Lampa YN-560 + Sony A35 - Sony - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

nitroactive  : (25 maj 2012 - 10:21) haha no dylematy wyboru między d300 1100d i a300 są tutaj masakryczne :D ja nawet nie czytam tych tematow :P
JaFi  : (25 maj 2012 - 07:55) fakt są i na pewno będą głupie pytania ;D
boratom  : (25 maj 2012 - 07:37) rev - nie poddawaj się - byłeś chyba ostatnim cierpliwym....
rev  : (25 maj 2012 - 07:25) kiedyś było mniej głupich pytań, ostatnio moda i bycie trendi przywleka coraz niższy poziom, mi już się nawet nie chce złośliwie komentować nowych pytających, mi już opadło bo poziom nawet moją wytrzymałość pokonał :] pamiętam jak kiedyś ktoś ze starych użytkowników proponował zamykać każde pytanie poniżej 2000 zł od nowych userów , taka generalna dygresja po czytaniu kolejnych pytań o to które body entry-level plus kit i wymagania wobec nic , szczerze to ja już ignory robię na 90% pytań o aparaty jakie się ostatnio pojawiły
korkillus  : (24 maj 2012 - 20:18) pod komunię tylko Burzum ewentualnie Gorgodoth
Xander95  : (24 maj 2012 - 20:16) Witam. ;) Bardzo prosze o pomoc http://www.forumphot...200#entry266200
GreenEvil  : (24 maj 2012 - 19:30) kat lepszy :>
wercio  : (24 maj 2012 - 19:28) pod komunię to może coś z Behemota?
Mateusz1221  : (24 maj 2012 - 18:16) jaki podkład muzyczny pod komunie ? :P
Babeczka  : (24 maj 2012 - 16:14) paluszki bolą od braku szukania informacji...
wercio  : (24 maj 2012 - 16:04) Kiedy ludzie się nauczą, że teksty, że portal płaci za kopiowanie czegoś to hoax?
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) Mialo byc FB (facebook) a nie GB
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) gontar, wiem, ze wkleiles ten tekst przez pomylke, ale jednoczesnie chcialem powiedziec, ze ludzie prosza o takie rzeczy i jest to scam albo inny cholera wie co. GB nie placi za takie rzeczy. Chcesz pomoc - przekaz pieniadze na hospicjum czy cos.
gontar10  : (24 maj 2012 - 15:08) aiii. nie ten link. http://www.forumphot...356#entry266356 :=
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) to idzie w dwie strony a nie w jedną
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) moje wołania o modyfikacje, zmiany itp... utkneły.. to po co sie starac ;]
wercio  : (24 maj 2012 - 13:44) Lepiej dodać do rejestracji captchę niż banować
wienczyslaw5  : (24 maj 2012 - 11:33) niestety --- blokada konta nic nie daje --- za chwilę zakładają nowe --- codziennie banuje po kilku --- zablokować IP może tylko admin --- a tego ostatnio nie widać na forum
Bucikowaty  : (24 maj 2012 - 10:35) Na moje niech jakiś mjod zablokuje takich ludzi. Jakież to mnie irytuje:( http://www.forumphot...es-online-dr6h/
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) niech że ktoś coś napisze ...
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) http://www.forumphot...__1#entry200326
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) http://www.forumphot...__1#entry200326
Babeczka  : (24 maj 2012 - 09:47) może, ale co nie oznacza ze musi :) Kursant raczej musi dojrzeć odpowiednio do prowadzenia samochodu..;)
Creat  : (24 maj 2012 - 06:54) tylko do egzaminu musisz przystąpić po 18 i z dowodem
Creat  : (24 maj 2012 - 06:53) 3 miesiace przed 18 mozesz kurs zaczać
Rozszerz pole shoutboxa

Strona 1 z 1

Lampa YN-560 + Sony A35 Jak to niedrogo spiąć

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   ride.inc 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 4
  • LokalizacjaTrójmiasto
  • SprzętSony A35

Napisano 23 styczeń 2012 - 21:58

Witam,

Jestem początkującym fotografem i mam w posiadaniu Sony A35. Chciałbym dokupić do tego lampę YN-560, jako, że ma ona bardzo krótki błysk (1/20000 s.), a chciałbym sobie trochę poeksperymentować ze zdjęciami polegającymi na uchwyceniu ciekawej krótkiej chwili (rozpryski i tym podobne). I tu rodzą się 3 pytania do bardziej doświadczonych użytkowników.

