Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|
Ile brać za zdjęcia i sesję?
Napisano 02 luty 2012 - 11:50
Jestem nowym użytkownikiem forum oraz od niedawna zacząłem robić zdjęcia zarobkowo.
Ponieważ uważam, że nie można psuć rynku zaniżając ceny za swoje usługi, to chciałbym poradzić się Was ile brać za swoją pracę.
Nie uważam siebie za zawodowca i jakoś specjalnie uzdolnionego, ale pracuję nad tym.
Otóż zrobiłem zdjęcia do 3 galerii, które zostały umieszczone na facebook'u. Oto linki do nich.
1. http://www.facebook....66563335&type=3
2. http://www.facebook....66563335&type=3
3. http://www.facebook....66563335&type=3
Pierwsza sesja trwała jakieś 2 dni po 3-4 godziny. Druga około 3 godzin. A trzecia około 8 godzin.
Mam wielką prośbe.
Czy możecie mi podpowiedzieć ile powinienem skasować za każdą sztukę?
Bo tak jak już wspomniałem powinniśmy dbać o nasz własny rynek i nie schodzić poniżej jakiegoś poziomu przywoitości.
Oczywiście nie pogniewam się za nawet ostre recenzje, gdyby komuś się chciało.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Napisano 02 luty 2012 - 11:58
Napisano 02 luty 2012 - 12:06
Użytkownik Mogway dnia 02 luty 2012 - 11:58 napisał
Po prostu pracowałem dla nich jako menadżer i wykorzystując swoje umiejętności zrobiłem zdjęcia. Gdym nadal zarządzał tą restauracją, to bym dalej robił zdjęcia z różnych imprez itp. Jednak skoro mi podziękowali, to chcę zażądać albo zapłaty za zdjęcia albo usunięcia wszystkich zdjęć zrobionych przeze mnie.
Napisano 02 luty 2012 - 12:07
Zdjęcia ślubne Toruń
Zobacz fotoblog
Ja też chcę pare plusików do lansu, więc jak pomogłem, wciśnij
na dole postu :)
Napisano 02 luty 2012 - 12:10
Napisano 02 luty 2012 - 12:15
Ja świadczyłem im usługę jako firma, a nie jako zatrudniony na etat.
Zakres moich działań ograniczał się do zorganizowania restauracji, uruchomienia jej, wyszkolenie załogi i potem ewentualnie prowadzenie jej. Umowa nie obejmowała ani fotografowania, ani też żadnych działań marketingowych.
Nie chcę nikogo zerżnąć.
Myślę o kwoci 20 zł/1 zdjęcie.
Czy to jest cena wygórowana czy za niska?
Użytkownik Babeczka edytował ten post 02 luty 2012 - 13:00
Powód edycji: post pod postem
Napisano 02 luty 2012 - 12:36
Użytkownik Mogway dnia 02 luty 2012 - 11:58 napisał
zdarza się, ja kiedyś w pewnej firmie (jako absolwent) wdrażałem system informatyczny a ... stronę www zrobiłem bo umiałem, miała być premia za stronę, miała być premia za zostanie w weekend i pomoc przy remoncie pomieszczeń, "dowcip" polegał na tym, że "sprytny byznesman" brał tak absolwentów na dofinansowania z urzędu i ... zwalniał natychmiast po ustaniu refundacji z urzędu
więc potem się wściekało, że coś się zrobiło za obietnice podwyżki i umowy na stałe, a ... były to kłamstwa na jakich prezes firmy jechał kilka lat
takie sytuacje są nagminne, że w pracy robisz coś co wykracza poza obowiązki, im bardziej się starasz, tym więcej chcą, potem gdy wszystko działa gładko i sprawnie (bo napisałeś procedury, bo uporządkowałeś, bo zinformatyzowałeś tak, że małpa może to wykonać) wywalą i zatrudnią "córkę znajomej prezesa"
wtedy się wściekasz ;]
Daromir wyważ cenę tak by zapłacili a nie zdjęli zdjęć , zobacz ile są w stanie dać (znasz od środka obroty i zysk), ale jak zażądasz za dużo, to może być tak, że odmówią, zdjęcia usuną i wynajmą kogoś innego za 10 zeta (jak napisał słusznie Grimes, bo to branża w której konkurencji jest delikatnie mówiąc jak mrówek)
i słowa pochwały należą się za dbanie o jakość rynku
bo im więcej osób się szanuje nawzajem tym lepiej dla tych co z tego żyją
Napisano 02 luty 2012 - 14:30
Napisano 02 luty 2012 - 14:47
Konkretna analiza problemu.
