Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|
Jak zrobić zdjęcia na imprezie 50 ze swiatlem 1.8?
Napisano 04 styczeń 2012 - 21:05
Napisano 05 styczeń 2012 - 16:30
klimat vs. za dużo lampy
twarze zmienione ze względu na prywatność, a troche przekadrowane, generalnie dotyczy tego co wcześniej napisałem

- sama lampa nie tylko nie pomoże oddać klimat, bardziej zabije klimat

jak widać na zdjęciu jest ... bez klimatu klubu, po prostu tu miało być dokumentacyjnie
o tym pisałem stronę wcześniej , moim zdaniem duże ISO , jasny obiektyw i skupić się na świetle zastanym w klubie, nie żałując braku lampy dobrej (przydać by sie przydała czasem)
dobry jest zoom w lampie, wtedy wycina się tło a centrum (te najważniejsze twarze) się pokazuje
Napisano 05 styczeń 2012 - 19:02
Napisano 05 styczeń 2012 - 21:10
Użytkownik ameliee dnia 05 styczeń 2012 - 20:45 napisał
instrukcja tutaj
1 link na elektrodzie
"Jeśli kupiłeś sobie skrzypce, jesteś człowiekiem, który kupił sobie skrzypce. Więc dlaczego, jeśli kupiłeś aparat, miałbyś być fotografem?"
Napisano 05 styczeń 2012 - 22:42
Napisano 05 styczeń 2012 - 23:16
Napisano 06 styczeń 2012 - 11:10
Jak ciemno będzie tego nie wie nikt. Musisz na miejscu sobie poradzić. Najwyżej kilka klatek nie wyjdzie zanim złapiesz wartości.
Zdjęcia ślubne Toruń
Zobacz fotoblog
Ja też chcę pare plusików do lansu, więc jak pomogłem, wciśnij
na dole postu :)
Napisano 06 styczeń 2012 - 11:12

czas: 2s, przysłona f/4.2, iso:160. Zdjęcie z wbudowaną lampą bez dyfuzora.
"Jeśli kupiłeś sobie skrzypce, jesteś człowiekiem, który kupił sobie skrzypce. Więc dlaczego, jeśli kupiłeś aparat, miałbyś być fotografem?"
Napisano 07 styczeń 2012 - 10:49
Napisano 07 styczeń 2012 - 17:37
Użytkownik ameliee dnia 07 styczeń 2012 - 10:49 napisał
...a nie mówiłem
wujkowi sie buzi należy
lampę dobrą sobie kupisz jak ślub bedziesz robić albo chrzciny (mocną, by nie walić palniekiem na wprost tylko w sufit, lub by robić z dyfuzorem)
a w klubie, na koncercie, na dyskotece, lampę możesz na 1/8 mocy ustawić by tylko podoświetlać lekko , za to kiedyś sobie kup 17-50 2.8 idealnie by był stabilizowany , no i na wysokim ISO i jakoś się uda
Napisano 07 styczeń 2012 - 23:50
Użytkownik rev dnia 07 styczeń 2012 - 17:37 napisał
wujkowi sie buzi należy
lampę dobrą sobie kupisz jak ślub bedziesz robić albo chrzciny (mocną, by nie walić palniekiem na wprost tylko w sufit, lub by robić z dyfuzorem)
a w klubie, na koncercie, na dyskotece, lampę możesz na 1/8 mocy ustawić by tylko podoświetlać lekko , za to kiedyś sobie kup 17-50 2.8 idealnie by był stabilizowany , no i na wysokim ISO i jakoś się uda
ale z samą lampą + 18-55 dam rade zrobic cos fajnego jak na razie? czy jaśniejszy obiektyw tak czy siak musze kupic? bo ta 50 pożyczona była
Napisano 08 styczeń 2012 - 11:09
no to będziesz wtedy na takim iso jechać i to problem
bo jakbyś miała "jasny" obiektyw, to do wykonania zdjęcia w tych samych warunkach iso mniejsze
prosty przykład:
gdy Av mam na 4 to aparat proponuje ISO 2000, gdy przekręcam na 2.8 to chce już tylko 1000
tu jest cały wic pogrzebany
możesz robić, ale będzie zaszumione
jak robiłaś na 1.8/2.0 przy np. ISO 1000 i teraz w tym samym miejscu byś miała robić na 4.0, to byś musiała użyć ISO 4000 mniej więcej, tu jest problem, przesłony stopniuje się (o ile pamiętam) 1.4, 2.0, 2.8, 4.0, 5.6, 8.0, 11, 16, 22
więc różnica między 2.0 a 4.0 mimo, że wydaje się "tylko dwukrotna" to niestety w przypadku czułości skok o 2 czułości to 4 razy , niestety , tu jest ból (podobnie jest z mocą lampy, co ktoś mi tu słusznie przypomniał, że chodzi o kwadrat odległości),
zrób prosty eksperyment
ustaw sobie na manualu na coś i ustaw auto-iso
nie zmieniaj czasu, kręć tylko przysłoną, zjedź z 4.0 na 8.0, a zobaczysz, że "auto iso" rośnie np. z 800 na 3200 , a 1600 będzie przy 5.6 , więc wzrost iso masz "kwadratowy" do wzrostu przysłon
dlatego owszem, da się robić, czemu nie, ja w EOSie 7D jak użyję MRAW lub SRAW to obrazki z ISO 6400 też mam na moje potrzeby zadowalające , ale są osoby co zamarudzą bo jednak to nie będzie tak czysty obraz jak przy ISO 800 (już wogóle nie wspominając o dalszej obróbce, np. wydobywaniu twarzy z cienia, nagle twarz może się stać jakąś masą krost i szaro-zielonych artefaktów gdy lokalnie sobie np. skasujemy cień )