Nowy aparat - problemy - Fotografia Cyfrowa - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

Bucikowaty  : (25 maj 2012 - 13:17) Pewnie siedzi w bajce o kapturku
misieqMP  : (25 maj 2012 - 13:09) A gdzie jest smok ?? W każdej bajce musi być smok ;)
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 13:06) dokładnie :P
Bucikowaty  : (25 maj 2012 - 13:04) Zzzzzzieeeew\
Luziq  : (25 maj 2012 - 12:44) Zejdźcie na ziemie fanboy'e Nikona
JaFi  : (25 maj 2012 - 12:31) 90 to taki sprzęt, który chyba się nie zestarzeje :P
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 12:25) :D
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 12:25) sam mam d90 + 18-105 VR
JaFi  : (25 maj 2012 - 12:08) nie dziwie się przecież nikon to król aparatów ;D
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 11:50) w 80% przyapdków lustro od 3000 wzwyż to nikon :>
wercio  : (25 maj 2012 - 11:27) Ludzie ciułają pieniądze na lustrzankę, potem chcą się utwierdzić, że dobrze wybrali, cała tajemnica tych postów. Zwykle taka osoba jest prawie zdecydowana, a szuka tylko potwierdzenia.
JaFi  : (25 maj 2012 - 11:25) takie wybory to pikuś w porównaniu: mam 300 zł więc jaki najlepszy aparat w tej kwocie... ;p nie lepiej wziąć kasę i iść do media gdzie chłopacy dobrze doradzą? pokarzą 2-3 aparaty i wybieraj co się podoba :D
nitroactive  : (25 maj 2012 - 10:21) haha no dylematy wyboru między d300 1100d i a300 są tutaj masakryczne :D ja nawet nie czytam tych tematow :P
JaFi  : (25 maj 2012 - 07:55) fakt są i na pewno będą głupie pytania ;D
boratom  : (25 maj 2012 - 07:37) rev - nie poddawaj się - byłeś chyba ostatnim cierpliwym....
rev  : (25 maj 2012 - 07:25) kiedyś było mniej głupich pytań, ostatnio moda i bycie trendi przywleka coraz niższy poziom, mi już się nawet nie chce złośliwie komentować nowych pytających, mi już opadło bo poziom nawet moją wytrzymałość pokonał :] pamiętam jak kiedyś ktoś ze starych użytkowników proponował zamykać każde pytanie poniżej 2000 zł od nowych userów , taka generalna dygresja po czytaniu kolejnych pytań o to które body entry-level plus kit i wymagania wobec nic , szczerze to ja już ignory robię na 90% pytań o aparaty jakie się ostatnio pojawiły
korkillus  : (24 maj 2012 - 20:18) pod komunię tylko Burzum ewentualnie Gorgodoth
Xander95  : (24 maj 2012 - 20:16) Witam. ;) Bardzo prosze o pomoc http://www.forumphot...200#entry266200
GreenEvil  : (24 maj 2012 - 19:30) kat lepszy :>
wercio  : (24 maj 2012 - 19:28) pod komunię to może coś z Behemota?
Mateusz1221  : (24 maj 2012 - 18:16) jaki podkład muzyczny pod komunie ? :P
Babeczka  : (24 maj 2012 - 16:14) paluszki bolą od braku szukania informacji...
wercio  : (24 maj 2012 - 16:04) Kiedy ludzie się nauczą, że teksty, że portal płaci za kopiowanie czegoś to hoax?
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) Mialo byc FB (facebook) a nie GB
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) gontar, wiem, ze wkleiles ten tekst przez pomylke, ale jednoczesnie chcialem powiedziec, ze ludzie prosza o takie rzeczy i jest to scam albo inny cholera wie co. GB nie placi za takie rzeczy. Chcesz pomoc - przekaz pieniadze na hospicjum czy cos.
gontar10  : (24 maj 2012 - 15:08) aiii. nie ten link. http://www.forumphot...356#entry266356 :=
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) to idzie w dwie strony a nie w jedną
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) moje wołania o modyfikacje, zmiany itp... utkneły.. to po co sie starac ;]
wercio  : (24 maj 2012 - 13:44) Lepiej dodać do rejestracji captchę niż banować
wienczyslaw5  : (24 maj 2012 - 11:33) niestety --- blokada konta nic nie daje --- za chwilę zakładają nowe --- codziennie banuje po kilku --- zablokować IP może tylko admin --- a tego ostatnio nie widać na forum
Rozszerz pole shoutboxa

