jak zrobic zdjecie obrazu olejnego? - Analogowy sprzęt fotograficzny - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

Barrtek  : (25 maj 2012 - 14:42) Moje zdjęcie na Fejsbuniu Nikon Polska, co za emocje : |||
Bucikowaty  : (25 maj 2012 - 13:17) Pewnie siedzi w bajce o kapturku
misieqMP  : (25 maj 2012 - 13:09) A gdzie jest smok ?? W każdej bajce musi być smok ;)
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 13:06) dokładnie :P
Bucikowaty  : (25 maj 2012 - 13:04) Zzzzzzieeeew\
Luziq  : (25 maj 2012 - 12:44) Zejdźcie na ziemie fanboy'e Nikona
JaFi  : (25 maj 2012 - 12:31) 90 to taki sprzęt, który chyba się nie zestarzeje :P
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 12:25) :D
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 12:25) sam mam d90 + 18-105 VR
JaFi  : (25 maj 2012 - 12:08) nie dziwie się przecież nikon to król aparatów ;D
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 11:50) w 80% przyapdków lustro od 3000 wzwyż to nikon :>
wercio  : (25 maj 2012 - 11:27) Ludzie ciułają pieniądze na lustrzankę, potem chcą się utwierdzić, że dobrze wybrali, cała tajemnica tych postów. Zwykle taka osoba jest prawie zdecydowana, a szuka tylko potwierdzenia.
JaFi  : (25 maj 2012 - 11:25) takie wybory to pikuś w porównaniu: mam 300 zł więc jaki najlepszy aparat w tej kwocie... ;p nie lepiej wziąć kasę i iść do media gdzie chłopacy dobrze doradzą? pokarzą 2-3 aparaty i wybieraj co się podoba :D
nitroactive  : (25 maj 2012 - 10:21) haha no dylematy wyboru między d300 1100d i a300 są tutaj masakryczne :D ja nawet nie czytam tych tematow :P
JaFi  : (25 maj 2012 - 07:55) fakt są i na pewno będą głupie pytania ;D
boratom  : (25 maj 2012 - 07:37) rev - nie poddawaj się - byłeś chyba ostatnim cierpliwym....
rev  : (25 maj 2012 - 07:25) kiedyś było mniej głupich pytań, ostatnio moda i bycie trendi przywleka coraz niższy poziom, mi już się nawet nie chce złośliwie komentować nowych pytających, mi już opadło bo poziom nawet moją wytrzymałość pokonał :] pamiętam jak kiedyś ktoś ze starych użytkowników proponował zamykać każde pytanie poniżej 2000 zł od nowych userów , taka generalna dygresja po czytaniu kolejnych pytań o to które body entry-level plus kit i wymagania wobec nic , szczerze to ja już ignory robię na 90% pytań o aparaty jakie się ostatnio pojawiły
korkillus  : (24 maj 2012 - 20:18) pod komunię tylko Burzum ewentualnie Gorgodoth
Xander95  : (24 maj 2012 - 20:16) Witam. ;) Bardzo prosze o pomoc http://www.forumphot...200#entry266200
GreenEvil  : (24 maj 2012 - 19:30) kat lepszy :>
wercio  : (24 maj 2012 - 19:28) pod komunię to może coś z Behemota?
Mateusz1221  : (24 maj 2012 - 18:16) jaki podkład muzyczny pod komunie ? :P
Babeczka  : (24 maj 2012 - 16:14) paluszki bolą od braku szukania informacji...
wercio  : (24 maj 2012 - 16:04) Kiedy ludzie się nauczą, że teksty, że portal płaci za kopiowanie czegoś to hoax?
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) Mialo byc FB (facebook) a nie GB
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) gontar, wiem, ze wkleiles ten tekst przez pomylke, ale jednoczesnie chcialem powiedziec, ze ludzie prosza o takie rzeczy i jest to scam albo inny cholera wie co. GB nie placi za takie rzeczy. Chcesz pomoc - przekaz pieniadze na hospicjum czy cos.
gontar10  : (24 maj 2012 - 15:08) aiii. nie ten link. http://www.forumphot...356#entry266356 :=
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) to idzie w dwie strony a nie w jedną
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) moje wołania o modyfikacje, zmiany itp... utkneły.. to po co sie starac ;]
wercio  : (24 maj 2012 - 13:44) Lepiej dodać do rejestracji captchę niż banować
Rozszerz pole shoutboxa

jak zrobic zdjecie obrazu olejnego?

