Jest to mój pierwszy post i wątek na Waszym forum (ostrzegam, że nie jestem maniakiem w tych sprawach fotograficznych i profesjonalistą w robieniu zdjęć
Od dwóch lat mam aparat cyfrowy Sony DSC-H20 10.1 megapixels, 10x zoom, FullHD 1080. Aparat jest bardzo dobry w nagrywaniu filmów np. na koncertach wiele razy nagrywam i jest naprawdę świetny przykłady nagrań z mojego aparatu:
Jakość dźwięku i obrazu moim zdaniem jest bardzo dobra!
I, więc dobra moje pytanie: jak najlepiej ustawić nagrywanie filmu np. przy warunkach pogodowych np. pochmurnych, słonecznych itd. i mam w opcjach ustawienia (kompletnie nie wiem do czego one służą)
- Ostrość: mam dwie opcje: Multi AF (Autofokus w całej ramce) i ostrość (ustaw ostrość na nieskończoność);
- Tryb pomiaru: wielopunktowy (naświetlenie w oparciu o jasność całego koloru), a drugi to centralny (naświetlenie w oparciu o jasność centrum obrazu);
I jak by ktoś mógł mi wytłumaczyć na czym polegają ostrość i tryb pomiaru i tak samo jak jest Blans Bieli czy podczas nagrywania ustawić blans na auto, czy tak jak jest w proporcjach: "pochmurno", "światło dzienne" itd. Chodzi mi oto, aby obraz był wyraźniejszy, wyrazisty itd.
Wiem, że może i dla Was to banalne pytania, ale dla mnie to czarna magia, więc proszę o szczególne wytłumaczenie
Z góry dziękuję i pozdrawiam!

Pomoc