1) Zależy mi na tym, aby był to raczej tani sprzęt (przynajmniej na początek, może później np. dokupię coś innego droższego jak zacznę się rozwijać). Z tego co wyczytałem, ten sprzęt jest wart swojej ceny. Czy może jest coś tańszego o podobnych właściwościach lub lepszego w tej klasie cenowej?

2) Nie jestem pewien, czy jeśli chciałbym tą lampę zamontować na aparacie to czy da się to w ogóle zrobić. Czy możliwa jest do tego jakaś przejściówka?

3) Jak spiąć wyzwalanie lampy z robieniem zdjęcia przez aparat? Czy potrzebny jest do tego specjalny pilot z wyzwalaczami? Czy dowolny system będzie pasował do takiej lampy, czy trzeba to jakoś specjalnie dobrać? Poza tym widziałem, że czasami dają jakieś kabelki do komputera. O co z tym chodzi to już w ogóle nie mam pojęcia, chociaż z zawdou jestem informatykiem i ciekawi mnie jakie możliwości daje taki mechanizm. Jakby ktoś to opisał w kilku zdaniach lub dał linka do jakiegoś opisu, byłbym wdzięczny.
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Dadziuk 

• Stały bywalec
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 639
  • LokalizacjaBiałystok
  • SprzętSony

Napisano 23 styczeń 2012 - 22:08

Rozpryski i tym podobnych nie robił ale czy to tego nie są potrzebne czasy krótsze niż 1/200? Z tego co wiem to ta lampa nie obsługuje hss.

Wyświetl postUżytkownik ride.inc dnia 23 styczeń 2012 - 21:58 napisał

1) Zależy mi na tym, aby był to raczej tani sprzęt (przynajmniej na początek, może później np. dokupię coś innego droższego jak zacznę się rozwijać). Z tego co wyczytałem, ten sprzęt jest wart swojej ceny. Czy może jest coś tańszego o podobnych właściwościach lub lepszego w tej klasie cenowej?

Jeżeli nie interesuje Ciebie automatyka w lampie to będzie dobry wybór

2) Nie jestem pewien, czy jeśli chciałbym tą lampę zamontować na aparacie to czy da się to w ogóle zrobić. Czy możliwa jest do tego jakaś przejściówka?

Kupujesz lampę z mocowaniem sony/minolta i wsuwasz ją w sanki aparatu

3) Jak spiąć wyzwalanie lampy z robieniem zdjęcia przez aparat? Czy potrzebny jest do tego specjalny pilot z wyzwalaczami? Czy dowolny system będzie pasował do takiej lampy, czy trzeba to jakoś specjalnie dobrać? Poza tym widziałem, że czasami dają jakieś kabelki do komputera. O co z tym chodzi to już w ogóle nie mam pojęcia, chociaż z zawdou jestem informatykiem i ciekawi mnie jakie możliwości daje taki mechanizm. Jakby ktoś to opisał w kilku zdaniach lub dał linka do jakiegoś opisu, byłbym wdzięczny.

Jak kupisz lampe z mocowaniem sony/minolta to lampa będzie błyskała razem z wciśnięciem spustu :)

a ten kabelek do komputera to nic innego jak sterowanie aparatem za pomocą programu :)

i nie myl czasu błysku z czasem synchronizacji lampy z aparatem bo to 2 rożne rzeczy
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   ride.inc 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 4
  • LokalizacjaTrójmiasto
  • SprzętSony A35

Napisano 23 styczeń 2012 - 23:40

Dzięki za szybki reply :) Na szybkości pobieżnie uzupełniłem wiedzę i ciągnę temat ;)

Wyświetl postUżytkownik Dadziuk dnia 23 styczeń 2012 - 22:08 napisał

Rozpryski i tym podobnych nie robił ale czy to tego nie są potrzebne czasy krótsze niż 1/200? Z tego co wiem to ta lampa nie obsługuje hss.

