Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|
FujiFilm PinePix S9500 i co dalej...
Napisano 02 kwiecień 2009 - 16:17
Oprócz tego ?wiatło ma też odpowiednie natężenie a więc "siłę". Je?li ?wiatło jest słabe to trzeba zbliżyć obiekt do niego. Je?li jest silne to może nam obiekt o?wietlać z daleka. Oba te Ľródła w tym wypadku, mog? dać porównywalne o?wietlenie. O?wietlenie możemy sprawdzić przy pomocy ?wiatłomierza ale... jest to tylko szacunkowe okre?lenie. Precyzyjnie trzeba skontrolować efekt na zdjęciu i wprowadzić ew. poprawkę. Oprócz tego każde Ľródło ?wiatła ma jaki? kierunek działania. Tym bardziej zdecydowany im mniej jest ono rozproszone. Zwykle zależy nam na rozpraszaniu ?wiatła i do tego służ? odpowiednie dyfuzory (zakładane na lampy), parasolki z białym materiałem rozpraszaj?cym i ew. blendy działaj?ce jak lustra z rozpraszaniem ?wiatła. Dlaczego lepsze jest rozproszone ?wiatło? A no dlatego, żeby unikn?ć nieprzyjemnych i głębokich (czarnych) cieni. W naturalnych warunkach lepiej jest fotografować rano lub po południu (pod wieczór) jak słońce daje jeszcze mniej intensywne, rozproszone ?wiatło i bardziej ciepłe barwy (niższa temp. barwowa). Wbudowana w aparat lampa błyskowa może spełniać kilka ról. Może np. uzupełniać zbyt słabe ?wiatło zastane (pod?wietlać), może całkowicie o?wietlać przy zupełnej ciemno?ci a może też pomagać przy ustawianiu "AF". w nie wystarczaj?cym o?wietleniu. Niektóre aparaty maj? do tego ostatniego celu oddzieln? lampkę w postaci LED. Lampa wbudowana jest niewielka i jej zasięg też jest nieduży. W celu zwiększenia zasięgu stosuje się lampę (lub lampy) zewnętrzn?. W warunkach sztucznego o?wietlenia stosuje się zwykle kilka lamp pod różnymi k?tami o?wietlaj?cymi i blendy aby ?wiatło padało na obiekt z różnych kierunków i w ten sposób wyeliminowane lub ukszałtowane były cienie. Przy fotografowaniu przedmiotów stosuje się też czasem namiot bezcieniowy lub tło bezcieniowe. Nie sposób tutaj poruszyć wszelkich aspektów o?wietlenia czy innych istotnych elementów fotofrafowania dlatego odsyłam (też) do literatury specjalistycznej z tej dziedziny!
Napisano 02 kwiecień 2009 - 19:52
Preskaler nie krzyczy ;-)... On zawsze tak pisze i jak widać jeste? krótko na forum i sie nie zd?żyła? przyzwyczaić ;-)... Ale to jego styl i podoba "misie" ;-)
Pozdr.
http://www.blog.michaldawidowicz.com
Lamer...
Jeśli pomogłem, wciśnij czerwone pole i odejmij mi punkt... Dziękuję ;)... Jeśli nie pomogłem również proszę o czerwony
Napisano 03 kwiecień 2009 - 12:23
gwiazdeczka napisał:
Preskaler dał Ci wykład o technikach fotograficznych, więc warto to uszanować 8-)
Napisano 03 kwiecień 2009 - 13:11