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Ewa 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 7
  • LokalizacjaLondyn

Napisano 17 luty 2009 - 10:03

Witam,czy ktos moglby podpowiedziec jak zrobic zdjecie obrazu olejnego(aparat mamiya RB67 studio) zeby jakosc pozwolila na wydrukowanie na szerokoformatowej drukarce Epson pro 9800 :-D
AVA
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Gobinu 

• Większy debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 252
  • LokalizacjaKatowice

Napisano 17 luty 2009 - 14:31

Z tego co sprawdziłęm to ten epson może drukować 44 cale = ok 1.2 m. Z aparatu ?rednioformatowego można uzyskać bodajże powiększenie do 3m. Więc o co chodzi? Jak zrobić to zdjęcie poprawnie technicznie? Z aparatem twojej klasy o jako?ć bym się nie martwił^^ W sumie powinien się zjawić za chwilę jeden z lokalnych speców od analogów i pomóc.
0

#3 Użytkownik jest zalogowany   wienczyslaw5 

• Grupa Moderatorzy
  • Postów 2703
  • LokalizacjaZabłudów
  • SprzętRevueflex AC 1 Olympus C 1400 XL

Napisano 17 luty 2009 - 18:24

No cóż na temat mamyi się nie wypowiadam --- nigdy w ręku nie miałem ale słyszałem same pochlebne opinie . Je?li chodzi o obsługe zapytaj tu ... http://www.korex.net...forum/index.php
zatwardziały analogowiec --- oby Ci klisza pękła !
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Preskaler 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 7051
  • LokalizacjaKrosno
  • SprzętC40D, P-six, Praktica PLC2, Zenit TTL, Start 66, Liubitiel 166B itd.

Napisano 17 luty 2009 - 21:40

Temat trochę taki tajemniczy. Jakiej wielko?ci jest ten obraz? W jakich tonacjach kolorów? Jest to stary obraz (pociemniały) czy nowy? Był werniksowany czy nie? Zreszt? można tak długo zadawać pytania a głównie to takie czy masz jakiekolwiek do?wiadczenia z fotografi? bo nie podajesz nawet jakim obiektywem (obiektywami) dysponujesz?
0

#5 Gość - Ewa

• Grupa Guests

Napisano 18 luty 2009 - 19:10

Tak problem zaczyna sie od wyboru filmu ( jaki najlepszy ) . Oswietlalam obraz dwoma lampami kwarcowymi mozliwoscia regulacji jasnosci, softboxy . Swiatlomierz Seconic L-308S. Zawsze zdjecia wychodza przeswietlone nie wiem jak powinnam zmierzyc swiatlo.Wczoraj mierzylam z odbicia bez polkolistej bialej przeslonki(nie wiem jak sie to nazywa).na dziesiec zdjec jedno wyszlo prawie dobrze, ale napewno nieda sie tego powiekszyc do metra ( marze o trzech) . Obraz ma 60x50 i mysle ze te rozmiary moge wydrukowac (w tym jednym udanym przypadku ) ale mam tez wieksze. Niektore sa nie werniksowane ale z refleksami jakos sobie radze. Wiekszosc prac ktore chce zrobic sa na mojej stronie http://www.artewa.com. Obiektyw Sekor 1:3,8 f=90mm. Jak smi widzicie doswiadczenia mam niewiele. Dziekuje za zainteresowanie tematem. :-) :roll:
0

#6 Gość - Ewa

• Grupa Guests

Napisano 18 luty 2009 - 21:13

Jest tam ktos Helpppp. :shock:
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Preskaler 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 7051
  • LokalizacjaKrosno

