Czy aparaty cyfroze wyparły już całkowicie analogowe? - Fotografia Cyfrowa - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

Barrtek  : (25 maj 2012 - 14:42) Moje zdjęcie na Fejsbuniu Nikon Polska, co za emocje : |||
Bucikowaty  : (25 maj 2012 - 13:17) Pewnie siedzi w bajce o kapturku
misieqMP  : (25 maj 2012 - 13:09) A gdzie jest smok ?? W każdej bajce musi być smok ;)
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 13:06) dokładnie :P
Bucikowaty  : (25 maj 2012 - 13:04) Zzzzzzieeeew\
Luziq  : (25 maj 2012 - 12:44) Zejdźcie na ziemie fanboy'e Nikona
JaFi  : (25 maj 2012 - 12:31) 90 to taki sprzęt, który chyba się nie zestarzeje :P
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 12:25) :D
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 12:25) sam mam d90 + 18-105 VR
JaFi  : (25 maj 2012 - 12:08) nie dziwie się przecież nikon to król aparatów ;D
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 11:50) w 80% przyapdków lustro od 3000 wzwyż to nikon :>
wercio  : (25 maj 2012 - 11:27) Ludzie ciułają pieniądze na lustrzankę, potem chcą się utwierdzić, że dobrze wybrali, cała tajemnica tych postów. Zwykle taka osoba jest prawie zdecydowana, a szuka tylko potwierdzenia.
JaFi  : (25 maj 2012 - 11:25) takie wybory to pikuś w porównaniu: mam 300 zł więc jaki najlepszy aparat w tej kwocie... ;p nie lepiej wziąć kasę i iść do media gdzie chłopacy dobrze doradzą? pokarzą 2-3 aparaty i wybieraj co się podoba :D
nitroactive  : (25 maj 2012 - 10:21) haha no dylematy wyboru między d300 1100d i a300 są tutaj masakryczne :D ja nawet nie czytam tych tematow :P
JaFi  : (25 maj 2012 - 07:55) fakt są i na pewno będą głupie pytania ;D
boratom  : (25 maj 2012 - 07:37) rev - nie poddawaj się - byłeś chyba ostatnim cierpliwym....
rev  : (25 maj 2012 - 07:25) kiedyś było mniej głupich pytań, ostatnio moda i bycie trendi przywleka coraz niższy poziom, mi już się nawet nie chce złośliwie komentować nowych pytających, mi już opadło bo poziom nawet moją wytrzymałość pokonał :] pamiętam jak kiedyś ktoś ze starych użytkowników proponował zamykać każde pytanie poniżej 2000 zł od nowych userów , taka generalna dygresja po czytaniu kolejnych pytań o to które body entry-level plus kit i wymagania wobec nic , szczerze to ja już ignory robię na 90% pytań o aparaty jakie się ostatnio pojawiły
korkillus  : (24 maj 2012 - 20:18) pod komunię tylko Burzum ewentualnie Gorgodoth
Xander95  : (24 maj 2012 - 20:16) Witam. ;) Bardzo prosze o pomoc http://www.forumphot...200#entry266200
GreenEvil  : (24 maj 2012 - 19:30) kat lepszy :>
wercio  : (24 maj 2012 - 19:28) pod komunię to może coś z Behemota?
Mateusz1221  : (24 maj 2012 - 18:16) jaki podkład muzyczny pod komunie ? :P
Babeczka  : (24 maj 2012 - 16:14) paluszki bolą od braku szukania informacji...
wercio  : (24 maj 2012 - 16:04) Kiedy ludzie się nauczą, że teksty, że portal płaci za kopiowanie czegoś to hoax?
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) Mialo byc FB (facebook) a nie GB
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) gontar, wiem, ze wkleiles ten tekst przez pomylke, ale jednoczesnie chcialem powiedziec, ze ludzie prosza o takie rzeczy i jest to scam albo inny cholera wie co. GB nie placi za takie rzeczy. Chcesz pomoc - przekaz pieniadze na hospicjum czy cos.
gontar10  : (24 maj 2012 - 15:08) aiii. nie ten link. http://www.forumphot...356#entry266356 :=
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) to idzie w dwie strony a nie w jedną
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) moje wołania o modyfikacje, zmiany itp... utkneły.. to po co sie starac ;]
wercio  : (24 maj 2012 - 13:44) Lepiej dodać do rejestracji captchę niż banować
Rozszerz pole shoutboxa

Czy aparaty cyfroze wyparły już całkowicie analogowe?

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   michal 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 1518
  • LokalizacjaVorkambr

Napisano 01 listopad 2007 - 20:46

W tym momencie przychodzę z pewnego rodzaju pytaniem :)
Czy aparaty cyfroze wyparły już całkowicie analogowe?

Jak można zauważyć i z pewno?ci? każdy to widzi, doba fotografi cyfrowej przyszła do nas dzięki naszemu entuzjazmowi i dzięki naszemu lenistwu. Dlaczego lenistwu? Ponieważ fotografia cyfrowa jest zupełnie prostsza i łatwiejsza od "staro?wieckiej" analogowej.

