Dzisiaj wrzucam na tapetę następną ciekawostkę z nowinek od Samyanga, czyli Samyang AF 14mm f/2.8 FE. Kupiłem ten obiektyw po bardzo pozytywnych doświadczeniach z wersją 50 f1.4
14mm na FF to baaaaaaaaardzo szeroko, przyznam się że sam byłem zaskoczony - nigdy wcześniej nie miałem doświadczenia z obiektywem krótszym niż 17mm. Tego nie da się opisać, trzeba samemu zobaczyć - wejście do pokoju z A7 + 14mm powoduje że w kadrze mamy w zasadzie całe pomieszczenie, a żeby zrobić komuś portret na którym widoczna jest cała postać od pasa w górę powoduje konieczność przytykania przedniej soczewki modelowi do nosa. Jak dla mnie powoduje to że tak szeroki obiektyw raczej nie nadaje się do fotografowania osób, chyba że na drugim planie. Druga sprawa, którą chce poruszyć to zniekształcenia widoczne na zdjęciach budynku poniżej.To nie są zniekształcenia spowodowane dystorsją obiektywu (to załatwił ACR, zresztą nie były one duże tak czy owak), pochyłe ściany poza centrum kadru to w 100% zniekształcenia perspektywiczne. Obiektyw jest tak szeroki że całą bryłę tego niemałego przecież budynku miałem w kadrze z odległości... 5 metrów. Z tej odległości nie mogłem objąć go wzrokiem, natomiast aparatem bez problemu.
Teraz trochę o obiektywie: wielkość - tak na oko jakieś 30% mniejszy niż wersja 50mm 1.4, wyraźnie krótszy, trochę mniejsza średnica, i wyraźnie lżejszy. Bardzo dobra jakość wykonania, AF działa dużo ciszej i prawie go nie słychać, inna sprawa że w tego typu obiektywie AF nie ma za wiele do roboty. No ale miło że jest :-)
Przykładowe zdjęcia - wszystkie robione na A7II, ISO 100, f podaję przy każdym zdjęciu.
Jeżeli chodzi o moje odczucia, to są one mieszane. Jakość obrazka na pewno dobra, nie mam porównania jak wypada na tyle innych obiektywów UWA o tej szerokości, bo takowych raczej nie ma na FF. Natomiast na pewno jest gorzej niż na moich innych obiektywach stałoogniskowych pod FF w Canonie lub Sony o innych długościach (35 / 50 / 85 / 100). Oczywiście zdaję sobie sprawę że obiektyw UWA trudniej zrobić i generalnie spadek jakości obrazka jest tu zjawiskiem którego należało się spodziewać, ale po zakupie wersji 50 f1.4 moje oczekiwania były bardzo wysokie - i chcąc niechcąc trochę się zawiodłem. Obiektyw jednak zatrzymam, bo warto mieć coś takiego przy sobie podczas wyjazdów w góry lub lub np. fotografowania w muzeach itp. Nie sądzę jednak abym go często używał.
Zdjęcie 1 - f2.8
Link do JPG z pełną wersja tutaj.
Wycinek 100% - środek kadru
Wycinek 100% - góra kadru
Zdjęcie 2 - f4.5 (miało być f4, źle ustawiłem, ale to bez znaczenia)
Wycinek 100% - środek kadru
Wycinek 100% - góra kadru
Zdjęcie 3 - f8 (ostrość na tablicę z nazwą parku, zdjęcie robione z odległości poniżej metra od tej tablicy, praktycznie całe zdjęcie ostre - polecam ściągnąć pełne zdjęcie)
Zdjęcie 4 - f2.8
Użytkownik m.a.g edytował ten post 12 styczeń 2017 - 19:31