slot kart

- Nijaki
-
Grupa
Użytkownik
-
Napisano 11 styczeń 2012 - 20:13
Witam wszystkich! Zwracam się do was z problemem:
No więc na początku problem był z samą kartą SD - wyłamał się przełącznik blokady ale poczytałam troche po forach i dowiedziałam się że wystarczy tam wsadzić odpowiedniej wielkości papierek. Karta działała kolejne miesiące do momentu, kiedy papierek wypadł i wsadziłam nowy. Po włożeniu karty do aparatu (Sony Alpha 380) wyświetlił się komunikat "blokada karty sd" , pomyślałam, że zapewne źle włożyłam papierek i próbowałam wyjąć kartę ale zaklinowała się. Przy użyciu siły (niesłusznie) wyjęłam kartę. Od tego czasu jakiejkolwiek karty nie wsadzę do aparatu wyświetla się komunikat o blokadzie karty... mogę przeglądać wszystkie zdjęcia na karcie ale nie mam możliwości zapisania ani jednego na żadej z nich.
Co robić?
0

- Stały bywalec
-
Grupa
Użytkownik
-
-
LokalizacjaBiałystok
-
SprzętSony
Napisano 11 styczeń 2012 - 20:23
Kup kartę sony memory stick pro duo, bo przecież nie będziesz sama wymieniać sama gniazda kart pamięci
0

- Dyskutant
-
Grupa
Użytkownik
-
Napisano 11 styczeń 2012 - 20:24
Papierek to dość... tymczasowe rozwiązanie i prędzej czy później taka prowizorka musiała przestać działać. Udaj się do jakiegoś serwisu, tam Ci pomogą, koszta nie będą raczej zbyt wygórowane, aczkolwiek nigdy nie miałam z taką naprawą do czynienia więc mogę się mylić.
Jeśli pomogłam kliknij "+"
0

- Stały bywalec
-
Grupa
Użytkownik
-
-
LokalizacjaBiałystok
-
SprzętSony
Napisano 11 styczeń 2012 - 21:07
Kartę MS 4GB można kupić od 30zł, więc nie widzę sensu naprawy.
0

- Większy debiutant
-
Grupa
Użytkownik
-
-
Lokalizacjaz domu
-
Sprzętd300s
Napisano 11 styczeń 2012 - 21:15
Po przeczytaniu ze zrozumieniem można się domyślać, że problem leży nie w karcie lecz w slocie znajdującym się w body. Być może papierek podgiął któryś ze styków (są dość delikatne). Miałem jakiś rok temu podobny przypadek, ukruszony kawałek karty wpadł do gniazda i narobił bałaganu - karty dało się wkładać, ale z oporem i aparat czytał karty SD ale tylko o malej pojemności (16MB - tak, 1GB - już nie). Skończyło się na tym, że puszkę sprzedałem jako uszkodzoną.
0

- Stały bywalec
-
Grupa
Użytkownik
-
-
LokalizacjaBiałystok
-
SprzętSony
Napisano 11 styczeń 2012 - 21:30
Chciałbym zauważyć, że aparat sony alpha a380 posiada 2 sloty kart pamięci - SD i MS
Czytanie ze zrozumieniem się kłania
0

- Dyskutant
-
Grupa
Użytkownik
-
Napisano 11 styczeń 2012 - 22:04
No to zmienia postać rzeczy, trzeba było tak od razu.
Jeśli pomogłam kliknij "+"
0
Nie wiesz jaki kupić aparat, lustrzankę, sprzęt fotograficzny, aparat na komunię czy na gwiazdkę? Dyskutujemy i pomagamy w wyborze, opisujemy aparaty cyfrowe, lustrzanki i kompakty, nowoczesne i kolekcjonerskie. I to nie tylko tak popularnych firm, jak Canon, Nikon, Pentax, Sony czy Panasonic
W dziale giełda fotograficzna znajdziesz oferty kupna i sprzedaży sprzętu fotograficznego, wystartowania w konkursie fotograficznym. Fotograficzne forum dyskusyjne to miejsce dla wszystkich wielbicieli fotografii