Teraz dosłownie każdy potrafi obsługiwać aparat i nie przychodzi to z trudno?ci?. Każdy człowiek wie jak pstrykn?ć zdjęcie. ale... czy nie ciekawiej jest użyć trochę wysiłku do stworzenia zdjęcia?

Ja ostatnio byłem zmuszony korzystać z aparatu typu: Zenit. Szczerze powiedziawszy bardzo podobała mi się ta zabawa. Bo to była zabawa. Zamiast użyć funkcji "zoom" musiałem podej?ć b?dĽ oddalić się, ponieważ mam w tym sprzęcie obiektyw stało ogniskowy. Fotorgafowałem postaci, obiektywem standardowym. Do budynków używałem już szerokok?tnego obiektywu. Chętnie zakupiłbym sobie inne rodzaje, jednak póki co mnie nie stać i muszę poczekać :roll:

Ale wracaj?c do tematu, chciałbym nawoływać do wspierania "staro?wieckiej" już metody robienia zdjęć. Mozna się przy tym naprawdę dobrze bawić. Minusem jest płacenie za wywoływanie zdjęć. Mimo wszystko polecam.

A czy fotografia cyfrowa daje tyle frajdy i rado?ci?;> tego nie jestem w stanie dokładnie powiedzieć. Wiem że teraz robi się zdjęcia automatycznie, odruchowo i bezuczuciowo.

Jednak cyfrowa daje dużo więcej możliwo?ci.

Chciałbym poznać wasze zdanie na ten temat.
REGULAMIN

ja nie znam się na fotografii, ja to wszystko zmyślam, tak po prostu...
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   wiecznosc 

• Debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 103
  • Lokalizacjastumilowy las ;)

Napisano 01 listopad 2007 - 20:50

ja jestem po ?rodku fotografii analogowej i cyfrowej
Fakt faktem posiadam cyfrówki ale posiadam też dużo zdjęc z analogów i przymierzam sie do kupna Zenita...

oczywi?cie fotografia to nie jest pstryknięcie zdjęcia od tak sobie...
to jest przemy?lenie zdjęcia i to co wychodzi nam z duszy, bo fotrografia to cz?sta nas...
po drugie wydaje mi się, że amatorzy zaczynaj?cy zabawe powinni nauczyć się robienia zdjęc na analogu... :-]
"...and if you go I wanna go with you and if you die I wanna die with you
Take your hand and walk away..."
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   andzia 

• Większy debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 268
  • Lokalizacjaz domu

Napisano 02 listopad 2007 - 10:25

to napisałe? utwierdza moj? teorie że fotografia cyfrowa i analogowa to zupełnie inne bajki. Przy analogowym aparacie trzeba się namęczyć, znać każde ustawienie i efekt jaki się przy użyciu uzyska. Tu nie ma miejsca na poprawki. Nie zgadzam się, że cyfrówk? robi się zdjęcia bez uczuciowo, bo to jednak jest aparat, trochę inny, ale założenie ma takie samo: zapamiętać chwile. Analogów bardzo dużo osób dalej używa i to jest bardzo dobre, ale w ?wiecie tak zaawansowanej techniki, czy warto cofać się wstecz? Dla przyjemno?ci-tak, ale je?li robimy zdjęcia czego? ważnego, lepiej cyfrówk? od razu możemy zobaczyć, że Ľle zrobili?my zdjęcie i je poprawić, albo póĽniej można w ps obrobić. A klisza zawsze może zaskoczyć
ot moje zdanie;]
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   paranormalek 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 40
  • Lokalizacjapakistan

Napisano 03 listopad 2007 - 16:06

jak dla mnie to dobrze, że cyfrówki wyparły analogowe. jestem leniem i zdecydowanie wole mieć dobre zdjęcie przy małym nakładzie wysiłku. ale i tak w tej chwili nie mam cyfraka, więc wszystko jest do dupy :mrgreen:
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   damiancore 

• aż mdre go lubi ^^
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 962
  • LokalizacjaLux ex Silesia

Napisano 09 listopad 2007 - 18:35

Cóż... Musze niestety przyznać, że od urodzenia żyję w cyfrowym ?wiecie, więc i aparaty cyfrowe w buciorach zadomowiły się w moim życiu. Wydawać by się mogło, że fotografia cyfrowa jest tania i łatwa. Nic bardziej mylnego.
Body + obiektyw(dobry) + karta pamięci + statyw + inne cuda niewidy to wydatek około 5000zł. Maj?c wszystko do zmiany w jednej chwili ta naprawdę nie zastanawiamy sie jak zrobić zdjęcie, nie my?limy jakie ustawienia wybrać, bo zaraz je skorygujemy.
A w analogu? Każde zdjęcia musiało być przemy?lane, poczynaj?c od poprawnej kompozycji, poprzez dobre na?wietlenie, aż po porę dnia.
Bardzo żałuj?, że nie urodziłem się wcze?niej, gdy powszechne były aparaty analogowe i nie?miertelny F100. Analog to tez inne plusy. Jako?ć zdjęcia, rozpięto?ć tonalna, ziarno.