Dobre pytanie, ale o tym jeszcze poniżej :)

Jeżeli nie interesuje Ciebie automatyka w lampie to będzie dobry wybór

Nie interesuje.

Kupujesz lampę z mocowaniem sony/minolta i wsuwasz ją w sanki aparatu
Jak kupisz lampe z mocowaniem sony/minolta to lampa będzie błyskała razem z wciśnięciem spustu :)

Jeżeli tak jest, to czy lampa nie jest zsynchronizowana z aparatem? Po co wtedy HSS? :)

a ten kabelek do komputera to nic innego jak sterowanie aparatem za pomocą programu :)

To może być bardzo ciekawe jak już uda mi się jakoś ogarnąć ten temat, czyli nieprędko ;)

i nie myl czasu błysku z czasem synchronizacji lampy z aparatem bo to 2 rożne rzeczy

Nie mylę, ale nie zwracałem do tej pory uwagi na ten czynnik, gdyż do tej pory myślałem, że to jakoś automatycznie po prostu współgra ;)
Ja raczej chciałem używać tej lampy nie wsadzając do aparatu tylko umieszczając np. lekko z boku. Stąd to pytanie o jakieś urządzenie do synchronizacji aparatu i lamp. I czy wtedy dalej występuje problem synchronizacji czasów aparatu i błysku lampy?

No i ponawiam pytanie na temat, czy warto kupić taki sprzęt czy może za tą kasę/do tego aparatu/na początek kupić coś innego.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Dadziuk 

• Stały bywalec
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 639
  • LokalizacjaBiałystok
  • SprzętSony

Napisano 24 styczeń 2012 - 08:09

No dobra no to jdziemy dalej

Wyświetl postUżytkownik ride.inc dnia 23 styczeń 2012 - 23:40 napisał

Jeżeli tak jest, to czy lampa nie jest zsynchronizowana z aparatem? Po co wtedy HSS? :)

Dla czasów krótszych niż 1/160 (sprawdziłem w specyfikacji, a35 ma czas synchronizacji z lampą właśnie 1/160)

To może być bardzo ciekawe jak już uda mi się jakoś ogarnąć ten temat, czyli nieprędko ;)

Tylko nie jestem pewien czy a35 ma taką możliwość, ale teraz są karty SD z wifi :) Karta w aparat, łączysz się laptop-karta i masz na kompie wszystko co na karcie :)

Ja raczej chciałem używać tej lampy nie wsadzając do aparatu tylko umieszczając np. lekko z boku. Stąd to pytanie o jakieś urządzenie do synchronizacji aparatu i lamp. I czy wtedy dalej występuje problem synchronizacji czasów aparatu i błysku lampy?

W takim razie musisz skorzystać z wyzwalaczy radowych http://www.fotcom.pl...iowy-p-182.html, kabla http://wwfotocelew.m...y-FA-CS1AM.html lampa YN-560 wyposażona jest w fotocelę, w przypadku gdy będziesz robił zdjęcie z lampą wbudowaną to lampa YN-560 również błyśnie i dalej będziesz miał czasy synchronizacji rzędu 1/160

Za 300zł to ciężko będzie coś innego znaleźć.
1

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   ride.inc 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 4
  • LokalizacjaTrójmiasto
  • SprzętSony A35

Napisano 24 styczeń 2012 - 09:33

Wyświetl postUżytkownik Dadziuk dnia 24 styczeń 2012 - 08:09 napisał

No dobra no to jdziemy dalej

Dla czasów krótszych niż 1/160 (sprawdziłem w specyfikacji, a35 ma czas synchronizacji z lampą właśnie 1/160)

Masz rację, ma 1/160. Jednak przy takim czasie jak zrobię zdjęcie ściany oddalonej nieco od okna (bez lampy), to wychodzi ono kompletnie czarne, pomimo iż mamy dziań. Jeżeli więc w tym czasie lampa YN-560 wyzwoli błysk o czasie 1/20000 sekundy to tylko ta krótka chwila zostanie zarejestrowana pomimo czasu 1/160 na aparacie. Z tego co się orientuję to właśnie o taki trick tutaj chodzi, aby to lampa zatrzymała scenę, a nie sam aparat :)

Chyba, że daje to jakieś inne trudności, o których póki co nie mam pojęcia..

