Awaria przysłony w obiektywie Jena

- Nijaki
-
Grupa
Użytkownik
-
-
LokalizacjaŁódź
Napisano 30 styczeń 2009 - 19:41
Witam
Problem polega na tym, że przysłona całkowicie "ukryła się", w ogole nie widać jej w ?wietle obiektywu. Wygl?da, jakby jej w ogóle nie było. Nie mam pojęcia, jak sprawić, żeby znowu zaczęła działać. Czy kto? miał podobny problem i go rozwi?zał? Obiektyw: Jena 80/2.8 do pentacona six.
Dzięki i pozdrawiam,
Dragoness
0

- Aż Admin Go Lubi
-
-
Grupa
Moderatorzy
-
-
LokalizacjaKrosno
-
SprzętC40D, P-six, Praktica PLC2, Zenit TTL, Start 66, Liubitiel 166B itd.
Napisano 30 styczeń 2009 - 21:27
Ogólnie powszechny problem w tych obiektywach a dokładnie wszystkich do "P-Six". Ostatnio naprawiałem "Sonnar'a". Trzeba po prostu rozebrać obiektyw i go naprawić. Je?li tego nigdy nie robiła? to trzeba oddać do serwisu bo jest to do?ć skomplikowane działanie.
0

- Nijaki
-
Grupa
Użytkownik
-
-
LokalizacjaŁódź
Napisano 30 styczeń 2009 - 22:07
Rozebrałam i próbowałam. Udało mi się "wypchn?ć" przysłonę, ale nie za bardzo reaguje na ruchy pier?cieniem. Mówisz, że wszystkie do pentacona tak maj??
0