BTW, niech ko? spróbuje przepalić fotkę na analogu.
........ó?o...............ó?o.ó?ó?oó?o.ó?ó?ó?ó?o....ó?o..........
biker bez kasku to jak dres bez pasków

A truth thats told with bad intent
Beats all the Lies you can invent
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   michal 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 1518
  • LokalizacjaVorkambr

Napisano 09 listopad 2007 - 19:34

niby wydatek duży, ale sztuka robienia zdjęć analogiem bardzo się różni, i z wypowiedzi wnioskuję że przyznajesz mi rację.
fakt fotografia cyfrowa (profesjonalne) nie jest łatwa. ale... jest dostępna dla każdego, ta amatorska, co nadaje jej taki... mhm. wyraz prostoty.
REGULAMIN

0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   damiancore 

• aż mdre go lubi ^^
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 962

Napisano 09 listopad 2007 - 20:44

W fotografii cyfrowej należy jeszcze rozróżnić dwie kwestie.
Mianowice, podział na kompakty, hybrydy i lustra.
Kompaktem nie zrobisz zdjęcia. Zrobisz fotkę.
Aparat lustrzany daje już profesjonalno-amatorskiej(tu słowo amator użyte w pierwotnym jego znaczeniu) zastosowania.
Dla mnie osoby, która ma mało czasu na praktyk?, a jest teoretyczna, bardzo denerwuje jak kto? kupuje Sobie tani? lustrzankę za ~1800zł i pyta się co oznacza F .

Zgadzam się, że fotografowanie analogiem różni się o wiele, bardzo wiele. To jest jak powrót do korzeni jak katharsis .

0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   michal 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 1518
  • LokalizacjaVorkambr

Napisano 09 listopad 2007 - 22:32

katharsis to raczej typ oczyszczenia w sztuce i opadnięcia z emocji :lol:
ale to tak swoj? drog?:) nie wiem w jakim kontek?cie Ty tego użyłe? ;)

ja jestem z kolei bardziej praktykujacy.
niestety jeszcze mnie doszedłem do takiej wprawy, aby robić co? dobrego dlatego cały czas się uczę. między innymi po to wła?nie powstało to forum :)
REGULAMIN

0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   damiancore 

• aż mdre go lubi ^^
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 962

Napisano 10 listopad 2007 - 11:20

Tu katharskis jako znaczenie psyhologiczne, jako uwolnienie skrępowanych mysli i wyobrażeń.

Niestety z praktyka jest taki problem, że trzeba miec wiele, wiele wolnego czasu, a studenta jego niestety brakuje

0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   michal 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 1518
  • LokalizacjaVorkambr

Napisano 10 listopad 2007 - 14:13

masz rację. ja jako uczeń mam czas aby to praktykować.
i to się opłaca. teoria u mnie trochę kuleje. ale staram sie j? nadrobić.

tak czy inaczej zachęcam każdego do spróbowania analogowego tworzenia fotografii :lol:
REGULAMIN

0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   wiecznosc 

• Debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 103

Napisano 10 listopad 2007 - 15:58

Cytat

Dla mnie osoby, która ma mało czasu na praktyk?, a jest teoretyczna, bardzo denerwuje jak kto? kupuje Sobie tani? lustrzankę za ~1800zł i pyta się co oznacza F .
chyba każdego kto chce mieć co? wspólnego z FOTOGRAFIˇ a nie fotakami to denerwuje...
to już jest kupienie sobie dla wywyższenia się :roll: no bo po co komu? lustrzanka je?li bedzie tylko i wył?cznie paradował z ni? po mie?cie żeby wszyscy widzieli jakie on ma cudo :roll:

ogólnie nie jestem po żadnej stronie każda fotografia ma swoje plusy i minusy...
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   michal 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 1518
  • LokalizacjaVorkambr

Napisano 14 listopad 2007 - 13:17

plusy i minusy każdej z nich to fakt.
jednak pozwolę przywrócić pytanie z tematu: Czy aparaty cyfrowe wyparły już całkowicie analogowe?
jeżeli znajdzie się kto? jeszcze kto chciałby wzi??ć udział w dyskusji zapraszam :P
ja osobi?cie nie znam osoby, która używała by teraz analoga. nawet gdyby był on naprawdę dobrym sprzętem.
REGULAMIN

0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   wiecznosc 

• Debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 103

Napisano 14 listopad 2007 - 16:35

michal napisał:

ja osobi?cie nie znam osoby, która używała by teraz analoga. nawet gdyby był on naprawdę dobrym sprzętem.

a ja znam
oto link do galerii :P http://cheval.digart...arty/?p=1&s=&k=
od zdjęcia "wolno?ć ograniczona" wstecz robione zenitem :lol:
więc jeszcze s? ludzie którzy maja analogi i je wykorzystuj? :lol:
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   michal 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 1518
  • LokalizacjaVorkambr

Napisano 14 listopad 2007 - 18:10

hm, no fakt ja też je wykorzystuje, ale... wydaje mi się, że ilo?ć takich ludzi jest naprawdę niewielka, czy się mylę?
REGULAMIN

0

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2