Tylko nie jestem pewien czy a35 ma taką możliwość, ale teraz są karty SD z wifi :) Karta w aparat, łączysz się laptop-karta i masz na kompie wszystko co na karcie :)

Wifi SD. Genialne :) To chyba nie jest zależne od sprzętu jakiegokolwiek. Wystarczy, że obsługuje SDHC. Dodatkowo można ustawić połączenie adhoc z laptopem bez WiFi. Jeszcze bardziej genialne :)

W takim razie musisz skorzystać z wyzwalaczy radowych http://www.fotcom.pl...iowy-p-182.html, kabla http://wwfotocelew.m...y-FA-CS1AM.html lampa YN-560 wyposażona jest w fotocelę, w przypadku gdy będziesz robił zdjęcie z lampą wbudowaną to lampa YN-560 również błyśnie i dalej będziesz miał czasy synchronizacji rzędu 1/160

Za 300zł to ciężko będzie coś innego znaleźć.

Dokładnie o to mi chodziło :) Jeszcze tylko lamerskie pytanie co do tego systemu radiowego, bo zauważyłem, że jest tylko jeden odbiornik, ale w opisie jest: "Warto podkreślić, że nadajnik systemu PAWN może współpracować z dowolną liczbą odbiorników". Jak chciałbym w przyszłości zsynchronizować drugą lampę to nie będzie wtedy pewnie problemu, tylko jak znaleźć taki odbiornik? Chyba źle szukam, ale samego odbiornika nie widziałem.

Dzięki za pomoc, już sporo mi się rozjaśniło w temacie :)
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   FlatEric 

• Pisacz nałogowy :)
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 1261
  • LokalizacjaPolska
  • Sprzęt135 & 120 & SL

Napisano 24 styczeń 2012 - 09:50

Cytat

Zależy jak lekko z boku. ;)
Wyzwalacze radiowe są wygodne, ale - jak sam widzisz - wiążą się z tym pewne problemy formalne, jak dokupywanie odbiorników itp. Może prościej by na początek było, o ile masz zamiar fotografować w warunkach domowych, kupić po prostu długi kabel synchronizacyjny (choćby i 5 m) i podpinać flesz do aparatu kablem, także mając swobodę niezależnego ustawiania flesza? Jeśli aparat nie ma gniazdka PC, potrzebowałbyś jeno przejściówki z szyny flesza z gniazdkiem PC (i - o ile flesz nie ma gniazdka PC - kostki z kabla na stopkę flesza).
Wyzwalacze radiowe - zwłaszcza tańsze - mogą (acz nie muszą) nieco wydłużać najkrótszy możliwy czas synchronizacji. W przypadku synchronizacji przez kabel nie ma takiego zagrożenia.
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Dadziuk 

• Stały bywalec
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 639
  • LokalizacjaBiałystok
  • SprzętSony

Napisano 24 styczeń 2012 - 10:53

Wyświetl postUżytkownik ride.inc dnia 24 styczeń 2012 - 09:33 napisał

Masz rację, ma 1/160. Jednak przy takim czasie jak zrobię zdjęcie ściany oddalonej nieco od okna (bez lampy), to wychodzi ono kompletnie czarne, pomimo iż mamy dziań. Jeżeli więc w tym czasie lampa YN-560 wyzwoli błysk o czasie 1/20000 sekundy to tylko ta krótka chwila zostanie zarejestrowana pomimo czasu 1/160 na aparacie. Z tego co się orientuję to właśnie o taki trick tutaj chodzi, aby to lampa zatrzymała scenę, a nie sam aparat :)

Czas błysku czyli 1/20000 nie będzie miał żadnego znaczenia, najważniejszy jest czas synchronizacji czyli 1/160. Zdjęcia ma być ostre dlatego to aparat ma zatrzymać scenę a nie lampa. Poszukaj informacji czy taki czas Tobie wystarczy, bo jeżeli nie to szkoda kasy na tą lampę.

