Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|
Lampa YN-560 + Sony A35
Jak to niedrogo spiąć
Napisano 23 styczeń 2012 - 21:58
Jestem początkującym fotografem i mam w posiadaniu Sony A35. Chciałbym dokupić do tego lampę YN-560, jako, że ma ona bardzo krótki błysk (1/20000 s.), a chciałbym sobie trochę poeksperymentować ze zdjęciami polegającymi na uchwyceniu ciekawej krótkiej chwili (rozpryski i tym podobne). I tu rodzą się 3 pytania do bardziej doświadczonych użytkowników.
1) Zależy mi na tym, aby był to raczej tani sprzęt (przynajmniej na początek, może później np. dokupię coś innego droższego jak zacznę się rozwijać). Z tego co wyczytałem, ten sprzęt jest wart swojej ceny. Czy może jest coś tańszego o podobnych właściwościach lub lepszego w tej klasie cenowej?
2) Nie jestem pewien, czy jeśli chciałbym tą lampę zamontować na aparacie to czy da się to w ogóle zrobić. Czy możliwa jest do tego jakaś przejściówka?
3) Jak spiąć wyzwalanie lampy z robieniem zdjęcia przez aparat? Czy potrzebny jest do tego specjalny pilot z wyzwalaczami? Czy dowolny system będzie pasował do takiej lampy, czy trzeba to jakoś specjalnie dobrać? Poza tym widziałem, że czasami dają jakieś kabelki do komputera. O co z tym chodzi to już w ogóle nie mam pojęcia, chociaż z zawdou jestem informatykiem i ciekawi mnie jakie możliwości daje taki mechanizm. Jakby ktoś to opisał w kilku zdaniach lub dał linka do jakiegoś opisu, byłbym wdzięczny.
Napisano 23 styczeń 2012 - 22:08
Użytkownik ride.inc dnia 23 styczeń 2012 - 21:58 napisał
Jeżeli nie interesuje Ciebie automatyka w lampie to będzie dobry wybór
Kupujesz lampę z mocowaniem sony/minolta i wsuwasz ją w sanki aparatu
Jak kupisz lampe z mocowaniem sony/minolta to lampa będzie błyskała razem z wciśnięciem spustu
a ten kabelek do komputera to nic innego jak sterowanie aparatem za pomocą programu
i nie myl czasu błysku z czasem synchronizacji lampy z aparatem bo to 2 rożne rzeczy
Napisano 23 styczeń 2012 - 23:40
Użytkownik Dadziuk dnia 23 styczeń 2012 - 22:08 napisał
Dobre pytanie, ale o tym jeszcze poniżej
Nie interesuje.
Jak kupisz lampe z mocowaniem sony/minolta to lampa będzie błyskała razem z wciśnięciem spustu
Jeżeli tak jest, to czy lampa nie jest zsynchronizowana z aparatem? Po co wtedy HSS?
To może być bardzo ciekawe jak już uda mi się jakoś ogarnąć ten temat, czyli nieprędko
Nie mylę, ale nie zwracałem do tej pory uwagi na ten czynnik, gdyż do tej pory myślałem, że to jakoś automatycznie po prostu współgra
Ja raczej chciałem używać tej lampy nie wsadzając do aparatu tylko umieszczając np. lekko z boku. Stąd to pytanie o jakieś urządzenie do synchronizacji aparatu i lamp. I czy wtedy dalej występuje problem synchronizacji czasów aparatu i błysku lampy?
No i ponawiam pytanie na temat, czy warto kupić taki sprzęt czy może za tą kasę/do tego aparatu/na początek kupić coś innego.
Napisano 24 styczeń 2012 - 08:09
Użytkownik ride.inc dnia 23 styczeń 2012 - 23:40 napisał
Dla czasów krótszych niż 1/160 (sprawdziłem w specyfikacji, a35 ma czas synchronizacji z lampą właśnie 1/160)
Tylko nie jestem pewien czy a35 ma taką możliwość, ale teraz są karty SD z wifi
W takim razie musisz skorzystać z wyzwalaczy radowych http://www.fotcom.pl...iowy-p-182.html, kabla http://wwfotocelew.m...y-FA-CS1AM.html lampa YN-560 wyposażona jest w fotocelę, w przypadku gdy będziesz robił zdjęcie z lampą wbudowaną to lampa YN-560 również błyśnie i dalej będziesz miał czasy synchronizacji rzędu 1/160
Za 300zł to ciężko będzie coś innego znaleźć.
