Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|
PILNE ! Tamron 17-50 opinia
Napisano 11 styczeń 2012 - 11:20
a ręce się nie trzęsą ?
bo mydlany i dla mnie, aczkolwiek nie znam innych zdjęć w takich warunkach, być może nie jest z nim aż tak źle, choć mi się nie podoba
teraz najważniejsze pytanie, gdzie dałeś cropa (wycinek przy powiększeniu 1:1 czyli 100%, wiesz, na pełnej rozdzielczości)
bo czy to są zdjęcia 1:1 czy są zmniejszone
bo jak zmniejszone to tragedia
Napisano 11 styczeń 2012 - 11:26
Zdjecia sa zgrane z aparatu bezposrednio, nic neizmniejszalem ale image chyba samo je zmniejszylo lekko
Pierwsze 3 fotki sa wstawiane do image jako do monitora 1024x768 a reszta fotek do monitora 800x600 moze tu blad?
Napisano 11 styczeń 2012 - 11:36
wycinek, taki, żeby był 1:1 pixeli a nie zmniejszenie,
a jeśli tak wygląda zmniejszenie z tego obiektywu, po przymknięciu do 3.2 to mi się nie podoba , ale by to ocenić daj wykadrowany fragment
oraz być może ustawienia JPG są "soft" albo "sharpness -coś" ? (albo odszumianie na maxa)
Napisano 11 styczeń 2012 - 12:03
50:
http://imageshack.us...7/dsc0080w.jpg/
24:
http://imageshack.us.../dsc0076jz.jpg/
17:
http://imageshack.us.../dsc0075ux.jpg/
Napisano 11 styczeń 2012 - 12:21
sam wycinek z 50 mm w rozmiarze regulaminowym (niestety zapisane w PAINT'cie, więc EXIF poszedł się kochać) :

24 mm

co inni uważają ? bo ja mam inną firmę , ale czy tak wyglądają zdjęcia z Waszych Tamronów ?
czy może to być kwestia poruszenia i odszumiania na wysokim ISO (w końcu robione w pomieszczeniu i czas nie był bardzo krótki, na dodatek być może kompresja JPG aparatu)
pytanie - czy ta poświata pod napisem to taki druk czy taka aberracja chromatyczna ?
no i ta mała wyrazistość kolorów ?
niebieski jest niebieski, balans bieli nie jest mocno skopany przy robieniu, pytanie do tych co mają ten obiektyw ?
CORPUS DELICTI:
< tu wygląda, że jest odbwódka wokół napisu, czy może nie zawsze jest, bo czy jakichś aberracji ten obiektyw dziwnych nie manie chcę się przechwalać, że mam inny obiektyw, ale ja np. obiektywu co daje taki obraz chyba bym nie kupił, lecz poprosił innego sprzedawcę o sampel z jego obiektywu , z drugiej strony to obiektyw za 1000 zł a nie 3300 , więc jak oceniacie ?
moim zdaniem poruszenie tutaj nie zaszło (patrzę po liniach kodu kresowego itd)
a jeśli zaszło to minimalne
pytanie teraz o odszumianie aparatu kolegi ? bo ja nie wiem jak wygląda w tym aparacie (bo mam inny)
ale wiem z doświadczenia, żę mocne odszumienie i ustawienie JPG na "fine" i "sharpness zero" może dać miękki crop
Napisano 11 styczeń 2012 - 13:59
Napisano 11 styczeń 2012 - 14:24
Napisano 11 styczeń 2012 - 14:42
1 - zrobić jeszcze jeden porządny test - bateryjki, statyw i z ręki, na 2,8, niższe iso i raw
2 - zrezygnować
Takie sample nie przekonałby mnie do kupna obiektywu.
Napisano 11 styczeń 2012 - 14:57
napewno nalezaloby doliczyc koszt kalibracji a i to nie daje gwarancji sukcesu
podczas ogladania moich zdjec wlacz ciemna szate graficzna ! (u dolu strony)
Napisano 11 styczeń 2012 - 15:04
Czy lepiej jechac do goscia 2 raz i probowac na baterii zrobic zdjecie czy lepiej sobie odpuscic i pozbierac lepiej na nowke sztuke ?
Napisano 11 styczeń 2012 - 15:29
Napisano 11 styczeń 2012 - 18:57
Użytkownik zonkFCBM dnia 11 styczeń 2012 - 15:04 napisał
Czy lepiej jechac do goscia 2 raz i probowac na baterii zrobic zdjecie czy lepiej sobie odpuscic i pozbierac lepiej na nowke sztuke ?
Witaj!
Widze, ze jestes niecierpliwy
Spokojnie, to szklo to uzywka i ta cena to nie taka znowu wielka okazja!!!
Zeby go sprawdzic to MUSISZ zrobic dokladny test, bo inaczej mozesz wtopic pieniadze.
Podam Ci jak przeprowadzic taki test w domowych warunkach:
1 opierasz linijke pod kontem 45° o jakies pudelko z kontrastem np.z czarno-bialymi napisami (zeby AF nie mial problemow)
2 ustawiasz aparat na statywie (wylaczyc VR) dokladnie w poziomie i tak wysoko, zeby os objektywu (centrum AF)
dokladnie wskazywala na linijce np. 15cm albo 10cm
3 ustawiasz najnizsze ISO, AF na pojedynczy, przyslone na 2,8 i auomatyczny czas. Bardzo wazne jest zebys mial wystarczajaca ilosc swiatla w pomiszczeniu np. przy oknie
4. musisz wykonac przy pomocy wezyka albo samowazwalacza min. 5 fotek i zwracaj uwage na to zeby aparat za kazdym razem ostrzyl!
Jezeli to mozliwe to idealnie baloby podniesc lustro.
5 foty wrzucasz na compa i oceniasz przy 100% !!!
Natychmiast zobaczysz jakie jest przesuniecie i czy wogole jakies jest. Tolerowane jest do 25%.
Czesto stosujemy ta metode do sprawdzania uzywanych szkiel i jak dotad byla ona niezawodna jesli chodzi o sprawdzanie w domowych warunkach!!!
Wydawac sie moze trudne, ale uwierz mi to jest bardzo proste !
Powodzenia