Ile brać za zdjęcia i sesję? - Karczma - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

JaFi  : (25 maj 2012 - 12:08) nie dziwie się przecież nikon to król aparatów ;D
Mateusz1221  : (25 maj 2012 - 11:50) w 80% przyapdków lustro od 3000 wzwyż to nikon :>
wercio  : (25 maj 2012 - 11:27) Ludzie ciułają pieniądze na lustrzankę, potem chcą się utwierdzić, że dobrze wybrali, cała tajemnica tych postów. Zwykle taka osoba jest prawie zdecydowana, a szuka tylko potwierdzenia.
JaFi  : (25 maj 2012 - 11:25) takie wybory to pikuś w porównaniu: mam 300 zł więc jaki najlepszy aparat w tej kwocie... ;p nie lepiej wziąć kasę i iść do media gdzie chłopacy dobrze doradzą? pokarzą 2-3 aparaty i wybieraj co się podoba :D
nitroactive  : (25 maj 2012 - 10:21) haha no dylematy wyboru między d300 1100d i a300 są tutaj masakryczne :D ja nawet nie czytam tych tematow :P
JaFi  : (25 maj 2012 - 07:55) fakt są i na pewno będą głupie pytania ;D
boratom  : (25 maj 2012 - 07:37) rev - nie poddawaj się - byłeś chyba ostatnim cierpliwym....
rev  : (25 maj 2012 - 07:25) kiedyś było mniej głupich pytań, ostatnio moda i bycie trendi przywleka coraz niższy poziom, mi już się nawet nie chce złośliwie komentować nowych pytających, mi już opadło bo poziom nawet moją wytrzymałość pokonał :] pamiętam jak kiedyś ktoś ze starych użytkowników proponował zamykać każde pytanie poniżej 2000 zł od nowych userów , taka generalna dygresja po czytaniu kolejnych pytań o to które body entry-level plus kit i wymagania wobec nic , szczerze to ja już ignory robię na 90% pytań o aparaty jakie się ostatnio pojawiły
korkillus  : (24 maj 2012 - 20:18) pod komunię tylko Burzum ewentualnie Gorgodoth
Xander95  : (24 maj 2012 - 20:16) Witam. ;) Bardzo prosze o pomoc http://www.forumphot...200#entry266200
GreenEvil  : (24 maj 2012 - 19:30) kat lepszy :>
wercio  : (24 maj 2012 - 19:28) pod komunię to może coś z Behemota?
Mateusz1221  : (24 maj 2012 - 18:16) jaki podkład muzyczny pod komunie ? :P
Babeczka  : (24 maj 2012 - 16:14) paluszki bolą od braku szukania informacji...
wercio  : (24 maj 2012 - 16:04) Kiedy ludzie się nauczą, że teksty, że portal płaci za kopiowanie czegoś to hoax?
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) Mialo byc FB (facebook) a nie GB
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) gontar, wiem, ze wkleiles ten tekst przez pomylke, ale jednoczesnie chcialem powiedziec, ze ludzie prosza o takie rzeczy i jest to scam albo inny cholera wie co. GB nie placi za takie rzeczy. Chcesz pomoc - przekaz pieniadze na hospicjum czy cos.
gontar10  : (24 maj 2012 - 15:08) aiii. nie ten link. http://www.forumphot...356#entry266356 :=
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) to idzie w dwie strony a nie w jedną
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) moje wołania o modyfikacje, zmiany itp... utkneły.. to po co sie starac ;]
wercio  : (24 maj 2012 - 13:44) Lepiej dodać do rejestracji captchę niż banować
wienczyslaw5  : (24 maj 2012 - 11:33) niestety --- blokada konta nic nie daje --- za chwilę zakładają nowe --- codziennie banuje po kilku --- zablokować IP może tylko admin --- a tego ostatnio nie widać na forum
Bucikowaty  : (24 maj 2012 - 10:35) Na moje niech jakiś mjod zablokuje takich ludzi. Jakież to mnie irytuje:( http://www.forumphot...es-online-dr6h/
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) niech że ktoś coś napisze ...
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) http://www.forumphot...__1#entry200326
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) http://www.forumphot...__1#entry200326
Babeczka  : (24 maj 2012 - 09:47) może, ale co nie oznacza ze musi :) Kursant raczej musi dojrzeć odpowiednio do prowadzenia samochodu..;)
Creat  : (24 maj 2012 - 06:54) tylko do egzaminu musisz przystąpić po 18 i z dowodem
Creat  : (24 maj 2012 - 06:53) 3 miesiace przed 18 mozesz kurs zaczać
Rozszerz pole shoutboxa

Strona 1 z 1

Ile brać za zdjęcia i sesję?