Strona 1 z 1

Nowy aparat - problemy

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   joanka 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 14
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 18 styczeń 2009 - 14:35

Witam,
zajmuje sie glownie zdjeciami bizuterii. Od paru dni mam Lumixa LX3 - mial byc swietny na szumy itp :P
Niestety - zdjecia mam zaszumione i nie do konca ostre i wyrazne.
Fotki robie przy dwoch lampach foto (temp 5500K), swiatlo rozproszone kalka techniczna (namiot dopiero jutro, choc tez nie wiem czy to cokolwiek da :) ), jako tlo sluza mi kartki z bloku - zalezy mi na bialym tle - to dlatego.
Ustawienia w aparacie to na razie jeden wielki eksperyment - nie mialam nigdy manuala wiec sie ucze.
Na razie fotki otrzymuje np. takie
http://i325.photobuc...com/albums/k400 ... 000096.jpg
http://i325.photobuc...com/albums/k400 ... 000108.jpg
Czy ktos z Was moglby mi poradzic w jakim kierunku szukac optymalnych ustawien dla warunkow w jakich robie zdjecia? Czy "kasza" na nich to bardziej szum czy moze efekt uzytego bialego tla? Jesli to drugie to co moglibyscie mi doradzic innego?
Pozdrawiam :P
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   barman_pl 

• Straż Nocna
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 7177
  • LokalizacjaBrzeziny, Łódź
  • SprzętCanonowo

Napisano 18 styczeń 2009 - 14:54

Mi te szumu bardziej wygl?daj? na efekt kompresji... Wydaje mi się, że zdjęcie maj?ce 63kb nie może być jako?ciowo dobre... Czy na zdjęciach nieskompresowanych również występuje ten efekt ? Może pode?lij jakie? zdjęcie prosto z aparatu to łatwiej będzie cokolwiek doradzić... Poza tym jak pamietam ten aparat ma najniższe ISO chyba 80, więc rób zdjęcia na najniższym (czym niższe ISO tym mniejsze szumy, ale to pewnie wiesz ;-)). Tu co prawda jest 100, więc teoretycznie też nie powinno szumieć...

Pozdr.
http://www.michaldawidowicz.com
http://www.blog.michaldawidowicz.com
Lamer...
Jeśli pomogłem, wciśnij czerwone pole i odejmij mi punkt... Dziękuję ;)... Jeśli nie pomogłem również proszę o czerwony Dołączona grafika
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   joanka 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 14
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 18 styczeń 2009 - 15:15

Te akurat byly robione na 200, pierwsze w ogole na 400 bo LX3 miala sobie dobrze z tym radzic.
ISO 100 i 80 znalazlam w nim dopiero jakies 15 min temu ;-) (Mowilam ze przesiadka z prostego kompaktu soniaka na to nie jest latwa? ;-) )
Co do kompresji to rozmiar zdjec wynika z tego, ze nie jestem w stanie bardzo duzych zdjec wrzucac w galerie internetowa - taki wymog.
Tu jest zdjecie bezposrednio sciagniete z aparatu (heavy weight)
http://i325.photobuc...com/albums/k400 ... 000095.jpg
Dopoki nie wejde w obrobke szumow az tak nie widac - po prostu zamiast bieli mam szare tlo ;-)

Moze jakies sugestie co do ostrosci?

