Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|
Problem NIKON D7000
kompresja ekspozycji
Napisano 10 styczeń 2012 - 15:47
ostanio na[potkałem sie z małym kołopotem w moim aparacie , a dokładnie chodzi o kompresję ekspozycji (przycisk o wygladzie [+/-]
dokładnie chodzi o to że czy ustawie zdiecie na -5EV czy 0EV czy +5EV zdjecia sie niczym nie różnia a powinny być albo prześwietlone albo nie doświetlone
ale jak robię zdjecie z lampą to funkcja jak najbradzije działa teraz pytanie
-czy jest to wada systemowa i oddać aparat do gwarancji
-czy po prostu ustawienia aparatu
HELPPPPPPPPPPPPPPPPPPP dzieki
Napisano 10 styczeń 2012 - 16:02
Użytkownik Dadziuk dnia 10 styczeń 2012 - 15:49 napisał
no ale bez użycia lampy nie dział chyba downa nie mam naciskam przycisk zmieniam na -5 i potem na +5 i nie ma róznicy w zdjeciach a byc powinna i to bardzo wyraźna po prostu jak otwieram lampe to działa jak diałać powinno a na tym przycisku nie zmienia sie nic innego jak KOMPENSACJE EKSPOZYCJI
Napisano 10 styczeń 2012 - 16:14
Użytkownik methoss84 dnia 10 styczeń 2012 - 15:47 napisał
ostanio na[potkałem sie z małym kołopotem w moim aparacie , a dokładnie chodzi o kompresję ekspozycji (przycisk o wygladzie [+/-]
dokładnie chodzi o to że czy ustawie zdiecie na -5EV czy 0EV czy +5EV zdjecia sie niczym nie różnia a powinny być albo prześwietlone albo nie doświetlone
ale jak robię zdjecie z lampą to funkcja jak najbradzije działa teraz pytanie
-czy jest to wada systemowa i oddać aparat do gwarancji
-czy po prostu ustawienia aparatu
HELPPPPPPPPPPPPPPPPPPP dzieki
Przywróć ustawienia fabryczne i sprawdź jeszcze raz.
Znajomemu w studio zawsze wychodziły maksymalne prześwietlone na dużej przysłonie. Zresetował i lustro działa poprawnie. Myślał, ze to wada - a jednak nie bardzo.
www.weronikarybol.com
Napisano 10 styczeń 2012 - 16:58
Użytkownik methoss84 dnia 10 styczeń 2012 - 16:34 napisał
Coś w ogóle działa w twoim aparacie?
Jak to nie działa, wybierasz przywrócenie ustawień fabrycznych i wyskakuje jakiś błąd?
Napisano 10 styczeń 2012 - 17:25
Napisano 10 styczeń 2012 - 17:33
Użytkownik Leah dnia 10 styczeń 2012 - 16:58 napisał
Jak to nie działa, wybierasz przywrócenie ustawień fabrycznych i wyskakuje jakiś błąd?
sorry źle napisałem , zrobiłem przywróć ustawienia domyślne (fabryczne ) i dalej nie działa , problem dlaje jest tak jak by nie reagował czy dam do -5EV czy do +5EV zdiecia sie nieczym nie różnią a raczje powinny i to bardzo chyba nie
w instrukcji nazywa sie to kompensacja ekspozycji [+/-]
więc chyba pozostaje mi sklep i gwarancja bo co innego mogło by to być skoro działa bez zarzutu z wbudowana lampą tak jak być powinno a jak jest lampa zamknięta nie ma różnicy po miedzy zdjeciami robiłem to na A,S,M
Napisano 10 styczeń 2012 - 17:42
Napisano 10 styczeń 2012 - 17:50
Użytkownik Preskaler dnia 10 styczeń 2012 - 17:25 napisał
czytałem instrukcje i dalej kartkuję
na żadnym programie nie działa pisałem że działa tylko z lampą
w instrukcji napisane jest kompensacja ekspozycji
nie mam pomysła po prostu męczy mnie to bo jest to funkcja potrzebna jak by nie było a własnie chcialem zrobic zdjęcie HDR ale widze że mam pocykane narazie
i jestem totalnie wkur......
firma traci w moich oczach powoli miałem 2 sony alpha wcześniej i nic a tu przygoda z nowym aparatem
Napisano 10 styczeń 2012 - 17:57
Napisano 10 styczeń 2012 - 18:03
Napisano 10 styczeń 2012 - 18:14
Użytkownik hellbike dnia 10 styczeń 2012 - 18:03 napisał
nie chodzi mi o lampę !!! z lampą działa idealnie chodzi mi o to że bez lampy nie działa wogóle tu jest problem oglądali to już ja ( laik fotografi) mój koleś który fotografuje już juz lata i drugi który zajmuje sie fotografią trochę bardziej niż pasaj i nie wiedzą dlaczego więc próbuję na forum jeszcze bo już chyba została mi gwarancja na to wyglada
a tu znów pewność i dwirna użytkowników gubi czasem zamiast pisać tego typu teksty ,,taaa... jestem niemal pewny, ze blad lezy po twojej stronie. Skoro piszesz, ze dziala ci z lampa, to za pewne zmieniasz sile blysku. Sprawdz dokladnie, przeczytaj instrukcje. ,, i nie pomagać to dajcie sobie spokój z pisaniem na temty bo niema to sensu i zaśmiecacie tylko temat tak byle dodać sobie następna cyferkę na ilość postów
co do mojego problemu rozwiązany
wyczytałem na angileskim forum tą samą przypadłość identycznie i problemem jest aktualizacja oprogramowania którą robiłem miesiąc temu tak jak koleś napisał po prostu coś poszło nie tak i trzeba oddać aparat do serwisu że jest to nagminny przypadek aktualizacji nikona d7000 rzekomo Mr Roger pracuje w takowym serwisie nikona wiec można temat zamknąć i ku przestrodze innym przed aktualizacją jest napisane że aparat ma być naładowany na 100% baterii hmmm dziwne że to ma przyczynić się do tego no ale cóż elektronika
dzieki za poświęcony czas