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Daromir 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 6
  • LokalizacjaZielona Góra
  • SprzętCanon 5D MkII

Napisano 02 luty 2012 - 11:50

Witam!
Jestem nowym użytkownikiem forum oraz od niedawna zacząłem robić zdjęcia zarobkowo.
Ponieważ uważam, że nie można psuć rynku zaniżając ceny za swoje usługi, to chciałbym poradzić się Was ile brać za swoją pracę.
Nie uważam siebie za zawodowca i jakoś specjalnie uzdolnionego, ale pracuję nad tym.
Otóż zrobiłem zdjęcia do 3 galerii, które zostały umieszczone na facebook'u. Oto linki do nich.
1. http://www.facebook....66563335&type=3
2. http://www.facebook....66563335&type=3
3. http://www.facebook....66563335&type=3
Pierwsza sesja trwała jakieś 2 dni po 3-4 godziny. Druga około 3 godzin. A trzecia około 8 godzin.
Mam wielką prośbe.
Czy możecie mi podpowiedzieć ile powinienem skasować za każdą sztukę?
Bo tak jak już wspomniałem powinniśmy dbać o nasz własny rynek i nie schodzić poniżej jakiegoś poziomu przywoitości.
Oczywiście nie pogniewam się za nawet ostre recenzje, gdyby komuś się chciało.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Mogway 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 4860
  • LokalizacjaZ-ść
  • SprzętCanon

Napisano 02 luty 2012 - 11:58

Czegoś tu nie rozumiem. Zrobiłeś zdjecia reklamowe dla firmy , bez wcześniejszego ustalenia warunków?W ogóle nie rozumiem tej sytuacji, bo jeżeli wyskoczysz z ceną nieakceptowalna dla nich to po prostu mogą nie wziąć zdjęć i nie zapłacić. Nie macie żadnej umowy?
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Daromir 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 6
  • SprzętCanon 5D MkII

Napisano 02 luty 2012 - 12:06

Wyświetl postUżytkownik Mogway dnia 02 luty 2012 - 11:58 napisał

Czegoś tu nie rozumiem. Zrobiłeś zdjecia reklamowe dla firmy , bez wcześniejszego ustalenia warunków?W ogóle nie rozumiem tej sytuacji, bo jeżeli wyskoczysz z ceną nieakceptowalna dla nich to po prostu mogą nie wziąć zdjęć i nie zapłacić. Nie macie żadnej umowy?

Po prostu pracowałem dla nich jako menadżer i wykorzystując swoje umiejętności zrobiłem zdjęcia. Gdym nadal zarządzał tą restauracją, to bym dalej robił zdjęcia z różnych imprez itp. Jednak skoro mi podziękowali, to chcę zażądać albo zapłaty za zdjęcia albo usunięcia wszystkich zdjęć zrobionych przeze mnie.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Grimes 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 5080
  • LokalizacjaChełmża
  • SprzętNikon & Canon

Napisano 02 luty 2012 - 12:07

Mi się wydaje, że w tej chwili rynek foto robi się coraz bardziej nasycony. Jak nie robisz za pół darmo, to nie dostaniesz roboty, chyba że jesteś wybitny. Choćbyś nie wiem jak dbał o rynek, to zawsze znajdzie się ktoś, kto zrobi to taniej lub za darmo w ramach tworzenia portfolio ;)
Może to jej urok. Może to Photoshop :P
Zdjęcia ślubne Toruń
Zobacz fotoblog
Ja też chcę pare plusików do lansu, więc jak pomogłem, wciśnij Dołączona grafika na dole postu :)
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Preskaler 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 7051
  • LokalizacjaKrosno
  • SprzętC40D, P-six, Praktica PLC2, Zenit TTL, Start 66, Liubitiel 166B itd.

