FujiFilm PinePix S9500 i co dalej... - Sprzęt Fotograficzny - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

Babeczka  : (25 maj 2012 - 15:13) p[oka
Barrtek  : (25 maj 2012 - 14:42) Moje zdjęcie na Fejsbuniu Nikon Polska, co za emocje : |||
Bucikowaty  : (25 maj 2012 - 13:17) Pewnie siedzi w bajce o kapturku
misieqMP  : (25 maj 2012 - 13:09) A gdzie jest smok ?? W każdej bajce musi być smok ;)
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 13:06) dokładnie :P
Bucikowaty  : (25 maj 2012 - 13:04) Zzzzzzieeeew\
Luziq  : (25 maj 2012 - 12:44) Zejdźcie na ziemie fanboy'e Nikona
JaFi  : (25 maj 2012 - 12:31) 90 to taki sprzęt, który chyba się nie zestarzeje :P
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 12:25) :D
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 12:25) sam mam d90 + 18-105 VR
JaFi  : (25 maj 2012 - 12:08) nie dziwie się przecież nikon to król aparatów ;D
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 11:50) w 80% przyapdków lustro od 3000 wzwyż to nikon :>
wercio  : (25 maj 2012 - 11:27) Ludzie ciułają pieniądze na lustrzankę, potem chcą się utwierdzić, że dobrze wybrali, cała tajemnica tych postów. Zwykle taka osoba jest prawie zdecydowana, a szuka tylko potwierdzenia.
JaFi  : (25 maj 2012 - 11:25) takie wybory to pikuś w porównaniu: mam 300 zł więc jaki najlepszy aparat w tej kwocie... ;p nie lepiej wziąć kasę i iść do media gdzie chłopacy dobrze doradzą? pokarzą 2-3 aparaty i wybieraj co się podoba :D
nitroactive  : (25 maj 2012 - 10:21) haha no dylematy wyboru między d300 1100d i a300 są tutaj masakryczne :D ja nawet nie czytam tych tematow :P
JaFi  : (25 maj 2012 - 07:55) fakt są i na pewno będą głupie pytania ;D
boratom  : (25 maj 2012 - 07:37) rev - nie poddawaj się - byłeś chyba ostatnim cierpliwym....
rev  : (25 maj 2012 - 07:25) kiedyś było mniej głupich pytań, ostatnio moda i bycie trendi przywleka coraz niższy poziom, mi już się nawet nie chce złośliwie komentować nowych pytających, mi już opadło bo poziom nawet moją wytrzymałość pokonał :] pamiętam jak kiedyś ktoś ze starych użytkowników proponował zamykać każde pytanie poniżej 2000 zł od nowych userów , taka generalna dygresja po czytaniu kolejnych pytań o to które body entry-level plus kit i wymagania wobec nic , szczerze to ja już ignory robię na 90% pytań o aparaty jakie się ostatnio pojawiły
korkillus  : (24 maj 2012 - 20:18) pod komunię tylko Burzum ewentualnie Gorgodoth
Xander95  : (24 maj 2012 - 20:16) Witam. ;) Bardzo prosze o pomoc http://www.forumphot...200#entry266200
GreenEvil  : (24 maj 2012 - 19:30) kat lepszy :>
wercio  : (24 maj 2012 - 19:28) pod komunię to może coś z Behemota?
Mateusz1221  : (24 maj 2012 - 18:16) jaki podkład muzyczny pod komunie ? :P
Babeczka  : (24 maj 2012 - 16:14) paluszki bolą od braku szukania informacji...
wercio  : (24 maj 2012 - 16:04) Kiedy ludzie się nauczą, że teksty, że portal płaci za kopiowanie czegoś to hoax?
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) Mialo byc FB (facebook) a nie GB
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) gontar, wiem, ze wkleiles ten tekst przez pomylke, ale jednoczesnie chcialem powiedziec, ze ludzie prosza o takie rzeczy i jest to scam albo inny cholera wie co. GB nie placi za takie rzeczy. Chcesz pomoc - przekaz pieniadze na hospicjum czy cos.
gontar10  : (24 maj 2012 - 15:08) aiii. nie ten link. http://www.forumphot...356#entry266356 :=
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) to idzie w dwie strony a nie w jedną
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) moje wołania o modyfikacje, zmiany itp... utkneły.. to po co sie starac ;]
Rozszerz pole shoutboxa

FujiFilm PinePix S9500 i co dalej...

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Preskaler 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 7051
  • LokalizacjaKrosno
  • SprzętC40D, P-six, Praktica PLC2, Zenit TTL, Start 66, Liubitiel 166B itd.