Edit: Poprawiony link
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   barman_pl 

• Straż Nocna
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 7177
  • SprzętCanonowo

Napisano 18 styczeń 2009 - 15:25

Link nie działa...
Co do poprzednich zdjęć to były przy niższym iso ;-)... Tu s? wszystkie dane pierwszego zdjęcia... Jak widać ISO 100 ;-)

Camera Make: Panasonic
Camera Model: DMC-LX3
Image Date: 2009:01:17 19:37:50
Flash Used: No
Focal Length: 7.9mm (35mm equivalent: 37mm)
Exposure Time: 0.020 s (1/50)
Aperture: f/6.3
ISO equiv: 100
White Balance: Auto
Metering Mode: Matrix
Exposure: aperture priority (semi-auto)

Co do ostro?ci - popróbuj przy jak najbardziej przymkniętej przysłonie.

Pozdr.
Lamer...
Jeśli pomogłem, wciśnij czerwone pole i odejmij mi punkt... Dziękuję ;)... Jeśli nie pomogłem również proszę o czerwony Dołączona grafika
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Preskaler 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 7051
  • LokalizacjaKrosno
  • SprzętC40D, P-six, Praktica PLC2, Zenit TTL, Start 66, Liubitiel 166B itd.

Napisano 25 styczeń 2009 - 15:10

Bardzo nie korzystnie wpływa na szumy wyostrzanie programowe. Staraj się nie używać tego! Podobnie zwiększanie kontrastu. My?lę, że dobrze będzie dodatkowo postawić aparat na statywie (żeby nie "pojechał") i zmienić o?wietlenie - nie błyskowe Mnie się wydaje, że najlepiej będzie wygl?dać wielopunktowe. Kilkadziesi?t rozsianych lampek powinno dać obraz iskierek na każdym błyszcz?cym kamyku. W dalszej kolejno?ci można zastosować specjalny filtr daj?cy krzyżowe refleksy rozchodz?ce się od każdego, błyszcz?cego punktu. No i podstawowa sprawa - wydłuż ogniskow?! Szkoda też, że tło musi być białe. Jest ono najmniej efektowne i najtrudniejsze do uzyskania ciekawych efektów. będzie szare lub wypalone. Mnie się to osobi?cie nie podoba.
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Kedzior 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 5
  • LokalizacjaOpolskie

Napisano 25 styczeń 2009 - 16:26

Podpinam się pod temacik z pytaniem. Czy sprzęt do zdjęć bezcieniowych musi być profesjonalny by uzyskać profesjonalny wygl?d? Na ten przykład oprawy do żarówek 85W 5500K- czy s? potrzebne, czy nie można zastosować zwykłych opraw dostępnych w domu. Czy namiot musi być zakupiony w sklepie? Czy nie mog? to być dwa kawałki pergaminu czy innego materiału? Jak my?licie?
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Preskaler 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 7051
  • LokalizacjaKrosno

Napisano 25 styczeń 2009 - 21:38

Ja my?lę, że jak najbardziej można to wykonać samodzielnie je?li tylko ma się smykałkę do majsterkowania i trochę "pomy?lunku". Oprawy mog? być tylko trzeba zakupić takie aby były przeznaczone do większych mocy żarówek (np. 100 - 150W) zwykle s? one ceramiczne. Ja zastanawiałem się nad żarówkami halogenowymi mniejszej mocy ale za to większej ich ilo?ci. Można wtedy poł?czyć 20 szt takich żarówek (20W/12V) szeregowo i zasilać bez transformatora z układem "miękkiego startu". Co do namiotu to kalka może być trochę słaba mechanicznie ale też można pomy?leć nad płótnem lub foli? mleczn?. My?lę, że też można go wykonać z matowanego szkła. Oczywi?cie nie od razu ale po próbach z kalk?.
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   barman_pl 

• Straż Nocna
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 7177
  • SprzętCanonowo

Napisano 25 styczeń 2009 - 21:42

Preskaler napisał:

Ja zastanawiałem się nad żarówkami halogenowymi mniejszej mocy ale za to większej ich ilo?ci. Można wtedy poł?czyć 20 szt takich żarówek (20W/12V) szeregowo i zasilać bez transformatora z układem "miękkiego startu".