Tych zdjęć jest 65 szt. Więc jak wezmę 10-15 zł to powinno być ok!
Tak jak i Ty, ja myślę, że około 1000 zł byłoby uczciwe.
A co do wesel, to z tego co wiem, to fotograf bierze 1500-2500 za wesele plus koszt odbitek.
W moim przypadku, to trochę inna sytuacja.
Ale bardzo dziękuję za pomoc.
Jak mówi przysłowie "Kto pyta, nie błądzi".
Napisano 02 luty 2012 - 15:08
Gazety jeszcze inaczej. Zdjecie bez przeniesienia praw autorskich - mozna wykorzystywac niekomercyjnie , z mozliwoscia umieszczenie przez fotografa w swoim PF od 20zl.
Sesja modelki w plenerze 4 zdjecia - od 150zl plus 50 za kazde nastepne.
Ceny sa rozne.
Zdjecie z przeniesieniem praw wykorystywane w kalendarzu ok 400zl sztuka.
Wesela to inna sprawa w zaleznosci od pomyslow, realizacji - sesja przed, w trakcie (slub + wesele) i po (plener) to od 1500zl
Jak w kazdej branzy sa i tacy, co zrobia za 100zl - ale.... wiadomo.
Na wystawach psow ja biore od 20zl za zdjecie w postaci cyfrowej (bez przeniesienia praw autorskich)
Przy duzych seriach obnizam cene do 15zl od zdjecia. Bo robiac w jednych warunkach moge sobie wczesniej zrobic preset, kalibracje aparatu i WB . Obrobka wtedy idzie szybciej .
Jeżeli zdjęcie jest nieudane, to pewnie nie podeszło się wystarczająco blisko - Robert Capy
Napisano 02 luty 2012 - 15:21
Napisano 02 luty 2012 - 15:38
A jak ktos nie chce, niech nie zamawia
Jeżeli zdjęcie jest nieudane, to pewnie nie podeszło się wystarczająco blisko - Robert Capy
Napisano 02 luty 2012 - 17:14
Kocham Wojowników Sony! :D
Napisano 02 luty 2012 - 17:24
Wprawdzie nie mam jeszcze wielkiego doświadczenia w środowisku fotograficznym, ale mam doświadczenie w wielu innych branżach i często miałem do czynienia z agencjami reklamowymi.
Powinniśmy taki poziom cen trzymać.
Faktem jest, że jest sporo dzikich fotografów bez działalności gospodarczej, z pirackimi kopiami oprogramowania i oni psują rynek.
Ale tak jest niestety w wielu dziedzinach.
Uważam, że trzeba z nimi walczyć, nawet za pomocą doniesienia o przestępstwie do skarbowego czy czy prokuratury za piractwo oprogramowania.
Takie działania są uczciwe i uzasadnione.
Kilka razy byłem świadkiem jak dziki informatyk u znajomego w firmie robił jakieś prace za małe pieniądze.
Zapytałem go czy ma licencje na programy, które właśnie zinstalował by wykonać robotę.
On na to "A co to Pana obchodzi?".
A ja na to: obchodzi mnie bo nie wiem czy mam dzwonić na prokuraturę czy nie.
A on tylko poczerwieniał, zwinął się i uciekł.
Znajomy nie był zadowolony, ale po dyskusji przyznał mi jednak rację.
Tak naprawdę temu dzikiemu informatykowi pomogłem.
Bo w przyszłości kiedy w końcu założy firmę, to też będzie się wściekał na takich dzikusów.
Myślę, że mam rację.