Napisano 18 luty 2009 - 22:30

Jest, jest! Tylko to powiadamianie działa u mnie z takim opóĽnieniem, że nie raz do drugiego dnia schodzi. No teraz to już trochę jestem bardziej doinformowany. Zaniepokoiła mnie jednak najbardziej informacja, że o?wietlasz ten obraz "kwarcówkami". Mam nadzieję, że tak nie jest a tylko z powodu niewiedzy podała? tak? informację. Kwarcówki to takie lampy do opalania i wydzielaj? mnóstwo nadfioletu (UV) co jest szkodliwe dla barw i obrazów. ?wiatło będzie najlepsze je?li go rozproszy się. Dobrze by było (je?li obrazy wisz? na ?cianach) o?wietlać sufit (je?li jest nie za wysoko - niżej niż 3m). wtedy ?wiatło odbite od niego będzie najlepsze. Przy tej wielko?ci nie będzie dużej różnicy w o?wietleniu góry i dołu obrazu. Je?li ten sufit jest wyżej lub nie jest biały to trzeba kombinować z blendami lub wymy?lić jaki? inny sposób na rozproszenie ?wiatła. Z wyborem filmu pewnie będzie najgorzej bo już od ładnych paru lat nie siedzę w temacie. Pewnie jaki? " Fuji" je?li jest jeszcze dostępny. Zastanawia mnie to prze?wietlanie zdjęć. Może nie chodzi w obiektywie przysłona? To jedyne co mi przychodzi do głowy. Je?li potrafisz to sprawdĽ czy tak nie jest? SprawdĽ czy nie ma na obiektywie przeł?cznika A/M. Je?li jest to ustaw na M i pokręć pier?cieniem przysłony obserwuj?c czy w obiektywie zmniejsza się i zwiększa otwór? Je?li możesz to spróbuj zrobić zdjęcie przy rozproszonym ?wietle dziennym (przy zachmurzeniu). Szczerze powiem, że zdarzyło mi się kilka razy fotografować obrazy i wystarczyło tylko do?wietlenie z boku jedn? lamp? błyskow?. Z boku aby nie odbijała się ona w błyszcz?cej powierzchni obrazu.
0

#8 Gość - Ewa

• Grupa Guests

Napisano 21 luty 2009 - 16:08

Teraz i ja sie zaniepokoilam ale klopotow z kolorami niema.
Na obiektywie jest przelacznik x/m przelaczony na m i wyglada ze przyslona dziala. Sprobuje rosproszyc swiatlo jak mowiles, ale ciagle mam wrazenie ze to wina w zlym pomiarze swiatla.
Popatrz na te lampy http://www.backdrops...e.co.uk/Product ... oftbox-kit :roll:
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Preskaler 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 7051
  • LokalizacjaKrosno

Napisano 23 luty 2009 - 12:20

Im dłużej się nad tym zastanawiam i dodajesz nowych wiadomo?ci tym bardziej jestem przekonany, że to nie jest problem z fotografowaniem obrazów lecz w ogóle z fotografowaniem analogowym! Może być zły pomiar ?wiatła ale też może być złe jego przeniesienie na nastawy aparatu. Ja bym jednak mierzył (przy obiektywie aparatu) ?wiatło odbite. Po prostu trzeba przetestować aparat i ?wiatłomierz w różnych warunkach.
Zał?czam fotki robione z bocznym o?wietleniem naturalnym bez wspomagania flesza z różnymi czuło?ciami (400 - 1600 ASA). Obrazy różnych wielko?ci.