Zawsze możesz kupić żarówki halogenowe na 230V ;-)

Pozdr.
Lamer...
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Preskaler 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 7051
  • LokalizacjaKrosno

Napisano 25 styczeń 2009 - 21:49

Tak, można ale lepiej się sprawdzaj? te na 12V bo mog? być poł?czone szeregowo i wystarczy prosty układ startowy a przy tych na 230V trudno będzie taki zrobić a poza tym nie ma na małe moce (20W). W praktyce sprawdziłem, że też maj? kilka krotnie mniejsz? żywotno?ć. Przy szeregowym poł?czeniu też zużyje się mniej kabla. :-)
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   joanka 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 14
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 26 styczeń 2009 - 06:09

Preskaler napisał:

My?lę, że dobrze będzie dodatkowo postawić aparat na statywie (żeby nie "pojechał") i zmienić o?wietlenie - nie błyskowe Mnie się wydaje, że najlepiej będzie wygl?dać wielopunktowe. Kilkadziesi?t rozsianych lampek powinno dać obraz iskierek na każdym błyszcz?cym kamyku.

Statyw juz jest :mrgreen: Jesli jako oswietlenie blyskowe rozumiesz flasha to go nie uzywam. Na "rozsiane lampki" tez sie nie zdecyduje z prostego powodu - nadmierne oswietlenie "przepali" mi elementy srebrne.

Fotki z aparatu, na ile sie dogaduje z nim po tak krotkim czasie mozna znalezc tutaj - bylabym wdzieczna za dodatkowe wskazowki.

Do moderatorow forum: Poniewaz jestem stosunkowo nowa na forum mam nadzieje, ze zamieszczenie tego linku nie bedzie potraktowane jako umieszczenie linku reklamowego. Regulamin przeczytalam, niemniej blog jest jedynym miejscem, gdzie zebralam swoje fotki w sposob przystepny i uporzadkowany. W razie uznania ze zlamal zasady forum prosze o usuniecie linka oraz lagodny wymiar kary. Pozdrawiam
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   wienczyslaw5 

• Grupa Moderatorzy
  • Postów 2703
  • LokalizacjaZabłudów
  • SprzętRevueflex AC 1 Olympus C 1400 XL

Napisano 26 styczeń 2009 - 06:23

joanka napisał:

lagodny wymiar kary
Proponuję ..... w dyby na tydzień .
zatwardziały analogowiec --- oby Ci klisza pękła !
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Preskaler 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 7051
  • LokalizacjaKrosno

Napisano 26 styczeń 2009 - 07:22

To dobrze, że masz o?wietlenie z lam żarowych! Sorry! Widocznie zasugerowałem się tymi dwoma punktami wietlnymi odbijaj?cymi się w kamykach i "wymyliłem, że to dwie lampy błyskowe - zsynchronizowane. To, że ich będzie więcej, tylko zwiększy efekt "bezcieniowo?ci". Zdjęcia zaczynaj? być już całkiem, całkiem...! Mnie osobi?cie jednak to białe tło... nie za bardzo. Na czarnym lepiej ale spróbuj z szarym! Co Ci szkodzi? No i duża przysłona (<16) oraz długa ogniskowa a także ISO - 100. Ustawienia manualne. Namawiam do eksperymentowania i życzę sukcesów!
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   joanka 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 14
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 26 styczeń 2009 - 07:29

Wlasnie caly czas probuje - tak latwo sie nie poddam :D
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Kedzior 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 5
  • LokalizacjaOpolskie

Napisano 26 styczeń 2009 - 08:55

joanka, mam tak? mał? pro?bę do Ciebie. Czy mogłaby? "wstawić" zdjęcia swojego "studia" :?: Innych też bym prosił- je?li wasze pracownie s? amatorskie - chciałbym zobaczyć jak najwięcej pomysłów.
0

Strona 1 z 1