+ Zakup sprzętu do mini-studia fotografia UBRAŃ - Jaki aparat, obiektyw, sprzęt kupić? - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1

+ Zakup sprzętu do mini-studia fotografia UBRAŃ Aparat + Oświetlenie + Stół/Namiot Bezcieniowy + ... ?

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   TheFirm 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 12
  • SprzętNadal szukam...

Napisano 28 January 2012 - 02:26

Witam serdecznie forumowiczów.

Jako 'zielony' choć bardzo zainteresowany tematem fotografii produktowej zwracam się do Was z prośbą o nakierowanie mnie na dobrą inwestycje odnośnie wyboru zakupu sprzętu do fotografii produktowej w moim przypadku do fotografii odzieżowej.

Pieniądze które muszę przeznaczyć na wyposażenie mini-studia to ok 4-5tys zł w tym aparat.
Prosiłbym o pomoc w skomplementowaniu konkretnego sprzętu - gdyż muszę podać dokładnie co będę potrzebował bo staram się o dotację.

Więc zaczynajmy, przypominam sprzęt ma służyć do robienia bardzo dobrych fotek do sklepu internetowego asortyment ubrania, obuwie, dodatki.

1. Jaki aparat, obiektyw i statyw do aparatu?
Czy Canon 1000D/1100D wystarczy? Obiektyw 'fabryczny' 18-55 IS/IS II.
Aparat z obiektywem za ok 1800zł. Jaki statyw? Jaka wysokość?
Czy taki statyw zagra mi: http://allegro.pl/st...2075899495.html ?
2. Jakie oświetlenie?
Myślę o oświetleniu stałym. Co do mocy to jak dobrze pamiętam 300W będzie w sam raz.
Dwa softboxy - jakiej wielkości najlepiej? Jakie statywy do softboxów?
A może od razu gotowy zestaw?
http://fripers.pl/in...a-Ciaglego.html
3. Stół bezcieniowy i namiot bezcieniowy.
Jak największy, przyda się i stół i namiot. Dobrze rozumuje?
4. Pozostałe akcesoria?
Czyli parasolki, blendy, tła + statywy - ile i co dokładnie będę potrzebował?
5. Jeszcze o czymś zapomniałem?

Chcę tak dobrać sprzęt aby wszystko ze sobą dobrze współpracowało - tak żeby za jednym zamachem zrobić wszystkie zakupy.

Dzięki ogromne za pomoc i jak ktoś z Krakowa to na piwko zapraszam.
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Preskaler 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 6590
  • LokalizacjaKrosno
  • SprzętC40D, P-six, Praktica PLC2, Zenit TTL, Start 66, Liubitiel 166B itd.

Napisano 28 January 2012 - 09:16

W zasadzie aparat może być każdy z wymienionych ale ja osobiście pewnie zdecydował bym się na używaną "dwucyfrówkę". No ostatecznie 1100D. Obiektyw pewnie też wystarczy. Statyw też może być w zasadzie każdy za ok. 200 zł. W studio nie są skrarajnie złe warunki (nie ma wiatru) więc może być. Z lampami jest sprawa trochę bardziej skomplikowana. Lampy stałe (głównie) dzielą się na dwie kategorie. Żarowe i oszczędnościowe. Zapewne wszyscy wiedzą, że oszczędnościowe mają większą wydajność świetlną przy mniejszej mocy ale... często firmy podają nie moc faktyczną a tzw. przeliczeniową. Oznacza to, że lampa pobierająca z sieci (np.) 30W reklamowana jest jako lampa o mocy 300W bo daje światło zbliżone do lampy żarowej o tej właśnie mocy. Nie wiem jak to jest w tych reklamach, które podajesz? Trzeba to ustalić ze sprzedającym! Ogólnie zalecam te oszczędnościowe! Jeśli chodzi o namioty i softboxy to... reklama też wszystko przyjmie. Ja bym wolał sobie samodzielnie takie urządzenia wykonać bo nie mam zaufania do stolarza, piekarza czy elektryka (itp.) specjalizującego się w produkcji i sprzedaży sprzętu fotograficznego. Przecież tego nikt nie kontroluje! Największa trudność to jednak będzie nauka fotografowania (!). Nie wiem też jak u Ciebie jest z obsługą komputera a w zasadzie korzystanie z programów graficznych. W dzisiejszej fotografii (nawet amatorskiej na trochę wyższym poziomie) wymogiem bezwzględnym jest umiejętność obróbki komputerowej. Wszystkie, ładne zdjęcia jakie spotyka się profesjonalnych i pół profesjonalnych wykonaniach - są obrabiane!
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   TheFirm 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 12
  • SprzętNadal szukam...

Napisano 28 January 2012 - 18:27

Dzięki śliczne Preskaler.

Co do obróbki graficznej mam człowieka który w tym siedzi - zdjęcia mają sprzedawać produkt, nie pójdą do katalogów także jestem pewien że da radę.

Co do oświetlenia nie znam się na tym kompletnie - może ktoś doradzi jakieś dobre lampy?
Rozumiem że taka lampa współpracuje z softboxem/parasolką/statywem takk?

I jeszcze mam pytanie odnośnie podświetlenia stołu od dołu - jaka lampa tam powinna siedzieć? Też 300W czy słabsza? A może nie trzeba?

Preskaler, pieniądze będą z dotacji także wszystko muszę kupić gotowe, zresztą nie miałbym czasu robić sprzętu czy zlecać wykonania.

Pozdrawiam dzięki piękne !
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Preskaler 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 6590
  • LokalizacjaKrosno
  • SprzętC40D, P-six, Praktica PLC2, Zenit TTL, Start 66, Liubitiel 166B itd.

Napisano 29 January 2012 - 17:31

Nie podejmuję się wskazać lampy na podstawie informacji zawartej w opisie aukcji z powodów jakie wyżej podałem a sam nie miałem kontaktu z żadną z nich. Przy zdjęciach studyjnych nieruchomych obiektów i z użyciem statywu i wężyka lub samowyzwalacza w zasadzie nie ma znaczenia moc lamp oświetleniowych bo prawidłową ekspozycję możemy uzyskać wydłużając dowolnie jej czas. Nie będzie przy tym ujemnych skutków ubocznych w postaci rozmazania obrazu jak to często bywa przy wykonywaniu zdjęć z wolnej ręki przy zbyt długich czasach. Lampa oświetlająca od dołu nie musi mieć dużej mocy a jedynie dobrze rozproszone i równomierne światło. Jeszcze raz zalecam zainwestowanie w wiedzę a to co tu na "Forum" się dowiesz to może być tylko jako ew. uzupełnienie.
0

Strona 1 z 1