przy 170mm robi wrażenie, po cropie to 250mm :shock:
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   damiancore 

• aż mdre go lubi ^^
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 962

Napisano 15 grudzień 2007 - 18:27

Ale takie obiektywy nie s? tanie.

Co do zagadki to zła odpowiedĽ :mrgreen: Poczekamy jeszcze troch, bo może kto? wpadnie i powie

0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   B 

• Fotoreporter
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 580
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 16 grudzień 2007 - 19:30

Jak się ćwiczy to ręce nie bol?, przynajmniej trzymaj?c na razie kilo ;-)

Wracaj?c do zagadki, to trochę poszukałem, poczytałem i dowiedziałem się że obiektywy mog? być nawet ze ?wiatłem f/:0,75 i ja?niejsze. I jest prawie jak pisałem ;-) tzn. obiektywy skupiaj? więcej ?wiatła niż wpada przez przedni? soczewkę, dzięki temu że ?rodkowe soczewki s? dużo większe od tej przedniej. Czyli przy obiektywie 50mm i otworze 27mm daje ?wiatło 1,8 a je?li by zamiast 27 było pn. więcej niż 50mm to ?wiatło wyniosło by mniej niż 1. Czyli według tej teorii Nikkor 170mm F1.4 miał by 121mm ?rednicy a nikkor 58/1.2 ok 48mm otwór. Skomplikowana sprawa.... albo co? Ľle zrozumiałem :-? .
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   damiancore 

• aż mdre go lubi ^^
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 962

Napisano 16 grudzień 2007 - 20:02

Po czę?ci masz racje.
Warto?ć przysłony f to stosunek ogniskowej obiektywu do ?rednicy przysłony.
Czyli Warto?ć przysłony f / 1.0 oznacza, że ogniskowa obiektywu jest równa ?rednicy przysłony.

To jest prawdziwa definicja jasno?ci, choć ta w powszechnym obiegu jest o wiele bardziej przejrzysta.

Najja?niejszy obiektyw może mieć F0,7. Wynika to z samej budowy dotchczasowych soczewek, które musz? mieć pewn? wielko?ć, co sprawia, że istniej? ograniczenia do powyższej definicji.

Prawda, że podchwytliwe?

Tu można Sobie poogl?dac co nieco:
http://pl.pixel-peep...ses/?lens=12307
http://homepage2.nif...om/akiyanroom/r ... index.html

0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   B 

• Fotoreporter
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 580
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 16 grudzień 2007 - 20:20

Jak dla mnie zdjęcia z f/1 s? ?wietnie :mrgreen: (na pixel-peeper) a przeczytałem że takie obiektywy NIE przydaj? się w 99% sytuacji, ja bym takiego szkła nie ?ci?gn?ł. Te ro?linki wygl?daj? jak miniaturki :-) i w ogóle zdjęcie np. miasta wygl?da jak makieta, niesamowite.
Zdjęcia znanego fotografa z USA (f<1) :

Dołączona grafika

Dołączona grafika
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   damiancore 

• aż mdre go lubi ^^
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 962

Napisano 16 grudzień 2007 - 20:24

Taka przysłona jest wspaniała. To daje tak ogromne możliwo?ci sterowania obrazem jak mało co. Jestem pod gigantycznym wrażeniem. Az dziw, że niektóre s? jak żyleta od pełnej dziury.

Podlinkowane przez Ciebie zdjęcie siatkówki - no question about this....

0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Monix;) 

• Większy debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 204
  • Lokalizacjaheaven?

Napisano 16 grudzień 2007 - 20:27

Nom. Zdjęcie siatkówki jest wspaniałe. Nic tak nie potwierdza teorii jak jej praktyczne zastosowanie, co widać na zał?czonych powyżej zdjęciach.
"Armia, małżeństwo, kościół i bank: oto czterech jeźdźców Apokalipsy."- Fermín Romero de Torres- moja literacka miłość ;)
Wspinaczka i wspinanie
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   B 

• Fotoreporter
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 580
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 16 grudzień 2007 - 21:08

Fotografia to bardzo ciekawa dziedzina, tyle rzeczy, bajerów w niej jest, że o większo?ci nawet nie ?niłem np. aparaty wielko formatowe 20x droższe od D3 , elastyczne obiektywy które powoduj? falowanie głębi ostro?ci (bardzo ciekawy efekt, ale nie wiem do czego bym mógł to zastosować, co? jak wysmarowanie przedniej soczewki smalcem.... i zostawienie tylko dosyć cienkiej czystej falowanej linii przez ?rodek ), przysłony tak duże że pozwalaj? na?wietlać zdjęcie przez parę godzin za dnia, obiektywy o polu widzenia ponad 180 stopni (np. 240 stopni obiektyw widzi co jest za aparatem :mrgreen: ?? , było w Fotomanii na TVN Turbo) i wiele innych rzeczy o których jeszcze nie wiem.
Może zmienić tytuł z "Zagadka" na "Niespotykane rzeczy" lub "Nie z tego ?wiata" ;-) a przynajmniej na "Najja?niejszy obiektyw"
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   damiancore 

• aż mdre go lubi ^^
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 962

Napisano 17 grudzień 2007 - 16:59

Nikon w jednej ze swych portretówek oferuje aparat z regulacj? bokeha.
Swoj? drog?, bardzo ciekawe efekty przy fotografowaniu ładnie u?miechniętych kobiet, daje przysłona w kształcie serduszek.

Dodam jeszcze, że Carl Zeiss Planar 50 mm f0.7, został wyprodukowany na potrzeby misji astronautycznych NASA

0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Raziel 

• Moderator
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 69
  • Lokalizacjaz rzeczywistosci

Napisano 18 grudzień 2007 - 10:23

kurde też chciałem wzi?c udział w zagadce, ale i tak prawie wogóle nie rozumiem oc czym wy piszecei :-D
0

Strona 1 z 1