Napisano 24 styczeń 2012 - 09:33
Użytkownik Dadziuk dnia 24 styczeń 2012 - 08:09 napisał
Dla czasów krótszych niż 1/160 (sprawdziłem w specyfikacji, a35 ma czas synchronizacji z lampą właśnie 1/160)
Masz rację, ma 1/160. Jednak przy takim czasie jak zrobię zdjęcie ściany oddalonej nieco od okna (bez lampy), to wychodzi ono kompletnie czarne, pomimo iż mamy dziań. Jeżeli więc w tym czasie lampa YN-560 wyzwoli błysk o czasie 1/20000 sekundy to tylko ta krótka chwila zostanie zarejestrowana pomimo czasu 1/160 na aparacie. Z tego co się orientuję to właśnie o taki trick tutaj chodzi, aby to lampa zatrzymała scenę, a nie sam aparat
Chyba, że daje to jakieś inne trudności, o których póki co nie mam pojęcia..
Wifi SD. Genialne
Za 300zł to ciężko będzie coś innego znaleźć.
Dokładnie o to mi chodziło
Dzięki za pomoc, już sporo mi się rozjaśniło w temacie
Napisano 24 styczeń 2012 - 09:50
Cytat
Zależy jak lekko z boku.
Wyzwalacze radiowe są wygodne, ale - jak sam widzisz - wiążą się z tym pewne problemy formalne, jak dokupywanie odbiorników itp. Może prościej by na początek było, o ile masz zamiar fotografować w warunkach domowych, kupić po prostu długi kabel synchronizacyjny (choćby i 5 m) i podpinać flesz do aparatu kablem, także mając swobodę niezależnego ustawiania flesza? Jeśli aparat nie ma gniazdka PC, potrzebowałbyś jeno przejściówki z szyny flesza z gniazdkiem PC (i - o ile flesz nie ma gniazdka PC - kostki z kabla na stopkę flesza).
Wyzwalacze radiowe - zwłaszcza tańsze - mogą (acz nie muszą) nieco wydłużać najkrótszy możliwy czas synchronizacji. W przypadku synchronizacji przez kabel nie ma takiego zagrożenia.
Napisano 24 styczeń 2012 - 10:53
Użytkownik ride.inc dnia 24 styczeń 2012 - 09:33 napisał
Czas błysku czyli 1/20000 nie będzie miał żadnego znaczenia, najważniejszy jest czas synchronizacji czyli 1/160. Zdjęcia ma być ostre dlatego to aparat ma zatrzymać scenę a nie lampa. Poszukaj informacji czy taki czas Tobie wystarczy, bo jeżeli nie to szkoda kasy na tą lampę.
Są dodatkowe odbiorniki http://www.mega-pixe...a-Minolta-.html To jest tylko przykładowy zestaw z którego sam korzystam (1 x nadajnik, 2 x odbiornik) Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie żebyś kupił zestaw innego producenta, szukaj tylko do sonego bo mamy inną stopę niż canon/nikon.
Napisano 24 styczeń 2012 - 10:59
Cytat
Nieprawda. ride.inc wyraźnie napisał, że ma w pokoju na tyle ciemno, że światło zastane nic mu nie naświetla przy 1/160 s. W takiej sytuacji to właśnie czas migawki nie ma najmniejszego znaczenia, a zdjęcie jest naświetlane li tylko błyskiem lampy.
Napisano 24 styczeń 2012 - 14:39
Wziąłem jednak radiowy wyzwalacz, bo widziałem, że raczej to ludzie stosują, więc chyba nie ma większych problemów z opóźnieniem. No a przy późniejszym dokupieniu drugiej lampy to jest to już jedyne rozwiązanie.
Dzięki Panowie! Zobaczymy jak się zestaw będzie sprawował, a co najważniejsze fotograf
Napisano 24 styczeń 2012 - 14:47
...........
Póki co, to jeszcze tak dobrze nie jest! Migawka, na wyższych czasach i w zależności od konstrukcji nie otwiera nierównomiernie dla całej powierzchni klatki. Może więc być, przy tak krótkim błysku, tylko pasek lub plamka z obrazem (fragmentem).