Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|
Lustrzanka do 2.000 proszę o pomoc~! :3
Napisano 02 luty 2012 - 13:47
a to kosztuje
różnica między szybkim a wolnym teleobiektywem to np. różnica 500 a 1500 zł , gdzie możesz mieć tą samą jakość obrazu, tylko jeden szuka 1.5 sekundy a drugi 0.6 sekundy na przykład a taki za 6000 zł szuka np. 0.21 sekundy (ręcznie nie zrobisz tak szybko posługując się wizjerkiem małym ganiając za zwierzakiem)
rozumiesz w czym rzecz ?
nawet najlepszy kierowca nie pojedzie starym fiatem 250 na godzinę bo silnik wyrobi do 150, rozumiesz ? (obecnie masz kompatkt czyli syrenke co jedzie 90, więc i ten fiat będzie skokiem jakościowym)
krople z kolei wymagają obiektywu macro, albo pierścieni (taniej) ale też lampy zewnętrznej, a to z kolei dojdzie np. 400 złotych conajmniej plus pierścienie powiedzmy za 100, to 500 więcej bez gwarancji jakości, bo obiektyw kitowy nie jest super
Napisano 02 luty 2012 - 14:19
trochę jak "jesteś za głupia żeby się za to brać i nie stać cię hej!"
Dziękuję za wyjaśnienie
Napisano 02 luty 2012 - 14:34
Nikon d3100+18-55 za 2000zł http://www.mojecyfro...d403,18283.html
Ja sam poluję na to body, bo jest warte swojej ceny.
Mam nadzieję, że Ci to pomoże.
Pozdrawiam
Napisano 02 luty 2012 - 14:58
Użytkownik Dadziuk dnia 02 luty 2012 - 12:13 napisał
Skąpiec donosi, że w 3 sklepach:
http://www.skapiec.p...t/2/comp/892333
Napisano 02 luty 2012 - 15:10
Użytkownik Grimes dnia 02 luty 2012 - 12:15 napisał
No i Jabo- jak zamierzasz rozpraszać światło wbudowanej lampy, bo przecież nie tym plastikiem nazywanym dumnie dyfuzorem
Lampa zewnętrzna to zbawienie. Lampa wbudowana to samo zło
Ani mi przez myśl nie przeszło, że ktoś kto zaczyna przygodę z fotografią będzie się martwił o rozpraszanie światła.
BTW
Wbudowana lampa ma, wbrew pozorom, sporo zalet:
* Jest w cenie
* Nie trzeba taszczyć oddzielnego klamora
* Daje płaskie światło (zmarszczki mniej widać
Napisano 02 luty 2012 - 17:03
Temat dotyczy aparatu do portretów, więc zmiękczanie światła to podstawa. Nawet amator może na początku to robić
Ja sobie nie wyobrażam życia bez lampy, nawet kosztem obiektywu, ale co osoba, to inne sposoby. Druga kwestia to odległość błyskania. Przy robieniu portretów w zupełności wystarczy
Zdjęcia ślubne Toruń
Zobacz fotoblog
Ja też chcę pare plusików do lansu, więc jak pomogłem, wciśnij
na dole postu :)
Napisano 02 luty 2012 - 18:12
Użytkownik malaria dnia 02 luty 2012 - 14:19 napisał
trochę jak "jesteś za głupia żeby się za to brać i nie stać cię hej!"
Dziękuję za wyjaśnienie
to drugie raczej
nie stać
bo niestety ale ceny nam poszybowały mocno, inflacja
jeszcze rok temu sprzedawałem za 2300 Canona 50D , dziś za niewiele mniej kupisz jego poprzednika, model 40D
2 lata temu sprzedawałem Canona 450D za 1300 zł, dziś za niego chcą 1400
2000 rok temu a 2000 obecnie to niestety różnica bo sprzęt poszedł w górę
chcesz robić zwierzaki jak skaczą na zawodach np. jeździeckich ? obiektyw szybki to będzie 2000 zł niestety, a gdzie aparat ?
kropla wody co spada, obiektyw makro za 1000, lampa za 500 (bez HSSu, będziesz musiała się nauczyć na M ustawiać), do tego pierścienie 100, i już 1600 wydane, a gdzie aparat ?
w fotografii jest kilka drogich dziedziń:
śluby to 15 000 zł na start , fotografia przyrodnicza to powiedzmy 6000 minimum (zakładam nawet gorsze body i używane teleobiektywy o ogniskowych 300, 400 lub jasna f 4 Lka 70-200 )
Ty chcesz conieco w tą drugą uderzać , prawda ?
wiesz co jest w fotografii tanie ?
krajobraz, portrety, modelki(postacie ludzkie), art (sztuka, martwa natura), architektura
te dziedziny są tanie
ale tam gdzie wchodzi w grę "jasne szkło" lub "szybkie szkło długie" tam się zaczynają mnożyć tysiące złotych
a jak tych tysięcy nie masz, to np. stoisz patrząc na ptaszki co skaczą po krzaku, patrzysz w wizjer, słyszysz bzyczenie silnika obiektywu, obiektyw szuka ostrości, gubi się, szuka, gubi się, ptaszki odleciały , tak to wygląda, miałem obiektywy za 500 zł kiedyś, to wiem jak to było gdy mi bzyczał i bzyczał i bzyczał a zdjęcie jak zrobił (bo aparat ma blokadę, jak focus nie złapie to naciskanie migawki nic nie daje) to na tym zdjęciu była gałązka bez ptaka, który odleciał sekundę temu
w przypadku konia co skacze przez przeszkodę, to owszem, ustawisz sobie wcześniej na przeszkodę (bo będzie to stałe miejsce, przeszkoda nie ucieka, zakładam że w jednym miejscu stoisz i w jednym miejscu łapiesz zwierze na tej samej przeszkodzie), wyłączysz focus i na MF stałym - da radę, tu tylko byle był szybki tryb seryjny,
tylko kiedy ten koń będzie szybko biegł w Twoją stronę (zmieniać się będzie odległość, co innego jak biegnie prostopadle i odległość zmienia się minimalnie w czasie) to już niestety szybkość silników i szybkość focusa w body ma znaczenie , tylko technika ta niestety słono kosztuje
ja np. lubię robić zdjęcia ptaszkom, wiesz jaki to nakład finansowy, szkoda słów, 10 000 (połowa to obiektyw o ogniskowej 400 mm i szybkim silniku a i tak 5.6 a nie 4.0) :|
Napisano 02 luty 2012 - 18:28
Napisano 02 luty 2012 - 21:51
A450 pojawiła się na początku 2010. Nie przewidziałem, że po 2 latach bedzie już archiwalna.
Z tej stajni pozostaje A35. Mieści się na styk w 2000.