Napisano 02 luty 2012 - 12:10

Oj ciężko teraz będzie wyrwać od nich cokolwiek bo stwierdzą, że płacili Ci za to jak u nich pracowałeś, więc zdjęcia są ich własnością! Tylko ew. droga sądowa (długa, wyboista, niepewna i droga) może ich do tego zmusić.
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Daromir 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 6
  • SprzętCanon 5D MkII

Napisano 02 luty 2012 - 12:15

No raczej nie.
Ja świadczyłem im usługę jako firma, a nie jako zatrudniony na etat.
Zakres moich działań ograniczał się do zorganizowania restauracji, uruchomienia jej, wyszkolenie załogi i potem ewentualnie prowadzenie jej. Umowa nie obejmowała ani fotografowania, ani też żadnych działań marketingowych.

Nie chcę nikogo zerżnąć.
Myślę o kwoci 20 zł/1 zdjęcie.
Czy to jest cena wygórowana czy za niska?

Użytkownik Babeczka edytował ten post 02 luty 2012 - 13:00
Powód edycji: post pod postem

0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   rev 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3635
  • SprzętCanon

Napisano 02 luty 2012 - 12:36

Wyświetl postUżytkownik Mogway dnia 02 luty 2012 - 11:58 napisał

zdarza się, ja kiedyś w pewnej firmie (jako absolwent) wdrażałem system informatyczny a ... stronę www zrobiłem bo umiałem, miała być premia za stronę, miała być premia za zostanie w weekend i pomoc przy remoncie pomieszczeń, "dowcip" polegał na tym, że "sprytny byznesman" brał tak absolwentów na dofinansowania z urzędu i ... zwalniał natychmiast po ustaniu refundacji z urzędu

więc potem się wściekało, że coś się zrobiło za obietnice podwyżki i umowy na stałe, a ... były to kłamstwa na jakich prezes firmy jechał kilka lat

takie sytuacje są nagminne, że w pracy robisz coś co wykracza poza obowiązki, im bardziej się starasz, tym więcej chcą, potem gdy wszystko działa gładko i sprawnie (bo napisałeś procedury, bo uporządkowałeś, bo zinformatyzowałeś tak, że małpa może to wykonać) wywalą i zatrudnią "córkę znajomej prezesa"

wtedy się wściekasz ;]

Daromir wyważ cenę tak by zapłacili a nie zdjęli zdjęć , zobacz ile są w stanie dać (znasz od środka obroty i zysk), ale jak zażądasz za dużo, to może być tak, że odmówią, zdjęcia usuną i wynajmą kogoś innego za 10 zeta (jak napisał słusznie Grimes, bo to branża w której konkurencji jest delikatnie mówiąc jak mrówek)

i słowa pochwały należą się za dbanie o jakość rynku

bo im więcej osób się szanuje nawzajem tym lepiej dla tych co z tego żyją
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Mogway 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 4860
  • LokalizacjaZ-ść
  • SprzętCanon

Napisano 02 luty 2012 - 14:30

20zł to jest jedno zdjęcie paszportowe, wraz z wydrukowaniem wycięciem i zapakowaniem w firmowe etui.Lub w porównaniu do ślubu 1000szt x 20zł to koszt ślubu musiałby wynosić ok. 20tys zł. Oczywiście są zdjecia unikatowe, z sytuacji ważnych medialnie, za które bierze się spore sumy.Firma niby nie jest biedna i na pewno ma spore fundusze, ale mogą unieść się honorem, lub dla zasady i albo nie zapłacić nic ,albo kwotę wg nich przyzwoitą. Myślę,że każdy fotograf by się cieszył za całość , jeżeli by dostał 1000zł.
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Daromir 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 6
  • SprzętCanon 5D MkII

Napisano 02 luty 2012 - 14:47

No i o to mi chodziło.
Konkretna analiza problemu.
Tych zdjęć jest 65 szt. Więc jak wezmę 10-15 zł to powinno być ok!
Tak jak i Ty, ja myślę, że około 1000 zł byłoby uczciwe.
A co do wesel, to z tego co wiem, to fotograf bierze 1500-2500 za wesele plus koszt odbitek.
W moim przypadku, to trochę inna sytuacja.
Ale bardzo dziękuję za pomoc.
Jak mówi przysłowie "Kto pyta, nie błądzi".
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Marcolini 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 6321
  • LokalizacjaKatowice
  • SprzętCanon / Nikon