Dokładnie o to mi chodziło :) Jeszcze tylko lamerskie pytanie co do tego systemu radiowego, bo zauważyłem, że jest tylko jeden odbiornik, ale w opisie jest: "Warto podkreślić, że nadajnik systemu PAWN może współpracować z dowolną liczbą odbiorników". Jak chciałbym w przyszłości zsynchronizować drugą lampę to nie będzie wtedy pewnie problemu, tylko jak znaleźć taki odbiornik? Chyba źle szukam, ale samego odbiornika nie widziałem.

Są dodatkowe odbiorniki http://www.mega-pixe...a-Minolta-.html To jest tylko przykładowy zestaw z którego sam korzystam (1 x nadajnik, 2 x odbiornik) Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie żebyś kupił zestaw innego producenta, szukaj tylko do sonego bo mamy inną stopę niż canon/nikon.
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   FlatEric 

• Pisacz nałogowy :)
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 1261
  • LokalizacjaPolska
  • Sprzęt135 & 120 & SL

Napisano 24 styczeń 2012 - 10:59

Cytat

Czas błysku czyli 1/20000 nie będzie miał żadnego znaczenia, najważniejszy jest czas synchronizacji czyli 1/160. Zdjęcia ma być ostre dlatego to aparat ma zatrzymać scenę a nie lampa. Poszukaj informacji czy taki czas Tobie wystarczy, bo jeżeli nie to szkoda kasy na tą lampę.

Nieprawda. ride.inc wyraźnie napisał, że ma w pokoju na tyle ciemno, że światło zastane nic mu nie naświetla przy 1/160 s. W takiej sytuacji to właśnie czas migawki nie ma najmniejszego znaczenia, a zdjęcie jest naświetlane li tylko błyskiem lampy.
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Dadziuk 

• Stały bywalec
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 639
  • LokalizacjaBiałystok
  • SprzętSony

Napisano 24 styczeń 2012 - 11:32

No dobra, jestem niedoinformowany :) sorka za zamieszanie
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   ride.inc 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 4
  • LokalizacjaTrójmiasto
  • SprzętSony A35

Napisano 24 styczeń 2012 - 14:39

Z tego co się zorientowałem to działa to chyba podobnie jak strobing, z tą różnicą, że łapiemy tylko jeden błysk. Strobing z tą lampą też ponoć wychodzi nieźle, więc można się pobawić :)
Wziąłem jednak radiowy wyzwalacz, bo widziałem, że raczej to ludzie stosują, więc chyba nie ma większych problemów z opóźnieniem. No a przy późniejszym dokupieniu drugiej lampy to jest to już jedyne rozwiązanie.

Dzięki Panowie! Zobaczymy jak się zestaw będzie sprawował, a co najważniejsze fotograf :) Jak przyjdzie sprzęt to zdam relację.
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Preskaler 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 7051
  • LokalizacjaKrosno
  • SprzętC40D, P-six, Praktica PLC2, Zenit TTL, Start 66, Liubitiel 166B itd.

Napisano 24 styczeń 2012 - 14:47

...Jeżeli więc w tym czasie lampa YN-560 wyzwoli błysk o czasie 1/20000 sekundy to tylko ta krótka chwila zostanie zarejestrowana pomimo czasu 1/160 na aparacie. Z tego co się orientuję to właśnie o taki trick tutaj chodzi, aby to lampa zatrzymała scenę, a nie sam aparat :)

...........

Póki co, to jeszcze tak dobrze nie jest! Migawka, na wyższych czasach i w zależności od konstrukcji nie otwiera nierównomiernie dla całej powierzchni klatki. Może więc być, przy tak krótkim błysku, tylko pasek lub plamka z obrazem (fragmentem).
0

Strona 1 z 1