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
0

#10 Gość - Ewa

• Grupa Guests

Napisano 23 luty 2009 - 19:59

Dzienki za fotki. Na kwiatach w flakonie widac wyraznie jak nalozona jest farba na moich po powiekszeniu widac tylko plamy kolorow. Czekam na filmy ( 160 iso co otym sadzisz? ) powinny przyjsc jutro to potestuje. Podejrzewam ze moj statyw jest zadelikatny do Mamyia, musze go zmienic. Fotki kture robilam przyslone ustawialam na 32 a czas w zaleznosci co zmierzyl swiatlomiesz 8, 4, 2. Myslisz ze to poprawne?
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Preskaler 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 7051
  • LokalizacjaKrosno

Napisano 23 luty 2009 - 20:21

Zastanawia mnie dlaczego dajesz tak duż? przysłonę i tak długie czasy? Na takiej przysłonie nie będziesz mieć maksymalnej rozdzielczo?ci. Zwykle (to zależy od obiektywu i producent to podaje) jest to przysłona 4 - 8. Tym bardziej, że tutaj głębia ostro?ci jest nie potrzebna (płaski obraz). ?miało można dać przysłonę 4 i czas jaki wyjdzie z pomiaru ?wiatła (1/30 - 1/50?). Wtedy nawet kiepski statyw nie pozwoli na poruszone zdjęcia. Te czasy (8, 4, 2) to mam nadzieję, że to 1/8, 1/4, 1/2 sek a nie 8, 4, 2 sek. Je?li jednak jest to ta druga opcja to zdecydowanie s? to żle odczytywane lub pokazywane wskazania ?wiatłomierza. Trzeba też oczywi?cie BARDZO precyzyjnie ustawić ostro?ć!
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Ewa 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 7
  • LokalizacjaLondyn

Napisano 24 luty 2009 - 20:51

Nasza rozmowa otwiera mi coraz bardziej oczy ( Dzieki bardzo) ale testow nie bedzie bo filmy nie przyszly, moze jutro. Tak mowilam o czasach 1/8 itd. Maksymalna rozdzielczosc to jes bardzo wazne. Pierwsze moje proby byly na przyslonie 3.8-5.6 wydawalo mi sie po powiekszeniu ze sa nieostre i wine zwalilam na glebie ostrosci. potem bylo coraz lepiej i myslalam ze ide w dobrym kierunku, a to byl blad. Myslisz ze moge zrealizowac moje oczekiwania analogowo dysponuje Sony A 350.
AVA
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Preskaler 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 7051
  • LokalizacjaKrosno

Napisano 24 luty 2009 - 21:12

Nic nie stoi na przeszkodzie aby? zrobiła te fotki cyfrówk?. Można to zrobić w ustawieniach z preselekcj? przysłony. Ustaw więc czuło?ć na tak? sam? jaki masz film i przy tym samym o?wietleniu zrób fotki najpierw cyfr?, skontroluj czy na?wietlenie jest prawidłowe a potem odczytaj czas. Ustaw tak? sam? przysłonę i czas w analogu i BARDZO PRECYZYJNIE ustaw ostro?ć. Je?li czas będzie poniżej 1/50 sek to trzeba robić ze statywu i z wężykiem! Bardzo ostrożnie, żeby nie poruszyć. Ja przy robieniu zdjęć przy bardzo długiej ogniskowe (1920 mm) podnoszę nawet lustro bo jego klapnięcie przy czasach 1/30 sek rozmazuje obraz.
Oczywi?cie należy przypuszczać, że zdjęcia analogowe będ? miały lepsz? rozdzielczo?ć jak cyfrowe i do tego trzeba d?żyć!
0

#14 Gość - Ewa

• Grupa Guests

Napisano 01 marzec 2009 - 21:20

Sorki ze pisze dopiero dzisiaj. Potestowalam troche i moge powiedziec ze jest lepiej Rozdzielczosc do tego co mi potrzeba jest dobra (po twojej pomocy oczywiscie). Problemow z pomiarem nie bylo tylko z oswietleniem. Po odbiciu swiatla od sufitu i odslonientym oknie zachmurzone niebo mierzylam przy obiektywie, obrazie, z kapturkiem i bez wszystkie wyszly moge powiedziec z dobra rozdielczoscia i to jest sukces . Ale przy kolorach musialam dlugo grzebac w fotoshopie i dalej sa tylko troche podobne do oryginalu. Urzywalam Kodak Professional Porta Natural Color 160 NC. Podpowiec cos prosze.
0

• (3 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3