Napisano 02 luty 2012 - 15:08

Reportaz ok 4h - 600-800zl - ok 50 zdjec opracowanych cyfrowo. Tyle placi urzad wojewodzki za reportaz z wizyty kogos waznego.
Gazety jeszcze inaczej. Zdjecie bez przeniesienia praw autorskich - mozna wykorzystywac niekomercyjnie , z mozliwoscia umieszczenie przez fotografa w swoim PF od 20zl.
Sesja modelki w plenerze 4 zdjecia - od 150zl plus 50 za kazde nastepne.
Ceny sa rozne.
Zdjecie z przeniesieniem praw wykorystywane w kalendarzu ok 400zl sztuka.

Wesela to inna sprawa w zaleznosci od pomyslow, realizacji - sesja przed, w trakcie (slub + wesele) i po (plener) to od 1500zl
Jak w kazdej branzy sa i tacy, co zrobia za 100zl - ale.... wiadomo.
Na wystawach psow ja biore od 20zl za zdjecie w postaci cyfrowej (bez przeniesienia praw autorskich)
Przy duzych seriach obnizam cene do 15zl od zdjecia. Bo robiac w jednych warunkach moge sobie wczesniej zrobic preset, kalibracje aparatu i WB . Obrobka wtedy idzie szybciej .
"Przestań robić zdjęcia, zacznij tworzyć fotografię"

Jeżeli zdjęcie jest nieudane, to pewnie nie podeszło się wystarczająco blisko - Robert Capy
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Mogway 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 4860
  • LokalizacjaZ-ść
  • SprzętCanon

Napisano 02 luty 2012 - 15:21

Marcolini, to ja się przeprowadzam do Katowic :D. U nas proporcje cenowe są te same z tym ,że dzielone 2.
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Marcolini 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 6321
  • LokalizacjaKatowice
  • SprzętCanon / Nikon

Napisano 02 luty 2012 - 15:38

Ale ja jezdze po calej Polsce i wszedzie biore tak samo :)
A jak ktos nie chce, niech nie zamawia :)
"Przestań robić zdjęcia, zacznij tworzyć fotografię"

Jeżeli zdjęcie jest nieudane, to pewnie nie podeszło się wystarczająco blisko - Robert Capy
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Pavlov91 

• Pisacz nałogowy :)
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 1035
  • LokalizacjaGórny Śląsk
  • SprzętNikon

Napisano 02 luty 2012 - 17:14

Marco 150zł za 4 zdjęcia w formie cyfrowej tak ?
“Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista martwi się o kasę, a mistrz martwi się o światło..”

Kocham Wojowników Sony! :D
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Daromir 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 6
  • SprzętCanon 5D MkII

Napisano 02 luty 2012 - 17:24

Uważam, że ceny, które podał Marcolini są bardzo przyzwoite dla obu stron.
Wprawdzie nie mam jeszcze wielkiego doświadczenia w środowisku fotograficznym, ale mam doświadczenie w wielu innych branżach i często miałem do czynienia z agencjami reklamowymi.
Powinniśmy taki poziom cen trzymać.
Faktem jest, że jest sporo dzikich fotografów bez działalności gospodarczej, z pirackimi kopiami oprogramowania i oni psują rynek.
Ale tak jest niestety w wielu dziedzinach.
Uważam, że trzeba z nimi walczyć, nawet za pomocą doniesienia o przestępstwie do skarbowego czy czy prokuratury za piractwo oprogramowania.
Takie działania są uczciwe i uzasadnione.
Kilka razy byłem świadkiem jak dziki informatyk u znajomego w firmie robił jakieś prace za małe pieniądze.
Zapytałem go czy ma licencje na programy, które właśnie zinstalował by wykonać robotę.
On na to "A co to Pana obchodzi?".
A ja na to: obchodzi mnie bo nie wiem czy mam dzwonić na prokuraturę czy nie.
A on tylko poczerwieniał, zwinął się i uciekł.
Znajomy nie był zadowolony, ale po dyskusji przyznał mi jednak rację.
Tak naprawdę temu dzikiemu informatykowi pomogłem.
Bo w przyszłości kiedy w końcu założy firmę, to też będzie się wściekał na takich dzikusów.
Myślę, że mam rację.
0

Strona 1 z 1