Napisano 02 kwiecień 2009 - 16:17

Każdy rodzaj fotografii wymaga trochę innego podej?cia. W każdym jednak trzeba odpowiednio ustawić kadr. Jak to się robi? Trzeba poczytać! Do każdego rodzaju fotografii potrzeba ?wiatła. Może trochę innego ale ?wiatło jest konieczne. ?wiatło (w uproszczeniu) może mieć różn? tzw. temperaturę barwow? czyli od czerwono pomarańczowego, poprzez żółty, zielonkawy aż do niebieskiego. Temperatura barwowa jest tym wyższa im bardziej w kierunku niebieskiego ma zabarwione ?wiatło. No i oczywi?cie tym niższa im jest ono w kierunku żółtego, pomarańczowego aż do czerwonego. Oczywi?cie nasze oczy s? bardzo łatwo "reguluj?cym" się urz?dzeniem i my (na ogół) tego zabarwienia nie widzimy. Szczególnie wtedy gdy dłuższy czas przebywamy w tym o?wietleniu. Do wyrównania tego przeważaj?cego zabarwienia ?wiatła służy "balans bieli" ("BB"). Tak należy go ustawić aby zdjęcie nie miało żadnego zafarbu lub zafarb był taki jak zamierzony.
Oprócz tego ?wiatło ma też odpowiednie natężenie a więc "siłę". Je?li ?wiatło jest słabe to trzeba zbliżyć obiekt do niego. Je?li jest silne to może nam obiekt o?wietlać z daleka. Oba te Ľródła w tym wypadku, mog? dać porównywalne o?wietlenie. O?wietlenie możemy sprawdzić przy pomocy ?wiatłomierza ale... jest to tylko szacunkowe okre?lenie. Precyzyjnie trzeba skontrolować efekt na zdjęciu i wprowadzić ew. poprawkę. Oprócz tego każde Ľródło ?wiatła ma jaki? kierunek działania. Tym bardziej zdecydowany im mniej jest ono rozproszone. Zwykle zależy nam na rozpraszaniu ?wiatła i do tego służ? odpowiednie dyfuzory (zakładane na lampy), parasolki z białym materiałem rozpraszaj?cym i ew. blendy działaj?ce jak lustra z rozpraszaniem ?wiatła. Dlaczego lepsze jest rozproszone ?wiatło? A no dlatego, żeby unikn?ć nieprzyjemnych i głębokich (czarnych) cieni. W naturalnych warunkach lepiej jest fotografować rano lub po południu (pod wieczór) jak słońce daje jeszcze mniej intensywne, rozproszone ?wiatło i bardziej ciepłe barwy (niższa temp. barwowa). Wbudowana w aparat lampa błyskowa może spełniać kilka ról. Może np. uzupełniać zbyt słabe ?wiatło zastane (pod?wietlać), może całkowicie o?wietlać przy zupełnej ciemno?ci a może też pomagać przy ustawianiu "AF". w nie wystarczaj?cym o?wietleniu. Niektóre aparaty maj? do tego ostatniego celu oddzieln? lampkę w postaci LED. Lampa wbudowana jest niewielka i jej zasięg też jest nieduży. W celu zwiększenia zasięgu stosuje się lampę (lub lampy) zewnętrzn?. W warunkach sztucznego o?wietlenia stosuje się zwykle kilka lamp pod różnymi k?tami o?wietlaj?cymi i blendy aby ?wiatło padało na obiekt z różnych kierunków i w ten sposób wyeliminowane lub ukszałtowane były cienie. Przy fotografowaniu przedmiotów stosuje się też czasem namiot bezcieniowy lub tło bezcieniowe. Nie sposób tutaj poruszyć wszelkich aspektów o?wietlenia czy innych istotnych elementów fotofrafowania dlatego odsyłam (też) do literatury specjalistycznej z tej dziedziny!
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   gwiazdeczka 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 29
  • LokalizacjaRadom

Napisano 02 kwiecień 2009 - 19:24

ale nie krzycz
gwiazdeczka
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   barman_pl 

• Straż Nocna
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 7177
  • LokalizacjaBrzeziny, Łódź
  • SprzętCanonowo

Napisano 02 kwiecień 2009 - 19:52

;)
Preskaler nie krzyczy ;-)... On zawsze tak pisze i jak widać jeste? krótko na forum i sie nie zd?żyła? przyzwyczaić ;-)... Ale to jego styl i podoba "misie" ;-)

Pozdr.
http://www.michaldawidowicz.com
http://www.blog.michaldawidowicz.com
Lamer...
Jeśli pomogłem, wciśnij czerwone pole i odejmij mi punkt... Dziękuję ;)... Jeśli nie pomogłem również proszę o czerwony Dołączona grafika
0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   krikus 

• Stały bywalec
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 617
  • Lokalizacja..

Napisano 03 kwiecień 2009 - 12:23

gwiazdeczka napisał:

ale nie krzycz
Nikt tu nie krzyczy.
Preskaler dał Ci wykład o technikach fotograficznych, więc warto to uszanować 8-)
0

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   gwiazdeczka 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 29
  • LokalizacjaRadom

Napisano 03 kwiecień 2009 - 13:11

spokojnie smialam sie z tego ale dziekuje za dobra rade:)
gwiazdeczka
0

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2